Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Je to tady - nová Mazda MX-5 zná české ceny

Aktuality
Karel Směšný | 31.08.2015
Čtvrtá generace malého kabrioletu byla odhalena minulý rok v létě a už zanedlouho se na ni mohou těšit zájemci v Česku. Její prodej se rozběhne v září a nejlevnější „Miata“ stojí 629.900 Kč.

Mazda MX-5 si díky své oblibě vysloužila titul nejprodávanější roadster světa. Malý dvoumístný vůz, který je v povědomí amerických motoristů také pod názvem „Miata“, se v domovské Hirošimě vyrábí už ve své čtvrté generaci.

Mazda MX-5 razí nový designový směr Kodo a nenavazuje na žádnou ze svých předchůdkyň, inženýři si na ní aplikovali řadu technických opatření, které výrobce souhrnně označuje jako SkyActiv Technology. Konstruktéři se snažili o co nejnižší hmotnost vozu a co nejvyšší účinnost motorů. Výsledkem je cca o 100 kg nižší pohotovostní hmotnost a níže položené těžiště v porovnání s předchozí generací.

Základ na českém trhu představuje linie Emotion s benzínovou patnáctistovkou o výkonu 131 koní. Za necelých 630 tisíc korun je dvoumístný vůz vybaven centrálním zamykáním s dálkovým ovládáním, manuální klimatizací, palubním počítačem a audisoustavou s USB vstupem. Standardem jsou šestnáctipalcová kola z lehkých slitin.

Vyšší stupeň Challenge přidává další výbavu, jako například mulitmediální systém Mazda Connect, tempomat nebo vyhřívaná zrcátka, a přijde na 659.900 korun.
Pokud chcete silnější dvoulitr s výkonem 160 koní, musíte sáhnout minimálně po výbavovém stupni Revolution. Výrobce za cenu 783.900 korun namontuje tlumiče Bilstein, diferenciál s omezenou svorností, bezklíčové zamykání nebo soundsystém Bose. Stupeň Revolution je možné objednat i se slabší patnáctistovkou, čímž se dostanete na cenu 736.900 Kč.

Vrcholem je provedení Revolution Top, u něhož je dvoulitr jedinou možnou motorizací, a k výše zmíněnému dostanete sedačky Recaro nebo adaptivní světlomety. Za nejdražší Mazdu MX-5 tak zaplatíte 833.900 Kč.

První generace Mazdy MX-5 byla představena už v roce 1989 na autosalonu v Chicagu. Pod kapotou měla benzínovou šestnácti nebo osmnáctistovku. Zákazníkům bylo dodáno přes 400 tis. vozů. V roce 1997 následovala druhá generace (NB), o 8 let později potom verze NC. Mazda chtěla tímto modelem ukázat, že auto pro radost nemusí mít nutně velký motor. Díky hmotnosti okolo jedné tuny dovoluje sportovní svezení i se čtyřválcem.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů