Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Je Peugeot 206 s motorem 1,4 HDI dobrá volba?

Poradna
David Hrdlička | 23.04.2008
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
rozhoduji se nad koupí Peugeota 206 1,4 HDI. Ročně najedu tak do 30 tisíc km a pravidelně se o auto starám (rozvody , oleje.....atd.). Chtěl bych auto s malou spotřebou nafty, které mi bude dlouho a bez problémů sloužit. Mohli by jste mi prosím poradit, zda-li je to dobrá volba, popřípadě nabídnout jinou alternativu malého dieslového auta (např. Peugeot 1,9 D,atd).
Dále bych chtěl poprosit o recenzi Citroen Xsara Picasso 2,0 HDI. Kolega z práce si chce takový vůz pořídit a potřeboval by nějak poradit o takových typech aut. Moc děkuji za odpověď.

S pozdravem
Jiří Svoboda


Odpověď

Dobrý den,

oba Vámi zmiňované vozy jsou na našich silnicích velice početně zastoupeny a i v našich srovnáních se občas objevují. Určitě jste si o nich již něco přečetl. V následujících řádcích se pokusím shrnout všechny důležité informace a zkusit navrhnout i nějakou alternativu.

Peugeot 206 (1998 - ?)

Úspěšný model francouzské automobilky je na trhu již 10 let. Patřil k nejprodávanějším vozům a v současné době je v nabídce stále, souběžně s modernějším modelem Peugeot 207. Mezi nejdůležitější klady tohoto modelu patří určitě design. Je svěží, nevtíravý a v současné době můžeme prohlásit, že i trochu nadčasový. Líbil se v roce 1998 a ani teď není ještě okoukaný. Interiér je příjemný a nepůsobí dojmem malého vozu. Ergonomie není ale zcela na jedničku – například ovládání klimatizace je zbytečně nízko a ovládání bočních oken mezi sedadly také není úplně tradiční řešení. Také jste již v některém článku jistě narazil na informaci o ne příliš vhodné pozici za volantem. Vše je způsobeno nemožností podélného seřizování volantu. Pokud bychom jej mohli o několik centimetrů povytáhnout směrem k řidiči, bylo by vše v naprostém pořádku. Pedály totiž nejsou příliš hluboko a tak vyšší osoby musí sedět hodně vzadu. Aby dosáhli na volant, musí mít sedadlo takřka kolmo. Naopak opěradla zadních sedadel jsou hodně položena a pro nohy pak není dost místa. Interiér bývá nejčastěji v černé nebo šedivé barvě, černá je daleko elegantnější a i přes tvrdé plasty vypadá dobře. Čalounění není příliš trvanlivé, často se trhají těsnění dveří např. v místě, kde o ně každý den zavadíte kabátem a volant se vám po 150 tisících km bude drolit pod rukama. Zkrátka v interiéru není vše na jedničku. Jízdní vlastnosti tohoto vozu byly již také mnohokráte popisovány. Díky zvláštní konstrukci zadní nápravy mají větší sklon k přetáčivosti a nepřipravený řidič na to může doplatit. Řízení je přesné a odpružení je tvrdé „tak akorát“. Řazení je tradičně nepřesné. Naopak mezi silné stránky mohu zařadit hodnocení bezpečnosti – vůz získal v roce 2000 25 bodů a 4 hvězdičky. To není sice v dnešní době žádný zázrak, musíme si ale uvědomit, že se jedná o vozidlo z druhé poloviny devadesátých let s pohotovostní hmotností lehce přes 900 kg (v případě základní motorizace). Jako poslední se dostáváme k volbě motoru. O motorizacích již bylo také napsáno hodně, já tedy pouze uvedu, že vznětový agregát 1.4 HDi s výkonem 50 kW považuji za optimální motorizaci. Spotřeba je opravdu velice nízká, narozdíl od 1.9 D či 2.0 HDi tolik netrpí přední náprava a hlavně, s tímto motorem zatím nejsou žádné problémy.

Tento vůz je, jak jsem naznačil výše, ještě stále v prodeji jako nový a mohl by ve výrobě vydržet snad do roku 2010. A to nemluvím o mimoevropských trzích. Jako ojetý má bohužel jednu výraznou nevýhodu. Je poměrně drahý. Ten, kdo si malého Peugeota před léty koupil, dnes může dobře prodat. Ten, kdo se na jeho koupi chystá, musí počítat s tím, že ceny klesají trochu pomaleji, než u konkurence. Zmínil bych určitě Fiat Punto druhé generace a Renault Clio druhé generace. Jsou to vozy, které jsou možná trochu neprávem postiženy pověstí výrobce. Jedná se o prostorné, bezpečné a vcelku spolehlivé malé automobily. Pokud se jedná o volbu motoru, u Fiatu a Renaultu bych jako bezproblémové spíše označil zážehové motorizace, v obou případech 1.2 16V.

I dva zde zmínění konkurenti jsou ještě stále v nabídce autosalonů, nic tedy nebrání všechny vozy si důkladně vyzkoušet a tomu pak přizpůsobit výběr ojetiny.

Citroën Xsara Picasso (1999 - ?)

I o tomto malém MPV jsme již na našich stránkách několikrát psali a rovněž naši čtenáři tento vůz často srovnávají s konkurencí. Pokusím se tedy opět shrnout důležité údaje a najít ty správné důvody pro koupi. Jako první se budu zabývat prostorem. Ten je dostatečný jak pro zavazadla, tak i pro cestující. Variabilitu interiéru zde již komentovat nebudu, jistě jste již naše články či testy ojetých vozů četl a zde můžete najít vše potřebné. Jízdní vlastnosti jsou, tak jako celý vůz, zaměřeny především na pohodlné rodinné cestování. Podvozek vychází konstrukčně z modelu Xsara, má ovšem trochu jinou charakteristiku odpružení zadní nápravy a prodloužený rozvor. Počítejte tedy s komfortním filtrováním nerovností na straně jedné, a většími náklony v zatáčkách či směrovou nestabilitou při vysokých rychlostech. Řízení a řazení nejsou nic moc, brzdy mají pozvolný nástup. V crash testech vůz obdržel 4 hvězdičky, a to v roce 2001. Volba motoru je v tomto případě celkem rozumná. Škoda, že je k dispozici pouze nejslabší varianta vznětového agregátu 2.0 HDi, a to 66 kW. Pro běžné cestování je naprosto dostačující, při snaze o svižnější svezení mu ale dochází dech. O typických závadách jsme také již psali – zopakuji tedy, že se objevují obligátní závady na vstřikovacím systému (únik nafty z vysokotlakého čerpadla či závady samotných vstřikovačů), občas zlobí váhy vzduchu či tlumič torzních kmitů řemenice pohonu pomocných agregátů. Také čerpadlo v nádrži občas vypoví službu. Již několikráte jsme doporučovali jako optimální pohonnou jednotku 1.6 HDi 80 kW a ani tentokrát na tom nebudu nic měnit. Jedinou nevýhodou je to, že se dostala do prodeje až v roce 2004 a jí vybavené vozy budou ještě drahé.

Rád bych Vám i v tomto případě doporučil nějakou alternativu ke zvážení. Bohužel jste ve svém dotazu nenastínil cenovou hranici. Vzhledem k tomu, že zájemci o menší MPV svou pozornost nejčastěji zaměřují na francouzskou produkci, rád bych upozornil např. na Mazdu Premacy či Mitsubishi Space Star. Lepší jízdní vlastnosti, dobré zážehové motory a tradičně lepší spolehlivost jsou dle mého názoru také důležité argumenty.
Hodnocení článku
3.4 z 5 (68%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 27.04.2008 13:26
v 206-ke plasty naozaj vŕzgajú ale iba trocha, najmä pri veľmi nízkych otáčkach, rozhodne sa s tým dá žiť
anonym, 11.06.2008 18:40
Zadní napráva pro 206 je stejná jako u 306, 309. Jde o tlustou trubku neboli nápravnici uprostřed na ktere jsou proti sobě uložené dvě torsní tyče, které nahrazují typické pružiny. Na konci nápravnice jsouu dvě ložiska, na kterých jsou ramena s bubnovou brzdou. Celá náprava je ještě opatřená tlumiči a je uložená, přišroubovaná na čtyřech šroubech a dvou silenblocích (dva gumové kvádry vprostřed slepené a na každé starně jedn šroub). Tyto nápravy se pod tíhou času a ujetých kilometrů unaví, což vypadá, tak že se zadní kola rozjedou jako u naložené Tatry a u auta stojící na rovině je zadní nárazník oprotní přednímu níž a zadní kola jsou schována pod lemy blatníků. Možnosti: sehnat si jinou nápravu nebo si tu svou nechat repasovat ( cena cca 5000 - 8000, zaleží jak kde a jak u koho).
anonym, 04.08.2008 19:01
Nojo v SM vždycky vyhraje koncernový auto, právě protože má kvalitní materiály a hodnotně působící plasty. Motory a podvozky je moc neberou. Snad ještě velikost kufru. Nejlepší fór byl jak Octavia smetla novou Lagunu. Uznali že Laguna má lepší motor (prototože je lepší tak o 2 generace), uznali že Laguna má lepší podvozek, ale celkově je prej škodovka úplně jinde, prostě lepší. Jestli každej z nich do konce života nebude jezdit škodovkou zadarmo, tak jsou to idioti.
anonym, 04.08.2008 19:07
1.4 HDi je moc povedenej motor. Babička ho má v Citroenu C3 a je to paráda. Mimochodem C3 je "vylepšená" 206ka, takže je možná lepší variantou. Sežeňte si starej AutoDiesel, kde je velkej šestistránkovej článek věnovanej tomuhle motoru, to je asi nejserióznější informace. Doporučuju. A kdybyste nesehnal, po tom předůkladnym rozboru je to nejlepší malej diesel na trhu, mimochodem právě pro mimořádnou preciznost konstrukce. Právě díky až předimenzované konstrukci (žádnej tříváleček jak ve Fabce) je zaručena životnost 240 000 km.
anonym, 07.08.2008 15:34
poslouchám
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů