Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Je Focus lepší než Bravo a Leon?

Poradna
Daniel Dvorský | 17.12.2008
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den.
Mám zájem o koupi ojetého vozu. Vzhledově to u mě vyhrává bravo a leon. Ale od Vás sem se dozvěděl, že focus je velice kvalitní auto. Tak teď nevím.
Měl bych zájem o koupi vozu střední třídy s cenou okolo 280 tisíc a benzinovým motorem 1.4, u seatu 1.6.
Moc Vás prosím o radu.

Předem děkuji.
S pozdravem Dušan


Odpověď

Dobrý den,
pravdou je, že pokládám focus za povedené auto a prodejní statistiky nových nejsou vůbec špatné. Horší je to s prodejností focusů s dieselovým motorem. I když 1.8 TDCi 85 kW nepatří ke špatným agregátům, focus s touto motorizací se pomalu stává ležákem u prodejců ojetin. Důvodem by mohla být domněnka zákazníka vycházející s nespokojeností s původním motorem 1.8 TD dodávaným před lety. Ten se opravdu nepovedl. V lidech to bohužel přetrvává dodnes. Pokud se zrovna zákazník nezajímá o automobily, považuje 1.8 TDCi za stejný či podobný motor jako předchozí 1.8TD.
Pokud se ale budeme pohybovat s cenou v rozmezí 280 000 Kč, je to hranice, kdy se možná vyplatí připlatit a koupit si auto zcela nové – snižování cen za poslední dobu vzhledem ke krizi je zřejmé a příští rok očekávám ještě větší snahu autoprodejců vyprázdnit sklady, takže určitě všichni přijdou s nějakou zajímavou nabídkou. Ford už několikrát opakoval akci, kdy bylo jedno, jakou karoserii si vyberete, a každý model stál stejně. Koupit zcela nový focus se 100koňovou 1.6 s klimatizací se dalo kolem 350 000 Kč.
Samozřejmě, pokud si vyberete hliníková kola, metalízu a podobné prvky výbavy, cena vzrůstá. Záleží na tom, jak dlouho si chcete automobil nechat. Pokud kupujete automobil z důvodu obměny vozového parku a chystáte se prodejce navštívit až za 10 let, asi bych doporučil si vyčkat na "speciální akci" a zakoupil bych nový vůz. Pokud věříte, že Vás začne vybraný model po třech letech "nudit" a půjdete nakupovat dříve, raději bych finanční prostředky ušetřil a zakoupil bych automobil na hranici dvouset tisíc korun. Propad ceny za pár let užívání se dal vždy těžko odhadnout a v této době je to ještě daleko těžší.
U nového modelu focusu si můžete vybrat 1.6 TDCi nebo 1.4 16V, 1.6 16V a další. 100 koní ale uděluje i "novému modelu" dostatečný potenciál a považuji ho za nejlepší motorizaci.
S Fiatem Bravo je to trochu jinak. Modelově je to mladší automobil a právě první modely se cenově pohybují přes 300 000 Kč. Myslím, že designově i technicky jde o povedený kus a své zákazníky si v ojetinách teprve hledá. Začal se vyrábět v roce 2007 a bude ještě chvíli trvat, než se objeví mezi prvními ojetinami s ukončeným leasingem na 36 měsíců.
No a poslední z Vámi vybraných kusů, Seat Leon? Starší model s rokem výroby do 2006 nabízel podobné svezení jako například Škoda Octavia. Ale 1.4 16V, alespoň mne, o výhodnosti provozu nepřesvědčil. Rozhodně bych i zde doporučil motor 1.6 77 kW. Těchto motorů je málo a je potřeba hledat, zatímco 1.4 16V je skoro na každém rohu. 1.4 není ničím zajímavá, povinné ručení je stejné jako u 1.6 a provozní náklady obdobné.
Příchodem nového modelu, který se dá už také pořídit v této cenové kategorii, přišlo opravdu něco nového. Desing určitě neotřelý, ale zpracování interiéru, zvlášť u levnějších verzí, vypadá opravdu chudě. Nový leon teď v akci koupíte také okolo 350 000 Kč.
Souhrnem, s Vaším rozpočtem bych uvažoval o koupi nového vozu. Budete muset sice ještě něco přidat, ale automobil bude zcela nový, se všemi zárukami. Určitě bych doporučil motorizaci 1.6 u všech Vámi vybraných modelů. 100 koní považuji za ideální ve spojitosti s velikostí této třídy – umožňuje bezpečné předjetí, víkendové výletové obsazení atd.
Zda si vybrat z nového focusu, brava či leonu spíše záleží na Vašem vkusu. Někomu se líbí to, druhému zase ono. Samozřejmě jinak vypadá automobil na hliníkových 16'' kolech než v základu na 14'', ale to je stejné u každé značky. Spíše bych doporučil, v případě koupě nového automobilu, zajít si k dealerovi, nechat se svézt a v klidu vše uvážit, vyzkoušet si to.
A nebo druhá možnost, zakoupit starší modely. Určitě snížíte vstupní náklad, ale nechte si rezervu cca 10 % z pořizovací ceny vozidla na horší časy na případný servis. U všech značek je na doporučením opět motor 1.6. Jen u Fiatu budete moci ještě ušetřit, 1.6 motor na doporučení, ale vnitřní zpracování plastů nemusí odpovídat představám. Doporučuji tedy nejdříve prohlídku u prodejce a potom se rozhodnout.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Valnoha, 17.12.2008 08:33
Pan Dvorský dobře napsal že pokud chce tazatel auto třeba na 2-3 roky nemá smysl kupovat kvůli propadu ceny nové.
Pak-li že si ho hodlá pán nechat delší dobu není o čem. Pokud je možnost malinko navýšit rozpočet neváhal bych.
Honza42, 17.12.2008 09:10
Když uvážíte, že třeba nový Megan sedan s klimou a 1,6 motorem stojí do 300.000 Kč, není o čem hovořit. Ostatní výrobci za chvíli půjdou také na podobné ceny.
Zdá se mně, že nová auta jdou s cenou dolů mnohem rychleji a víc než bazarová ( automobilky si nemohou dovolit vyrábět na sklad a utlumit výrobu ze dne na den taky neumí, zatímco bazarový auta vidím prodávat třeba dva roky, takže bazaristům evidentně nedělá problém si počkat). Takže současný stav je takový, že v bazaru stojí rok starý auto často víc než nový. Pročež je doba kupovat nové vozy.
Kylie, 17.12.2008 15:36
Tazatel poněkud "plete" vozy nižší střední třídy a střední a požaduje BENZÍNový motor, redakce odpovídá textem o dieslu 1.8 (a na "chybku" ohledně kategorie vozu neupozorňuje ..)
Já bych asi opravdu doporučila (asi JEDNOZNAČNĚ) podívat se po nabídkách NOVÝCH vozů (nové je nové a záruka - třeba i na 5 let, je k NEzaplacení). Navíc v současné době se dají "domluvit" ceny vskutku neskutečné. Asi bych ponejprv navštívila nějakého dealera Bravo, neb autíčko to vůbec není špatné a výbava je také "prima" a cena by mohla být jen o "fous" vyšší, než tazatelova představa (ostatně třeba Citroën C4 - pravda na leasing - je již od 250.000 kč - ostatní automobilky se pomalu "přizpůsobují" - myslím že i dříve "ULTRApředražená" octavia se dá (NOVÁ!) sehnat za 300 tisíc (a pár "drobných" k tomu).
Takže ... než "běžný" vůz nižší střední třídy, při možnosti utratit 280.000 kč, hledat za tuto cenu v bazarech, NEJPRVE bych zkusila "zmáčknout" pár dealerů nových vozů, ceny už trochu spadly (a možná - skoru určitě) ještě není konec.
Pěkný den a pěkné nové bravo do garáže přeji ..
Koloss, 17.12.2008 17:28
Souhlas, ta odpověď redakce vypadá, jako by si otázku snad ani nepřečetli. U Focusu a Brava doporučují aktuální modely, fotka Leona je ale už hodně starej kus. KE SROVNÁNÍ vozidel po stránce motoru, podvozku, kvality zpracování a užitné hodnoty ALE NEDOŠLO VŮBEC. Poslední dobou tahle poradna nějak strádá - prázdný text a rada žádná.
Giorgio, 18.12.2008 10:08
S bravem je to trochu jinak, než je v článku. Aspoň podle mě. Základní mystifikaci vidím v tom, že neupozorňuje, že už i nové bravo se dá sehnat za 300 000 podle ceníkové ceny, proto věřím, že těch 20 000 by tazatel už nějak uhádal nebo oželel. Pár ojetých vozů se dá sehnat už i do oné hranice 280 000, většinou s výbavou Dynamic, kde je i klima a vše další potřebné.
Pan Dvorský také zapomněl dodat, že v bravu je 6stupňová výborně odstupňovaná převodovka, což je také důvod, proč bravu naprosto postačuje i základní 16ventilová benzinová 1.4 - z vlastní zkušenosti mohu po letošní dovolené říci, že i se 4 dospělými, 1 dítětem a plném naložení zavadzadly se dá na 6 jet po dálnici tachometrových 150-170 km/h bez sebemenšího problému, a to i do stoupání, i bez víru v nádrži, nadto vůz má ochotu dále zrychlovat .
Podle zkušenosti otce, jehož ono bravo je, ale je poznat, že motor ztratil z výkonu 10 kW, a tak je pro něj oproti předchozímu stilu MW dynamika o něco slabší. Naopak zpracování, materiály, komfort atd. podle něj výrazně hovoří pro bravo.
Za sebe mohu říci, že za dané peníze je to výborné auto a jediné, co bych mu vytknul, je horší výhled vzad daný linií oken a spínače mlhovek napravo od audiosystému, jakoby nakloněné ke spolujezdci. Jestliže má pan Dvorský výhrady k materiálům uvnitř, rád bych znal nějaký příklad - podle mě se mu maximálně nelíbí karbonová struktura, a to je tak vše.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů