Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jan Černý - V běžném provozu nejezdím jako závodník

Naše téma
František Mašek | 18.12.2014
dalších 5 fotek
foto: autor
Mistr České republiky a Evropy v Rally Jan Černý (24) si vyzkoušel driftování. Nebyla pro něj škola smyku tak zvané nošení dříví do lesa?

Bylo pro vás driftování něco nového, nebo ne?
Určitě pro mě škola smyku byla něčím novým, minimálně proto, že s takto upraveným vozem jsem ještě nikdy nejel. Proto jsem chvíli přicházel na fígl, jak vůbec s autem jet. A musím říct, že to byl skvělý zážitek a jízda smykem mě moc bavila.

Když jedete po Praze, nemáte občas chuť dupnout na plyn a ujet zácpě, udělat nějakou myšku nebo dopravní přestupek?
V zácpě v Praze mě to strašně nebaví, ale nedá se nic dělat, člověk musí být trpělivý. Podle mě je velký problém, že veřejnost vnímá každého mladého kluka za volantem v běžném provozu automaticky jako závodníka. Nechtěl bych být takhle vnímaný, proto se snažím při řízení chovat slušně a jezdit podle předpisů.

Nedávno jste absolvoval závod v Belgii - Rally Ypres Belgie. V čem je specifický?
Tento závod jsme jeli jen jednou před čtyřmi lety. Jelikož tu nejsou žádné kopce, jede se po rovině, ale samými odbočkami nebo rychlými zatáčkami. Tím, že trasa vede mezi poli a zatáčky se hodně řežou, na silnici se dostávají nečistoty a když prší, tak i bahno. Taky se někdy jede třeba půlkou auta po poli nebo po trávě a do odboček se vjíždí vysokými rychlostmi. To je dost náročné, člověk musí dobře odhadnout, jak rychle jet, nakolik držet auto na trávě a podobně.

Jaký nejobtížnější závod jste kdy jel?
Každý závod je těžký, ale tento rok bylo asi nejtěžší Mistrovství světa v Portugalsku, už kvůli seznamovacím jízdám, kde panovaly špatné podmínky. Pršelo, byly záplavy, některá místa byla skoro neprůjezdná, navíc jsem měl jiné auto, byl to jeden z nejtěžších závodů, jaký jsme kdy jeli.

Zažil jste okamžik za volantem, na který nerad vzpomínáte?
V běžném provozu jsem přijel k nějakým nehodám, bohužel jsem něco podobného zažil i při závodech, to jsou okamžiky, které by člověk nejraději vymazal z paměti. Naopak zážitků skvělých a nádherných je několikanásobně víc, kvůli nim člověk jezdí v autě a pro ty závodí, a to je skvělé.

Co vás teď v nejbližší době čeká?
Mám vlastní tým, připravujeme vozy a starám se o ostatní jezdce, také se věnuji shánění prostředků na zbytek sezóny a na příští rok, rád bych také rozjel ještě jeden projekt, na kterém už delší dobu pracujeme. Já sám za sebe se budu věnovat fyzické i psychické přípravě na další závody, možná si zajedu na nějaké motokáry a taky bych rád tak na týden nebo čtrnáct dní podnikl cestu po Itálii, abych si trochu odpočinul a odreagoval se.

Vizitka:
*Narodil se 6. června 1990 v Příbrami.
S motoristickým sportem začínal opravdu brzy. Už ve čtyřech letech si vyzkoušel závody buggy, v osmi letech získal první zkušenosti s řízením auta, od jedenácti jezdil rallycross a o pět let později absolvoval svůj premiérový rally závod.
V šestnácti letech se stal vítězem Poháru mládeže v rally, ve dvaceti mistrem ČR, mistrem Evropy a Talentem roku v ČR, pak přidal titul mistra ČR ve sprintrally, mistra Evropy a Talent pro střední Evropu.
*Pilotoval nejrůznější soutěžní auta: VW Polo, Škoda Fabia, Peugeot 206 RC, Subaru Impreza STI, Renault Clio R3, Mitsubishi Lancer Evo, MG ZR, Citroën C2 R2 MAX, Ford Fiesta R2, Škoda Fabia R2, Citroën DS3 R3T, Škoda Fabia WRC, Subaru Impreza WRC, Škoda Fabia S2000 nebo Peugeot 208 R2.
*K jeho oblíbeným koníčkům patří lyžování, vodní sporty a móda.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů