Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký vybrat diesel pro sportovnější svezení? Alfu GT nebo Seat Leon?

Poradna
-MŠ- | 12.07.2013
foto: Petr Šikl
Čtenář váhá mezi koncernovým Seatem Leon a exotickou a sportovněji vyhlížející Alfou Romeo GT. Vozy by měly být poháněny silným vznětovým čtyřválcem. Který vůz zvolit?

DOTAZ: Dobrý den, do oka mi padla tyto dvě vozidla Seat Leon TDI Top Sport 110kW a Alfa Romeo GT JTD 110kW. Denně najezdím 60km, letní/zimní dovolená a občas víkendový výlet. Na Alfě se mi líbí design a na silnicích jich moc nepotkáme. U Seatu mám menší obavu z nějaké poruchovosti, a proto je mírnějším favoritem. Rád si užiju i svižnější jízdu, a proto tyto motorizace. Ani s jedním autem nemám osobní zkušenost, a proto se na Vás obracím. Pokud mi napíšete i něco o benzínové variantě 1,8T resp. 2,0JTS budu rád. Děkuji Karel


Dobrý den,

z denního nájezdu a následného přičtení dovolených, zakalkulování ceny pohonných hmot a pár dalších úvahách jsem dospěl k názoru, že za tři roky provozování některého z těchto vozů ušetříte proti benzínovým alternativám na pohonných hmotách okolo 60-80.000Kč. Což je dost silný argument pro naftový motor i v případě auta sportovnějšího střihu. Spousta lidí bude namítat, že ušetří na servisu, který je u dieselu dražší. Když se jich zeptáte proč, většinou toho moc rozumného nevypotí. Ať je to jak chce, věřte, že tolik neušetříte ani omylem. I v případě velké smůly a fatální poruchy se to maximálně dorovná. Tohle je můj názor a jsem si plně vědom, že jsou lidé, co mají na tuto věc jiný pohled. Navíc v tomto případě jsou alternativami silné benzínové motory (jeden také přeplňovaný) a tam nelze poruchu také vyloučit. Tolik tedy úvodem.

Teď k vozidlům samotným. Seat Leon je další variací na starou dobrou podvozkovou platformu, na které jezdí VW Golf IV. Mě osobně se Leon líbí víc než právě Golf, sesterské Audi A3 nebo jedničková Octavia. Verze se stopadesátikoňovým TDI si už našla na trhu ojetin své zákazníky. Auto je převlečený Golf IV GTI TDI a v této verzi je většinou velmi pěkně vybaveno. Od sériového Leona se odlišuje sportovními sedadly a lehce tuningově vypadajícími nárazníky. Motor je ikona a 110kW je druhá největší hodnota, kterou můžete najít v TP v kolonce „výkon“ u jakéhokoliv sériového vozidla poháněného agregátem 1.9 TDI. O této pohonné jednotce a její spolehlivosti je toho napsáno dost. A když přidáme elektronické a podvozkové komponenty shodné s Golfem a Octavií, jde o zajímavý mix z pohledu dostupnosti a ceny servisu. Samozřejmě, že spousta věcí je na vrcholném 150PS modelu odlišná. Ale diagnostiku Vám udělá každý, kdo má na sobě montérky, a jakýkoliv náhradní díl je k mání v druhovýrobě i v originále za rozumnou cenu a hned. Jediný problém by mohl být předchozí majitel. Pár lidí, co vlastní Leona s tímhle motorem jsem zažil. Někteří z nich asi netuší, že přes všechno, co tenhle nafťák dokáže, je to pořád jen rychlé dieselové auto. Motor zbytečně vytáčejí (bez většího efektu a evidentně bez znalosti výkonové křivky) a vůbec si počínají trapně závodně. Zatímco z výfuku týraného vozu létají kilogramy sazí, oni s pedálem na podlaze sní marný sen o sobě a Lamborghini Gallardo. Nic proti tomu, je to jejich auto, ale nechtěl bych ho po nich koupit. Těmto typům driverů bych doporučil pro jejich exhibování spíš benzín. Čili dejte pozor na dorasovaný kousek po „tédéíčkařském závodníkovi".

TIP: Seat Leon Cupra - má až 280 koní

A co Alfa? Mělo by nadšení nad jejími tvary překonat strach z nespolehlivosti? Možná by mohlo. Ona totiž Alfa Romeo GT není technicky až tak exotická, jak vypadá. Krásný kabátek italských designérů povětšinou ukrývá komponenty běžných modelů koncernu Fiat. Vzhledem ke vzácnosti Alfy GT je její údržba nenáročná, cenově přijatelná a dostupná. Věci na podvozek či brzdy a další výměnné díly se dají sehnat úplně v pohodě a s řešením eventuálních elektronických problémů si poradí kdokoliv, kdo zvládá tuto disciplínu u aut značky Fiat. Pokud máte strach, že ve vašem okolí není autosalon a servis Alfa Romeo, nemusíte. Pomohou Vám i ve značkovém servisu Fiat, kde mohou i objednat díly a poradit. Co se týká motoru 1.9 JTD, nechci se opakovat a odkážu Vás na související články, kde jsem se už o těchto agregátech rozepsal. Zjistíte, že jsem chválil. Problém by mohl nastat, pokud budete potřebovat díl, který nepatří mezi ty, co se mají běžně měnit. Když auto „ťuknete“ nebo Vám třeba přiožralý hulvát v noci rozkopne zadní světlo. Anebo poberta lačnící po Vašem autorádiu rozbije u Alfy GT okno. To jsou potom situace, které se u Leona vyřeší rychleji a levněji. Krása prostě něco stojí.

Jak dopadne srovnání? Verdikt nechám dnes na Vás. Alfa Romeo GT je opravdu krásné a neokoukané auto. Leon, i když je také pěkný, nemá v tomto ohledu šanci. Nejenom, že je designově rezervovanější, ale přiznejme si, že je i zastaralejší. Kontruje ale něčím, co Alfa nemůže nabídnout. Jde o pět dveří a velký kufr. Je to pořád plnohodnotný rodinný vůz. To Alfa GT rozhodně ne. Tohle je samozřejmě hlavní rozdíl v zaměření obou aut. Jestli jezdíte sám nebo ve dvou, je to argument pro modernější Alfu. Vzhledem ke svému rodokmenu a nižšímu těžišti Vám také nabídne lepší řidičský zážitek. Nicméně můžete pořád koupit i Leona. Ale obráceně to nefunguje: Jestliže ty Vaše výlety jsou podnikány s potomstvem či kamarády, není to pouze argument pro Leona. Je to téměř diskvalifikace pro Alfu. Z Vašeho dotazu je znát, že se Vám líbí Alfa a chtěl jste Seat spíš kvůli servisu. Vězte, že podle mě běžná údržba a riziko poruchy na GT nejsou tak strašné, aby to převážilo její krásu a jedinečnost. Zjednodušeně řečeno: Tak, jako Seat je VW, tak Alfa je Fiat a její údržba tím pádem není nic hororového. Právě kvůli těmto faktorům bych se opatrně klonil k Alfě. Pro Seat naopak mluví naprostá a neoddiskutovatelná servisní dostupnost, konstrukční jednoduchost a nesrovnatelně větší praktičnost a prostornost pětidveřové karoserie.

A co když tušíte, že jste jedním z těch, kterým jsem o pár řádků výše doporučoval benzínové auto? Třeba ne, ale sám jste se na benzínové alternativy zeptal. O koncernovém 1.8 20V Turbo jsem psal ve článku u Golfu IV právě s tímto motorem. Koukněte tam. Možná Vás potěší, že na rozdíl od obyčejné verze 110kW(150PS) a té silnější 132kW(180PS) je Leon oproti Golfu a Octavii k mání i v brutální výkonové variantě se 165kW(224PS). Ano, je to motor z Audi S3. Jízda s ním je pekelně záživná věc. Je dokonce lepší než jízda s čímkoliv s dvousetkoňovým 2.0TFSI pod kapotou. Ale to si nechám na jiný článek. A co 2.0JTS? Je to točivý, v nízkých otáčkách trochu rozpačitý a ve vyšších trochu žíznivý motor s pěkným zvukem, který se přesně hodí k jízdnímu projevu a designu Alfy GT. Jediný (ale setsakramentsky pádný) argument pro JTD je spotřeba. „Jé-té-esko“ se k Alfě hodí, nicméně civilněji vypadající Leon 1.8T se 132kW bude nakonec asi rychlejší a určitě úspornější.

Jestli benzín nebo diesel se rozhodněte podle stylu jízdy. TDI a JTD i přes svou opravdu příkladnou úspornost bez problému zvládnou ve Vašem dotaze zmiňovanou „svižnou jízdu“. Ale na „blbnutí“ opravdu nemají náladu. Závody v gumování na tuningových srazech nemají prostě v popisu práce. Závěrem bych Vám chtěl popřát mnoho štěstí a dodat, že obě auta, mezi kterými se rozhodujete, považuji za dobrou volbu.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Reno, 16.07.2013 18:41


Kolega dokázal s A4 2.0 TDI jezdit za 11-12. Pravda, hlavně na perníku

ctverak, 17.07.2013 09:09


Tak pokud se budeme bavit skutečně o průměru na 100km a né jenom o průměru při vyjetí kopce typu Červenohorského sedla je průměr 13L pro 2.0TDI v běžném provozu nesmysl (pokud je motor OK), sám už nějaký ten rok mám OII RS a na 11L se dostanu jízdou po dálnici 180+ jinak do 10L se vejdou i vyložení závodníci.
V-tec, 17.07.2013 10:49
Nafta a sportovní svezení nejde k sobě! Pokud sportovní svezení, tak jedině benzín! Nafta svým projevem a svou váhou na přední nápravě sportovní být nedokáže...rychlá, svižná, pružná s dobrou sportřebou, to vše ano, ale ne sportovní! Čím víc se na naftáka tlačí, tím víc člověk zjištuje, že to nedává, v případě, že ten dotyčný někdy řídil sportovně zaměrený benzín!
kutcher8, 18.07.2013 21:37
Dobrý den, děkuji za info, před barákem mi už stojí černý Leon Cupra Tdi Jsem moc spokojený. Dovoz z Německa - jezdil v tom majitel menšího servisu Je vidět, že se o to hodně staral, vnitřek i venek nevypadá na 170tkm. Absolvoval jsem s ním už cestu do Chorvatska a bez problémů, tvrdší podvozek mi vadil jen na některých rozbitých silnicích u nás jinak super. Výkonově velmi povedené s bezvadnou spotřebou. Alfa GT byla vetším favoritem, ale rozhodla lepší využitelnost prostoru resp. 5 dvěří. Zklamání, že jsem se nerozhodl pro Alfu už opadla. Třeba zas příště... Jěště jednou děkuji za informace a srovnání vozidel. S pozdravem Karel
Koloss, 19.07.2013 19:15


Jinými slovy - rada se spožděním 3 měsíce byla hodně platná.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů