Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký nový automobil za 300 tis. Kč?

Poradna
David Hrdlička | 16.11.2007
dalších 24 fotek
PORADNA: Jaký nový automobil za 300 tis. Kč? | foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den!

Chystám se ke koupi svého první automobilu a jsem limitován částkou 300 000Kč. Stojím pouze o nový automobil. Auto chci na dojíždění do práce a občasné vyjížďky o víkendech. Mé požadavky na automobil jsou především ekonomický provoz a spolehlivost.
Mam vybrané tyto favority - Volkswagen Polo 1.2HTP(47kW), Opel Corsa 1.0(44kW), Škoda Fabia II 1.2HTP, Fiat Punto 1.2(44kW), Toyota Yaris 1.0(50kW), Citroen C2 1.1(44kW), Hyundai Getz 1.1(48kW).
Který z těchto automobilů by to vyhrál u vás?


Odpověď

Dobrý den.

Zadání je vcelku jasné, rozhodl jste se pro nový malý automobil v cenové relaci do 300 tisíc Kč. Motor, který uvádíte, je u každého z těchto vozů s výjimkou Škody Fabia základní nabídkou, pro Váš účel využití ale bude dostačovat. Zkusme se podívat, co jednotlivé modely nabízejí. Ve svém hodnocení bych konkurenty rozdělil na dvě skupiny. Do první, kterou bych nazval užším výběrem, jsem zařadil VW Polo, Opel Corsa, Škodu Fabii II, a Toyotu Yaris II. Do skupiny druhé jsem pak zařadil Hyundai Getz, Citroën C2 a Fiat Punto II generace. Vysvětlení najdete v následujících řádcích.

VW Polo

Volkswagen Polo současné generace není na trhu žádným nováčkem. V současné době byl motor 1.2 HTP trochu posílen, konkrétně na 44, resp. 51 kW. Ve svém zadání jste uvažoval původní výkonnější verzi, nicméně základní cena současného provedení s motorem 51 kW (výbava Comfortline) startuje až na 313 tis. Kč. Budu tedy předpokládat, že se spokojíte se slabší výkonovou verzí a máte tedy k dispozici Polo ve výbavě Comfortline za 289.900 Kč. Vzhledem k tomu, že všechny barvy kromě bílé jsou za příplatek, výběrem např. metalízy se dostanete rovnou k požadované částce. A čím Vás může Volkswagen Polo zlákat ke koupi? Design exteriéru ani interiéru již za současnými trendy poněkud pokulhává, vyšší cena to také rozhodně nebude. Vítězit tedy může kvalitou zpracování, použitými materiály v interiéru, pověstí značky a spolehlivostí. Uvnitř nabídne dostatek prostoru, i to i na zadních sedadlech na výšku – což je někdy u malých vozů problém. Zavazadlový prostor o objemu 270 litrů je také dostatečný. Nárazový test absolvoval malý Volkswagen v roce 2002 a odnesl si čtyři hvězdičky.

Opel Corsa

Naopak Opel Corsa současné generace je na trhu nováčkem – své zákazníky si začal hledat až v loňském roce. Vámi vytyčené cenové hranici bude odpovídat základní výbava Essentia se základním motorem v nabídce a pětidveřovou karoserií, za což si dovozce účtuje 278900 Kč. Dále tedy zůstává prostor na dovybavení. Již na první pohled je vidět, že Opel si dal na nové Corse opravdu záležet. Pryč je tvarová nevýraznost předchozí generace. Interiér Vás také překvapí. Použité plasty a kvalita zpracování jsou na vysoké úrovni, ergonomie rovněž. Posouzení designu je samozřejmě čistě osobní záležitostí, troufám si ale říci, že se Vám bude zamlouvat určitě více, než skutečně strohý interiér, jaký má např. zmiňovaný VW Polo. Opel v poslední době klade důraz nejen na kvalitu, ale také na spolehlivost svých vozů. U Corsy je samozřejmě ještě brzy na jakékoliv statistiky, nicméně umístění např. Merivy na čele tradičních statistik spolehlivosti může mnohé napovědět. Interiér nabídne dostatek prostoru, výtku můžeme mít pouze k prostoru nad hlavou na zadních sedadlech. Zavazadlový prostor má objem 285 litrů. Nárazový test nová Corsa absolvovala v loňském roce a získala plný počet hvězdiček.

Škoda Fabia II. generace


PORADNA: Jaký nový automobil za 300 tis. Kč?
Nová Škoda Fabia je na trhu ještě kratší dobu. U VW Polo jsem zmiňoval nutnost výběru slabší varianty motoru z důvodu ceny. V tomto případě k tomuto kompromisu sáhnout nemusíte, za částku 296900 Kč můžete mít Fabii ve výbavě Ambiente s motorem 1.2 HTP a výkonem 51 kW. Z hlediska designu můžeme říci, že Fabia druhé generace na to jde poněkud jinak, než generace první. O jejím designu se hodně diskutuje, neexistuje snad jediný článek, kde by nebyl komentován nepoměr mezi výškou a šířkou vozu, tvar zadních světel atd… Posouzení nechám na Vás, pouze připomenu, že zvýšení karoserie mělo za následek zvětšení prostoru pro cestující. Zavazadlový prostor má objem 300 litrů, což považuji velice dobrou hodnotu. Bohužel musím trochu zkritizovat interiér. Dílenské zpracování je určitě v pořádku, tak jak je u Škody dobrým zvykem, kvalita a vzhled použitých plastů mne ale příliš neoslovila. Minulá generace Fabie měla sice interiér velice strohý, na první pohled byl ale hodnotný a kvalitní. A tento dojem u druhé generace postrádám (u základních verzí). V hodnocení bezpečnosti nemůžeme mít výhrady, Fabia druhé generace sice získala 4 hvězdičky, nejvyšší možné hodnocení jí ale uteklo o pouhý „bod“.

Toyota Yaris II. generace

Další vůz ve Vašem výběru je Toyota Yaris II. generace. Vámi stanovená cenová hranice dovoluje také dovybavení vozu oproti základní výbavě Base, která v pětidveřovém provedení stojí 279900 Kč. Bohužel ale například centrální zamykání je možné získat až s vyšším výbavovým stupňem – tím se ale rázem dostanete přes Vámi vytyčenou hranici. Čím Vás může Yaris zaujmout? Kromě dle mého názoru velice hezkého designu to bude určitě prostornost a variabilita interiéru. Vysoká konstrukce zajišťuje dostatek místa na hlavu, posuvná zadní lavice dovoluje určovat, jestli bude více prostoru pro zavazadla, nebo cestující na zadních sedadlech. Přístrojová deska navazuje na tradici první generace umístěním přístrojů uprostřed. Záleží jen na Vás, jestli tomuto řešení přijdete na chuť. Pro Yaris bude také hovořit pověst automobilky Toyota v oblasti spolehlivosti. Do vašeho výběru jste zařadil motor 1.0, tedy tříválec o výkonu 50 kW, který pohání i menší model Aygo. Od středních otáček má dostatečný výkon a hezky se nechá vytáčet. I se spotřebou budete určitě spokojen. Ještě zmíním výsledek nárazového testu – v něm Yaris II. generace získal pět hvězdiček, a to v roce 2005.

TIP: TEST: Toyota Yaris 3D 1,0 VVT-i – Ideální partner do města

V tomto přehledu se blíže nezabývám Hyundaiem Getz, Fiatem Punto druhé generace (které jste dle motorizace měl zřejmě na mysli) a Citroënem C2. Tyto tři vozy jsem si dovolil z užšího výběru vyřadit.

Hyundai Getz se v současné době prodává ve facelifotované podobě a v příštím roce očekává svého nástupce, označeného i20. V době svého uvedení na trh byl právem považován za konkurenta Fabie první generace. V tuto chvíli již ale konkurence pokročila dále. Všechny vozy ve srovnání jsou konstrukčně daleko novější (kromě VW Polo). Nabízejí více prostoru uvnitř, kvalitnější materiály, lepší pasivní bezpečnost.

Pokud bychom hodnotili ojeté vozy adekvátního stáří, jistě bych neváhal Punto doporučit jako velice dobrou volbu. Tak jako u Getzu bohužel platí, že v konkurenci novějších, bezpečnějších a prostornějších vozů, již nemá co nabídnout a spíše bych doporučil poohlédnout se po Grande Puntu, které je také v nabídce ve Vámi požadované cenové relaci. Nabídne lepší kvalitu a spolehlivost (ale i Punto II. generace již patří ke spolehlivějším Fiatům), větší prostor pro cestující i zavazadla a troufám si tvrdit, že i z hlediska designu je povedené.

O Citroënu C2 je zase známo, že jej trápí spousta závad, zejména elektrika a elektronika dokáží pozlobit. Je to vcelku hezké auto, ze všech konkurentů je ale nejmenší, zavazadelník a místo na zadních sedadlech jsou spíše symbolické. Jednoduše řečeno, výše popisovaným vozům nemůže konkurovat ani v nejmenším.

Jaký je verdikt? Nejprve bych rád zdůraznil, že všechny vozy, které jsem si dovolil „nominovat“ do užšího výběru, jsou opravdu dobrou volbou a společně s Fiatem Grande Punto, které jsem zmiňoval jako lepší alternativu, než Punto II. generace, patří na vrchol segmentu.

Pokud se mám pokusit o vytvoření jakéhosi žebříčku, který by měl akcentovat Vaše požadavky, to znamená hlavně ekonomický provoz a spolehlivost, na prvním místě bude velice těsně Toyota Yaris. Prostornost a variabilita interiéru, povedený design, velice dobrý motor, nízká spotřeba, kvalita a spolehlivost jsou jasné argumenty. V těsném závěsu na druhém místě v mém hodnocení zaujímá Opel Corsa, který nabízí podobné kvality, snad pouze Vámi vybraný (a v této cenové relaci jediný dostupný) motor je horší volbou, než ten v Yarisu. Na třetí místo bych pak zařadil Škodu Fabii II a na čtvrté Volkswagen Polo. Na první dvojici ztrácí horší pasivní bezpečností a vyšší spotřebou, v případě Pola také vyšší cenou ve srovnatelné výbavě. Pátý by byl Hyundai Getz, šesté Punto II. generace a na posledním místě bych ponechal Citroën C2.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 03.01.2008 19:28
a tie lacné diely sa dajú kúpiť v igelitke za päťsto korún kus, že?
anonym, 05.01.2008 14:03
já bych volil jednoznačně Toyotu yaris.
Celicak, 17.01.2008 10:01
Tak to je jasny, že s tím chce jezdit. Taky proč by si jinak kupoval auto, ne?
anonym, 23.05.2008 14:19
A kdyz bude nabourane tak to budes asi vyklepavat, ze? :o)))
anonym, 23.05.2008 14:20
Yaris je fajn az na ten stupidni centralni displej... ktery idiot to vymyslel - v zornem poli se ridic diva na plast za volantem a tachometr ma uplne mimo...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů