Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký motor z koncernu VW?

Poradna
Vojtěch Vinař | 30.06.2006
dalších 28 fotek
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den!
Uvažuji o výměně auta. Nyní mám Octavii 1.8 20V,bez turba. Je to poslušné autíčko, jediný neduh je spotřeba okolo 9 -10 L. Chci prostornější, reprezentativní, spolehlivé a bezpečné auto. Po katastrofických zkušenostech s vozy francouzských značek (zejména peugeot a renault) přemýšlím hlavně o koncernu VW.  Zaujaly mě tam motory 2,5 TDI, a z benzínových 2,4 a 2,8 30V Můžete mi poradit, jaký motor by byl dobrý - rozhoduji se mezi VW Passat a Audi A4, A6. Případně jakou jinou značku byste mi doporučili (Asie, USA, ne Fr)


Odpověď

U motorů 2,5 Tdi velmi záleží, o jako výkonovou verzi se jedná. Obloukem bych se vyhl její 110kW verzi, která je nepříjemná výrazným turboefektem kolem dvou tisíc otáček, pod touto hodnotou je motor líný a velmi neochotný. Ve srovnání s plynulým nárůstem výkonu dieselových motorů od BMW je motor Audi s výkonem 150 koní naprostým utrpením. Jinak tomu je ale u motorů 2,5Tdi s výkonem 132kW nebo 120kW. Zejména silnější verze je velmi příjemná, vysoká hodnota točivého momentu přichází ke slovu o poznání plynuleji, krom toho verze se 132kw netrpí problémy s váhou vzduchu tak, jako obě slabší verze. Benzínové šestiválcové motory jsou velmi kultivované, pružné, ale určitě nepočítejte, zejména pak u motoru 2,8, se spotřebou do 10 litrů. Motor 2,4 mi přijde z obou možností dobrou volbou, je dostatečně pružný a výkonný a spotřeba se pohybuje kolem 9-10litrů. Motor 2,8 si řekne v průměru o 12litrů.

TIP: RECENZE OJETIN: Volkswagen Passat B5, B6 - Etalon s otazníkem

Všechny Vámi uvažované vozy (A4,A6 a Passat) mají společný problém, kterým je hliníková přední náprava. Jedná se o lichoběžníkovou nápravu se čtyřmi rameny na každé straně, tato trpí ale velmi častými vůlemi a její oprava je velmi nákladná, v servisu za její opravu, respektive výměnu všech osmi ramen zaplatíte nemalých cca 40tisíc. Jinak na druhou stranu její složitá konstrukce zajišťuje vcelku dobré jízdní vlastnosti a její uložení téměř eliminuje přenos vibrací do volantu. V případě těžkých šestiválcových TDI motorů však dochází k jejímu nadměrnému zatížení, což zpomaluje reakce přídě na příkazy volantu a vůz, zejména pak A6ka,zatáčí neochotně a pomalu. Týká se to však ostrých zatáček, na dálnicích a táhlých zatáčkách všechny vozy vedou stopu velmi dobře. Nevýhodou této skupiny vozidel je pak konstrukčně jednoduchá zadní náprava, které nemá ve voze typu Audi A6 a VW Passat co dělat. Vlečná ramena, která jsou zde použita, patří do vozů malé, střední a nižší střední třídy, nikoli do segmentu managerských vozů.

TIP: RECENZE OJETIN: Audi A4 - Funguje, ale vyžaduje drahý servis

Mezi nedostatky těchto vozů patří přetržené rozvodové řemeny, problémy s váhou vzduchu (vyjma motoru 2,5Tdi ve verzi s 132kW), problémy s uložením zadní nápravy, občas zlobí netěsná vodní pumpa. Jinak motor 2,5Tdi patří mezi spolehlivé jednotky, není ještě vybaven common railem, ale vstřikování zajišťuje radiální čerpadlo, nutné je dbát výměny rozvodů každých 120tis km a používat kvalitní naftu, na jejíž kvalitu je tato jednotka choulostivá.

TIP: RECENZE OJETIN: Audi A6 - Přednosti i problémy ve větším balení

Co se doplnění favoritů do výběru týká, rozhodně by bylo velkou chybou zapomenout na vozy BMW řady 3 (E46) a řady 5 (E39). Motory bavoráků jsou naprosto bezkonkurenční, mají dokonalý a plynulý nárůst výkonu, všechny šestiválce jsou dostatečně silné a taky ekonomické. Pokud byste volil trojku, je nutno prohlédnout přední nápravu, kde hodně trpí ramena (dají se však sehnat z druhovýroby, která je mnohdy kvalitnější než originál a stojí polovinu peněz), dále bych se vyhnul verzím do roku výroby 2000, neboť v místech uložení zadní nápravy praská karoserie. Pětka je ve srovnání s trojkou komfortnější, robustnější a netrpí u ní tolik přední náprava. Oba vozy BMW mají naprosto dokonalé jízdní vlastnosti, které se s vozy Audi nedají srovnat, zadní náhon a přesné řízení společně s konstrukcí podvozku dělají své. Z pohonných jednotek doporučuji třílitrový šestiválec o výkonu 142kW (od r.2002) nebo jakýkoli benzínový šestiválec.

Hodnocení článku
2.5 z 5 (50%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Riccardo, 30.06.2006 12:32
Chlape, výkon navíc není přece nikdy zbytečný !!
Pepe, 30.06.2006 15:14
Jasně, výkonovou rezervu je lepší mít a nepotřebovat, než najednou potřebovat a nemít... Kolikrát mě už koníci vytáhli z ošemetné situace, kterou zpravidla připravil někdo jiný...
DEKTR1, 30.06.2006 16:49
TAKY NEVIM PROČ UVAŽUJE O AUDINĚ,KDYŽ TAKŘKA ZA STEJNÉ PRACHY MŮŽE MÍT BMW,MOŽNÁ MEDVĚDA,S NESRIVNATELNĚ LEPŠÍM PODVOZKEM=>JIZDNÍ VL.
NA TY JEJICH EXTRA HLINÍKOVÝ PŘ.NÁPRAVY NARVAT TĚŽKEJ DIESELOVEJ 6ZYLINDER TO JE SEBEVRAŽDA A VZADU JSOU VL.RAMENA,HMMM FAKT DOBREJ NÁSKOK DÍKY TECHNICE.......ZDAR
anonym, 01.07.2006 13:07
Nejlepší motor od VW buď 1,9 TDI 81kW a nebo novější provedení 96kw. 2,5 TDI je ekonomická sebevražda. Vysoké servisní náklady, spotřebe neni nijak oslnivá a výkon taky ne. Motor 2,5 TDI vyžaduje pravidelné výměny oleje už po 10tis km aby se nezadřel , navíc je ve všech provedeních velmi cilivý na kvalitu nafty, takže to znamená kupovat aditivovaná paliva a levné ježdění je rázem to tam!!!
Lepší variantou než 2,4 i 2,8 je 1,8T s chipem.
U BMW víc než vřele doporučuji 2,5i anebo 3,0i, vynikající poježdění při velmi dobré spotřebě paliva. Nesrovnatelné s 2,8 od VW!!!
Pokud chceš kvalitní a pohodlý kočár ta kromě BMW se pohledni po E 220 anebo lépe 320 CDI!!!
anonym, 16.07.2006 23:30
Časopis Auto Motor und Sport prověřil kvality německého bestselleru dlouhodobým testem, ve kterém Golf 2.0 (85 kW) ujel od března 1999 do listopadu 2000 sto tisíc kilometrů. Výsledek praktického používání nebyl pro automobil, který se tváří jako symbol kvality a solidnosti, příliš lichotivý. Během 18 měsíců strávil testovaný Golf 17 dní v servisu kvůli neplánovaným opravám (mimo pravidelnou údržbu). Kvůli drhnoucím brzdám musely být již při 16205 ujetých km vyměněny kotouče a obložení předních brzd. Neklidný chod motoru při volnoběhu byl v servisu vyřešen novým základním nastavením řídící jednotky. Po několika tisících kilometrů se problémy s brzdami opakovaly a když bylo na počítadle 30844 km byly znova vyměněny kotouče, obložení a také náboje a ložiska předních kol. Při řazení dvojky s trojky se občas ozývaly z převodovky podezřelé zvuky. Poté co do Golfu začalo oběma předními dveřmi zatékat, byl navštíven servis, kde byly dveře přetěsněny. Převodovka musela být vymontována a vyčištěna, protože olejová náplň obsahovala ocelové třísky. Když bylo na počítadle 61338 km přišla na řadu třetí výměna předních kotoučů a obložení. Kvůli zkorodovanému napájecímu kabelu startéru jednou Golf vůbec nenastartoval a musel být odtažen do servisu. To bylo ujeto 87600 km. Kvůli problémům s elektrickým stahováním oken byl také tento díl v pravých dveřích vyměněn a v samém závěru testu se Golf dostavil ke čtvrté výměně brzdových kotoučů a destiček, tentokrát na všech kolech.

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů