Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký motor u Opel Vectra C?

Poradna
Vojtěch Vinař | 21.06.2006
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den!
Auta OPEL VECTRA C r.v. 2003 se nabízejí s motory 1.8 16V, 2.0DTI 16V, 2.2DTI
16V s najetými kilometry 80-100 tisíc. Poraďte mi, který motor zvolit s ohledem na spotřebu a schopnost ujet dalších 70 tisíc km.
Děkuji


Odpověď

Dobrý den,
pokud se Vám podaří sehnat vůz, který má najeto skutečných 80-100 tis km (doložených servisní knihou a výpisem servisních úkonů od autorizovaného servisu), tedy vůz, který byl pravidelně servisován, nemělo by být ani pro jednu pohonnou jednotku problémem ujet požadovaných 70tis km.
Na druhou stranu dieselové jednotky Opelu rozhodně patří mezi to horší, co lze na trhu ojetých vozidel koupit. Motory 2,0DTI a 2,2DTI jsou bez Common Railu, přímé vstřikování zajišťuje radiální čerpadlo Bosh VP44, které spolehlivostí neoplývá, v případě poruchy je nutno celé čerpadlo vyměnit, což sebou nese značné náklady. Opět na vině poruchy čerpadla je ona „kvalitní“ česká nafta. Naftové jednotky DTI trpí častějšími úniky oleje z motoru. Naopak výhodou těchto jednotek jsou poháněné rozvody řetězem, který nevyžaduje údržbu. Slabší dieselová jednotka disponuje výkonem 74kW, silnější pak 92-ti kilowaty. Výhodou obou jednotek je plochá křivka točivého momentu, u silnější verze je maximum 280 N.m. při 1500-2750ot/min, což s sebou přináší silný zátah z nízkých otáček a nijak výrazný turboefekt. Spotřeba silnější verze se pohybuje kolem 7 litrů kombinovaně, slabší o půl a litr méně.
Benzínová jednotka o obsahu 1800cm3 disponuje solidním výkonem 90kW, žádá však vyšší otáčky, což má vliv na vyšší spotřebu. Benzinové jednotky Opelu jsou vcelku spolehlivé, důležitá je pravidelná výměna rozvodových řemenů, občas se porouchá benzinové čerpadlo. Spotřeba jedna osmičky se v průměru pohybuje kolem 8,5-9 litrů.
Nová Vectra C je celkově solidní vůz, který netrpí výraznějšími neduhy, které by kazily její spolehlivost. Mezi běžné závady patří vznikající vůle v přední nápravě, na vině jsou hliníková ramena předních závěsů kol, dále občas odejdou ložiska kol, tlumiče zpravidla nevydrží vice jak 120tis km, zejména zadní.
Vectra C je velmi prostorný vůz, oproti předchozí verzi narostla, nabízí velký objem zavazadlového prostoru, hodně místa na zadních sedadlech. Jízdní vlastnosti jsou spíše komfortní, vůz filtruje snadno nástrahy českých silnic, na druhou stranu na sportovní jízdu céčková Vectra stavěná moc není, v rychlých ostrých zatáčkách je nedotáčivá, svědčí ji spíše táhlé zatáčky, kde dobře vede stopu. Výhradu mám ještě k řazení, které je sice přesnější než u předchozí generace, je však pomalé a dráhy řazení jsou příliš dlouhé, nelíbí se mi ani málo citlivé a málo strmé řízení.
V případě volby Vectry C bych doporučil benzínovou osmnáctistovku, která dynamikou na běžné cestování uspokojí a to při přijatelné spotřebě.

Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pola, 22.06.2006 01:23
Opely jsou moc krásný auta a kvalitní.
Martin Vaculík, 22.06.2006 14:28
Vectra C má netypickou verzi vstřikovacího čerpadla VP44, v jehož řídicí jednotce je integrována i řídicí jednotka motoru (PSG16). Tato skutečně nejde opravit, nesronávat s PSG5 u většiny vecter B (pozor, zde existovala úplně zezačátku také neopravitelná verze). Obecně neopravitelné VP44 mají jenom opely a saaby. Za zdlouhavé startování mohou netěsné gumičky traverzy dvoupružinových vstřikovačů. Pokud najdete na palivovém filtru černou špínu (karbon z motorového oleje), je to právě tato závada.
Aleš, 22.06.2006 15:21
Díky za tip.
Tomáš, 23.06.2006 12:01
Jasně, ale netěsnost motoru a palivové soustavy je úplně něco jiného (za netěsnost motoru se obvykle považuje různé úniky oleje-kolem spodního víka, horního víka, simerinků apod.)
anonym, 01.01.2008 13:57
Taktéž mám Vectra C 1,8 16V rok 2004 Zatím bez závady... Mám najeto 69000km a spotřeba běžně 7 litrů a když se krotim a jezdim úsporně jsem schopen jezdit pod 6,5 l Nejvíc jsem se zatim dostal na 8,1 l ovšem stálou dálniční rychlostí 150-190km/h Ve výše uvedeném článku udaná spotřeba 9 l je podle mého přehnaná...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů