Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký motor pro Hondu Accord? Benzín nebo diesel?

Poradna
Martin Vaculík | 11.04.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Dotaz:

Dobrý den,
sháním auto střední velikosti o výkonu kolem 100kW, cca 200km/h. Vzhledem k současnému, víceméně spokojenému vlastnictví Hondy Accord 1989 se poohlížím po novějším a vybírám mezi 1998 2.0 108kW, nebo 2003 2.2 diesel.
Je vhodnější "přitlačit" na peněženku a koupit nový, údajně famózní diesel nebo za cenu vyšší benzínové spotřeby a možná "starších" jízdních dojmů volit za polovinu předposlední generaci? Upozornil byste případně na nějaké typické vady?

Mnohokrát děkuji za radu
Jan Cyrany


Odpověď:

To samozřejmě záleží jen na Vás, obě auta mají svoje kouzlo. Klady minulé generace bývaly útulný interiér, velmi slušné dílenské zpracování a ticho uvnitř. Osobně bych určitě volil vozy vyrobené po roce 1999, tj. minimálně rok po začátku produkce. Zezačátku totiž bylo s accordem pár problémů – zlobily ovladače škrticích klapek, praskaly dveřní kliky, málo vydržela i ložiska kol.

Trochu bych se také bál dvoulitrového motoru s výkonem 108 kW. Ten jednak nemá žádný výrazný zátah a za druhé trpívá vyšší spotřebou oleje. V případě tohoto accordu (šesté generace) lze doporučit jednotku 1,8 litru (100 kW). Zatímco v případě ještě staršího modelu páté generace (1993 až 1998) byla osmnáctistovka dynamicky zcela neuspokojivá (i kvůli znásilnění těžkými převody, tak u Vámi dotazované verze zcela stačí. A navíc ušetříte na povinném ručení. Pokud šetřit nemusíte, zvolte rovnou jednotku 2,3i o výkonu 113 kW. Ta je zde již bezproblémová (na rozdíl od accordu páté generace) velmi dobře táhne, jen holt trochu baští.

Současný Accord sedmé generace se zatím profiluje jako velmi zdařilé auto. Zejména jeho diesel se systémem common-rail od japonské odnože společnosti Bosch. Moderní vznětové motory mají celou řadu problémů, tento je zřejmě překvapivou výjimkou. V celé ČR zatím nebyl hlášen jediný problém se vstřikovačem, jediné zadřené či tekoucí čerpadlo. V přepočtu na prodané kusy je to nejspolehlivější u nás jezdící diesel, každá jiná značka by na ten počet aut měla již tak patnáct závad.

Před časem zde někdo v diskusi psal dotaz, zda je ještě stále u accordu tak komplikovaná výměna brzdových kotoučů, že se s nimi musí měnit i ložisko kola. Dlouho mi vrtalo hlavou, co tím ten čtenář mohl myslet, objasnilo mi to až technické oddělení Hondy ČR. Svého času totiž vydali přípis, že k zaručení tichého a plynulého brždění může být po výměně či stočení kotoučů nutná výměna ložiska, ve kterém vibracemi kotoučů mohly vzniknout vůle. Vyskytovaly se totiž případy, kdy accord při brždění vibroval i s novými kotouči a pomohla až právě výměna ložiska. Povinnou výbavou servisů Honda navíc je zařízení pro stáčení kotoučů přímo na autě. Vynikající věc, kterou servisy používají i při výměně destiček, protože tím zaručí zcela rovné dosedací plochy, okamžitou skvělou účinnost a prodlouží životnost obložení. Perfektní stav ložiska je podmínkou úspěchu této operace.

Honda Accord 6G

PLUSY MINUSY 

+ vynikající zážehové motory

 

- absence vznětového motoru v nabídce

 

+ bohatá standardní výbava

 

- omezená prostornost vzadu

 

+ přesné řazení a řízení

 

- drahé náhradní díly

 

+ nezáludné jízdní vlastnosti i solidní komfort odpružení

 

- se standardními pneumatikami omezená přilnavost k vozovce

 

+ kvalitně zpracovaný interiér s hodnotnými materiály

 

- velký pokles hodnoty

 

+ dobrá ergonomie, vynikající odhlučnění

 
 

+ příznivé ceny ojetin

 
 

TIP: OJETINY: HONDA Accord 6G - Precizní technika v šedi průměru

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Jaro G., 17.04.2006 09:10
Asi mam mylne informacie, ale povinne rucenie v SR i CR je odstupnovane hranicou 1800cm3, a Honda vyrabala motor 1,8 s obsahom 1850cm3, teda vyska poistenia spada uz do vyssej kategorie....
michalx, 22.04.2006 18:45
ja bych řekl, že je ta hranice od 1850cm3.
Scared, 26.05.2006 15:21
Presne tak
Luskac, 20.02.2007 07:50
Chcem sa Vas opytat aky mate nazor na motor Hondy 2.0 TD r.v 2001?? Dakujem
anonym, 06.11.2007 14:32
a co nová Hodna Accord od rv myslim 2004 ma skvely 2,2 ctdi 103 kW, ale cetl jsem nekde ze ma horsi antikorozni upravu, co je na tom pravdy a jaky je tento model obecne?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů