Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký koupit kabriolet do 100 tis. Kč?

Poradna
Váradi Petr | 20.07.2012
foto: TipCars.com
Možná to tak nevypadá, ale s touto částkou si již můžete v kategorii kabrioletů s minimálně jedním křížkem na krku celkem vybírat.

DOTAZ: Jan: Dobrý den, chtěl bych si na léto koupit kabriolet. Mým snem je Z3, ale ta se těžko shání do mého limitu 100 000 Kč(jsem student): koupit tedy nejlevnější Z3 v ceně do 100 000 Kč (horší stav), nebo zvolit jinou (jakou?) alternativu? Díky J.B.


ODPOVĚĎ:

Dobrý den Jene,

léto v plném proudu, počasí přímo vybízí k jízdě beze střechy...A 100.000 Kč v kapse.

Možná to tak nevypadá, ale s touto částkou si již můžete v kategorii kabrioletů s minimálně jedním křížkem na krku celkem vybírat. Hned na úvod pohlédněme pravdě do očí a řekněme si jednu neslušnou poznámku: vzhledem ke stáří vozů je již nutné kontrolovat rozsah koroze (a to zejména u BMW). Tak, nepříjemnost máme za sebou, nebude nám kazit chuť a dojem dále.

Existuje několik zásadních otázek: celoroční/sezonní provoz (tím pádem víceméně volba mezi hardtopem a plátěnou střechou)? Důraz na schopnosti nebo na vzhled vozu? Budete chtít vozit více než jednoho spolujezdce? To vše jsou poměrně zásadní otázky...

Stejně tak jako existují zlatá pravidla pro koupi „obyčejných“ tj. zastřešených vozů, existují tato pravidla i při koupi kabrioletů. Pravidlo číslo jedna zní: pokud se chcete za volantem královsky bavit a upřednostňujete tedy především fun faktor, existuje jedna volba, kterou byste měl vyzkoušet jako první. Tou volbou je Miata, chcete-li Mazda MX5. Je to etalon jízdních vlastností, etalon poměru zábava/cena a jízdními parametry se řadí na špičku třídy. Motorově na první pohled nikoli, ale je to jen zdání. Miata potvrzuje oprávněnost existence vozu s precizním podvozkem doplněným o motor, který jej stíhá, nepředbíhá jej, ale přesto s ním lze zažít porci kvalitní zábavy (podotýkám, že zábavu je nutné si zasloužit, ale to je pro mne spíš klad než zápor).

Rozpočet pravděpodobně vystačí na slabší 110 koňovou šestnáctistovku montovanou od roku 1998 a rok výroby přibližně 2000. Na druhou stranu auto váží přibližně 1100kg, poměr 10kg na 1 koně tedy nevyznívá nijak tragicky. Ohledně váhy si dejte pozor, abyste nekoupil exemplář po intenzivní liposukci, která patří k častým koníčkům jejích majitelů. Pro úplnost něco technických a obecných dat o Miatě: je určena pro dva cestující, motor uložený podélně vpředu a pohon zadní nápravy (důležité). Řadicí páka je obdobně jako u Vámi vyhlednuté Z3 vyvedena přímo z převodovky. Výhody? Přesnost a rychlost řazení, jako bonus pak stejný kovový „feeling“ při manipulaci s pákou jako u BMW. Karoserie je na otevřený automobil nebývale tuhá, netrpí kroucením ani pazvuky.

Perlou MX5 je její podvozek. Každé kolo hezky zvlášť zavěšené na dvou ramenech, co víc si přát? Snad jen Torsen, který ale naleznete spíš u osmnáctistovek. Dokonce si můžete vyhrát s nastavením podvozku.

Brzdy na celém voze kotoučové a pozor! Devizou může být absence ABS.

Hledejte vůz se zachovalými originálními hliníkovými koly. Jsou kvalitní a na jízdních vlastnostech poznáte nízkou hmotnost neodpružené hmoty.

Na co si dát pozor: upřímná rada: vezměte s sebou na zkušební jízdu (ať již budete testovat jakýkoli roadster) někoho, kdo si ohřeje motor a dá autu bezpečně za uši. Kabriolety si zpravidla kupují lidé pro pohodovou jízdu, ale některé modely přímo svádí k ostřejší jízdě a bylo by nemilé utratit své peníze za bouraný vůz. Troufám si říci, že ve Vámi vyhlédnuté kategorii bude lépe či hůře vyměněná půlka auta zastoupena častěji než u jiných typů vozů. Sledujte stav zadních pneumatik: jsou oholené na doraz? O čem to může vypovídat? Jsou výrazně nestejnoměrně sjeté? Že by nedokonalá oprava po havárii? Slícování dílů, stav plátěné střechy, funkčnost jejího manuálního nebo automatického systému natažení...Prostě klasika. Další rada: u této kategorie vozu bych ještě víc než u jiných případnou odhalenou havárii závažného rázu nedoporučil řešit slevou, ale odstoupením od koupě.

Sečteno podtrženo: pokud nevadí plátěná střecha, pouze dvoumístná karoserie a zdánlivě nižší machrindex, neváhejte a začněte studovat, jak má vypadat zachovalá Miata. Tohle auto by mohlo splnit Vaše požadavky a jen tak mimochodem máte reálnou šanci, že se naučíte řídit. Dle mého názoru by jen byla škoda jej trápit přes zimu, ale to je společné 90% vozů, v nichž máte nebe nad hlavou. Disclaimer: podvozek MÁ své limity a zejména na mokru není radno je testovat. Miata Vám zásadní chybu za volantem neodpustí, je to automobil, který svým pojetím spadá ještě do „staré školy.“ Ale právě v tom je její charakter.

Pak tu máme Italku: elegantní bárku neboli Fiat Barchetta. Ani ona není špatnou volbou (špatné auto bych Vám ostatně nedoporučoval). Jen to již není ortodoxní roadster, ale o tom o chvilku později.

Výhodou Barchetty je bezesporu cena, která odpovídá o třídu jiným vlastnostem podvozku, každopádně Italka dovede svým zjevem vykouzlit úsměv na tváři a když ji uvidíte, odpustíte jí i ten podvozek převzatý z Punta (to hodně napovědělo o jízdních vlastnostech, že ano?). Motoricky je pro ni naprosto dostačující necelá 1.8 (1747cm3) se svými sympatickými 96kW. Hledejte vůz s rokem výroby do 2000, pozdější exempláře působí „přidušeným“ dojmem kvůli emisním normám. Výkon motoru je přenášen přes přední kola, v tom tkví ona neortodoxnost. Jedná se opět o vůz dvoumístné koncepce, oproti Miatě je pocitově větší, i kufr lze označit jako o něco praktičtější. S Barchettou se určitě neztratíte, budete vyčnívat z davu a krom občasných poruch elektroinstalace netrpívá výraznějšími bolestmi.

Spíše než Z3 Vám z portfolia otevřených vozů s vrtulkou na kapotě představím BMW 318i ve verzi kabrio. Jedná se o generaci E36, je to jediný vůz z představených, který je možno pořídit ve čtyřmístném uspořádání. Tím se otevírají jiné možnosti: výlety, dovolená se spoustou místa ve dvou nebo i ve čtyřech. Z3 je koncepčně (a designově-svým vzhledem rozšláplé kecky) samozřejmě naprosto odlišný vůz: sedíte nad zadními koly, pocitově pár milimetrů nad vozovkou. Řidičsky je tudíž blíž k Miatě, ačkoli si troufám vyslovit kacířskou myšlenku, že Miata Vás ve finále svou chirurgičností bude bavit o chlup víc. A největší měrou k tomu přispěje 200kilogramů navíc, které s sebou tahá Z3. Jejích 115koní (respektive 118) skrývajících se v základní osmnáctistovce (respektive devatenáctistovce) bude na 1300kg pohotovostní hmotnosti přece jen trochu málo. A navíc stojí i v dnešní době výrazně nad 100.000Kč, i finančně je mimo Váš limit.

Samozřejmě, že ten samý motor, jaký je v Z3, nebude mít méně práce s 318i. Ta je ještě těžší, ale protože auto není koncipováno primárně k čiré radosti za volantem, je to ospravedlnitelné. Čtyřmístný kabriolet se cítí dobře v rámci předpisových rychlostí na cestě odnikud nikam, kde účelem není hladově očima hledat optimální stopu, ale kochat se krajinou a těšit se z toho, co o třídu větší kabriolet nabízí. Zde jde v první řadě o pohodu na palubě.

E36 je designová ikona, takže ani s ní si neutrhnete ostudu. Samozřejmě ani jedno z nabízených aut si nezaslouží trápit v myčce, takže Vás dobrý dojem z vozu bude stát trochu námahy. Kořeny E36 sahají do roku 1990, šéfdesignérem BMW byl v dobách tohoto šerého dávnověku, kdy padaly zdi a přestříhávaly se dráty na hranicích, jakýsi Claus Luthe (což uvádím jen proto, abych nenásilně připomněl, že i Chris Bangle o dvě designové generace později na někoho navazoval).

Jak jsem již uvedl, 1,8 s výkonem 85kW je jednoduše ten typ motoru, který Vám bude výkonově stačit možná první týden, ale to jsme si už vysvětlili a nespatřuji v tom slabinu vozu. Nebudu psát o tom, že ideální by byl pod kapotou šestiválec, i nejslabší z nich je výrazně mimo limit.

Silnou stránkou E36 je její interiér a již zmíněný kufr-230litrů je bezpečně nejvíc a na tašky pro týden pro dva/čtyři skromnější pasažéry postačí.

Rada na závěr: snažil jsem se zaměřit na „duši“ vybraných vozů, pečlivě zvažte, co přesně/nejvíc od auta očekáváte. Podle toho se zařiďte. Nechte si vše ukázat (samozřejmě včetně mechanismu stahování/natahování střechy, přičemž hardtop nepotkáte u žádného z představených vozů). Pokud vše klapne, přeji hezké léto a po něm auto po zaservisování schovejte do garáže (na kabriolet bez hardtopu nepatří zimní pneumatiky). Mimochodem na pneumatikách opravdu nešetřete, zvláště u Miaty.

Hodnocení článku
3.0 z 5 (60%)
Hodnoceno: 62x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
borec, 20.07.2012 16:53
může na ně třeba chcát, to by zvládl na všechny 3 najednou
gld, 20.07.2012 19:03
Autor článku asi pozabudol, že hardtop je k dostaniu na všetky spomenuté modely. S ním potom nevidím problém ani v zimnej prevádzke. Predsa len, študent asi nebude mať dostatok zdrojov prevádzkovať čisto sezónne auto.
Joska, 21.07.2012 09:35
Miata je jednoznačně nejlepší, pěkné kousky si drží stále cenu a ve své třídě de facto nemá konkurenci.
bmxdave, 21.07.2012 14:42
Jsem taky student a ted na jaře jsem si pořídíl moji vytouženou mx-5ku a krom běžných věcí jako jsou gumy,olej atd. to skoro nic dalšího nepotřebuje holt ještě spolehlivé a poctivě udělané auto. Uvažoval jsem chvíli i o Barchettě ale čím déle mám mx-5 tím jsem o to víc rád že jsem si ji nekoupil. Jen je potřeba si dát pozor na už zminovanou korozi,moje je z roku 1990 a ted je třeba na vyvaření spodku
petaoldova, 26.07.2012 13:47
Autor článku vybral samé stylovky, to se musí nechat- samé skvosty, takže za mě souhlasím .... jenom bych si dovolila zmínit, že taky pěkný kabriolet je třeba alfa romeo spider- dle mých zkušeností z alfami si troufám tvrdit že v solidním stavu by taky nebyl marnou volbou- i když podobně dvoumístně nepraktickou jako mx5 a barchetta... myslím si že autor článku přecijenom mohl zmínit i více obyčejnějších praktičtějších čtyřmístných kabrioletů vycházejících z "obyčejných" aut... golf cabrio, punto cabrio, ford escort kabriolet a další...taky nevypadají špatně (samozřejmě nejsou tak dokonale stylové, ale taky nejsou marné) a ceny jsou příjemnější- takže se do rozpočtu vejde auto ve velmi dobrém stavu nebo zbyde i opravu téměř všeho...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů