Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký je ojetý Nissan Juke?

Poradna
František Mašek | 06.05.2016
foto: Adam Špaček
Netradičně tvarovaný crossover byl svého času příležitostí, jak se na silnici odlišit. Malý výběr ojetin ale plyne z nízkých prodejů nových vozů.

DOTAZ: Dobrý den, zakoukala jsem se do Nissanu Juke. Auto se mi moc líbí, ale než se půjdeme s manželem podívat do autobazaru, ráda bych věděla, na co si u toho auta dát pozor. Kazí se na něm něco? Děkuji Ilona B.


ODPOVĚĎ: Dobrý den Ilono, máte pravdu v tom, že Nissan Juke je rozhodně i po šesti letech neokoukané auto. Vzhled ale není vše. V naší poradně se zaměříme na model z hlediska jeho spolehlivosti, kterou prověřil zub času.

Juke se u nás začal prodávat v roce 2010 se třemi motory. Základní motorizací byla v té době zážehová šestnáctistovka s výkonem 86 kW. Pokud jezdíte často sama a pohybujete se v městském provozu, můžete si ji s klidným svědomím pořídit. V naší inzerci ale narazíte i na kousky, které mají snížený výkon na 69 kW, což se mi už zdá na tento crossover dost málo. Berte tedy raději motorizaci s výkonem 86 kW.

Dalším motorem, který byl v nabídce hned od začátku prodeje je 1,6 DIG-T. Jde o benzínový motor s turbem, který má výkon 140 kW. Mezi ojetinami není příliš rozšířen kvůli tučnému příplatku. Většinou si jej kupovali lidé, kteří potřebovali pohon 4x4 a kterým zároveň nevadil automat CVT.

A pak tu máme diesel 1,5 dCi (81 kW) od Renaultu. Ten také není mezi ojetinami tak rozšířen, jako benzínová šestnáctistovka, nicméně vybrat se dá. Jde o poměrně spolehlivý motor, který se vám servisně vyplatí hlavně při vyšším nájezdu. Úsporný motor byl v roce 2013 výrobcem lehce přepracován a byl u něj navýšen točivý moment z 240 na 260 Nm. Prozatím majitelům slouží bez větších problémů. U motoru nezapomeňte na výměnu rozvodového řemenu, interval je šest let, což odpovídá stáří prvních ročníků.

V roce 2014 se pod kapoty Nissanu Juke začal montovat i malý přeplňovaný benzín 1,2 DIG-T, který také pochází od Renaultu. Má výkon 85 kW a mezi ojetinami se zatím prakticky nevyskytuje. Servisních zkušeností s ním zatím mnoho není, musíme si počkat, až tyto motory najedou větší porci kilometrů.

Před nákupem se zaměřte na kontrolu spojky, ta nevydrží mnoho a pokud bude mít auto najeto kolem 100 tis. km, je pravděpodobnost nutné výměny vyšší. CVT převodovce bych se raději při vybírání ojetin vyhnul, zvláště pokud si chcete auto ponechat delší dobu. Do budoucna zde hrozí drahé servisní náklady. Pokud budete mít na výběr, volte vůz s šestistupňovým manuálem.

Ceny ojetin začínají na 270 tis. Kč a pohybují se do 400 tis. Kč. Za cca 300 tis. Kč dnes seženete tří až čtyřleté kousky s nájezdem jen několik desítek tisíc km.

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 4x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Giorgio, 06.05.2016 07:57


Multipla byla výsledkem revolučního přístupu k designu automobilu a dodnes nabízí několik zajímavých a funkčních řešení. Dostala se do Muzea moderního umění v New Yorku. Juke je naproti tomu prostě jen ošklivý.
daimondai, 06.05.2016 10:29
Pokud by byli všichni, jako vy dva, jezdily by po silnicích samé uniformní kýbly, kdy člověk neví, kterou generaci daného modelu vlastně potkal
Giorgio, 07.05.2016 15:07


Zajímala by mě definice uniformního kýblu. A asi za to budu ukamenován, ale mně se multipla líbí (když mě manželka naštve, tak jí vyhrožuju, že nějakou koupím - na rozdíl od manželky by to mně nevadilo).
Robb, 17.05.2016 13:53
Souhlasím, to auto je hrozný paskvil :D
Mirda, 13.03.2019 22:09
žere i trávu u silnice.Malej kripl a spotřeba jak Octavia(ale z roku 64)
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů