Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký je ojetý Fiat Stilo?

Poradna
-MŠ- | 15.03.2013
foto: TipCars.com
Přišel čas na koupi novějšího rodinného vozu. Čtenář by za něj chtěl dát do 100.000 Kč a přemítá, zda je Fiat Stilo s naftovým agregátem dobrým nápadem.

DOTAZ: Michal: Dobrý den, přemýšlíme o koupi nového (staršího) rodinného vozu do 100.000 Kč. Poměrem ceny, výbavy, velikosti atd. se nám líbí vůz Fiat Stilo 1.9D 85 kW, r.v. 2005. Co si o tomto vozu myslíte? Předem moc děkuji. Chlumský


ODPOVĚĎ: Vážený pane Chlumský,

někdy, když lidé hodnotí ojetiny slepě podle kritérií vyčtených z papíru a vše zohlední cenou, vyjde jim nakonec velmi špatný výsledek. Vás můžu hned ze začátku uklidnit. Fiat Stilo není v dané cenové hladině vůbec zlým vozem. Bohužel se nezmiňujete, kolik s ním hodláte najet a zda uvažujete o pětidveřovém hatchbacku či verzi kombi, v tomto případě označované jako Multiwagon.


Začněme od toho asi nejdůležitějšího, totiž motoru. Píšete, že máte zájem o 1.9JTD/85 kW. S rozpočtem okolo 100.000 Kč byste ale mohl pokukovat i po silnějších a modernějších modifikacích této „jednadevítky“. Verze se 103 a 110 kW (140 a 150 koní) jsou opravdu silné a propůjčují Stilu ve všech karosářských variantách opravdu skvělou dynamiku. Jako kompromis mezi spolehlivostí, kulturou chodu a výkonem bych viděl Multijet 88 kW/120 PS, což ale neberte jako striktní doporučení. Kterákoliv z verzí tohoto motoru je velmi dobrá, nenáročná na údržbu a kvalitou vysoko převyšuje image značky Fiat. Ve své době tohle byly jedny z nejlepších a pohříchu nedoceněných naftových motorů. Ovšem dejte si prosím pozor! Od sebelepšího modelu auta nebo typu motoru se vyskytují po bazarech katastrofální exempláře a krutému omylu se dá předejít jenom důsledným dodržováním obecných zásad pro koupi ojetiny. Snad je nemusím znovu připomínat.


Motor je tedy v pořádku, ale co zbytek Fiatu Stilo? Jaký je vnitřek a jak se v něm jede? Na italské auto neoplývá Stilo (snad až na pěknou třídveřovou variantu) nijak dechberoucím designem. Ale velkou devízou tohoto vozu je nadprůměrný vnitřní prostor, zejména pak u verze kombi. Lepší výbavové linie (nejčastěji označované „Dynamic“) umí potěšit skvělými prvky výbavy. Namátkou jmenujme většinou skvěle fungující dvouzónovou klimatizaci s opravdu velkým chladicím boxem, velmi dobrá rádia, nezřídka schopná přehrávat hudbu z disku ve formátu MP3, tlačítko „City“ pro změnu citlivosti posilovače řízení nebo u pětidveřové verze na přání dodávaný systém posuvu zadních sedadel, který je schopen cestujícím vzadu nabídnout prostor pro kolena srovnatelný s luxusními vozy. Dalšími plusy tohoto modelu jsou dostupnost a přijatelná cena náhradních dílů a menší atraktivita pro zloděje. Ale abychom jenom nechválili. Ne všechna stila mají výše popsanou výbavu. A ne všechny materiály uvnitř jsou z kategorie těch nejkvalitnějších. Netýká se to snad samotné palubovky, ale ostatních plastů v interiéru, např. kliček dveří nebo plastů, které zakrývají sloupky a tyto díly dovedou potrápit vrzáním a jinými pazvuky. Zkrátka dílenské zpracování interiéru je podprůměrné, což je škoda, když už se nešetřilo na palubní desce. Sedadla jsou velká a pohodlná, ale nejde se zavděčit všem a pro příznivce sportovnějšího a pevnějšího posezu to není to pravé. Zejména u verzí se silnějšími motory by sportovnější provedení i u sériových sedadel bylo velkým plusem. Co se týká podvozku, je průměrný a nezáludný. Minusem, na který si nejvíce vzpomínám, byla velká odtažitost řízení. Nevím, jestli je to posilovačem nebo konstrukcí přední nápravy, ale komunikace mezi předními koly a řidičem je neslavná. Ovšem tohle je detail, který by trápil při normálním jezdění málokoho, pokud tedy zrovna nepřesedl do Fiatu Stilo z Lotusu Elise. A na to, že Stilo není nějak sportovně pojato, přejezdy příčných nerovností nejsou zrovna elegantní a rázy a zvukové efekty připomínají vozy se sportovním naladěním, což bude o to patrnější u vozu s dieselovým, tj. těžším motorem.

A na co si dát u tohoto italského auta pozor? Motory jsme probrali a potíže s turby u silnějších verzí s vyšším počtem najetých kilometrů jsou normální u všech značek. V obecném povědomí jsou fiaty automaticky spojovány s problémy s elektronikou. Trošku bych se Stila v tomto ohledu zastal. Sem tam se šotek objeví, ale dost často je to jen takové laškování. Pohnete sedadlem a čtrnáct dní svítí kontrolka airbagu. Nesvítí světlo (a auto vás na to upozorní) a vy do něj dvakrát klepnete dlaní a rozsvítí se. Nebo vám auto napíše, že je málo oleje v motoru. Zkontrolujete ho a je ho dost. Nebo skočí motor do nouzového režimu, což je podpořeno výstražnou kontrolkou a nápisem na displeji „Check engine“. Stačí kolikrát zastavit, vypnout klíček, nastartovat a jet dál. Auto funguje už normálně a půl roku se nic neděje. Nechci tyhle věci bagatelizovat, ale jsou auta, kde tohle znamená totální paralýzu auta, diagnosticko-servisní orgie a "Waterloo" pro majitelovu peněženku. Nicméně elektroinstalace ve Stilu není bez chyb a doporučuji vyzkoušet a prověřit centrální zamykání a hlavně imobilizér a třeba spínač na pátých dveřích. A kdybych si měl vsadit na něco, co nebude u Stila fungovat, tipnul bych si naklápění světlometů. A ty se, když už jsme u nich, často mlží a rosí. Antikorozní ochrana Stila není také zrovna příkladná. No a na podvozku zlobí táhla a příčné stabilizátory. A pokud byste byl jedním z nemnoha českých motoristů, který oceňuje přednosti automatické převodovky, zapomeňte na to. Automat Selespeed je poruchový a ceny oprav jsou drastické.
Shrnutí: Fiat Stilo je auto, které je lepší, než by dávala tušit pověst značky. A právě kvůli pověsti značky je i přes své kvality na trhu dost podhodnoceno, čímž pádem se často stává velmi dobrou nabídkou. Tohle všechno platí dvojnásob, je-li řeč o praktickém kombi Multiwagon poháněném naftovým motorem JTD-Multijet a s výbavou „Dynamic“.

Hodnocení článku
3.6 z 5 (72%)
Hodnoceno: 14x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
pepisherzan, 25.01.2014 23:40
ahoj ! proč každý říká že je fiat cíťa na olej ? používám řadu let mogul 10w40 gx-fe na autě je přes200tisíc km.a bez jediného problému
stréc od piva, 09.05.2016 21:16


a to říká kdo...klub Octavistu? :)
driver111, 10.05.2016 09:12
Asi jo, bo já tam dávám total, dle specifikace výrobce a nemám žádný problém, takže to taloši jen potřebují prodat svou drahou selenii
Robb, 17.05.2016 13:54
Má ho sestřenice a taky jsem slyšel, že se jim tam dost často objevují problémy.
NikStauskas, 28.01.2019 19:34


Bratránek měl tohle heblo rovněž a vyprávěl mi přibližně podobný příběh :D Také měl neustálé promblémy s technikou a nakonec byl rád že se ho nějak zbavil :D co vím tak ho nejvíce trápily problémy s geometrií a přední nápravou, těch problému tam bylo však daleko více. Mimo jiné i tento článek http://kralmotoru.cz/media/fiat-stilo-kombi-recenze dokazuje, jak velkou má poruchovost :D
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů