Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaký je Ford Cougar?

Poradna
Jaromír Herna | 17.03.2009
foto: TipCars.com

Dotaz :

 

Dobrý den,

zajímám se o vůz Ford Cougar 2.0 16V, můžete poradit ohledně vlastnosti těchto vozů a servisu v ČR.


Děkuji za odpověď.

Radim Šoch


Odpověď

Na našich stránkách se informace o voze Ford Cougar příliš často nevyskytují a stejně tak nepotkáte tento designově zajímavý vůz často ani na našich silnicích. Zkusme se podívat co může dnes toto kupé od Fordu nabídnout.

Ford Cougar se objevil na evropském trhu v roce 1998 jako nástupce druhé generace známého Fordu Probe. Vyráběn byl ovšem automobilkou Mercury v závodě Flat Rock v USA a značka Ford byla používána pro Evropu z marketingových důvodů. Byl zkonstruován na podvozku Mondea první generace, ale jeho karoserie již představuje tehdy nastupující designový styl New Edge. Jízdní vlastnosti jsou o trochu víc naladěny do sportovna, takže na rozbitých silnicích Vám Cougar nabídne menší komfort než Mondeo, ale naopak na kvalitním povrchu oceníte přesnost s jakou se vrhá do zatáček.

Motorová nabídka vycházela rovněž z Mondea, byla ovšem omezena pouze na dva benzínové agregáty – čtyřválec o objemu 2 l a výkonu 96 kW a šestiválec 2,5 l s výkonem 125 kW. V nabídce se ještě krátce objevila verze motoru 2,5 l se 150 kW používaná v Mondeu ST 200, ovšem s touto variantou se nejen na našem trhu, ale i třeba na německém, téměř nesetkáte. Motor 2,0 nezaručuje tomuto vozu takovou dynamiku, jakou by člověk od tohoto typu karoserie očekával. Rozhodně mnohem lepší volbou bude varianta 2,5 V6. Nejen, že Vám nabídne lepší dynamické parametry (zrychlení z 0 na 100 km/h za 8,6s místo 10,3s, maximální rychlost 225 km/h místo 209 km/h), ale zároveň se jedná o trvanlivější agregát s menší servisní náročností. Jedná se totiž o pravý Duratec a má tedy rozvody poháněné odolným řetězem. O jeho kvalitách svědčí i to, že jako jediný motor z původní nabídky první generace byl beze změny převzat i do druhé generace Mondea. Jedinou drobnou nevýhodou může být jeho skutečný zdvihový objem 2544 ccm – tedy nad hranicí 2,5l. Tento agregát ovšem platí za velmi dobrý „držák“ a bude Vám spolehlivě sloužit klidně i s 300 tis. km na tachometru. Nehledě na lepší zátah z nízkých otáček díky většímu počtu válců i objemu motoru oproti dvoulitru. To vše při spotřebě přibližně jen o litr větší.

Díky shodné platformě s Fordem Mondeo je i servis mechanických částí shodný s tímto vozem a nemají s ním naše servisy problémy. Nevýhodou může být omezená nabídka karosářských dílů v druhovýrobě, ovšem ve značkovém servisu uspokojí Vaši poptávku snadno a rychle a možná překvapivě je dostatek těchto dílů možno sehnat i na vrakovištích.

Přes technickou shodnost s Mondem je nejen vnější design, ale i interiér odlišný a vůz tak zdaleka nepůsobí tak zastarale a okoukaně jako Mondeo I. Přitom pokud budete zadní sedačky využívat jen minimálně a na kratší vzdálenosti, můžete si užívat i jeho praktičnosti. Pod výklopnou zádí se totiž ukrývá zavazadlový prostor o objemu slušných 428 l s možností zvětšení až na 930 l.

Škoda, že tento vůz po ukončení výroby v roce 2002 již nedostal žádného přímého nástupce. Takových vozů, které používají levnou velkosériovou techniku, ale designově se výrazně liší je jako šafránu. O deset let starší Opel Calibra s technikou Vectry A patřila ve své době ke snu mnoha motoristů, její nástupce Astra Coupé již na toto nedokázala navázat. A tak ze zajímavých, neokoukaných a spolehlivých současníků Cougara jmenujme alespoň Mitsubishi Eclipse nabízené od roku 1996. Tady ovšem pozor na individuální dovozy z USA se slabšími brzdami. Nabídka motorů pro Evropu byla omezena na jediný dvoulitr se 104 kW. Ten dokázal relativně lehký a nízký (129 cm) automobil celkem hravě rozpohybovat na 220 km/h.

Pokud tedy zvolíte Ford Cougar, doporučuji rozhodně silnější variantu 2,5 V6. Za dnes již velmi přijatelné ceny dostanete atraktivní neokoukané kupé s dostupnou technikou z běžného Mondea. Přičemž pro dva aktivní, mladé pasažéry může být dobrým společníkem i na delší cestování.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
metalrider, 05.07.2009 23:19
tento vuz mám sice pouze dva měsíce,ale i přesto mi dovolte,abych se o něm zmínil.za prvé podvozek:vuz na vozovce drží jak prase,jízda je skutečnou zábavou a to bez rázu,limitující je (přírodažel)váha vozu,řízení je skvěle komunikativní,řazení přesné a krátké,sedačky pevné,ikdyž lepší boční vedení by neuškodilo,motor(muj případ 2.0 16v)je do 4tis.otáček nevýrazný,ale pak v něm blafnou "saze" a Diamond jede jako z praku,v interierieru nic nevrže,neskřípe,jednoduše pevný skelet,paráda.ostatně mohu doporučit instalaci sportovního vzduchového filtru,motor jde mnohem lépe do otáček,mám v plánu i pořádné svíčky a pak Diamonda čeká finální operace.......chip motoru.
janseb, 06.09.2009 05:51
AR a BMW jsou ovšem úplně jiná kategorie, hlavně cenově!
janseb, 06.09.2009 06:02
Alespoň pak vím, co je nejchoulostivější a na co si dát pozor. Přemýšlel jsem o Cougaru, právě kvůli "kompatibilitě" s Mondeem I, ale asi to nechám plavat. U takového auta je to, že ho někdo vyjezdil "nadoraz", hodně pravděpodobné.
Matka Kr, 25.01.2010 15:29
jak půlka véčka nemaže? Buď olejové čerpado čerpá nebo nečerpá. Když nečerpá tak nemaže celý motor nejenom půlka véčka
Matka Kr, 25.01.2010 15:41
Přesně tak. když vím že mám olej víc hlídat tak ho prostě hlídám a motor najezdí klidně i půl melounu, žádný problém. Pán od nás z práce má už třetí mondeo V6 -kupuje je kvůli nízké ceně, tedkom má zrovna kombíka první generaci a na ten motor nedá dopustit. Co si pamatuju tak na jednom řešil ruplou hlavu ale o mazání nikdy nic nepadlo. Ale bvíc by o tom napsal asi sám
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů