Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké vybrat rodinné kombi do 130 tisíc?

Poradna
Daniel Dvorský | 02.05.2008
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,

po pročtení recenzí a doporučení na Vašich stránkách se na Vás s důvěrou obracím s žádostí o pomoc při volbě správného auta. Chci zakoupit rodinný vůz, karoserie kombi, v cenovém rozmezí 80 - 130 tisíc. Rozhoduji se mezi následujícími typy:


1. Ford Focus - r.v. 1999-2000, benzín 1,6 16V (74kW)

2. Ford Mondeo - r.v. 1999, benzín 1,8 16V (85kW)

3. Nissan Primera - r.v. 1999 - 2000, benzín 2,0 (103kW)


Rád bych Vás poprosil o vzájemné srovnání výše uvedených vozů - cena pořízení, provozu (spotřeba), spolehlivost, životnost... Pokud Vás napadá ještě jiný vůz, který by v dané cenové relaci vycházel lépe, tak Vám budu vděčný za Vaše doporučení. Předem Vám děkuji za Vaši pomoc.


S přátelským pozdravem

Vojtěch Kučera


Dotaz

Vážený pane Kučero,

Při rozhodování bych ještě rozdělil Vaše tři zástupce na větší rodinný vůz či menší rodinný vůz. Prvně jmenovaný Ford Focus Combi je prostorově menší než ostatní a velikostně se dá srovnat ještě např. s Opel Astra Caravan 1,6 16V 74kW. Otázkou je design, Focus má velmi nadčasový zjev, Astra je ve srovnání se stylem „New edge“ poněkud usedlejší. Nicméně oba vozy jsou vybaveny podobnou pohonnou jednotkou s podobnými charakteristikami a s podobnou spotřebou. Jak Ford Focus tak Opel Astra mají své příznivce i odpůrce a je tedy na každém, který automobil by mu vyhovoval. Vzhledem k cenovému rozpětí 80-130 tis Kč je u těchto automobilů potřeba počítat spíše s vyšší hranicí. Zvláště když požadujete klimatizaci a jako rodinný vůz budete chtít opravdu pěkné auto bez kosmetických vad a s doloženou historií.

Když se budeme rozhodovat mezi Mondeem a Primerou Combi, můžeme zde ještě přidat další zástupce jako Mazda 626 Wagon. Opel Omega Caravan bych nedoporučil, je to sice největší automobil ve své třídě s obrovským zavazadlovým prostorem, ale jsou zde negativní vlastnosti jako zadní náhon, vyšší spotřeba u slabších pohonných jednotek a celkově je vůz těžkopádný. Nejvhodnější je volba se šestiválcovým motorem, který ale není moc úsporný.

V případě, že se rozhodnete vybrat větší rodinné auto, osobně bych mezi těmito zástupci volil mezi Mazdou 626 a Mondeem. Oba modely lze ale vzhledem k provedení karoserie doporučit se silnějším motorem 2,0, 96kW u Mondea a 85kW u Mazdy. Je potřeba si dát pozor na Mazdu 626 Combi GT s motorem 2,0 100kW. Je to úžasná kombinace výkonného motoru s relativně nízkou spotřebou a velmi tichým chodem, nicméně při kilometrovém proběhu nad 100 000km lze očekávat problémy s těsností pístních kroužků a oprava je dost nákladná. Navíc GT Wagon má speciální zadní tlumiče, které se hodně špatně shánějí v druhovýrobě a originály jsou dražší než tlumiče na celé Mondeo. Je tedy lepší spokojit se s nižším výkonem 85kW, o pár decilitrů vyšší spotřebou, ale zároveň nižší spotřebou oleje. Odměnou Vám budou daleko levnější náhradní díly. Navíc Mazda nabízí hodně bohatou výbavu a ve většině případů i automatickou klimatizaci. Ford Mondeo Combi lze pořídit jak s nízkou výbavou tak i ve výbavě GHIA, kdy může být automobil vybaven např. výhřevem čelního skla, který je v zimě velmi užitečný. Motorizace 1,8 16V s 85kW je lepší v provedení čtyřdveřového sedanu či 5ti dvéřového hatchbacku. Motor sám o sobě není špatný, ve městě může mít sice vyšší spotřebu, ale na tyto provedení karoserie bohatě stačí. Při představě naloženého rodinného kombi a při využití velkého vnitřního prostoru je ale dle mého názoru nedostačující, má nižší kroutící moment, vyšší hlučnost a hlavně vyšší spotřebu. Takže i po zaplacení vyšší částky za povinné ručení se při součtu celkových provozních nákladů vyplatí pořídit dvoulitrový agregát. Ceny náhradních dílů jsou více než přijatelné a tento model se dá označit za lidový a líbivý vůz. Je třeba jen pořádně a pečlivě vybírat. Na našem trhu je hodně dovozů z Holandska a Belgie s obrovským nájezdem kilometrů, což na jednu stranu ukazuje určitou oblíbenost, spolehlivost a spokojenost evropských zákazníků, ale někdy se objevují i exempláře, které mají najeto více jak 300000km a měly by být prodávány za odpovídající cenu, což se ve většině případů neděje.

Nelze opomenout ani Peugeot 406 Break, který určitě nadchne designem, nicméně bych doporučil nejdříve se v něm svézt. Jako snad každé francouzské auto nabídne úžasný komfort a měkkost sedadel, nicméně každému to nemusí vyhovovat.

Je potřeba zmínit i Opel Vectra Caravan. Tady bych naopak upřednostnil motor s nižším zdvihovým objemem. Např. motor 1,8 92kW, který je zajímavý vzhledem k provozním nákladům, je tichý a nabídne dostatečný potenciál k provozu rodinného automobilu. 2,0 16V 100kW je hlučnější a co se týká spotřeby má horší parametry než výše zmíněná jednaosmička. Při výběru je třeba dát pozor na korozi a vyzkoušet si brzdy - jako u každého Opelu nereagují tak jako např u Mondea a někteří řidiči s tím mohou mít problém. Ale jinak je to naprosto kompaktní a funkční automobil se zajímavým vnitřním prostorem. Za cenu okolo 130-140 tis můžete pořídit relativně levnou faceliftovanou plně vybavenou Vectru.

Nissan Primera Wagon je na tom dobře se spolehlivostí, přirovnal bych ji k Mazdě 626, s dvoulitrovým benzinovým motorem může udělat hodně služby, nicméně oproti předchozím zástupcům je zde nezajímavý design, což nemusí být na škodu (je potřeba spolehlivě jezdit a ten, kdo chce být vidět si rozhodně nepořídí ani jednoho z výše jmenovaných automobilů) nicméně interiér a některé detaily interieru by si zasloužily ještě práci designera. Jsou sice plně funkční, ale tvarově a zpracováním rozhodně nenadchnou.

Souhrnem: při volbě rodinného Combi bych volil Mondeo či 626.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 05.05.2008 15:39
No, zkus si dát rendlíka do servisu a uvidíš, čekací doba dva ,až tři týdny...mají přeplněno, nestíhaj kolik mají problému.
Kolodмj, 05.05.2008 19:54
Zkuste se na tu fotku mrknou ještě jednou, je to Mondeo 1. generace po faceliftu, tedy ročník 1997-2000.
Kolodмj, 05.05.2008 20:02
Nebudu kritizovat Primeru, ale musím se ohradit, že by Mondeo rezlo. Na to jsou tu jiní, Mondeo je na tom s korozí nadprůměrně.
Kolodмj, 05.05.2008 20:08
Kdo mluví o Fordově hniličce, ten evidentně neví o čem mluví. Mondeo rezne jen je-li omlácené a blbě spravené, jinak nic. Když nemáte zkušenost, nekdákejte nesmysly, první Mondeo jsem měl 6 let, druhé mám už rok.
soni, 26.12.2008 21:13
URČITĚ 97 -2000
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů