Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké vybrat menší auto do 110 tisíc?

Poradna
Daniel Dvorský | 18.04.2008
dalších 16 fotek
foto: TipCars.com

Dotaz

Dobrý den,
potřebovala bych poradit, které z uvedených automobilů mi doporučujete. Hledám auto do r.v. 1998 ne starší, s nižší spotřebou a ne příliš drahými náhradní díly. Cena do 105 až 110 tis. Které auto nebo který typ byste mi nedoporučil na základě nějakých opakujících se závad? Které naopak k poměru cena výkon ano? Ideální by byla cena do 100 tis. Hodně se mi líbil Opel Tigra, ale prý má časté závady. Tak sháním nějakou jinou alternativu, přičemž jsem jednotlivé možnosti seřadila podle toho které nyní upřednostňuji.

Opel Tigra 1.4 od r. 1998 ne starší
Hyundai Coupe nebo Lantra
Mazda 323 od r. 1998
Nissan Almera 1998-2000
Honda Civic od r. 1998
Peugeot 206

Děkuji, Tomancová


Odpověď

Vážená paní Tomancová,

při výběru jakékoli značky ojetého automobilu je zcela nejlepší nejdříve všechny zástupce, které Vás zajímají projít a případně se v některém autobazaru zkusit nechat svézt. Jedině tak budete mít možnost si vyzkoušet, které vnitřní uspořádání vozidla, jaký typ komfortutvrdost či měkkost sedadel Vám bude vyhovovat a budete vždy ráda usedat za volant svého vozu.

Co se týká techniky a ceny náhradních dílů, celkový roční náklad na provoz vozidla, který je samozřejmě ovlivněn počtem najetých kilometrů před koupí a po koupi je velmi podobný, když si vyberete stejnou třídu vozidla. Tedy pokud se budeme pohybovat při výběru vozu ve stejné třídě, budou tyto náklady velmi podobné. Každá značka má dražší nějaký díl a nějaký díl zase o něco levnější. A hlavně tak jako každý člověk má nějaké vlastnosti, tak každé auto má nějaké své nemoci, které jsou typické.

Vámi vybrané zástupce bych asi nejprve rozdělil podle výrobce, nejdříve na japonské – Honda Civic, Nissan Almera, Mazda 323. Místo výroby v dnešní době není zas tak rozhodujícím kriteriem, protože některé japonské automobily se vyrábějí v Evropě, ale příbuznost a typické vlastnosti jim zůstávají. Zda doporučit Civic s výkonným motorem, nebo relativně spolehlivou Mazdu či Almeru je těžké říci. Společným jmenovatelem je spolehlivost, kterou „trpí“ skoro všechny japonské automobily. Pokud zákazníkovi nevadí, že neoslní designem, doporučil bych Nissan Almera 1,5 16V, nespornou výhodou je, že tento vůz není na seznamu zlodějů a až na výjimky si ho nenechavci na ulici nevšimnou. To samé platí pro Mazdu, Honda je na tom už hůře. Některé náhradní díly na japonské automobily byly donedávna dražší, protože se nevyráběly v druhovýrobě. V současné době ale konkurence a boj o zákazníka i při prodeji náhradních dílů způsobily jejich dostupnost za přijatelné peníze.

Hyundai Coupe či Hyundai Lantra jsou nejlevnější variantou co se týká pořizovací ceny. Spolehlivost vzhledem k použitým převzatým technologiím celkem obstojná a pomalu se blíží ke spolehlivosti japonských zástupců. Trochu horší je zde zpracování a je třeba opravdu vybírat. Korejské automobily jsou oblíbené jako nové - vzhledem k zajímavé ceně a na trhu je jich opravdu hodně, ale také hodně v podprůměrném stavu.

Opel Tigra – neřekl bych, že by tento automobil měl častější závady než ostatní zástupci, snad jen horší odolnost vůči korozi, kterou mají ale společnou všechny Opely. Pohonná jednotka je převzata z modelu Opel Corsa a motor 1,4i 16V i 1,6i 16V fungují bez problémů.

Samostatnou kapitolou je Peugeot 206, který svým designem oslňuje hodně zájemců, pohonná jednotka 1,4 55kW je dá se říci nesmrtelným držákem (pokud samozřejmě dostane servis jak se patří), zde se dá vytknout jen nepřesné řazení a při pořízení bude z těchto Vámi vybraných zástupců nejdražší (pokud bude v dobrém technickém i kosmetickém stavu) a co se týká velikosti, tak společně s Tigrou také nejmenší. Záleží samozřejmě na výbavě. Tigru bych ale spíše považoval za vozítko pro nejvýše dva dospělé lidi a pro volný čas, Hyundai Coupe je spíše také pro volný čas, ale s vnitřním prostorem je o na tom o poznání lépe.

Když to tedy shrneme, doporučil bych v klidu si rozmyslet, na jakou činnost si budete automobil pořizovat a který z nich Vám bude po vyzkoušení lépe vyhovovat. Nedá se totiž jednoznačně říci, že by jeden nebo druhý byl výrazně horší, každý má své klady a zápory. Když budu chtít pořídit za co nejnižší peníze rozumnou kvalitu na průměrné dojíždění do práce a drobné cestování o víkendech, klidně bych volil korejskou provenienci, pokud bych chtěl nižší střední třídu, kterou mi nebude nikdo závidět, zvládne pojmout i rodinu a budu moci v noci klidně spát, budu volit Nissan Almera v pětidvéřové verzi s motorem 1,5 nebo Mazdu 323 sedan nebo hatchback s motorem 1,5 nebo 1,6. Pokud budu chtít vybírat atraktivní design a smířím se s menším vnitřním prostorem a nepřesným řazením, volím Peugeot 206. A pokud chci auto pouze pro volný čas k vodě a líbí se mi Opel Tigra (nejlépe s motorem 1,6) volím klidně Opel Tigra nebo Hyundai Coupe.

Takže souhrnem nám zbývá už jen vybrat prověřený automobil s úměrně najetým počtem kilometrů, které bude úměrně opotřebené za přijatelné (ne levné) peníze. Při nákupu ojetiny je totiž vždy něco za něco, výhodných a levných nákupů je opravdu minimum.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 21.04.2008 08:44
Jak dlouho považuješ auto za nové? 2 měsíce, rok, 3 roky nebo třeba koupené od novoty bez ohledu na věk?
David V, 21.04.2008 11:19
Sem píše mnoho lidí, kteří na nové auto peníze mají i hotové (ne na leasing, jak se někdo mylně domnívá, že auto je jeho), ale z nějakých důvodů si je nehodlají koupit. Někdo potřebuje auto na ježdění a ne na předvádění před ostatními. Rozhodně kvality vozu nesouvisí s kvalitami řidiče, a to jak co se týče samotného ovládání vozu, tak s kvalitami v souvislosti s IQ.
Takže v otázce, KDO TADY JE VŮL? má většina jasno. Rozhodně však neplatí věta, že kdo má nový auto není vůl.
Mimoto mám výborný nápad, jak snížit počet aut z druhé ruky. Je to jednoduché, vy, co si koupíte nová auta a pohrdáte těmi, kdo si kupují ojetiny, nedejte jim šanci a svoje auto po 5-ti letech v provozu odvezte na šroťák, čili jak se dnes odborně říká - nechte ekologicky zlikvidovat. Dost nám tím zatopíte. Budeme muset si to nový auto koupit taky. To je fér nabídka, ne a ještě je to bez vnější regulace od státu.
anonym, 21.04.2008 14:52
A důvod k omlazení vozového parku? Kdo říkal, že je potřeba? To je nějak centrálně určeno, že je něco potřeba snížit, zvýšit, prodloužit, zkrátit, zestárnout nebo omladit? Není to zase nějakej klacek na plebs shora? Když nikoho neomezuju, proč bych třeba nemohl jezdit fordem T z dvacáté ruky každej den do hokny?
anonym, 22.04.2008 11:25
nepřipuštění starších vozů do provozu PO PRODEJI.
To je ale krávovina na entou
To znamená, že staré auto má každý dokud se nerozpadne, protože ho nemůže prodat. Kdo koupí 11 let staré auto když s ním nemůže jezdit?
hell, 27.03.2012 22:46
No jo, nás volů je..... Mám nemocný dítě, obří výdaje na léčbu a dietu...tak si musím koupit ojetinu..........To jsem vůl....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů