Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké ojeté kombi střední třídy?

Poradna
Jaromír Herna | 17.04.2009
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
přemýšlím o koupi ojetého kombi a nemohu se rozhodnout zdali Peugeot 407 SW 2.0 HDi, Audi A4 avant 2002 1.9 TDi a BMW 3 E46 kombi 2.0 D. Prosím, co vy byste doporučili ? Kladné stránky a záporné stránky? A ještě zdali by nebylo lepší Audi A4 2.5 TDi a BMW 330D? Automat či manuál?

Děkuji za odpověď


Odpověď

Kombi střední třídy si zákazníci většinou kupují kvůli velkému prostoru. A to jak pro zavazadla, tak samozřejmě i pro posádku. Zmíněné tři vozy ovšem dávají větší důraz na jiné hodnoty než je právě vnitřní prostor. Z tohoto hlediska bychom v dané třídě našli jistě lepší vozy. Zvažované varianty právě na úkor prostoru upřednostňují spíše styl a v případě BMW klasickou koncepci podélně uloženého řadového motoru a zadního pohonu.
Zatímco BMW a Audi jsou zástupci prestižních značek a dokáží dodat svému majiteli jistou dávku reprezentativnosti, Peugeot patří spíše do mainstreamové kategorie. Oproti nim ovšem bude v podobné cenové hladině přibližně o dva až tři roky mladší. Zároveň je vhodné si uvědomit, že E46 i A4 mají na trhu již několik let svého nástupce, ale 407 je stále ještě pořád aktuální model a konstrukčně je vlastně oproti oběma němcům mladší. E46 bylo totiž představeno již v roce 1998 a přestože v roce 2001 proběhl jeho facelift, například na designu přístrojové desky je to již znát, ikdyž samozřejmě z ergonomického hlediska jí nelze nic vytknout.
Ke stylově vyhlížejícím karoseriím by měly patřit i výborné jízdní vlastnosti. Samozřejmě, že naftové kombíky nejsou primárně určeny na dravé průjezdy zatáček, ale více jim vyhovuje svižné dálniční tempo. V dobré agilitě v zatáčkovitém terénu brání Peugeotu jeho vysoká hmotnost a více zatížená přední náprava a Audi zase příliš dopředu posunutý motor. V tomto ohledu hraje prim BMW. Díky dokonale vyváženému podvozku a pohonu zadních kol, který na suchém povrchu nabízí tu nejlepší jízdní zábavu, dokáže prohnat i lehčí benzinové sedany běžných značek.
K dravějšímu stylu jízdy patří manuální převodovka. Peugeot od začátku pro variantu 2,0 HDi nabízel šest stupňů. Při klidném stylu jízdy Vám změna převodových stupňů nebude dělat vůbec žádné problémy, ale při snaze o „sportovní“ jízdu budete při každém řazení ztrácet na Audi i BMW drahocenné setinky. Audi A4 se nabízelo jak s pěti, tak i se šesti stupni. Varianta s méně stupni a menším točivým momentem byla později nabízena jen pro verzi sedan a Avant měl převodovku se šesti stupni. BMW 320d dostalo šestistupňovou převodovku až od modernizace v roce 2003. Pro klidné a pohodlné cestování můžete u BMW zvolit výborně pracující pětistupňovou automatickou převodovku. Audi v dané motorizaci nabízelo až od roku 2003 samočinnou převodovku Multitronic s plynule měnitelným převodem. Peugeot dostal při uvedení na trh bohužel již zastaralý čtyřstupňový automat, který nelze příliš doporučit. Výrobce toto napravil až v roce 2006 a nabídl zcela novou šestistupňovou automatickou převodovku od japonské firmy Aysin.
Motory jednotlivých variant nabízejí srovnatelné výkony i jízdní parametry. Ovšem zatímco BMW i Peugeot 407 používají již druhou generaci systému Common Rail, v A4 pracuje dnes již poněkud zastaralý systém čerpadlo-tryska. S tím souvisí o něco vyšší hlučnost a výraznější turboefekt.

 

Audi A4 1,9 TDI

 

BMW 320d

 

Peugeot 407 2,0 HDi

 

Převodovka

 

6M

 
5M6M

Výkon (kW)

 
96110100

Točivý moment (N.m)

 
310330

320 (overboost-340)

 

Poh. hmotnost (kg)

 
146015801635

Max. rychlost (km/h)

 
208211(216)203

Zrychlení z 0-100 (s)

 
10,19,3 (9,2)10,1

Komb. spotřeba (l/100km)

 
5,75,7 (6,0)6,1

Objem kufru (l)

 
442/1184435/1340448/1365

Pokud by Vám jejich výkon připadal nedostatečný, můžete u všech tří vozů zvolit šestiválcovou variantu. O nevýhodách 2,5 TDI oproti 1,9TDI jsme psali nedávno v článku o Škodě Superb versus Passat. Motor 2,7 HDi v Peugeotu 407 budete na trhu ojetin hledat jen velmi těžko a za relativně vysokou cenu (nabízel se až od roku 2006, stejně jako výborný dvojitě přeplňovaný čtyřválec 2,2 HDi). Z šestiválcových variant tak zbývá jen 330d. Již před modernizací nabízel tento motor vynikající zátah a vyrovnaný chod. Po roce 2003 byl posílen na 150 kW a dokáže tak tento kombík rozpohybovat z 0 na 100 km/h za 7,6s a ručka tachometru se zastaví těsně před hodnotou 240 km/h.
Co se týká statistik spolehlivosti, tak i o dva roky starší vozy Audi a BMW dosahují lepší výsledek než Peugeot 407. Ten se bohužel např. v posledním TŰV reportu propadl hluboko ke dnu tabulky. Částečně za to mohou i velmi brzo odcházející spodní čepy na přední nápravě. Jejich cena ve značkovém servisu je přibližně 3000 Kč/ks, v druhovýrobě je možné je sehnat cca za 1000 Kč. Výměna na jedné straně ovšem zabere i zručnému mechanikovi více jak hodinu práce. Občas by Vás mohly potrápit různé elektronické závady multiplexní sítě či pískající brzdy. Tuto nevýhodu dohání Peugeot nejlepším výsledkem v nárazových testech Euro NCAP kde dosáhl plný počet pěti hvězdiček a 34 bodů (Audi – 4*-30b, BMW -4*-25b) za ochranu posádky a jako první vůz v roce 2004 nabízel kolenní airbag.
Servisní intervaly jsou u Audi A4 1,9 TDI předepsány každých 15 000 km a po 90 tis. km bude potřeba vyměnit rozvodovou sadu. To Peugeot Vás do servisu pozve rozsvíceným klíčem až po dvojnásobné porci km – tedy 30 000 a rozvody vydrží 160 tis. km. U BMW se tomuto úkonu můžete téměř vyhnout, neboť používá pro pohon ventilových rozvodů „bezúdržbový“ řetěz.
Konečný výběr je otázkou priorit a preferencí. Dáváte-li na první místo spolehlivost, nejlépe ze jmenované trojice dopadne Audi A4. Zde by snad ještě více za úvahu stálo zvolit benzinovou variantu 1,8T. Pokud hledáte nejlepší naftový motor spojený s výborným podvozkem, volte BMW. A jestliže dáváte na první místo moderní vzhled, bezpečnost a upřednostňujete nižší pravidelné servisní náklady, bude vaší volbou Peugeot 407.

Hodnocení článku
1.0 z 5 (20%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Muroň, 17.04.2009 15:52
Giorgio i Kylie, máte pravdu. Vlastnit škodu někdo jiný než VW, bude tu jiný vozový park i jiná autožurnalistika. Škoda je tu vnímána, že svými modely saturuje potřeby všech uživatelů. A já se ptám: je to tak strašné?
Škodovka byla, jeden z mála výrobců osobáků v socialistickém bloku, který nevyráběl licenčně (spolu s trabantem, wartburgem, volhou a moskvičem). Lada byla licenční Fiat, Zastava též, Polski Fiat též, Polonez asi částečně, Dacia byla Renault, Oltcit Citroen, jinde se montovala přímo auta pod značkou (VW v Sarajevu, Renault ve Slovinsku). Tihle vzorové se často "svých" automobilek ujali, do zbylých vstoupilo GM prostřednictvím Daewoo a nebo zkrachovali. Škodovka nikoho takového neměla, co si pamatuju měli zájem VW a Renault. Kdyby to vyhrál Renault, dopadlo by to tu v lepším případě jako s Dacii - levné, jednoduché auto. Škoda je sice levnou značkou v koncernu VW, ale používá jejich aktuální (netvrdím že ultramoderní) platformy - O1, Fabia 1 ve své době. S kvalitou na štíru také není. Je úspěchem škodovky, že si udržela slepou a nekritickou věrnost zákazníků mezi dostupnou konkurencí. Kdyby vyráběla nadále jeden model (jako 105/120 nebo Fávo), tuhle pozici by neměla. Vzpomeňte, jak tu byla populární Toleda 1. generace, když existovala jen Felicia. Stačí, aby přišli s další řadou (nejdřív Octavia, pak Superb, pak Rumstr, teď Yeti) a věrní čechové ji hned postaví na 1. místo ve své třídě (a často i o třídu výše). Naschle.
rohYpnol, 17.04.2009 16:13
Taky tomu vůbec nerozumím (ne že by mě to nějak trápilo). Ale na to asi musíš mít IQ 67max, jinak na to prostě nemáš(me) aby jsme to pochopili.
rohYpnol, 17.04.2009 16:34
Také si myslí, že bysme měli být spíše PYŠNÍ (v tom pozitivním slova smyslu) na Škodu. Její pozice je na to, co vyráběla před 15 lety, prostě vynikající. Co vyráběl takový Peugeot nebo Citroen, Renault, VW před 15 lety? To byly slušné vozy. A dnes je jím Škoda rovnocenný soupeř. A některé dokonce předčí. Prodeje Škody jsou i přes jistou "nepřízeň" její dnešní matičky velmi slušné. Proč Němci mají při šrotovném tak oblíbenou Fabii??? Cenově může být výhodná, ale i cenově výhodný "šrot" by asi nikdo nekupoval. Ale u nás je Fabia znamením "debility" jejího majitele, protože mohl mít bazarové Báwo... Taková Škoda Octavia 4x4 Combi byla podle mě velmi oblíbená v Alpách. Asi to nebylo tak špatné vozidlo... Seat má podle mě mnohem lepší podporu ze strany matičky koncernu, a kde se stále potácí? Škoda je na tom slušně. Velmi slušně. A měli bychom za to být rádi.
jakub42, 18.04.2009 10:24
Jedině BMW je z toho výběru nejlepší volba.Na Audi by mi vadilo,že za to dám peníze a přitom tam jsou koncernový díly jako v nějakym MBčku z Boleslavy a Peugeot to není auto měl jsem možnost se v tom svést když to koupil kamarád do firmy jako nový a můžu říct,že to je nevyužitelný vůz pro trochu sportovní jízdy.A k tomu interieru E46 měl jsem jí 4 roky a musim říct,že po 160000km nikde nic nevrzalo,nedrnčelo a nerezonovalo a řekl bych,že vypadá dost solidně,držím se hesla v jednoduchosti je krása.Je pravda,že na starý A8 mě taky vyhovoval víc interier než na nový.Ty různý menu ovládání přes kolečko než člověk najde co potřebuje tak se na to rovnou raději vykašle.
Ráďa, 19.04.2009 23:45
Taky to bylo myšleno trochu v nadsázce + rýpnutí do Valnohy, že všichni jsou si rovni, ale někteří rovnější Ať se zveřejňuje co chce, mi je to primárně náhodou buřt. Víc mě spíš štve, že je tu např v nabídce tip týdne (vlevo) třeba ta žlutá Fabia. Kdybys ji viděl v reálu (já se hecnul) tak se těm km a řečem o garanci víc než zasměješ. Šli jsme na ni dva, já řídit nemohl, protože jsem se dovolil dívat pod koberečky. Že jsme ji dostali již zahřátou škoda mluvit. Přesto se to tváří jako fér nabídka a všichni spokojeni jak želvy. To jsou věci co mě pálí, ne že si tu vynášíte své VW. Navíc ty jako uživatel proti svému kultu nepůjdeš, já ho vyznávat pro změnu asi nikdy nebudu, takže diskuze je bezpředmětná, rozejít se můžem v míru a každý si pomyslíme co uznáme za vhodné. Visela ti do týdne, tak něco na tom bude ni? A basta fidli A Vaculíka pořád nevytahujte, pokud to není trapné, tak je to minimálně ohrané. Takový autor, no dovolí si kritizovat samoný Shell ČR, to je blázen na kterého je třeba hodit síť ano ano
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů