Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké nové auto do 320 tis. Kč?

Poradna
David Hrdlička | 20.06.2008
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
chtěla bych si pořídit nové auto do 320.000 Kč. Jsem žena, která tomu nerozumí. Narazila jsem na vaši poradnu, tak to zkouším i u vás. Nejdřív, co bych chtěla v autě mít určitě: klimatizaci, centrální zamykání. Vybírám mezi Škodou Fabií, Seat Ibiza, Volkswagen Polo(tam se mi zdá malý kufr) a také mi známí radili Toyotu Yaris. U toyoty mi známí říkali, že je to spolehlivé, ale následné opravy jsou dražší.

Potřebuji auto nejen do města, ale kvůli rodičům budu jezdit i dál po republice. Jsem sama, není potřeba brát v úvahu děti .Maximálně někam na dovolenou bych potřebovala, aby kufr něco pobral. Jinak mě nic už moc nenapadá. Můžete poradit ?Budu vděčná.

S pozdravem
Martina Hájková


Odpověď

Vážená čtenářko,

první tři vozy, o jejichž koupi uvažujete, jsou produkovány koncernem Volkswagen. Mají většinu shodných motorů a také (až na některé odlišnosti, ke kterým se dostaneme) shodnou konstrukci podvozku. Z toho vyplývá většina kladných a záporných vlastností. Naproti tomu Toyota Yaris je zcela samostatným modelem jiného výrobce a odlišností tedy bude podstatně více.

Nejprve bychom se tedy podívali na důležité kladné vlastnosti trojice Volkswagen Polo, Škoda Fabia (II. generace) a Seat Ibiza (zcela nové provedení právě v těchto dnech přichází do prodeje). Nabídnou Vám velice jisté jízdní vlastnosti, v rámci segmentu dostatečně prostorný interiér, kvalitní materiály a dobré dílenské zpracování. Řízení je přesné s ideálním naladěním posilovače, řazení jde zlehka a má jasně vymezené dráhy. Navíc v interiéru je vše „na svém místě“, ovládání je jednoduché a zcela intuitivní. Jako nevýhoda se může naopak jevit trochu tvrdší naladění podvozku a ve spojení se základní motorizací slabší brzdy. Ne ani svým účinkem, jako spíš ovládací silou. Ale to je dle mého názoru otázka zvyku. Na výběr máte několik zážehových i vznětových pohonných jednotek. Zde ale musíme vzít v úvahu Vámi vytyčený cenový strop, konkrétně Kč 320.000,--. Můžeme tedy uvažovat pouze o tříválci 1.2 HTP, který je v současné době v nabídce se dvěma ventily na válec a výkonem 44 kW, nebo v silnější, čtyřventilové verzi s výkonem 51 kW. Ve svém dotazu píšete, že hodláte absolvovat občasné delší cesty, silnější verzi motoru tedy považuji za jakési minimum. Navíc Volkswagen Polo v současné době v nabídce slabší motor nemá, srovnání tedy bude spravedlivé. Domnívám se, že tento motor je pro běžné ježdění naprosto dostačující, má z nízkých otáček slušný zátah a pokud od něj nebudeme žádat nemožné, i solidní spotřebu. V městském a příměstském provozu bez velkých nároků na dynamiku můžete počítat s odběrem 5,5 – 6 litrů na 100 km. Pokud ale pojedete např. po dálnici, snadno se dostanete k limitům této pohonné jednotky a spotřeba jede velice strmě nahoru. Nevýhody vyplývají z konstrukce, musíte tedy počítat s vibracemi při volnoběhu a trochu netypickým zvukem. Tento fakt se objevuje snad v každém novinářském hodnocení. Při usednutí do vozu je to totiž to první, čím na sebe motor upozorní. Po pár stech kilometrů Vám to už ale opravdu vadit nebude. Navíc se jedná o motor spolehlivý, z opakujících se závad zmíním snad jen poruchy zapalovacích cívek. Tuto závadu poznáte velice snadno podle nepravidelného chodu a silných vibrací. Jinak všechny tři popisované vozy (resp. vlastně dva, jelikož nová Ibiza je v prodeji pouze několik dní) platí za velice spolehlivé a robustní. Důkladnou kontrolu ale určitě zaslouží stav podvozku a servořízení.

Nejstarším vozem z Vašeho výběru je Volkswagen Polo, který svého dalšího nástupce teprve očekává. Má z této trojice nejmenší zavazadelník a také je jako nový nejdražší. Naštěstí i v oficiálním ceníku jsou v tuto chvíli možné určité slevy – např. pětidveřová verze za cenu třídvéřové či poloautomatická klimatizace za zvýhodněnou cenu Kč 10.000,--. Vůz ve Vámi požadované konfiguraci by tak vyšel na Kč 326.700,--. Výbava Comfortline by obsahovala:

2x airbagABS
rádio s CD přehrávačemcentrál s dálkovým ovládáním
elektrické ovládání předních okenelektrické ovládání zrcátek
alarm mlhová světla 
výškově a podélně nastavitelný volantpříplatkovou poloautomatickou klimatizaci 

Dalším voze je Škoda Fabia druhé generace. Je na trhu od loňského roku a spočívá na stejné podlahové platformě, jako VW Polo i Fabia první generace. Má užší a vyšší interiér a prostornější zavazadlový prostor. Interiér a exteriér je inspirován o rok dříve uvedeným Roomsterem a je určitě trochu „modernější“, než velice konzervativně pojaté Polo. Opět jsem se pokusil vybrat ze současné nabídky tu správnou variantu dle Vašich požadavků. Jedná se o verzi Ambiente, opět s příplatkem za klimatizaci s celkovou cenou Kč 316.900,--. Tato výbava obsahuje:

4x airbagABS
přípravu pro rádiocentrální zamykání 
elektrické ovládání předních okenelektricky ovládaná a vyhřívaná zrcátka
mlhová světla výškově a podélně nastavitelný volant 
příplatkovou poloautomatickou klimatizaci 

Posledním vozem je Seat Ibiza. Nový model se právě v těchto dnech objevil u prodejců. Oproti výše zmíněným konkurentům má lehce upravenou konstrukci podvozku s tím, že důraz byl kladen na některé poddimenzované části + zvětšený rozchod kol umožnil zvětšení vnitřního prostoru. Ibiza je tak dostatečně prostorná i na šířku a nabízí zavazadelník přibližně stejně velký, jako Fabia druhé generace. Vybral jsem výbavu Reference, opět s příplatkovou klimatizací a dalšími položkami tak, aby odpovídala dvěma předchozím vozům Celková cena by činila Kč 317.900,-- a obsahuje:

4x airbagABS
přípravu pro radiocentrální zamykání dálkově ovládané
elektrické ovládání předních okenelektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka 
výškově a podélně nastavitelný volantmlhová světla s funkcí odbočovacích světel
klimatizaci 

Z výše uvedeného přehledu vidíme, že v současné době, kdy Volkswagen Polo je již tak trochu „výběhovým modelem“ s akčními slevami a naopak nová generace Seatu Ibiza právě přichází do prodeje, jsou ceny a vybavení Vámi vybraných vozů prakticky totožné. Osobně bych tedy z této trojice vybral novou generaci Seatu Ibiza. Jedná se o naprostou novinku, nabídne dostatek prostoru v podélném i příčném směru v interiéru a také dostatečně objemný zavazadelník. Jak jsem již uváděl výše, použitá technika je u všech tří konkurentů shodná a z toho tedy vyplývá i riziko totožných a stále se opakujících závad.


TIP: PORADNA: nový vůz do 300.000 Kč

Rád bych opět uvedl další alternativu a troufám si říci, že ve svém dotazu jste narazila na to pravé. Druhá generace Toyoty Yaris je velice zdařilým vozem. Dle zkušeností to vypadá, že naváže na vynikající spolehlivost první generace. Velkým plusem je určitě prostorný a kvalitně zpracovaný interiér s možností posouvání zadní lavice. Tím můžete zvětšit zavazadelník, nebo naopak prostor na zadních sedadlech. Za zmínku určitě stojí velice živé a úsporné motory zážehové motory a také povedený design. Toyota má v současné době zajímavou akční nabídku. Za cenu Kč 319.900,-- je možno získat pětidveřový model Toyota Yaris Summer Terra Cool s motorem 1.3 VVT-i s proměnným časováním ventilů a výkonem 64 kW. Prvky výbavy odpovídají výše popisovaným třem vozům, navíc je k dispozici palubní počítač, litá kola, v ceně je rovněž klimatizace a rádio s CD přehrávačem.

Já osobně bych v tomto případě dal přednost japonské alternativě. Argumentem může být tradiční spolehlivost, variabilita interiéru, v tomto případě i nejlepší poměr cena – výbava a také neporovnatelně lepší zážehová pohonná jednotka.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Banjo, 23.06.2008 12:46
Zapoměl jste dodat - na zadní nápravě víceprvek
A to vím taky, že v B segmentu se dá sehnat většina vozítek v dané cenové kategorii - mimo jiné Myšák Colt, Ford Fiesta, Fusion, Opel Corsa, Fiat Grande Punto, C2, C3, Berlingo, Clio, Rio, Getz, Accent... I pár vozítek z C kategorie, jako Dacie, Lada, Chevy Lacetti, Fiat Linea...
Nicméně výběr byl ze 4 vyjmenovaných vozů, ze kterých technicky vede Yaris a designově Ibiza.
anonym, 23.06.2008 14:28
Nevim, hlavne ze ta 207 se naklani a je docela o drzku s tim jet do zatacky :) Ja bych vzal novou Ibizu, je to nejhezci hatchback ve tride, podvozkove nema konkurenci, kdo nejel nepochopi. A odhlucneni ?? Nekde jsem cetl ze francouzska auta ho maji nejlepsi, tak ted ho ma ibiza. 207 s motorem 1.4, i clio je hlucnejsi i nez fabie...jo frantici jdou do kopru.
anonym, 23.06.2008 15:35
Měl jsem to štěstí a v posledních letech jsem z Vašeho výběru jezdil Seatem Cordobou, Škodovkou a Opel Corsou a dnes Yarisem. Nechci dělat reklamu žádné značce, ale přes strohost interiéru se zdá být Yaris 1.0 nejekonomičtější variantou s vynikajícím malým motorem a spolehlivým provozem. Ovšem pokud bych trochu zariskoval spolehlivost a kupoval srdcem, tak by to jednoznačně vyhrála Corsa.
anonym, 23.06.2008 19:25
Jednoznačně Yaris.Jezdím Fabií i Yarisem a Yaris je úplně někde jinde,hlavně co se týká motoru a prostoru.Na delší cestě jsem schopen to stáhnout ke 4 litrům,po dálnici to bere 5,5,prostor je díky posuvné zadní lavici taky OK a následné opravy zatím neznám(2 roky a 37tkm).Fabia žere o min litr více v každém režimu,prostor taky nic moc(hlavně do šířky).Jediné čím fabia vítězí jsou ty plasty,ale na to já teda nehraji.
anonym, 03.08.2008 11:10
Chtěl bych se tady zeptat jak se hodnotí toto auto.Motor 1.6 ,16 ventil.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů