Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké koupit větší auto do 200 tis. Kč?

Poradna
David Hrdlička | 26.09.2008
foto: TipCars.com
Dotaz

Dobrý den,
uvažuji o koupi většího vozu, můj ideál je praktický kombík, na delší cesty.
Čím levnější, úspornější, výkonnější, spolehlivější a bezpečnější auto tím lépe ... to chce ale, každý :)

Moje představa je asi taková:
Auto s cenou do cca 200 tis., rokem výroby od 1997 dostatečně výkonným motorem a hmotností na občasné tažení nákladu (motorová loď s váhoou cca 1,5T ) Najezdil bych s ním do 30tis. km ročně. Moji osobní favoriti jsou:
Ford Scorpio 2,3 ZE; Ford mondeo 1.8, 2,0, 2.3, 2.5; Opel Omega; Ford Galaxy, VW Sharan, Seat Alhambra; Mercedes E (možná i starší?), Opel Frontera, VW Passat.

Je mezi nimi některé, které byste mi nedoporučil a nebo naopak chybí tam některý zajímavý kousek který stojí za zmínku?

Děkuji za radu či námět k přemýšlení.
S pozdravem Lubomír Vojtíšek


Odpověď

Dobrý den, vážený čtenáři,
dle Vašich požadavků je výběr celkem jasný. Prostorové nároky velice dobře splní kombík střední, popřípadě vyšší střední třídy, nebo rovnou vůz z kategorie větších MPV. Vámi vyjmenované alternativy tuto domněnku potvrzují. Vzhledem k tomu, že o Vámi vybraných vozech jsme již na TipCars.com zveřejnili podrobné recenze, zaměřím se spíše na krátkou charakteristiku každého vozu a upozorním na pohonné jednoty, které by mohly nejlépe vyhovět Vašim požadavkům.

Jako první bych zmínil trojici konstrukčně shodných vozů. Jedná se o Seat Alhambra, VW Sharan a Ford Galaxy. Na trhu jsou od roku 1995 a s výjimkou Fordu, který již má nástupce, jsou v prodeji dodnes. Prostorovou nabídku samozřejmě splní bezezbytku. Volba motoru bude v tomto případě trochu těžší. Požadujete výkonný motor. V tomto případě bohužel musíme ze hry vyřadit slabší varianty oblíbených TDi, v úvahu snad připadá pouze verze 96 kW, vozy jím vybavené jsou ale ještě vysoko nad Vámi vytyčenou cenovou hranicí. V úvahu tedy může připadat benzínový agregát 1.8 T s výkonem 110 kW, či rovnou zážehový šestiválec 2.8 VR6 s výkonem 128 kW (jedná se o verzi se dvěma ventily na válec, čtyřventilová je v nabídce také, s výkonem 150 kW). I pro takto těžký vůz jsou to již dostatečné motorizace, je ale nutno počítat s vyšší spotřebou paliva, zejména pak při využívání výkonnostního potenciálu či při plném zatížení.

Z Vámi vyjmenovaných Fordů bych se nejspíše zaměřil na Mondeo, a to ve své předchozí generaci, která byla v loňském roce vystřídána tou aktuální. Bezkonkurenční je nabídka prostoru v interiéru, vynikající jsou jízdní vlastnosti a navíc se jedná o vůz velice spolehlivý. Samozřejmě má svá slabá místa, nicméně ta jsou natolik známá, že snad každý kupující ví, že motor TDCi je od modernizace v roce 2003 odolnější a že je potřeba zaměřit se na určitá místa, která začínají poměrně brzy korodovat. Více se samozřejmě dočtete v předchozích recenzích, kde jsme se tomuto vozu opravdu podrobně věnovali. Volba správné pohonné jednotky se bude opět odvíjet od předpokládaného využití zejména pro tažení přívěsu. V úvahu tak může připadat výše zmíněný motor 2.0 TDCi s výkonem 96 kW, případně výkonnější varianta 2.2 TDCi, která nabízí 114 kW. Ta je v nabídce až od roku 2004 a ceny jsou bohužel ještě nad hranicí 200 tisíc Kč. Ze zážehových motorizací by Vaše zadání nejlépe splnil vynikající šestiválec 2.5 V6 s výkonem 125 kW, který byl pro své kvality ceněn již v předchozí generaci.

Mercedes – Benz třídy E (W210) je dle mého názoru opravdu dobrou volbou. Jedná se o tradiční vůz vyšší střední třídy, který nabízí skutečně dostatek prostoru v interiéru a v případě verze kombi také zavazadelník s objemem 600 litrů. Jízdní vlastnosti jsou jisté a dostatečně komfortní. Interiér je kvalitně zpracovaný, sedadla dostatečně rozměrná a pohodlná. Kombi je vybaveno mimo jiné regulací světlé výšky na zadní nápravě. U tohoto vozu můžete vybírat z široké varianty motorizací. Ne každá je ale pro Váš účel využití zcela vhodná. Vzhledem k ceně, kterou hodláte akceptovat, mi jako nejepší volba vychází vznětový přeplňovaný řadový šestiválec s označením 300 TD a výkonem 130 kW. Nabídne Vám plynulý zátah, který ve vyšších otáčkách příliš nepolevuje a spotřebu paliva do 10 litrů při běžném využívání potenciálu vozu. Kromě občas se vyskytující zkroucené hlavy válců nemívá žádné vážné závady. A i tato porucha jde často na vrub nešetrnému využívání jeho výkonu.

Opel Frontera je určitě velice dobrým kandidátem na vůz do středně těžkého terénu. Troufám si ale tvrdit, že roli prostorného rodinného vozu a silného tahače přívěsu nemůže zvládnout tak dobře, jako výše popisovaní konkurenti.

Opel Omega, respektive jeho druhá generace se na trhu objevila v roce 1994, vzhledem k cenám se ovšem můžeme zabývat vozy po rozsáhlém faceliftu, tedy od roku 1999. Tou nejsilnější stránkou vozu je bezesporu vnitřní prostor. Pohodlná rozměrná sedadla, dostatek prostoru pro cestující v podélném směru a velký zavazadelník vůz předurčují k pohodlnému cestování. Omega bývá často bohatě vybavena a vyznačuje se komfortními jízdními vlastnostmi. Její odchod z trhu a nahrazení dvojicí Vectra – Signum v roce 2003 tak mnozí zákazníci nevítali s nadšením. Je ale nutno poznamenat, že má také své slabiny a ty se týkají zejména mechanické části. Komponenty podvozku, brzdová soustava či výfuk podléhají brzy předčasnému opotřebení. Pohonné jednotky, které je možno doporučit pro Váš způsob využití jsou zážehové. Jedná se o šestiválce 2.5 V6 s výkonem 125 kW a 3.0 V6 s výkonem 155 kW (od modernizace v roce 1999 pak 3.2 V6, 160 kW). Jsou mechanicky odolné a pokud nemáte výhrady vůči jejich spotřebě, jsou dobrou volbou. Jedinou slabou stránkou jsou tradičně rozvody poháněné řemenem, interval výměny ve zmiňovaných letech výroby byl již prodloužen na 120 tkm a je nutno jej bezpodmínečně dodržet. Pokud byste přece jen uvažoval o vznětovém motoru, upozorním na řadový šestiválec 2.5 TD od BMW, a to ve výkonových variantách 96 kW a 110 kW (ta disponuje přímým vstřikem a je na trhu od roku 2001). Výkonnější varianta není díky přímému vstřiku tak náchylná na praskání hlavy válců, což by v případě tažení těžkého přívěsu a svižné jízdy hrozilo velice brzy.

Volkswagen Passat (B5) je zdařilý automobil, který dokázal nabídnout dostatečný vnitřní prostor, výborné vznětové motory, kvalitní interiér a dodnes je považován za určité měřítko mezi vozy střední třídy. Spolehlivost vozu je ovšem spíše průměrná, často je kritizována přední náprava, která na českých silnicích příliš nevydrží, či problémy motorů TDi. Ty jsou obecně velice úsporné, ale abychom dostali realističtější pohled, musíme vzít v úvahu i slabší výdrž váhy vzduchu, kolabující rozvody či turbodmychadla. Domnívám se, že o automobilu VW Passat není potřeba se příliš dlouze rozepisovat, pokusím se alespoň poukázat na vhodný motor. Tak, jako u trojice MPV, kterými se zabývám v tomto článku, mohu doporučit spíše zážehové motory. Jediný kandidát z řady TDi je šestiválec 2.5 s výkonem 110 kW, který je ovšem v teprve od roku 1999 a rozhodně není bezproblémový. Rád bych tedy upozornil na přeplňovaný zážehový agregát 1.8 T s výkonem 110 kW, popř. zážehové pětiválce 2.3 V5 (110 a 125 kW) a šestiválce 2.8 V6 (143 kW). Poslední 2 jmenované sice občas trápí vyšší spotřeba oleje, nabídnou ale opravdu dostatečný výkon, jeho plynulý nárůst a i hezký zvuk.

Rád bych do seznamu vybraných vozů doplnil ještě jednoho kandidáta, který určitě také splní všechny požadavky. Jedná se o BMW řady 5 (E39). Kombi se na trhu objevilo v roce 1997 (tedy prakticky shodně se stejnou karosářskou variantou Mercedesu třídy E, viz. výše). Předností jsou opět vynikající jízdní vlastnosti, prostorný, pohodlný a dobře zpracovaný interiér, výborné brzdy, přesné řízení, zkrátka BMW…. Rád bych také z nabídky vybal tu správnou pohonnou jednotku. U některých výše popisovaných vozů jsem vybíral zážehové varianty. Ne snad proto, že by ty vznětové byly špatné (což v případě např. TDi opravdu tvrdit nemůžeme), ale spíše pro jejich nedostatečný výkon. Zde je ale situace podobná jako u Mercedesu třídy E, v nabídce od roku 1998 existuje dostatečně výkonná vznětová pohonná jednotka. Konkrétně se jedná o řadový přeplňovaný šestiválec o objemu 3 litry a výkonu 135 kW (po modernizaci v roce 2000 142 kW). Jedná se o optimální motor jak z hlediska spotřeby, tak nabízeného výkonu. Je ale nutno věnovat zvýšenou pozornost vstřikovačům (jedná se již o common rail) a také stavu turbodmychadla.

Jaký vůz bych doporučil? Pokud se nebojíte většího a přitom staršího „prémiového“ vozu, doporučil bych sáhnout po dvojici Mercedes-Benz E (300 TD) a BMW 530 D. Je ale nutno počítat s riziky v tomto segmentu obvyklými – vyšším počtem najetých kilometrů, většímu výskytu havarovaných či značně opotřebovaných vozů. Vybírejte proto velice pečlivě. Sázkou na jistotu může být rovněž Ford Mondeo druhé (v některých pramenech se setkáte s označením třetí) generace se zážehovým šestiválcem.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Radek, 29.09.2008 13:02
Tak to už jsem z toho úplně jelen. Tažné má na 1,6t, ale všechny komponenty zvládají 2t. Já v tom vidím problém - např. při policejní kontrole. Pokud mne zastaví s autem, které má tažné třeba na 1,5t a mám zapřáhlý vlek o celkové hmotnosti 2t, tak je to na pokutu ať jsem v autě sám nebo tam jsme čtyři...407 neznám (ani netoužím potom ji poznat - vzhledem k její spolehlivosti), přesto považuji tahat takový vlek za 407 jako docela slušný adrenalin. Nicméně možná se pletu. Já většinou tahám větší váhy. Nepsal jsem, že galaxy 85kW je k tomuto účelu vhodný. Pouze to, že za 200000 ho lze sehnat. Jinak s tím terénním vozem na tahání plně souhlasím - to je také možnost. Ostatně to už jsem psal v jednom z předchozích příspěvků. Dodávky samozřejmě mají různé tažné. Já jsem měl na mysli "skutečnou" dodávku typu sprinter nejlépe maxik. Ne nějaké vivaro nebo já nevím co.
nepřihlášen, 05.10.2011 20:40
Four score and seven minutes ago, I read a sweet aritlce. Lol thanks
nepřihlášen, 06.10.2011 03:55
So that's the case? Quite a reveailton that is.
nepřihlášen, 08.10.2011 04:59
That's going to make tnhgis a lot easier from here on out.
nepřihlášen, 08.10.2011 05:42
Call me wind becuase I am absolutely blown away.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů