Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké koupit sportovní kombi v dieselu do 140.000 Kč?

Poradna
-MŠ- | 11.02.2013
foto: inzerce TipCars.com
Čtenář Jirka se rozhodl nahradit svou Kiu se slabým motorem a bez serva za něco novějšího. Lidé mu doporučují všelijaká auta, ale jeho srdce bije pro automobily mnichovského BMW. Jak se má rozhodnout?

DOTAZ: : Dobrý den, právě řeším výměnu svého starého auta zn. Kia Sephia - pohodlné sedačky, nízké provozní náklady, motor je pro mne už poněkud líný a nemá posilovač řízení, parkování je utrpení... Ročně najedu cca 15-20 tisíc km po městě, někdy do Prahy (cca 60 km), po ČR i do zahraničí. Budu ještě rok studentem, ale už bych si rád něco málo dopřál ;´) . Investice by měla být cca 140.000 Kč, ještě povinné ručení, pneu, další náklady na opravu. Asi bych preferoval combi, možná i naftu.

Hodně lidí mi doporučuje Ford Focus/Mondeo, Škodu Octavii/Fabii, Dacii Logan, ale tato auta mne tak nepřitahují jako BMW od nejstarších řad až po nové.
Hodně se mi zamlouvá nabídka:
BMW 330D, E46, po faceliftu, r. v. 2002, 135 kW, najeto 170 000 km, celý M-Packet, diesel, automat, combi, první majitel, původ (kde ještě je) Německo, mohl by být můj za cca 130-140 000 Kč dle dohody a rychlosti dovozu.

Hledám tak trochu "sportovní" kombi a nebráním se ani jiným značkám, jen musí zaujmout exteriérem/interiérem i bohatou výbavou.

Předem moc děkuji.
S pozdravem Jiří


ODPOVĚĎ:

Dobrý den, Jiří. Pokud chcete nahradit svůj současný vůz, máte jednu výhodu. Laťka, kterou chcete překonat, je prakticky položena na zemi a jediné vozidlo z Vašeho dotazu, pro které je to výzva, je Dacia Logan. Vzhledem k tomu, že hledáte, jak jste napsal, sportovní kombi, hned ji vyřadíme a podíváme se na zbytek kandidátů. Další z kola ven půjde Fabia. S uvedeným rozpočtem by silná, pěkná a kombíková byla asi první generace a navíc i ta druhá má do definice sportovního kombi (navíc v naftě) taky dost daleko. Podobný problém, tj. že za cenu do 140.000 tisíc Kč se dá bohužel těsně sehnat jen starší model, mají i další vozy z Vašeho výběru, takže v úvahu připadají Mondeo Mk.II a Octavia I. Pokud byste padl na pěkný kus, proč ne? S Mondeem je lepší jízda a je větší, Octavia bude naopak obratnější a spolehlivější. Ale to už dost zobecňuji. Dobrý mi připadá nápad z Focusem. Takový Tournier („forďácký“ kombi) s dvoulitrem TDCi 100 kW/136 koní ve výbavě a s šestirychlostní převodovkou by vzhledem k obecně známým dobrým jízdním vlastnostem Focusu asi dokázal víceméně splnit nelehké zadání obsahující slova „sportovní“, „kombi“ a ještě „diesel“. Navíc by to byl relativně dobrý ročník. K většině těchto aut už jsme tady něco napsali, takže Vás odkazuji na související články.
Jenomže on celý předešlý odstavec je zbytečný. Jste mladý, hledáte sportovní kombi a přitahuje Vás BMW. Takže není moc co řešit. Víte, tahle auta jsou koncipována a vyrobena úplně jinak než ta ostatní z Vašeho dotazu. Slogan „Radost z jízdy“ to vystihuje úplně přesně. A ona často podivná legislativa, ekologická eurobyrokracie, trendy v automobilovém průmyslu a houstnoucí provoz dávají tušit, že rok za rokem se šance užít si radost jízdy (v jakémkoliv autě) zmenšuje. Proto bych Vám chtěl navrhnout, abyste vyslyšel volání Vašeho srdce a klidně si to BMW koupil. Z výše popsaných důvodů a proto, že není lepší čas si koupit auto snů, než je-li člověk mlád. Na kompromisy a počítání kilometrových nákladů budete mít zbytek života. Pro Vaše vnoučata bude něčím neuvěřitelným vyprávění o dobách, kdy auto bylo závislé na vůli řidičově a nic nebylo hlídáno nějakým šíleným satelitním a computerovým systémem à la „Skynet“. O dobách, kdy auta nejezdila bez toho, aby je ovládal člověk, motory měly nádherný zvuk, přičemž spalovaly vysoce hořlavá paliva. Bude to pro ně něco, jako pro nás historky o Divokém západě nebo rytířských turnajích. A tehdy se Vás třeba zeptají: „Dědo, měl jsi taky takové auto?“ a Vy, zasažen vlnou nostalgie, jim hned budete chtít ukázat trapně dvourozměrnou fotku ze začátku 21. století. Chtěl byste skutečně, aby na ní byla Dacia Logan nebo Fabia? Snažím se Vám tady naznačit, že v tomhle případě bych dal na pocity.
A teď ke trojkovému BMW, o kterém je řeč. Víte, trošku mě vystrašil ten konkrétní kus. Ne proto, že by 330d byla špatná. Ani omylem! Ale chtěl bych Vás jako laika co nejdůrazněji varovat před pokusem najít si sám auto na německém serveru a jet si tam pro něj. Zklamání a náklady s tím spojené mohou být až neskutečné. Zážitek s tureckým překupníčkem, který má svou kancelář v přepravním kontejneru a jehož vědomosti o autech jsou stejně chabé, jako znalost němčiny, může být deprimující. Prosím, toto upozornění berte co nejvážněji. Nechci tím ztrácet dále čas, takže: vybírejte z aut, která už někdo solidní, kdo má v Německu kontakty, dovezl anebo z vozů v našich bazarech. A nemusí to být zrovna třílitr v automatu. On dvoulitr 110 kW/150 PS v šestikvaltovém manuálu je také velice příjemnou volbou. A vzhledem k nižší hmotnosti si nemyslím, že by mu 330d (navíc v automatu) na okruhu nějak ujelo. Bude mít nižší náklady na údržbu a spotřebu. Nedávno jsem viděl jedno černé E46 facelift 320d (110 kW) Touring prodávat za 127.000 Kč a auto bylo z těch, která vypadala velmi, velmi dobře, i když mělo už něco odkrouceno. Čímž Vám rozhodně nechci napsat, abyste si nekupoval 330d. Jen jsem chtěl do toho, jak Vám doporučuji řídit se při výběru pocity, vnést alespoň trochu racionality. Ale na druhou stranu, já si jako student koupil auto s obsahem 5 litrů. Provozní náklady a spotřeba byly nad moje síly, ale hádejte, na které ze svých mnoha aut nejraději vzpomínám? A stálo to za to. Ale zpět k trojkovému BMW (vzhledem k ceně je tady řeč o E46). U jinak skvělého třílitru pozor na čerpadla a právě automatickou převodovku a u všech „trojek“ bude zlobit elektroinstalace v předních sedadlech, ramena, čepy a také koroze. Kombi má malý kufr a za částku, která je k dispozici, bude auto starší a s větším nájezdem. Je potom na Vás, zda v rámci toho mladického rozmachu (jestli do toho tedy půjdete) zkusíte řadu 5 „v naftě“. Podle mě starší generace s dvoulitrem (i benzínovým) ztrácí kouzlo a s třílitrem není úplně přívětivá na údržbu, a do města, po kterém taky jezdíte, se moc nehodí.
A co alternativy? Sportovní+kombi+nafta? Audi a Alfa. V případě Audi A4 za tyhle peníze budete mít skvělé auto, ale motory 1.9TDI (ač jsou dobré) za „bavoráckými“ čtyřválci zaostávají. Za dobré peníze jsou k mání 2.5TDI. A proč ne, když zvažujete 330d? Horší pověst těchto motorů je podle mého mínění do jisté míry zaviněna dokonalostí a nezničitelností jeho pětiválcového předchůdce a také lamentováním mnoha nešťastníků, kteří koupili auto stočené o statisíce kilometrů a pak se nestačili divit. Není to tak zlé, několik bezproblémových kusů jsme měli doma. Jenom bych Vás varoval před spojením automat a quattro a před automatem Multitronic vůbec. Poruchy byly časté. A Alfa? Dobré motory JTD, opravdu pěkný design a sportovní duch uvnitř dají zapomenout na nižší kvalitu (aby bylo jasno - ve srovnání s Audi a BMW), která je nakonec také vyvážena velmi dobrou cenou. O všech těchto vozech najdete také něco v souvisejících článcích.
Při výběru dieselového auta s větším nájezdem kilometrů buďte opatrný. Navíc s ním něco najedete i Vy, takže si zkuste sehnat někoho, kdo Vám poradí u konkrétního kusu. Ten, kdo Vám ho bude ukazovat v autobazaru, to většinou nebude. Ten Vám ho bude chtít prodat, což je ostatně jeho práce.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Radek, 14.02.2013 12:36
Reno: to nevím jak je bmw chápáno. Myslel jsem že se dozvím nějaký alespoň trochu inteligentní důvod. Možná se pletu, ale mám pocit že lpg je ekologičtější než nafta. Jezdím také naftou, ale nic bych proti lpg neměl.
Reno, 14.02.2013 19:30


911ka má rezervu? já jsem viděl ten šílený přední "kufr" a rezervu si tam asi nepamatuju... Cayman má kufry dva, docela velké, hlavně proti 911

Reno, 14.02.2013 19:32


No nevím, kolik nových benzínových BMW jede na přestavbu na LPG? U Subaru to třeba nabízel přímo výrobce... tak nějak mi to k tomu autu nepasuje.

finding, 15.02.2013 09:29
osobně bych ti doporučoval 3,0d které jede jak z praku a nežere (7-11 podle nohy), případné opravy počítej turbo 12 tkč, vstřik 4-6tkč, dvouhmoták 20tkč,

a nebo 3,0i které jede jako prase a žere průměr 10 tzn 8,5-14 podle nohy), ale náklady na servis jsou prakticky 0,- pokud měníš olej včas a ne po 30tkm, samozřejmě musíš řešit opotřebení ale to není tak hrozný

2,0d samozřejmě stačí taky žere 5-7 a je levnější na údržbu než 3,0d logicky

servis 3 a 5 kových bmw je obecně nákladově naprosto cenově shodný s koncernem

já měl leta letoucí 525i, 528i e39 a 530i e60 a dnes vzpomínám a nadávám si že jsem to prodal...mám napůl pracovní superb II a tam řeším pořád něco
tomaskrtek, 18.02.2013 20:43


bůh ví cos viděl, a asi jsi se špatně díval, samozřejmě že má rezervu, vepředu, na stojáka.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů