Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké koupit kompaktní MPV do 140 000 Kč?

Poradna
Jaromír Herna | 21.01.2011
foto: TipCars.com

Dotaz:

Dobrý den,
dovoluji si trochu rozsáhlejší dotaz. Zvažujeme s manželkou koupi vozu MPV rok výroby cca 2003-2005 v ceně asi do 140000Kč. Patrně benzín najedu asi do 15000km za rok. Nejvíce najezdím denně do zaměstnání asi 11km jedna cesta. Myslím, že diesel pro nás z tohoto důvodu není vhodný. Stále se nemůžeme rozhodnout mezi vozy Renault Scénic, Citroen Xsara Picasso. O těchto autech jsem již četl mnohé, ale stále nejsme rozhodnuti. Uvažovali jsme také o vozech Nissan Almera Tino, Daewoo (Chevrolet) Tacuma, Hyundai Matrix a Toyota Yaris Verso,která se ovšem hůře shání. Jsou k mání spíše starší ročníky. Můžete mi prosím v krátkosti porovnat výhody a nevýhody uvedených vozů? Snad nám Vaše informace při výběru pomohou se správně rozhodnout.

Děkuji Vaší redakci za informace.

S pozdravem
Jiří S.


Odpověď

Osobně považuji za favority v této třídě Ford C-Max a Toyotu Corollu Verso. Jejich přímé srovnání naleznete zde na našich stránkách. Verso II je ovšem nad Vaším cenovým limitem a svým designem a vyspělejší technikou maličko zastiňuje svojí první generaci nabízenou v letech 2002 až 2004. Mezi výše zmíněnými vozy se ovšem ani první generace svými vlastnostmi neztratí a má co nabídnout. Tím spíš, pokud pro svoji potřebu správně zvažujete benzínovou variantu kompaktního MPV. V dnešním článku se tedy zaměřím na srovnání zvažovaných vozů, eventuálně se pokusím doplnit další možnosti výběru.

Francouzští zástupci v této třídě Scenic a Picasso jsou u nás zastoupeni v hojné míře a informací k nim máte jistě rovněž plno. Proto jen stručně – pokud bychom hledali vhodný vůz se vznětovým motorem, potom bych doporučil Picasso  1,6 HDi (80 kW) nabízené od roku 2004 a standardně vybavené mimo jiné ESP (Scenic disponuje vhodným vznětovým motorem – 2,0 dCi až od roku 2006 a do Vašeho cenového limitu se nevejde, slušná je i verze 1,5 dCi – 78 kW s vylepšeným a spolehlivějším vstřikovacím systémem nabízená od roku 2005), ale protože vybíráte vůz poháněný zážehovou jednotkou, bude vhodnější poohlédnout se po Scenicu. Citroen zde nemá příliš moc co nabídnout. Dvoulitr nevyniká zrovna spolehlivostí, nárokuje si dost paliva a byl spojen pouze se čtyřstupňovým automatem, 1,8 16V může mít problémy s nadměrnou konzumací oleje a 1,6i je vcelku spolehlivá, ale pro Picasso slabá a nezaručuje dostatečnou dynamiku. Naopak 1,6 16V (83 kW) v Scenicu dokáže na 100 km/h zrychlit o výrazné 3s dříve. Přesto dynamiky první generace osazené shodným motorem s výkonem 79 kW nedosahuje. Na vině bude nárůst hmotnosti a plnění vyšší emisní normy Euro 4 s výsledkem v omezeném tahu z nízkých otáček. Další argument, který hovoří ve prospěch Scenicu druhé generace je jeho lepší pasivní bezpečnost, kterou překonává všechny zvažované vozy. Picasso naopak přebíjí všechny velikostí zavazadlového prostoru (550 l/2128 l). Na to má Renault odpověď v podobě o 25 cm prodloužené verze Grand Scenic, jejíž ceny se již rovněž pomalu dostávají pod Váš limit. Ale i krátká verze překonává Picasso vnitřní šířkou znatelnou zejména na zadních sedadlech při plném obsazení.

Daewoo Tacuma (na některých trzích nabízené pod názvem Rezzo) se začalo prodávat v roce 2001 a pro modelový rok 2004 bylo lehce faceliftováno a rozšířena výbava. Do té doby například nebylo možné objednat boční airbagy. Nejčastěji narazíte na základní zážehovou jednotku 1,6 (77 kW), která není špatná, ale s Tacumou má dost práce a tak její spotřeba šplhá k hodnotám mezi 9 a 10 l /100km. Náklady spojené s provozem tohoto vozu Vám nadále porostou kvůli předepsané krátké výměně rozvodového řemene po ujetí 60 000 km, nebo uplynutí čtyř let, která platí na všechny použité motory. I přes vnější rozměry odpovídající Picassu je objem pro zavazadla spíše podprůměrných 347 l/1425 l a tak jedinou výhodou tohoto vozu je jeho nižší pořizovací cena, která do budoucna ovšem bude pro Vás nižší cenou prodejní.

Další korejský zástupce Hyundai Matrix je výrazně menší než ostatní vozy a svojí délkou přesahující čtyři metry jen o 2,5cm se řadí spíše k malým MPV a tak ani nepřekvapí jeho nejmenší zavazadlový prostor 350 l/1284 l. Pokud by Vám automobil této velikosti vyhovoval a stačil, potom bych doporučil se poohlédnout po velmi povedeném Opelu Meriva. Místo nejrozšířenější 1,6 volte raději 1,8i (92 kW), která je příjemně pružná a spolehlivá. Další rozumnou volbou mezi těmito malými MPV by mohl být Fiat Idea s vcelku povedenou 1,4 16V (70 kW).
Nabídka benzínových Almer Tino je na našem trhu velmi omezená. I když se nejedná o špatný vůz, nějaké chyby na něm najdeme a tak nebude zřejmě velký důvod ho vyhledávat na zahraničních trzích. Zážehové jednotky se pod jeho kapotou objevily dvě. Ta lepší dvoulitrová bohužel jen ve spojení se samočinnou převodovkou CVT s omezenou životností. Běžnější 1,8 má sklony ke konzumaci oleje a ve spojení s malou olejovou náplní to může způsobit zkázu motoru. Pro Almeru Tino obecně tak bude nejlepší volbou vznětový motor 2,2 dCi nabízený od modernizace v roce 2003.

Toyota Yaris Verso svými rozměry z daného výčtu celkem vybočuje. Je nejkratší, nejužší, ale naopak výrazně nejvyšší. Celkový tvar ve spojení s do boku otvíranými zadními dveřmi tak dělá dojem vozu jiné kategorie. Bohužel tento model nebyl na našem trhu příliš úspěšný (zejména kvůli vyšší ceně), proto se u nás po roce 2002 již oficiálně neprodával a tím pádem na něj mezi ojetinami narazíte jen zřídka. To nic nemění na tom, že se jedná o velmi spolehlivý a praktický automobil, kterému již základní motor 1,3 VVTi (63 kW) zajistí dostatečnou dynamiku (hmotnost vozu je jen 1055 kg) a spotřebu lze na delších trasách uhlídat pod šesti litry na 100 km. Servisní nároky jsou zde navíc sníženy díky rozvodům poháněných řetězem.
Automobil, který si rovněž zaslouží objevit se v dnešním přehledu je občas zbytečně opomíjená Mazda Premacy. Tím víc, když je řeč o zážehových jednotkách. Zde má Mazda v rukávu velmi povedenou a doporučeníhodnou 1,8i 16V, která se dodávala ve dvou výkonových variantách (74 a 84 kW). Ta silnější jen do faceliftu v roce 2002. Je to velmi tichá, kultivovaná, pružná a spolehlivá jednotka, jejíž spotřebu není problém uhlídat pod osmi litry na 100 km. Objemem zavazadlového prostoru (420 l/1848 l) i prostoru pro cestující stejně jako vnějšími rozměry zapadá mezi Vámi zvažované francouzské vozy, svojí spolehlivostí je ovšem převyšuje. Naopak ztrácí na poli pasívní bezpečnosti.

Jaký tedy vyvodit dnes závěr? Vzhledem k Vašemu předvýběru a nabídce na našem trhu se dostane do popředí Renault Scenic druhé generace. Díky nejmladšímu roku uvedení na trh (2003) nabízí největší vnitřní prostor a zmíněnou nejlepší pasívní bezpečnost. Motor 1,6i 16V sice nedosahuje kvalit zážehových ústrojí použitých u Mazdy a Toyoty, chybu s ním však neuděláte. Jestliže více hledáte neúnavného a spolehlivého pracanta a dáte si práci s vyhledáním vhodného vozu v omezené nabídce na našem trhu, potom Vám velmi dobře poslouží některý z japonských zástupců od Toyoty nebo Mazdy. Dále už pro výběr vozu platí obecné zásady.

Hodnocení článku
2.0 z 5 (40%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Renda, 20.01.2011 12:12
Dopadnul jsem tak že jsem prachy nacpal do baráku a splnění snu se prozatím nekonalo ,
Jinak co se týká frekvence diskuzí u dotazů, je přece jedno kolik lidí diskutuje. Většinou čím více diskutující tím větší flame odchylující se od tématu.
Pavlik, 21.01.2011 09:19
Jen by mne zajímalo, zda jste na tom v redakci tak špatně, že ani nedáváte správná fota k doporučovaným automobilům. Foto scenicu je první generace po faceliftu - nový vypadá přece jen dosti jinak.
Shodnu se ale s autorem ohledně doporučení scenicu, jen bych radil hledat faceliftovanou verzi 2005+ s motorem 1,6 a výkonem 83kw - ta má 6° převodovku..
klobrch, 25.01.2011 09:16
Autor nikde neuvedl Mazdu 5. Spolehlivé a prostorné MPV, bohužel do ceny 140 000,- Kč se asi nevejde. Ale dá se sehnat již kolem 200 tisíc. Taky není špatný Opel Zafira nebo Lancia Dedra.
llug, 25.01.2011 11:32
PHEDRA ne dedra
TOM, 25.01.2011 13:47
Ta cena asi bude ten důvod proč v přehledu do 140tis není Mazda 5 - to je celkem logický ne?
Zafira není zas tak uplně dobrá volba z hlediska spolehlivosti, prostornost má slušnou.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů