Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaké kombi s měkkým a pohodlným podvozkem?

Poradna
Petr Šikl | 01.08.2008
dalších 8 fotek
foto: TipCars.com
Majitel Omegy Caravan se rozhlíží po modernějším nástupci. Hlavní prioritou je komfortní podvozek, pohodlná sedadla, dostatek prostoru a silný naftový motor. Jaký vůz mu z jeho výběru doporučíme?

Dotaz: Dobrý den, požaduji co největší a nejpohodlnější kombi okolo 300.000 Kč zvažuji koupi nového automobilu a po pečlivém výběru dle požadovaných vlastností mi zbylo několik kandidátů, mezi kterými není vůbec lehké se rozhodnout, a proto Vás žádám o radu. V současnosti jezdím s Opel Omega Caravan, r.v. 1997, 2,5TD 96kw, najeto 260.000km, jsem s ním nadmíru spokojen, je to maximálně spolehlivé a obří auto, ale chci se jej zbavit ještě než mi ho sežere koroze a poměr výkon a spotřeby není taky úplně ideální. Od nového automobilu očekávám podobné vlastnosti, a to: co největší vnitřní prostor na všech sedadlech i v kufru, měkké, komfortní odpružení (nemám rád tvrdé podvozky), co možná nejpohodlnější sedadla, naftový agregát do obsahu 2,5l, karoserie kombi, bezpečnost a spolehlivost i po ujetí mnoha tisíc km (ročně najezdím cca 30 - 40.000km - z toho po městě jen minimálně, většinou dálnice a okresky). Kritérium pro koupi je cena kolem 300.000, r.v. cca 2002-03 a 150 až 200 tisíc ujetých kilometrů.

3 hlavní adepti jsou tito:
- BMW 525 Tourning, r.v. 2002
- Toyota Avensis Kombi D-4D, r.v. 2003
- Volvo V70 D5, r.v. 2003
Vzhledově preferuji Volvo V70, je krásné, ale podle ostatních kritérií si vybrat stále nedokážu. Prosím, poraďte.


Odpověď: Dobrý den, začnu selekcí. BMW bych doporučil sportovněji založenému řidiči. Vám ne. Toyota Avensis nemá také zrovna nejměkčí podvozek, přesto se mi jeví jako spolehlivá volba, ale zřejmě by Vaši touhu po měkkém podvozku neuspokojila. Stejně tak bych mohl doporučit Hodnu Accord v dlouhém provedení. Další z automobilů, který by mohl splňovat Vaše požadavky, je Citroën C5 Break o kterém zde na Tipcarsu bylo napsáno mnoho. Ale pojďme zpět k Vašemu výběru. Volvo V70 se mi zdá po přečtení Vašich požadavků jako ideální volba.

Volvo V70 vychází ze sedanu S60 se kterým sdílí podvozek i pohonné jednotky. V70 poskytuje dostatek komfortu, výborně pohlcuje nerovnosti přes které se plavně přenáší, pohupuje se a v zatáčkách se relativně přijatelně naklání. Tento fakt spolu s přeposilovaným řízením Vám zřejmě vadit nebude, když preferujete měkké podvozky zaměrené na maximální komfort. V70 nikdy nebyla vhodná pro sportovně zaměřené řidiče. V70 vyniká v zdolávání dlouhých tratí (zejména dálnic). Nezalekne se při rozumné jízdě okresních vlnitých silnicí, jen jí nesmíte šlapat příliš na krk. Ve městě se chová spořádaně a rozvážná jízda ji svědčí. Volvo vyniká příkladnou ergonomií, dostatkem prostoru (v případě 4 osob) a výborným zpracováním. Vždy, když sednu do automobilů této značky, tak na mě interiér vozu působí uklidňujícím dojmem a pocitem bezpečí. Zavazadlový prostor s rovnou podlahou nabízí 485 litrů. Není to v současné době zrovna oslňující hodnota, přesto díky solidnímu tvaru a možnosti sklopení zadních sedadel je celkem dobře využitelný. K dispozici budete mít 1700 mm dlouhou plochu a ještě několik samostatných schránek.

TIP: Volvo V70 D5 AWD - redakční test současné generace 

D5 je k dispozici od 08.2001 s výkonem 120 kW. Jeho celohliníková konstrukce vychází z bloku zážehového motoru, díky čemuž je nutné dávat pozor na jeho přehřátí, což může nastat po úniku chladící kapaliny následkem např. kolise. D5 vyniká kultivovaným chodem, po nastartování se sice ozve nýtování, ale při jízdě jej tolik neslyšíte. Při koupi vyzkoušejte, zda při akceleraci necuká (na vině by byl regulační ventil podtlakového ovládání turbodmychadla). Také je nutné dodržovat předepsanou výměnu rozvodů. Ve městě lze při rozvážné jízdě dosahovat velmi příjemné spotřeby v případě manuální převodovky (7,5 l/100km). V případě verze s automatem je nutné počítat s litrem až dvěma navíc. To samé platí i pro pohyb mimo město. Teprve dálnice a rychlostní silnice jsou pro V70 D5 tím pravým ořechovým. I na nekvalitních českých dálnicích poskytuje posádce dostatek komfortu při slušném rychlostním průměru. Zde rozdíl spotřeby mezi automatem a manuálem není díky permanentně zařazenému nejvyššímu rychlostnímu stupni tak velký (max. nějaké to deci). Dlouhodobě lze v kombinovaném provozu udržet spotřebu mezi 6-7 l/100 km, což není špatná hodnota.

Volvo se vždy orientovalo na komfort cestování, což je disciplína, ve které stále vyniká i přesto, že poslední dobou specialisté marketingu ve Volvu skloňují stále častěji slovo "sport".

Závady, poruchy:

- vůle v táhlech příčných stabilizátorů - vadný snímač brzdového pedálu - klepající tlumiče - prasklé kapalinové silentbloky předních ramen

Ceny náhradních dílů z druhovýroby:

 

(Kč)

 

Brzdové destičky přední / zadní

 

1000-2000 / 1000-1700

 

Tlumiče pérování přední / zadní:

 

2500-6000 / 1700-4000

 

Sada ložisek přední / zadní:

 

3000-5000 / 4000 - 5000

 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 11.08.2008 18:32
Tedy kombinace Passa, Toyota nebo Škoda s dodatkem italská a francouzská ne a Volvo ne dobré to naznačuje... promiň ale že o autech víš opravdu hodně málo. Přechod na jakékoliv auto z Felície bude šok. Jízdní vlastnosti, řízení, motory, komfort i bezpečnost jsou (jak) z jiného tisíciletí. Polepšíš si takovým způsobem, že nebudeš chápat. Pravda počítej ať koupíš cokoliv, náklady na provoz a údržbu povyrostou. Musíš definovat trochu blíž co od auta chceš, kolik najezdíš atd., takhle bude krokem o 5 pater vzhůru vskutku cokoliv, včetně těch frantíků a italů. Ohledně Volva mrkni na diskuzi o superbu, pár informací týkajících se volva tam je a jsou (bohužel) pravdivé. Taky bys měl naznačit cenu, to je asi vůbec to nejdůležitější, respektive od té se vše vyvíjí. Martin
anonym, 12.08.2008 22:09
Najezdím cca 20 000/rok, cena by měla být kolem 150 000,-
Hlavní je bezpečnost, spolehlivost a velikost kufru.
anonym, 14.08.2008 22:33
Nenech si bulíkovat co je nej- a posuď sám. Bezpečnost najdeš na Euro NCAP - chtěj 5 hvězdiček. Spolehlivost ti poradí J.D.Power nebo TÜV a velikost kufru to je jednoduchý, i když krom množství litrů hraje roli i přístup a praktičnost. Řádně protřepat promíchat a dle svých vlastních priorit vybrat. Spolehlivá Toyota bude dražší, resp. při ceně 150 t. starší ročník atd. těch faktorů je plno. Některý auta jsou zas "nepopulární" a cena letí dolů a nakonec je z toho výhodnější koupě než ten stokrát probranej Passat nebo spolehlivá Toyota. Je to fakt těžký a chce to i trochu štěstí, resp. nedat se prodejcem ošulit a okecat. Zkus C5 s 2.0 HDi nebo ještě líp 2.2 HDi. Bezpečnost výborná (možná si v bedně o víkendu viděl nedobrovolnej crash test ve 240 km/h, motory velmi dobrý, resp. ten 2.2 HDi byl tuším v roce 2002 nebo 2003 třetí nejlepší motor na světě vůbec, ve své kategorii absolutní vítěz. Spolehlivost dle TÜV solidní mírný nadprůměr, loni na desetinu stejné hodnocení spolehlivosti s Passatem a cena by mohla být docela dobrá, určitě nižší než u VW a Toyoty. Dvacet tisíc ročně to je tak na hraně jestli se vyplatí nafta - takže co je ti sympatičtější (u většího těžšího auta asi spíš nafta). Tak držím palce...
PS: Klidně se ještě zeptej a pak dej taky vědět. Martin
anonym, 22.08.2008 12:30
Velké prostorné bezpečné kombi s pohodlným podvozkem a naftovým motorem? To je jednoznačná volba, jasný výběr, není co řešit, Citroën C5 2.2 HDi
anonym, 24.08.2008 20:26
Díky za rady !
Jak jsi psal, chce to dlouho sledovat a sbírat relevantní informace, pak to dát do kupy a rozhodnout se.
Š.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů