Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaká je malá Mazda Demio?

Poradna
Jaromír Herna | 06.05.2011
foto: TipCars.com

Dotaz:

Dobrý den
Chtěl bych se zeptat na informace o voze Mazda Demio. Plánuji koupi ojetiny kolem 60tis.kč. Hledám menší nenáročné kombi a toto vozítko mě zaujalo. Leč u nás jich jezdí málo a je i málo informací. Zajímala by mě dostupnost náhradních dílů a přibližné servisní náklady. Auto plánuji jako rodinné vozítko pro 2 dospělé, jedno dítě a kočár na chalupu. Motorizaci bhttp://usef.ebmsystem.com/scripts/epip.php?p=/usef//source/magazin/ed.php&vlang=&Lang=cz&p1=1&id_hesla=91&ver=1342430935&par_dif=ed_cz&cu_pr=R2&p2=/usef/gzip_data/ych si představoval 1.5.

Děkuji za radu.
Aleš Z.


Odpověď

Malý nenápadný japonský automobil Mazda Demio je pro většinu běžných motoristů téměř neznámým typem. Vždyť kolik lidí si po vyslovení jeho jména dokáže bez zaváhání vybavit jak tento automobil vypadá, o jeho vlastnostech, nebo technických parametrech ani nemluvě. Není se ani čemu moc divit. Tento automobil na našich silnicích nevídáme příliš často a ani jeho nabídka v bazarech není nikterak široká. To ale nic nemění na tom, že se jedná o zajímavý a spolehlivý automobil, který nabízí při velmi malých vnějších rozměrech překvapivě dostačující prostor uvnitř.
Mazda Demio se zpočátku nabízela jen pro domácí japonský trh, ale v roce 1998 se dostala i do Evropy a u tuzemských importérů vydržela do roku 2003, kdy byla nahrazena následným typem Mazda 2.
Pouhých 381 cm dlouhý automobil se vyznačuje velmi slušnou variabilitou (posuvná zadní lavice, možnost sklopit přední i zadní opěradla a vytvořit tak prostor k přespání, nebo naopak po sklopení zadní lavice naložit dvě postavená horská kola…) a výbornou manévrovatelností díky malému poloměru zatáčení a celkovým kompaktním rozměrům. Vyšší stavba (153,5 cm) naopak usnadňuje nastupování či případnou manipulaci například s dětskými sedačkami.

V roce 2000 byl tento automobil modernizován. Z vnějšku odlišuje faceliftovaný model pozměněná maska chladiče, uvnitř naleznete hodnotněji působící přístrojovou desku, kterou snadno rozpoznáte podle otočných ovladačů ventilace, které nahradily původní posuvné.
Celý automobil byl postaven na upravené podlahové plošině Mazdy 121 s využitím některých komponent ze starší Mazdy 323 díky čemuž se jako celek vyznačuje slušnou trvanlivostí a dokáže nabídnout komfort automobilů o třídu výš. Potrápit by Vás snad mohly jedině zvlněné brzdové kotouče, občas nesprávně fungující regulátor alternátoru, který může způsobit selhání akumulátoru a na městský provoz mírně poddimenzovaná spojka. Celou spojkovou sadu lze u prodejců dílů z druhovýroby pořídit přibližně za 3500-5000 Kč. I dostupnost dalších mechanických dílů je dobrá a ceny vcelku přijatelné. U použitých motorů je doporučena výměna rozvodové sady po ujetí 90 000 km. Cena samotné sady (řemen+kladka) se pohybuje v rozmezí 1600-1800 Kč. Olej v motoru by se měl měnit každých 15 000 km, přičemž olejový filtr pořídíte za 100-150 Kč. Stejně tak bez problému pořídíte za částku 1100-1400 Kč zmíněné přední brzdové kotouče. Zadní brzdy jsou na tomto automobilu bubnové. Vzhledem k letům výroby by Vás mohla zajímat cena výfuku. Poslední díl se pohybuje na částkách kolem 2800 Kč a za podobnou cenu lze koupit například i přední světlomet.

Vzhledem k primárnímu určení a charakteristice automobilu nezamrzí absence vznětové jednotky. Pro Demio se nabízely dva zážehové motory ve třech výkonových variantách. Pro dvě slabší verze mírně mate firemní označení 1,4i, neboť skutečný zdvihový objem je 1323 ccm. Verze s 46 kW byla v nabídce po celou dobu výroby, silnější 53 kW verzi vystřídal v dubnu 2000 motor 1,5i s 55 kW, který bude pro tento vůz nejlepší volbou. Ne, že by přímo vyčníval svými parametry nad obě slabší verze, ale díky nejvyššímu točivému momentu posazenému navíc o 1000 otáček níže (116 Nm/2500ot) než u 53 kW verze (105 Nm/3500ot) nabízí citelně lepší tah z nízkých otáček a díky tomu celkově příjemnější charakteristiku. Na 100 km/h dokáže 1030 kg vážící Mazdu rozhýbat za 13s a nárokovat si bude kolem 7 l paliva na 100km. Tento motor bylo možné kombinovat se čtyřstupňovou automatickou převodovkou, ale takových modelů příliš nenaleznete. U základní verze s 46 kW si dejte pozor na absenci ABS, které pro tuto variantu bylo za příplatek, u silnějších bylo již sériově.
Koupí vozu Mazda Demio získáte nenápadný praktický automobil, který se obecně vyznačuje nadprůměrnou spolehlivostí, ale při jeho výběru mějte na paměti, že mezi desetiletými vozy s cenou kolem 60 000 Kč (a nezáleží na značce) se obtížně, možná téměř nemožně, hledá vůz v bezvadném stavu. Přes všechna pozitiva tohoto vozu a vzhledem k vnějším rozměrům slušnému zavazadlovému prostoru (330/1298 l) určitě doporučuji reálně vyzkoušet zda-li tento vůz skutečně bude splňovat Vaše požadavky na rodinný vůz, které samozřejmě mohou být velmi individuální. V opačném případě by jistě stál za vyzkoušení větší a pohlednější sourozenec Mazda Premacy.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Zdenda, 04.05.2011 08:13
Máme demio 2002 1.5 asi 5 let a nemá chybu. Absolutně spolehlivé. Jen dolejvat kvalitní olej a nezklame vás!!!
zeneva, 06.05.2011 13:32
S Demiem jsem nejezdil ,ale mel jsem 6 let 323F z roku 1997 - naprosto spolehlive a bezproblemove auto, motor 1,5 a spotřeba kolem 6,5 pri slusne dynamice. Jezdili jsme v nem se dvema detmi, hluboky kocar se dal do auta slozit
Petr S, 06.05.2011 15:31
Nijak bych se toho nebál. Měl jsem 626, z roku 89. Za 8 let jsem moc náhradních dílů nepotřeboval. Třeba chladič z Auto Kelly stál tuším 3500. Když jsem auto kupoval, tak už byl letovaný a po cca 2 letech prasknul. Zadní díl výfuku cca 2000. Ostatní věci z druhovýroby nejsou nijak drahé, stačí se podívat na Auto Kelly a porovnat. I na vrakovištích se toho dá sehnat dost. Nové originální díly na takhle staré auto nemá cenu kupovat.
Koloss, 06.05.2011 16:40
O Kelly family bych se moc neopíral. Sice jsou nejlevnější, ale většinou proto, že nabízejí nejméně kvalitní díly. Mají i dražší díly, ale podle nějnižší ceny ušetříte málo peněz a kvalita bude citelně horší než díly o trochu kvalitnější. U těchto dodavatelů je potřeba se vyznat v tom, co koupit a čemu se vyhnout, chce to někoho se zkušenostma. Třeba ten výfuk - klidně nemusí sedět ukotvení v autě, viděl jsem takový díl. Při pokusu o ohnutí do vhodné polohy to upadlo a muselo se to přivařit znovu a správně. Často ale zase takový nesedící díl klidně vezmou zpátky a vymění za jiný lepší, nesmí být ale poškozený. Pak je to kromě otázky peněz taky otázka času. Myslím že např. Elit takto nízkou kvalitu nedodává vůbec.
klobrch, 10.05.2011 09:10
Souhlasím s autorem v tom, že pro rodinu s malým dítětem je mnohem výhodnější Mazda Premacy a cenově už tak moc velký rozdíl nebude. Prostorné a spolehlivé auto. Demia se hodí pro cestování ve dvou nebo ve třech dospělých. Je to přece jenom malé auto.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů