Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak vypadá náraz ve 200 km/h? (VIDEO)

Aktuality
Karel Směšný | 03.09.2015
Automobilky zkouší bezpečnost svých aut v rychlostech, kterými se leckdy jezdí i ve městě. Švýcarská společnost DTC Dynamic Test Center AG provedla poněkud drastičtější nárazové zkoušky, kde auta bourají v rychlosti 200 km/h. Výsledky vás šokují.

Evropský program NCAP testuje auta v rychlosti 64 km/h, kdy čelně narážejí čtyřicetiprocentní plochou šířky vozidla. Americké přísnější normy potom vozy zkouší při překrytí jen 25 %, náraz je tím pádem mnohem intenzivnější, jelikož nemůže správně zafungovat většina deformačních zón. Tento druh nárazu nezvládají dobře ani větší a mnohem bezpečnější vozy včetně SUV.

My tu pro vás máme poněkud extrémní crashtesty. Při rychlosti okolo 200 km/h se v nich střetávají vybraná auta, jako například Opel Omega, Toyota Starlet nebo Volvo V70. Záběry ukazují obrovskou energii, kterou náraz do jiného vozu představuje. Zde je navíc umocněn díky betonovým zátarasům před vozem, což pomáhá simulovat například řetězovou nehodu na dálnici, kdy osobní auto v plné rychlosti narazí do kamionu.

I přes reproduktory či sluchátka lze slyšet obrovskou ránu při nárazu, který nelze přežít, a to ani v případě, když byste seděli v předchozí generaci robustního Volva V70. Žádné ze zkoušených aut nedokáže posádku ochránit, jelikož po nárazu se z něho stává pouze hromada pomačkaných plechů, u nichž ani nelze poznat, co že to vlastně bouralo.

Video sice ukazuje náraz v rychlosti, která je na našich cestách zapovězena, dá se ale očekávat, že ani podobná nehoda v dálniční stotřicítce by pro posádku nedopadla o moc lépe. Možná vás po zhlédnutí donutí sundat nohu z plynu…


Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Koloss, 03.09.2015 18:12
Já teda nevím, ale v případě toho Opelu Omega zůstal prostor pro posádku poměrně slušně zachován. Ne že bych v tom chtěl sedět, ale ten popis vypadal, že nezbude nic.
Zdeny60, 03.09.2015 19:28
do pevné překážky znamená tak silné záporné zrychlení, že i kdyby přežilo celý auto, tak člověk nemá šanci-urvou se mu všechny vnitřní orgány crash test necrash test. Zcela o ničem vypovídající test. Tady nerozhoduje pevnost auta, ale pevnost tělesné stavby člověka,
Koloss, 03.09.2015 20:03


Ne nezbytně. Když Schumacherovi selhal brzdový pedál, tak v rychlosti 200+ vpálil do pneumatik. Tehdy tam moc prostoru pro deformace nebylo a měl "jen" zlomenou nohu. Samozřejmě byl to trénovaný člověk, ale smrtelné to být nemusí.
Zdeny60, 04.09.2015 04:54


Na to snad ani nemá cenu reagovat.
pikao85, 04.09.2015 07:36
Tohle hlavně není žádná pevná překážka, náraz je do vozidla z boku...To je ohromná deformační zóna a pak může vozidlo pokračovat dál a vytratit energii. Je to vidět i na záběrech, vozidlo se různě zvedá a hlavně pokračuje stále dál. Takže ano, posádka hlavně na zadních sedadlech by naději mohla mít.

Náraz do pevné překážky je k vidění na You...e. Myslím že v konkurenčním pořadu Top Gear-u to zkoušeli s Focusem...Nezbylo nic..jen zadní nárazník a kola.

Dneska se auta dělají schválně tak, aby docházelo k řízené deformaci určitých míst a odvedení přetížení mimo posádku. Každý svár na karoserii má svojí důležitost. Stará amerika se skoro nehla při nárazu, to je ale právě velmi nebezpečné. Pokud má co šrotovat, jste v bezpečí. Jinak jak psal Zdeny.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů