Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak u Octavie řešit opotřebení brzd jen na jedné straně?

Technická poradna
David V | 23.05.2012
foto: Martin Malý
Před rokem jsme na Octavii provedli kompletní generálku brzd, a to na všech 4 kolech. Po ujetí cca. 5 tis. km jsme jeli na novou technickou kontrolu, která objevila poškození jen na jedné straně.
Autor dotazu: 
Značka, model:Škoda Octavia
Bližší označení:II Combi 4x4
Rok výroby:2006
Palivo:nafta
Výkon v kW:77
Kód motoru:1.9 TDI
Popis závady:Před cca.rokem jsme na naší Octavii provedli kompletní generálku brzd a to na všech 4 kolech. Po ujetí cca. 5 tis. km jsme jeli na novou technickou kontrolu. Na jejich přístroji vyskočilo že z hlediska brzd máme špatnou jen jednu stranu a to u řidiče. Technik nám řekl, že je to netypické. Netušíte někdo co toto může způsobovat - moc děkujeme za radu.
Kód chyby určené na diagnostice: 
Typ diagnostického přístroje: 
Kroky učiněné pro odstranění chyby + následky: 


Odpověď:

Vážený pane/paní,

Vᚠdotaz obsahuje poměrně málo informací, ani nespecifikujete, zda k nesouměrnému brzdnému účinku došlo na přední nebo zadní nápravě a ani se nedovídám, zda jsou na zadní nápravě namontovány bubnové nebo kotoučové brzdy. I detailnější popis provedených výměn a prací by výrazně přispěl ke snazšímu detekování závady. Stejně tak prohlášení technika nemá k ničemu vazbu a je tedy naprosto bezcenné.

Pokud mluvíte o kompletní generální opravě brzdového systému, já si pod tímto pojmem představím zejména výměnu veškerých opotřebitelných komponent brzd na obou nápravách. Na přední nápravě mluvíme o brzdových kotoučích a brzdových destičkách. Na zadních podle typu brzdy jde o kotouče a destičky v případě instalace brzdy kotoučové nebo o brzdové čelisti a v případě nutnosti celý buben, pokud je hodně opotřeben nebo hodně zkorodován, pokud je vůz vybaven brzdami bubnovými. Dále předpokládám, že by mělo dojít k optické kontrole všech komponent, zejména těsnost (vše suché bez náznaku úniku), ochrana před vnějšími vlivy (neporušené prachovky) a snadná pohyblivost všech brzdových komponent (pístky ve třmenech u kotoučových brzd a pístky u brzdových válečků „prasátek“ u brzd bubnových. U bubnových brzd považuji za nutné důkladné vyčištění všech komponent od prachu z obložení, který většinou zůstává uvnitř bubnu. Dojde pak k zalepení samostavu pro vymezení vůle parkovací brzdy. Pozornosti by nemělo uniknout ani samotné brzdové vedení, zejména nejexponovanější části (tlakové hadičky na přední nápravě mezi podběhem a třmenem a na zadní nápravě mezi podlahou a nápravnicí). Dále je potřeba dbát na dokonalé odvzdušnění brzdové soustavy, zejména pokud by bylo do brzdového vedení nebo do příslušenství brzd (třmen, prasátko) nutno sáhnout. Tohle je v podstatě součástí výměny brzdové kapaliny, která má obvykle interval výměny každé 2 roky. Dnes výrobci obvykle doporučují DOT4 s bodem varu 265°C. Důvodem výměny je fakt, že je kapalina hygroskopická a váže vodu ze vzdušné vlhkosti, která pak snižuje bod varu. S parními bublinami pak velmi klesá brzdný účinek. Pokud veškerý tento postup byl dodržen a v případě, že nebyla nalezena závada, považuji za vyloučené, aby byl naměřen nesouměrný brzdný účinek o více než 30%, což je důvod k neudělení STK-čka.

Jestliže jste po ujetí 5 tisíc km, což je více než dostatečná vzdálenost k „zajetí“ brzd, od generálky brzd neprošli technickou kontrolou, znamená to, že generálka brzd nebyla až tak generální, jak se tvářila. Prvním nejjednodušším krokem je důkladně brzdy odvzdušnit. Tam mohl být kámen úrazu, nebo mechanik mohl při pokusu o odvzdušnění ulomit odvzdušňovací šroub (což nemusí být jeho vina, pokud se na něj několik let nesahalo) a brzda na tomto místě neobsahuje novou kapalinu a může obsahovat i bublinky vzduchu, což může právě způsobit nižší brzdný účinek. Je obvykle problematické ulomený šroub se zarezlým závitem vyměnit, čili se to často řeší výměnou repasované komponenty. V případě brzdového válečku u bubnové brzdy je to výdaj jen několik stokorun, zatímco celý brzdový třmen velmi často stojí několik tisíc. Další velmi pravděpodobnou možností je zatuhlý brzdový píst ve třmenu, kdy na jeho pohyb je potřeba vyvinout poměrně značnou sílu. Píst může být zkorodovaný vlivem porušení vnější prachovky, kdy se na píst dostane voda a nečistoty zvenčí. Stejně tak i zevnitř v důsledku opravdu zanedbané údržby brzdového systému, kdy je brzdová kapalina mnoho let nevyměněna. Zjistit problém lze celkem snadno. Stačí auto zvednout, sešlápnout brzdu, uvolnit a jít rukou zatočit koly. U bezvadné funkční brzdy bude možné kolo rukou nejen otočit, ale i roztočit, aby udělalo např. 1-2 otáčky. U zatuhlého kola se nepodaří uvolnit destičky od kotouče ani po několika otočeních kola a brzda bude stále přibrzďovat.

Každopádně, pokud generální opravu prováděl nějaký servis, lze po ujetí 5000 km a neuspění u STK opravu reklamovat, nicméně je potřeba být připraven na fakt, že reklamace může znamenat oprávněné více náklady na výměnu třmenu, prasátka nebo repasi brzdového pístku, na jejichž závadě se servis nijak nepodílel.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Rover623, 23.05.2012 09:53
Kdysi dávno se mi na Škodě 120 stalo, že píst brzdy na pravém kole byl mírně konický, to způsobovalo, že auto sice brzdilo normálně, ale s mnohem větší silou na pravé straně. Ovšem ten tlak zase nebyl tak velký aby to táhlo ke straně. Nicméně to způsobovalo právě tohle, velké opotřebení brzdy na pravém kole a také rozdíl v brzdném účinku. Tady by asi bylo vhodné vědět, když se ten repas dělal, jak kvalitní díly se na to použily
Paul, 23.05.2012 10:38
Pokud vím tak bubnové brzdy vzadu neměla ani nejvíc social verze O2 natož 4x4, tak nevím proč se to tu řeší. Ale viděl bych to na 2 věci. Buď zatuhlý pístek, to by pak auto mělo táhnout při brzdění na stranu, nebo nekvalitní deska na jedné straně která se opotřebovává jinak (je tvrdší, měkčí) než ta na druhé straně. Mělo by se to projevovat stejně. Výsledkem je rovněž nesouměrné opotřebení. Pístky často zatuhávají u řidičů, kteří brzdy moc nepoužívají, nebo na ně šlapou málo. Nejlepší je jednou za čas auto pořádně protáhnout a týká se to i brzd. Párkrát na ně pořádně šlápnout (plný brzdný účiněk se u aut s ABS pozná tak, že se i na suchém a rovném asfaltu ABS spustí). Chce to ale použít rozum a naplno nebrzdit opakovaně třeba ze 160 aby se nezkroutily kotouče a taky se nejdřív podívat za sebe, jestli za mnou nic nejede. Když jsem před lety kupoval auto, které z důvodu nepotřebnosti toho moc nenajezdilo, nepomohlo ani provětrání brzd a výmena brzdovky a musely se brzdy odstrojit, vyčistit a pístky pořádně rozchodit. Od té doby to brzdí jak nové a protože se s autem dost najede i svižným stylem tak není problém.
Abík, 27.05.2012 11:09
Zda nejsou příliš volná ložiska kola na opotřebené straně.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů