Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak slouží Ford Mondeo po 220 tis. km?

Recenze uživatelů
David (34) - Havlíčkův Brod | 30.09.2008
foto: TipCars.com
Přes tři roky užívání a najetých více jak 200 tis. km. Dle zkušeností majitele vyjde nákladovostní poměr na ujetý kilometr mnohem lépe, než na manželčině Škoda OCTAVIA II Combi 1,6 FSI Automat 2005.
Značka:Ford
Model:Mondeo
Typ: 
Karoserie:sedan
Obsah motoru:1998
Palivo:nafta
Rok výroby:2004
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:22000
Najeto km nyní:226000
Koupen jako:referenční
Jak dlouho vůz využívám:3 roky
Průměrná spotřeba:6,5
Poruchy:běžné opotřebení
Předchozí vozidlo:Ford Focus

Mondeo jsem koupil na Vánoce roku 2004, takže ho jezdím 3,5 roku. Koupil jsem ho z Německa přímo z Forda, takže jsem si ještě užil 1,5 roku záruky. Je maximálně vybavené, tedy je tam toho mnohem více, než běžně používaná fráze 'v plné palbě'. Mělo najeto něco přes 20 tisíc km.

Vlastníte vůz značky Ford? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

Při první jízdě bylo tiché, ještě dýchalo novotou. Při 60 tis. jsem měnil desky na všech kolech. S přibývajícími kilometry začal být motor hlučnější a ze 6 litrů průměru se postupně dostal na sedm. Příčina byla jasná, vstřikovače. Kompletní výměna sady při 110 tisících vyšla na 36 tisíc, Motor poté ztichnul, ale samozřejmě už to nebylo jako na začátku. Ve 120 výměna desek a kotoučů na obou nápravách a reklamace lanovodů a osvětlení pal. počítače, v záruce vyměněno.

Spotřeba se ustálila na 6,5 litru. Ve 180 znovu desky na všech kolech. Při 200 výměna zadních tlumičů a silentbloků na stabilizátoru. Při 220 praskla hadice u turba. Když nepočítám žárovky, toť vše.


Stav vozidla při 222 tisících. Motor těsní, převodovka lehce rosí. Řazení vcelku ještě přesné, spojka už je dost ostrá. Zadní náprava OK, přední tlumiče po testu stále OK, ale na pravém kole je načatý horní závěs tlumiče. Tovární litá 17'kola již jdou velmi špatně vyvážit díky našim silnicím 'Velbloudího typu'. Do dvaceti tisíc mě čekají minimálně dva vstřikovače Comm. Snad už cena spadla. V interiéru nic nevrže, kromě vysezených sedaček o středovou konzolu, pouze se roztrhl šev kožené sedačky a leze z ní molitan. Elektroinstalace OK, xen.výbojky stále drží.

Jsem s tímto vozem velmi spokojen. Motor 130 koní by mohl být vzhledem k váze vozu trošku výkonnější, ale na svižnou jízdu bohatě stačí. Spotřeba je také přijatelná. Brzdy na hmotnost vozidla by mohly být také trochu ostřejší. Jinak je svezení opravdu příjemné i po tolika kilometrech. Dokud budu každých 20 tisíc jezdit jen na servisky zhruba do 5000,- sakum prásk, tak se ho určitě zbavovat nebudu. V globále mi nákladovostní poměr na ujetý kilometr vychází mnohem lépe, než na manželčině Škoda OCTAVIA II Combi 1,6 FSI Automat 2005. Tím tady nechci vířit nekonečné handrkování, ale to je prostě fakt.

KladyZápory
spolehlivost životnost a cena vstřikovačů nafty
prostornost slabší brzdy
jízdní komfort  
  
  


Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
2
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
2
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.54
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kylie, 04.10.2008 10:07
Mondeo = prima podvozek, ale spolehlivost (bohužel) občas VELMI pokulhává (je opravdu vtipné, že i tak vyjdou náklady nižší než u Škoda Octavia
Kylie, 04.10.2008 13:58
Až budu mít čas, připíši výsledky spolehlivosti dle GÜV (NE TÜV - rozděleno dle "kategorií" vozidel), nečekané místy až šokující..
Kylie, 07.10.2008 01:10
TVR bylo velmi zajímavé a "nadějné", ale bohužel - i přes ruské finanční injekce je asi "dead". Wiesmann JE docela zajímavá automobilka, roadstery mne neberou (obecně), kupka GT ale verry "šik" je, to rozhodně ano (dobrý vkus
Tabulky (nebo alespoň nějaké údaje) někde na webu určitě budou - ale to přehled moc nemám - víte já už jsem ten ročník co sice počítač ještě zvládne zapnout "bez navigace", ale když vidím co zvládá "můj" devatenáctiletý hacker ...
PS: TVR a Wiesmann atraktivní jsou, ale tahle "štěňata" si "můj" Bristol dává k svačině..
Kylie, 07.10.2008 01:53
S tou "solidní" cenou Octavie - stále nevím. Myslím, že taková Toyota Auris je furt ještě o 100.000 kč levnější (což je dost) + má klimatizaci a i motor je "lepší". Ano, souhlasím s vámi, že "zato" stojí až motor 1.8 T (ten pochvalu opravdu zaslouží), ale to jsme - spolu s "odpovídající" výbavou již opravdu VELMI vysoko (cenově) - vaše pojmenování "v oblacích" vskutku "sedí".
Benzín 1.6 74 kW nebyl problém, ale do nějakého "top" výběru rozhodně nepatřil. I "levný" Citroën nabízel 80 kW dnes má už absolut TOP motor 1.6 ze spolupráce s bmw - hlavně verze 150 koní je možná nejlepší "jednašestka" vůbec, mnohé japonské automobilky byly tehdy ještě dál - ostatně v "malých" motorech má koncern VW dlouhodobý dluh - a VELKÝ. Zatímco 1.8 T a 2.0 TFSi jsou velmi dobré, resp. výborné - dvoulitr je možná nejlepším motorem své kategorie, malý 1.2 je hrůza, 1.4 - je ... "normální" .... no prostě jak sám říkáte AŽ 1.8T stojí "za hřích".
Ano nový Superb (ten starý byl "ostuda") mi přijde za rozumnou cenu "hodně železa" v rozumně kvalitním provedení. Fabia je předražená a těžko k ní hledat "rozumnou" motorizaci (a je VELMI úzká - to trošičku přehnali); Octavia není špatná, ale také těžko hledat motor - a cenová politika je prostě NADsazená
Ano, že slušně vybavená, slušným motorem osazená Octavia stojí opravdu stejně jako Lexus - to je snad až "šílené" (a "provozní" náklady a požadavky na sevis jsou kapitola sama pro sebe - některé varianty Fabia vyjdou po 100.000 km opravdu DRÁŽ než můj třílitrový Brumla - to už není ani ostudné (finanční "šílenosti" vedení VW - koupě Rollsu, "výmysl" Veyron atd. holt někdo zaplatit musí).
Českou "pověst" citroën znám - sice moc nechápu - ale to snad Kia si stojí lépe. Co se servisu týče, tohle NENí o značkách, ale o lidech - a to JE problém (ostatně za "5" byl ohodnocen i servis Mercedes - v česku - co dodat). Nikdy jsem to nechápala, ale dlouhodobě platí, že Peugeot modely bývají poruchovější než "identické" Citroën. To s tím kartonem ve 407 - tomu nějak nerozumím. Proč? Máme známého s 407 2.0 HDi - je trochu šílenec - vlastně nevím proč říkám trochu - jestli jste četl že jakési auto jelo ve strahovském tunelu téměř 200 km/h - byl to on (od té doby jezdí "pomaleji", nad 160 to prý dělá nějkou zvukovou "kapsu" a okolní hluk začíná být nesnesitelný). Nicméně to hlavní - o kartonu se nikdy nezmínil - a myslím že bych si i všimla ...
S malými Citroën nemám příliš zkušeností, ale koukám na GÜV a C2 si nestojí nějak zvlášť špatně (vpodstatě je průměrný). Z 25ti hodnocených je v kategorii do 3 let 16tý, v kat. do 5 let 15tý a v kat. do 7 let dokonce 8.! Ne skvělé, ale ZA ním najdete vozy jako Audi A2, VW Polo a Lupo, Škoda Fabia, Opel Corsa, Fiat Punto a Panda, Peugeot 206, Seat Ibiza, Renault Clio a Twingo, Ford Ka i Mini - takže, žádný zázrak, ale katastrofa také ne.
Opravdu NEtuším, proč je vnímání značky TAK negativní a "každý" ví o poruchovosti. Myslím, že nebude náhoda, že shodou okolností C3 i C5 dopadají "podobně", tedy "průměrně". Když se někde objeví informace o stahování modelů či poruchách (dejme tomu) VW - všichni si řeknou, byla to výjimka ... Již jsem to psala, jedny z nejvážnějších problémů v poslední "pětiletce" měl Mercedes E - jakoby se nic nestalo. Určitou "výhodou" poruch u Citroën navíc bývá, že poruchy jsou většinou spíše (na "nerv" ale také jdoucí) drobnosti, maličkosti - NE motory apod.
Ale já nechci propagovat Citroën jako takový (jak je mi občas podsouváno), "jen" uvádím věci na pravou míru, k čemuž používám běžně dostupné informace - že se se mnou občas někdo hádá na základě toho, že ON se rozhodl že to je jinak (a tabulky a testy a naměřené hodnoty ho "neberou") je někdy snad až "komedie"
Takže, pokud je tím jediným proč s Citroën váháte - spolehlivost, netřeba se trápit - samozřejmě záleží na konkrétním modelu a konkrétním motoru - ale obecně to NENí takový problém, jak se (bůhví proč) lidé v česku domnívají (ostatně i s těmi "spolehlivými a nejspolehlivějšími" se často pletou - zní to sice trochu "hloupě", ale lidé si ty údaje o spolehlivosti/NEspolehlivosti opravdu snad "vymýšlejí"
Kylie, 29.10.2008 17:19
Tady malý "důkaz" o datech z provozu C5 V6
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů