Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak řešit rozpor mezi kupní smlouvou a faktickým stavem vozu?

Poradna
Milan Jirouš | 22.07.2010
foto: autor
Koupila jsem ojetý vůz Toyota RAV4 z roku 2006. Požadovaná cena i tabulkově odpovídala popisovanému stavu a stáří vozu. V květnu jsem zjistila, že vůz byl bourán. Jak postupovat?

DOTAZ: Dobrý den, v lednu tohoto roku jsem koupila ojetý vůz Toyota RAV4 z roku 2006. Požadovaná cena i tabulkově odpovídala popisovanému stavu a stáří vozu a autorizovaný prodejce se mi jevil jako záruka seriozního jednání. Majitel podepsal, že vůz je bez poškození, bez zásahu do tech. stavu, karoserie i vše ostatní je původní. Na vozidlo potvrdil jeden rok garanci. V květnu jsem zjistila, že vůz byl bourán. Celá zadní karoserie je vyměněná. Oprava byla provedena v servisu, kde je i veškerá dokumentace. Prodejce o tomto stavu věděl a tento závažný údaj zatajil. Jak postupovat?

ODPOVĚĎ: Pokud prodejce ve smlouvě potvrzuje původnost karoserie či jiných dílů, které však byly měněny, dopustil se podvodu. V takovém případě máte možnost žádat slevu z kupní ceny, nebo od smlouvy odstoupit. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli cestu, prvním krokem by měl být pokus o dohodu s prodávajícím. Doporučujeme zvolit písemnou formu komunikace a vše zasílat doporučeně. Jestli se nebude chtít dohodnout, máte na výběr ze dvou možností.
Pokud budete chtít odstoupit od smlouvy, musíte vrátit automobil prodejci a ten vám vyplatí zpět celou částku, kterou za vůz inkasoval. Tohoto práva se můžete domáhat i soudní cestou. V tomto případě budete potřebovat záznam komunikace s prodávajícím, aby bylo jasné, že byl učiněn pokus o dohodu a jak se k celé záležitosti prodejce stavěl. Je dobré zajistit jak dokumenty o opravě vozidla po nehodě (případně si je soud může vyžádat), tak vyjádření soudního znalce z oboru motorových vozidel. Seznam znalců naleznete na serveru www.justice.cz. Veškeré výdaje spojené se soudním řízením můžete nárokovat na protistraně, samozřejmě pokud spor vyhrajete.
Rozhodnete-li se pro ponechání vozu a slevu z kupní ceny, je předpokladem dohoda obou stran. Můžete se obrátit na soudního znalce a předložit mu veškeré dokumenty z opravy. Jeho odhad vám poslouží pro další jednání s prodejcem. Ke stavu vozu si vyžádejte také vyjádření značkového autoservisu. Proškolení technici by měli umět vyjmenovat všechny měněné nebo opravované části i říci, jak důkladně byla oprava provedena a co to znamená pro další provoz vozidla. Uvádíte, že vozidlo bylo zakoupeno u autorizovaného prodejce. Proto bych neváhal a na jeho jednání si stěžoval u českého zastoupení značky.
Navíc, pokud vůz opravil neautorizovaný servis, můžete na původní desetiletou záruku na neprorezivění karoserie zapomenout. Byl-li automobil opravován autorizovaným servisem Toyota, vyžádejte si písemné potvrzení o zachování záruky.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
wumpy, 22.07.2010 19:12
Bylo by možné uvést jmébo toho prodejce at víme komu se vyhnout obloukem??
Valnoha, 22.07.2010 19:58
Myslim že když je někdo schopen udělat toto tak má malinko hroší kůži a nějakej dopis s razítkem skončí víte kde..........
wendys, 22.07.2010 20:19
Někdy stačí všechno pěkně popsat na netu,aby si to prodejce také o sobě přečetl.Řekl bych,že je to velmi účinné.Většinou ,ale ten prodejce ani nemusí vědět,že to bylo bourané,většinou auto vezmou naprotiúčet,hlavně aby se prodalo nové auto.Na to staré kašlou,on to někdo koupí.Jeden známý koupil u AutoExner auto,které bylo řízlé v půlce,když jsme mu to řekli,tak na ně nastartoval a krom toho,že mu vrátili všechny prachy,tak dali jeětě dvojku na benzin.Také o tom nevěděli,špatně si to prohlédli,když to brali na protiúčet.V každém případě platí,prohlédnout auto před koupí.
Tomi, 23.07.2010 14:07
Zdeno: Ty ses do mě teda pustil. Skoro bych se měl urazit. Ale neberu si to sobně. To,že jsem si jistý znamená, že jsem taky lump? To je od Tebe dost slaboduché. Spíš jsem informovaný a rád se orinetuju. Ikdyž neříkám, že o této problematice vím vše.
K tomu co píšeš: on se prokázal úmysl???
Jsi si jistý,že Ti právník nebo soudce tohle vezme jako důkaz, že jsi někoho vědomě podvedl?
Jediný co se mi líbí, je ten nápad s centrálou značky. Soud je poslední varianta, velmi nejistá.
tomes, 23.07.2010 20:01
Pán je nějakej přechytralej. Pošlu firmu do kopru,založím novou a jedu vesele dál
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů