Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak připravit auto na zimu?

Naše téma
Tomáš Johánek | 24.11.2012
foto: tipcars
Příprava na zimu rozhodně není pouze o výměně pneumatik. Péče o vozidlo před, pro něj nejnáročnějším obdobím roku, by měla být komplexní.

Je to stejné každý rok. Teprve první podzimní mrazíky a blížící se první listopadový den vyženou tisíce řidičů do pneuservisů. Řada lidí si nechá u svého vozu přezout pneumatiky a tím pro ně příprava vozu na zimu končí. Velká chyba! Odborníci doporučují nechat vůz raději pořádně prohlédnout. Kromě svého bezpečí totiž riskujete, že později budete muset sáhnout do kapsy výrazně hlouběji, než je obvykle maximálně pár stovek korun za zimní servis. Pokud tedy zůstaneme u výměny pneumatik, nasazení zimních se doporučuje v okamžiku, kdy průměrná denní teplota vzduchu klesne na sedm stupňů Celsia. Pouze přezutí ale nestačí, je třeba sledovat také ojetí kol. „Čím nižší je hloubka dezénu, tím delší je brzdná dráha na mokré vozovce. Proto by v zájmu bezpečnosti posádky vozu měly být vyměněny pneumatiky s hloubkou dezénových drážek nižší než čtyři milimetry,“ říká Tomáš Petrů ze společnosti Dajbych.

Bohatá nabídka zimních pneumatik

Pneumatiky vyrábějí desítky firem. Ve kterých ohledech jsou jednotlivé pneumatiky kvalitní a ve kterých slabší, mohou motoristé zjistit například v různých srovnávacích testech, pomoci jim může i sázka na vlastní zkušenost. Nové jsou ale i štítky na pneumatikách, které nařídila EU (ty však informují pouze o některých údajích – spotřebě, brzdné dráze na vlhké vozovce a valivém hluku). „Ukazuje parametry, které vznikly za určitých laboratorních podmínek," upozornil Jindřich Šafránek, jednatel sítě pneuservisů. Pro výběr pneumatik je důležitý mimo jiné i způsob, jak intenzivně a v jakých podmínkách je automobil používán. „Jiné pneumatiky by si měla pořídit firma, jejichž řidiči najezdí i v zimě stovky kilometrů měsíčně a jiné člověk, který jezdí v zimě maximálně na nákup a občas někam jinam. Ten bude volit ze segmentu pneumatik ekonomicky dostupnějších," shrnul Jindřich Šafránek.

Zkontrolovat by se mělo celé auto

Co to vůbec znamená připravit vůz na zimu? To se ptáme odborníka na servis Jiřího Šeflera. „Obligátní je výměna pneumatik, k čemuž v podstatě i vybízí nová legislativní úprava, kdy od 1. listopadu všechny vozy na pozemních komunikacích musí mít zimní pneumatiky. Dále je to kontrola stavu akumulátoru, který dostává při ranních studených startech opravdu zabrat. U vznětových motorů jsou to určitě vstřikovače, které mohou také zlobit. Další věc, kterou je třeba zkontrolovat, je stav nemrznoucí směsi v chladicí soustavě vozidla a případně nemrznoucí směs v ostřikovačích,“ říká. Tím to ale nekončí. Zatímco doplnění kapalin a drobné úpravy na voze zvládne řada řidičů svépomocí, do některých úkonů by se pouštět neměli. A do některých ani nemůžou. Přesto se někteří řidiči servisním prohlídkám vyhýbají a jakmile začnou venkovní teploty klesat k nule, na asistenčních linkách pojišťoven začnou drnčet telefony se třemi nejčastějšími problémy: vybitou baterií, pozdním přezutím a pozdním nalitím směsi do ostřikovačů. Že to jsou věci, které si řidiči běžně zajistí svépomocí? Ano, ale možná právě proto se na ně často zapomíná. „Jedna z těchto tří potíží potká skoro každého pátého řidiče,“ upozorňuje Jaroslav Král, ředitel odboru pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny.

Něco zvládne řidič sám, něco svěřte servisům

Svépomocí lze například dolít a zkontrolovat chladicí kapalinu, zkontrolovat ostřikovače a doplnit nemrznoucí směs, vyčistit trysky, zkontrolovat stěrače či zkontrolovat hladinu motorového oleje.
Další věci je už ale lépe svěřit odborníkům. Jde především o test baterie, vyčištění vzduchového filtru, kontrola topení a klimatizace, kontrola brzdových destiček a kotoučů a konec konců i kontrola celého podvozku. Výrobci předepisují chladicí kapalinu měnit každé dva až čtyři roky. Drtivá většina řidičů má v motoru svého auta nemrznoucí směs celoročně. Právě to však svádí k mylné úvaze, že není třeba se chladicí soustavě před zimou věnovat. Opak je pravdou. Nechte si ve vašem autě zkontrolovat, do kolika stupňů pod bodem mrazu náplň chladiče nezamrzne, případně ji vyměňte. Doporučuje se směs odolná minimálně do -25 až -30 °C. Budou-li řidiči měnit ve svěřeném automobilu chladicí kapalinu svépomocí, nesmí zapomenout koncentrát správně zředit a nemíchat různé typy chladicích kapalin.

Nízké teploty zatěžují motor

Startování motoru za nízkých teplot nadměrně zatěžuje akumulátor vozu. Ten by tak měl být ve výborné formě. Pokud je ve voze bezúdržbový, proveďte základní údržbu. Zkontrolujte hladinu elektrolytu, pokud bylo vozidlo poslední dobou méně používáno, dobijte akumulátor na maximální kapacitu. Akumulátor při dvacetistupňových mrazech ztrácí až polovinu své kapacity. Máte-li ve vozidle akumulátor staršího data, jehož správnou funkcí v následujícím půlroce si nejste jistí, raději jej vyměňte. Určitě bude lepší před zimním obdobím do automobilu něco investovat, než se potom trápit marnými pokusy o nastartování za nevlídného počasí.
Kontrolou by mělo projít i dobíjení, zkontrolujte či si nechte zkontrolovat, zda alternátor baterii správně dobíjí. Mnohem náročnější práci mají akumulátory v naftových vozech. Pro snadný start je zde důležitá správná funkce žhavicích svíček.

Stěrače musí stírat a ne jen rozmazávat

Kapalina do ostřikovačů by měla odpovídat předpovídané teplotě, v našich podmínkách obvykle stačí do -20 °C. Ač se tato kapalina dá sehnat na každé čerpací stanici, je lépe vozit pár litrů náhradní na dolití s sebou. Zejména u automobilů vybavených ostřikovači světlometů je spotřeba kapaliny vysoká. V zimě, zvláště pokud nasněží a na silnici se vytvoří nevábně vypadající břečka utvořená z rozježděného sněhu a špíny, jsou ostřikovače v permanenci a nedostatek kapaliny může znepříjemnit cestování nehledě na to, že dobrý výhled z vozu je základním předpokladem bezpečné jízdy. Stav stíracích gumiček by měl být dobrý v každém ročním období, ovšem je jasné, že v zimě dostává pryž, ze které jsou vyrobeny, zabrat nejvíce a přitom je jejich práce pro zajištění dobrého výhledu z vozu potřeba nejčastěji. Pokud již máte stírátka opotřebená, vyměňte je právě teď. Obecně se jejich výměna doporučuje jednou ročně. Ideální je přitom vyměnit celou stírací lištu.

Kontrola technického stavu vozu se vyplatí

Vedle již zmíněných úkonů se před zimou vyplatí provést i další kontroly. Servisy před zimou připravují různé servisní akce se servisními prohlídkami doslova za pár korun. Kontrolou by měla projít brzdová soustava, elektroinstalace, osvětlení vozu, podvozkové komponenty a další. Nejjednodušší je pak tyto úkony spojit i s těmi, které byly zmíněny v předchozích odstavcích.
V rámci výše zmíněných servisních akcí mnoho značek nabízí i slevy na náhradní díly a originální příslušenství. Právě tato doba tak může být příhodná pro nákup střešních nosičů, držáků lyží či snowboardů, střešních boxů, nebo jen gumových vkládaných koberců či praktické gumové vložky do zavazadlového prostoru, která ochrání čalounění před znečištěním a poškozením.

Připravit na zimu se musí i řidiči

Řidiči se při přípravách na zimní období soustředí hlavně na dobré zimní pneumatiky, ale je třeba si uvědomit i další věci, kterými vůz můžeme poškodit. Mám na mysli hlavně jeho nesprávné používání v zimní sezóně (zejména studené starty). Odborníci doporučují hned po nastartování plynulou jízdu v nízkých otáčkách. Tím se ztuhlý olej v motoru i v převodovce postupně rozehřeje. Stejně tak se uvedou do provozní teploty podvozkové komponenty (tlumiče, diferenciál atd.).
Cestou ke zničení stírátek stěračů je jejich použití na nedokonale očištěná okna. „Doporučuji, pokud je to nutné, stírátka ručně oddělit od okna, aby se nepoškodila. Případně lze čelní sklo ošetřit přípravkem proti námraze,“ říká Jiří Šefler. Hlavním předpokladem bezpečné jízdy v zimním období je zajistit si dobrý výhled z vozu. Neparkujete-li v garáži, bude škrabka a smetáček každodenním společníkem. Řidiči by se měli před jízdou snažit celé auto od sněhu a ledu očistit co nejlépe, je třeba omést i střechu, oškrabat všechna okna, očistit světla a zpětná zrcátka. Nedoporučuje se odstraňovat námrazu na čelním skle stěrači, výrazně se tím snižuje jejich životnost. A již obvyklou radou v zimním období je přizpůsobení rychlosti i jízdního stylu stavu vozovky.

Do výbavy vozu patří i lopatka a škrabka na sklo

Velkou pozornost by řidiči měli věnovat také zimní výbavě vozu. A nejde jen o zimní řetězy. Součástí zimní výbavy by měla být malá polní lopatka, případně nějaká pevná podložka, která pomůže v případě, pokud vůz zapadne například do závěje. Do auta se rozhodně vyplatí přidat také škrabku, smetáček, rozmrazovač zámků a vhodné je i silné lano. Dále se hodí nemrznoucí směs do ostřikovačů na dolévání, případně nemrznoucí chladicí kapalina. „Vedle škrabky na okna a košťátka na sníh mám v zimě v autě i sněhové řetězy. Jako obchodní zástupce se v zimě dostanu do oblastí, kde v zimě tradičně panují horší podmínky. Ve voze mi nechybí ani lopatka, lano a teplá deka,“ říká Karel Novotný, který i v zimě najezdí stovky kilometrů měsíčně za různých povětrnostních podmínek. Starší vozy by měly mít ve výbavě startovací kabely. Pro případ uvíznutí v zácpě se hodí i dostatek pohonných hmot a jídlo a pití pro posádku vozu.

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů