Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak na kancelář v autě?

Naše téma
Stanislav Rojík | 01.01.2014
Vhodnější je umístit přístroj do pevně zabudovaného držáku. Navigace nalepené přísavkou na čelní sklo mohou být v případě nehody nebezpečné. | foto: MERCEDES-BENZ
Komunikační systémy jsou samozřejmou součástí moderních vozidel. Synchronizace s mobilním telefonem a další užiteční pomocníci umožňují například zefektivnit práci obchodních zástupců nebo manažerů. Následující článek přináší přehled systémů a komunikačních řešení, které automobilky aktuálně ve svých modelech nabízejí. Zároveň nastiňuje, co nového můžeme v brzké době v této oblasti očekávat.

Nedílnou součástí vybavení současných automobilů jsou různé více nebo méně sofistikované systémy, usnadňující komunikaci řidiče s okolím. Zvláště ve firemních vozech je požadavek být neustále „on-line“ prakticky každodenní nutností. Většinou se jedná o příplatkové prvky výbavy, takže je na zvážení, kdy se investice do takového řešení vyplatí. V případě obchodních zástupců nebo manažerů, kteří tráví podstatnou část pracovní doby ve služebním automobilu, je však požadavek na podobný systém logický. Řešení, které automobilky do dnešních modelů implementují, jsou shodně zaměřená především na synchronizaci s chytrými telefony a postupem doby bude možné skrze tyto systémy ovládat stále více funkcí, což usnadní především vnější komunikaci a pracovní komfort řidiče. Základem dnešní doby je využití bluetooth pro hands free telefonování, pokročilejší systémy pak nabízejí další synchronizaci mobilního telefonu a propojení s komunikačním systémem vozu. To může sloužit například pro využití kontaktů při navigování, připojení internetu, které lze využít také pro externí zařízení (tablety, notebooky) a další užitečné služby, mezi které můžeme zařadit třeba podporu google map se zájmovými body, čtečku RSS zpráv nebo přístup k facebooku a twitteru.

Hi-tech novinky vs. dnešní standardy
Zajímavý je také pohled do blízké budoucnosti a vývojový směr automobilek. „Do budoucna bychom se chtěli ještě více zaměřit na větší provázanost právě s mobilními zařízeními. Nejde o to, že byste pomocí chytrého telefonu ovládali auto. V popředí je úplně jiná myšlenka. Chceme využít všechny stávající funkce, které dnes chytré telefony nabízí i v autě. Kupříkladu navigaci na chytrém telefonu, přístup k internetu a mnoho dalších aplikací. Tyto aplikace lze mít v různých telefonech nezávisle na značce, všechny ale představují vnitřní svět uživatele, který usedá za volant automobilu. My bychom chtěli, abychom tento vnitřní svět integrovali do konkrétního auta, aby vše fungovalo bez nějakých hranic, aby zde byl vlastně bezešvý přechod a nikdo nebyl nijak omezován,“ říká Vítězslav Pelc z automobilky Škoda a dodává: „Všechno musí probíhat inteligentně, ne že položíte telefon někam do auta, a budete na něm muset něco ovládat. Musí vzniknout propojení mezi chytrým telefonem a samotným automobilem. Chytré telefony jsou o inteligenci – představují mozek a pomocí nějakého linku, například Mirror Link nebo Simply Clever Link, propojíme chytrý telefon s automobilem. Při jízdě budete například moci ovládat pomocí dotykové obrazovky váš telefon. Vyvineme také vlastní aplikace, které budou pracovat s daty automobilu.“ Podobně se vyjadřuje také Aleš Indra z Hondy. „Předpokládáme, že vývoj se zaměří na lepší a snadnější propojení palubních systémů s chytrými telefony a jejich vzájemné sdílení aplikací, multimediálního obsahu a cloudových služeb. Klíčovým faktorem bude intuitivní ovládání, které nebude příliš zatěžovat pozornost řidiče,“ říká. Vítězslav Pelc ze Škody k tomu dodává: „Chytré telefony v současnosti pracují pouze s informacemi, které si stahují z internetu nebo získají za pomoci satelitu, ale neví nic o spotřebě nebo o zbývajícím množství paliva ve vozidle. A tyto informace musíme navzájem propojit, stejně tak je důležité přeposílání dat z chytrého telefonu do auta a obráceně. To znamená, že vozidlo pozná, že v něm je aktuálně položený nějaký chytrý telefon a bude si s ním navzájem vyměňovat informace. Toto řešení bude levnější než navigace a zákazníci ho budou moci využít už v blízké budoucnosti v našich nových vozech.“ V obdobném duchu se vyjadřuje i další koncernová značka Audi. „Pracujeme na rozšíření možností vzájemného propojení mezi automobily, využívání on-line dat pro zlepšení plynulosti provozu, ale také komfortní zjištění aktuálních informací týkajících se daného místa, jako jsou informace o dopravě, dopravním spojení, parkování, nakupování, o kulturních událostech a podobně,“ vysvětluje Anna Gruberová, ředitelka divize Audi společnosti Porsche Česká republika. To vše je ale zatím více či méně hudba budoucnosti. Jaké systémy tedy výrobci ve svých aktuálních modelech v současnosti nabízejí?

Audi
Ingolstadtská automobilka nabízí ve svých modelech systém Audi Connect. Ten nabízí připojení k internetu, možnost využívat Google Earth a Google Street View, poskytuje informace o parkovacích místech, cenách pohonných hmot a informace o dopravě. Nechybí aplikace na sociální sítě facebook a twitter. Tento systém značka uvedla s novou modelovou řadou Audi A3 také do segmentu nižší střední třídy. Dále vozy Audi nabízí prvky jako bluetooth handsfree, synchronizaci až 2 000 kontaktů a zábavně-informační systémy, jako je DVD přehrávač s monitory na zadní straně předních hlavových opěrek. Aktuální novinkou je pak možnost využívat standard LTE pro rychlý přenos dat pomocí 4G. Technologie LTE, která je již ve zkušebním provozu dostupná i na některých místech v České republice, umožňuje přenášet data rychlostí až 100 MBit/s.

BMW
Bavorská značka nabízí pro své zákazníky aplikaci Connected. Ta je určena pro chytré telefony a při použití se systémem BMW ConectedDrive nabízí například vyhledávání Wiki Local, kalendář, facebook a případně také možnost poslechu internetových rádií, a mnoho dalších funkcí. Všechny tyto aplikace – jak ty ve voze, tak v chytrém telefonu – jsou ovládané pomocí ovladače iDrive a v grafice zobrazovány na kontrolním displeji ve voze. Samozřejmostí je používání internetu ve vozidle a připraveno je také využívání mobilního vysokorychlostního internetu LTE.

Honda
Pro všechny současné modely značky Honda je standardně nebo v rámci příplatkové výbavy k dispozici technologie Bluetooth Hands Free Telephone. U modelů CR-V a civic 5D, které využívají multiinformační displej i-MID, Bluetooth HFT standardně podporuje synchronizaci kontaktů z mobilního telefonu, vytváření rychlých voleb a seznamu volání. U obou modelů je Bluetooth HFT k dispozici již od nižších/středních stupňů výbav (u CR-V od výbavy Elegance, u modelu civic 5D od výbavy Sport). Pro vyšší komfort řidiče Honda dále nabízí navigační aplikaci HondaLink, kromě navigačních funkcí umožňuje systém také poslech internetových rádií a podcastů, i převod hlasové zprávy do SMS.


Nissan
Systém NissanConnect nabízí přístup k několika aplikacím obsahujících platformy pro sociální sítě i zábavné aplikace, jako je Eurosport nebo Tune-in. Ovládání je řešeno pomocí dotykové obrazovky. Dalším prvkem jsou služby satelitní navigace, která zahrnuje například služby google a umožňuje zpřístupnit informace od předpovědi počasí až po umístění čerpacích stanic, hotelů, restaurací a mnoha dalších bodů zájmu. Další funkce systému zahrnují například audio streaming pomocí rozhraní bluetooth, integraci mobilního telefonu a vstup pro externí zvukové nařízení a rozhraní USB.

Renault
Multimediální systém Renault R-Link s dotykovou 7palcovou obrazovkou sdružuje funkce, jako je navigace, rádio, telefonování s bluetooth a audiostreaming nebo možnost připojení přenosných zařízení. Rovněž nabízí služby týkající se vozidla, jakož i přístup do obchodu s aplikacemi Renault R-Link Store, katalogu s cca 50 aplikacemi (dle země), které je možné stáhnout z vozidla nebo prostřednictvím PC. Systém je k dispozici ve 26 jazycích.

Seat
Španělská značka do všech svých modelů nabízí jako příplatkovou výbavu multimediální systém, jehož základem je technologie bluetooth. Ovládání systému je skrze multifunkční volant, pomocí něhož lze ovládat další prvky vozu, jako například navigaci, palubní počítač či rádio - listování v nabídce, nastavení, zobrazení informací na palubním počítači. V případě telefonování se po spárování uloží kontakty do systémů vozu. Systém disponuje standardními funkcemi, jako je zobrazení posledního volaného čísla, zmeškané hovory a podobně. Ke kontaktu je možné uložit také fotografii.

Škoda
Pro většinu modelů značky Škoda je aktuálně k dispozici řada informačně-zábavních funkcí a aplikací. Nechybí možnost telefonování hands-free, přehrávání hudby ze zdrojového bluetooth zařízení nebo synchronizace kontaktů včetně možnosti použití adres pro zadání cíle navigace. Užitečným pomocníkem je také navigační databáze POI (Points Of Interest), kterou lze použít jako telefonní seznam restaurací / hotelů / firem. Vozy superb a yeti (v kombinaci s výbavou GSM III) mohou být vybaveny možností sdílení internetového připojení mobilního telefonu po W-LAN (vůz obsahuje W-LAN Hotspot), které lze využít například pro připojení tabletů, chytrých telefonů a dalších elektronických zařízení. Další zajímavou funkcí je integrace Apple zařízení pro možnost přehrávání hudby, videa, podcastů bez nutnosti ovládání Apple zařízení.

Volkswagen
Většina originálních autorádií je vybavená funkcí bluetooth hands free pro mobilní telefonování. Výhodou tohoto systému je plné integrování do palubních systémů vozu – od ovládání na volantu, přes plnou synchronizaci a zobrazení kontaktů na displeji rádia až po komunikaci s Maxidot displejem na přístrojové desce. Bluetooth konektivita je k dispozici i pro fleetové modely golf a passat. Cena se pohybuje od necelých sedmi tisíc až po téměř šedesát tisíc v případě kombinace se satelitní navigací Discover Pro. Nově nabízí wolfsburgská automobilka také multimediální systém Car-net, jehož základem je široké použití on-line funkcí. Lze tak zadávat cíle do navigace pomocí Google StreetView nebo mít k dispozici satelitní pohled. Do systému se vkládá datová SIM karta a vůz mimo jiné umí vytvořit Wi-Fi hot-spot, ke kterému pak lze připojit notebook, tablet nebo telefon a těžit tak z výhod lepšího příjmu signálu i úspory dat na tarifu od mobilního operátora.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
hermelin-lukas, 31.08.2019 19:12
Děkuji za pěkný článek! Hlavně se mi líbily ty hands free "udělátka" :DD Ale jde to i dál, můžeš si dát do auta android,/smazáno admin/ to bude teprve kancl :D
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů