Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak koupit ojetý Rolls-Royce?

Aktuality
TZS | 21.03.2006
Impozantní limuzína z Crewe vydržela ve výrobě celých patnáct let. Přesto, že její produkce skončila už v roce 1980, je na trhu veteránů stále z čeho vybírat. A ceny se drží relativně nízko.
Pořadatelé světových veteránských aukcí model Silver Shadow dobře znají. Vždy se na nich nějaký objeví, a pokud najde majitele, tak zpravidla za vyvolávací cenu. "Kdyby měl masku bentleye, prodal by se o 3000 eur dráž," komentoval jednu z dražeb aukční internetový server Classic Driver. Zachovalý "stříbrný stín" z roku 1973 změnil majitele za 10 700 eur. Poněkud zvláštní situace - pokud jde o image, měl rolls-royce vždy aureolu toho dražšího vozu. I když byl bentley až na masku chladiče prakticky totožný, jako nový stál o pár tisíc liber méně.
Rolls je zkrátka náročné auto a i zájemci o starší modely jsou nároční. Hledají speciality, neobvyklé karosérie anebo původ, v kursu jsou i exempláře s "barokními" karosériemi z přelomu 50. a 60. let. Přesto je shadow v historii této značky převratným modelem, který v budoucnu jistě dojde svého ocenění.

Nevídaný luxus
Jako vůbec první rolls měl shadow samonosnou karosérii, nezávislé zavěšení kol, hydropneumatické pérování s regulací výšky podvozku a kotoučové brzdy na všech kolech. Jízdní výkony automobilka nikdy oficiálně nezveřejnila. Shadow pochází ještě z velkorysých dob, kdy stačilo v technické tabulce napsat slůvko "dostatečný". V praxi jezdí tento model až 200 km/h a jeho spotřeba se pohybuje kolem dvaceti litrů benzínu. Ve městě si ovšem neváhá říct i o třicetilitrovou porci.
Míra exkluzivity rollsů je na svou dobu nevídaná. Ručně vykovaná karosérie je pokryta čtrnácti vrstvami laku. Potahy sedadel tvoří nejjemnější kůže značky Conolly. A výplně dveří jsou z ořešáku, pocházejícího z čisté přírody Kavkazu. Kdyby bylo nutné nějaké dřevo vyměnit, má automobilka na skladě pro každý jednotlivý vůz náhradní sadu ve stejném odstínu.
Obvyklá praxe automobilek, které poskytují náhradní součástky jen deset let po skončení výroby konkrétního modelu, u rollsů neplatí. Tady je možné sehnat jakýkoliv díl i na předválečné modely. Značka na auta poskytuje doživotní záruku mobility.
Většina majitelů starých rollsů se však dodávce originálních dílů vyhýbá. Důvodem jsou astronomické částky, které je za ně nutné platit. Mnohdy se dokonce kvůli jedinému dílu vyplatí koupit celé auto.
Zvláštní pozornost při nákupu "stříbrného stínu" by měl zájemce věnovat podvozku. Citroenovský systém hydropneumatického pérování bývá často netěsný.
Naopak osmiválcový motor rollse bývá většinou trvanlivý a spolehlivý. Pokud běží hladce a otáčky na volnoběh nekolísají, není třeba mít obavy. Pár kapek pod olejovou vanou nic neznamená. Ukapávající olej patří u těchto vozů k dobrému bontónu a kromě toho si na oleji rád pochutnává i motor. Dolévat litr až dva každých tisíc kilometrů ještě neznamená poruchu.
Finanční pohromu nepřinese ani závada automatické převodovky, která také občas vypoví službu. Pochází totiž z fordu a dá se vcelku levně a snadno sehnat.
Celkově je shadow na opravy ještě docela milosrdné auto, které postrádá komplikovanou elektroniku pozdějších modelů. Zájemce o něj by se však měl vyhýbat exemplářům, které jsou napadeny korozí.

TIP: V Česku vlastní Rolls-Royce jen dvanáct lidí

Pozor na rollse z Německa

Největší výběr rollsů má v Evropě Velká Británie, kde se i ceny ojetých modelů drží hodně nízko. Nevýhodou je pravostranné řízení, které v našich podmínkách ubírá vozu na atraktivitě. Další zemí s nadprůměrným výskytem zachovalých rollsů je Švýcarsko. Naopak na pozoru je třeba se mít v Německu, kam pro ojetiny jinak směřuje hodně Čechů. Svého času bylo u našich sousedů módní pořídit si ojetého "rollse na nákupy" a překupníci do země dovezli stovky aut ve špatném technickém stavu.
Za podobné ceny jako ve Velké Británii lze mít rolls-royce z USA - a s volantem na levé straně. Případně lze vůz koupit v internetové aukci. Například na portálu eBay bývá na prodej vždy hned několik "stříbrných stínů".

Odhad znalce: dobrý výdělek
Při prodeji Rolls-Royce Silver Shadow lze v budoucnu očekávat výdělek. Podle automobilového odborníka a majitele znalecké kanceláře IBS expert s.r.o. Milana Sikory se ceny budou vždy lišit podle toho, zda jde o sedan, kupé nebo kabrio a zda má vůz pravo- či levostranné řízení. Auta s levostranným řízením budou dražší, a čím je jejich karosérie otevřenější, tím cena také poroste.
Zatímco dříve cena modelu Silver Shadow klesala, poslední dva tři roky stagnuje a dá se předpokládat, že do tří let poroste. Milan Sikora tvrdí, že pokud nyní někdo Silver Shadow koupí například za 10 tisíc eur, za tři roky za něj může dostat 15 až 20 tisíc.
 

Stříbrný stín měl mnoho podob
Výroba modelu Silver Shadow začala v roce 1965. Pod kapotou měl vůz osmiválcový motor s hliníkovým blokem o obsahu 6230 cm3, od roku 1969 zvětšený na 6750 cm3, a automatickou třístupňovou převodovku (pro evropský trh do roku 1968 čtyřstupňovou). Hydropneumatické pérování bylo zprvu na obou nápravách, od roku 1969 pouze na zadní. Nejprodávanější verzí byl model s krátkým rozvorem, kterého se až do roku 1980 vyrobilo 25 000 kusů (včetně modernizovaného Silver Shadow II, který se prodával od roku 1977 až do ukončení výroby v roce 1980). Vzácnější je verze s dlouhým rozvorem (od r.1977 pod názvem Silver Wraith II), která byla vyrobena pouze v necelých 5000 exemplářích. Nejcennější je pak provedení kabriolet (výroba kolem 500 kusů) a kupé (asi 600 kusů). V "krátké" verzi měří 5170 milimetrů, široký je 1820 a vysoký 1520 milimetrů. Rozvor náprav se podle roku výroby a provedení pohybuje od 3035 do 3150 milimetrů.
Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 19x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Smetipel, 21.03.2006 08:25
Osobně považuji Silver Shadow za "nejobyčejnější" Rolls Royce. Kdybych JÁ kupoval něco od této značky, bylo by to bezpochyby kupé Camargue - neuvěřitelně raritní, exkluzivní a elegantní vůz s karoserií od Pininfariny.
marko, 21.03.2006 09:20
nejvice me uchvacuje RR Silver Spirit z 80.- 90.let vyjma faceliftu, jako mel napr. Fidelis Schlee, nadhera
anonym, 21.03.2006 10:16
ještě ho má, ne?
anonym, 21.03.2006 11:10
ten bilej Silver Spirit byl po M.Jaggerovi a toho uz udajne nema. Pak mel Flying Spur, ale ten byl nedavno na prodej. Nepripousti, ze by majitel RR si mel ridit auto sam, tak si ted snad koupil Bentley. Jinak jeho dalsi auto je VAZ 2103, vypada jako kdyby prave sjel z linky.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů