Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak jezdí nové Audi TT 2.0 TFSI quattro?

Nové modely
iHNED | 10.02.2015
Kupé není jen výstavou nejmodernějších technologií. Audi se konečně - na třetí pokus - podařilo postavit TT, které je zábavné i pro řidiče, kteří nepatří mezi úplné amatéry.

Snad nikdo nečekal, že právě Audi TT bude nositelem přelomového řešení, které může na příští roky ukázat směr i dalším výrobcům, jak řešit moderní interiér v autě. TT začalo spíš jako stylové kupé s lehce metrosexuálním nádechem a nic se nezměnilo ani na jeho druhé verzi. Žhavá novinka v podobě třetí generace je ale jiná, ačkoliv z hlediska designu nebylo potřeba měnit mnoho detailů.

Pořád jde o nízké kompaktní kupé s parádními koly, bezrámovými dveřmi a nápaditými světlomety. Nová maska chladiče je nyní hranatější a rozvíjí aktuální styl Audi. Ačkoliv je auto čtyřmístné, je potřeba brát zadní sedadla spíš s rezervou. Jsou ještě méně prostorná než v Porsche 911 nebo Peugeotu RCZ, což je konkurenční model francouzského výrobce. I tak je ale TT překvapivě praktickým vozem - má vysoko výklopné víko kufru, pod něj se vejde 303 litrů zavazadel. To stačí na výlet ve dvou i větší nákup.

Budoucnost je v jednoduchosti

Když Steve Jobs poprvé předvedl iPhone, byla to revoluce. Z tlačítkových telefonů se rázem stali dinosauři a svět byl ihned nakloněn novým přístrojům s hladkým lesklým designem, obrazovkou a jedním tlačítkem. Nějak tak teď působí Audi TT. Jeho palubní deska je totiž vytvarovaná do čistých linií, které neruší zbytečná tlačítka, ba dokonce ani dnes už obligátní středový displej.

Do takřka absolutní dokonalosti bylo dotaženo i ovládání klimatizace. Auto má celkem pět výdechů, dva na straně a tři na středu palubky. Každý z nich ukrývá malé tlačítko kombinované s jednoduchým displejem. Na krajích se jím ovládá vyhřívání sedadel, uprostřed se nastavuje režim klimatizace, tedy směr a intenzita proudění vzduchu. Jednodušeji a přitom efektivněji už to snad ani nešlo! Když si člověk vzpomene na složité ovládání, které mělo třeba staré Audi A4, jako by se otáčel několik století zpět do historie.

Hlavní novinkou je ovšem virtuální kokpit. Jednoduše řečeno jde o displej, který nahradil běžné ručičkové ukazatele rychlosti a otáček. To by nebyla až zas tak přelomová věc, displej místo budíků používají třeba BMW, Range Rover nebo Volvo. Až Audi ale plně využilo jeho velké úhlopříčky a poslalo na plochu všechny informace včetně navigace, médií nebo internetu.

Auto musí po celou dobu zobrazovat budíky, ty lze ale podle potřeby zmenšit. Díky tomu se před řidiče rozprostře třeba obrovská mapa s detailní navigací. Když je Audi připojené na internet, dokáže spolupracovat také s aplikací Google Earth, což ještě usnadní navigování. Internet lze ale využít také k dalším užitečným věcem - na displeji si lze prohlížet aktuální počasí, odlety a přílety nebo zprávy z Facebooku. Je to efektní a elegantní a přesunutí všech informací před řidiče má ještě jednu nespornou výhodu: spolujezdec vám už nebude zasahovat do rádia a přepínat stanice. Bude vás muset požádat, abyste to udělali sami. Konečně!

A ta jízda!

Začněme pohonem. Nikoho nepřekvapí, že má čtyři válce dohromady vytvářející dvoulitrový objem. Z něj se díky přeplňování daří vyrábět 230 koní. Ty lze posílat na přední kola nebo jako v případě testovaného kusu i na všechna čtyři pomocí systému quattro. K tomu je ještě k dobru přidaná automatická dvouspojková převodovka S tronic, ale jestli patříte mezi konzervativně založené, můžete mít také manuál. Motor je náš dobrý známý, ale rozhodně není ke škodě, funguje velmi dobře. Líbí se mu hlavně ve středních otáčkách, kde dokáže vůz zásobit dostatkem síly po dlouhou dobu. Audi TT je velmi mrštné, zvládá bleskové rozjezdy (z nuly na 100 km/h za 5,3 sekundy), hbitě předjíždí, a navíc poslouchá na slovo. Díky pohonu všech kol patří mezi auta, která se v zatáčkách nechovají zákeřně a dlouhou dobu drží čistou stopu. Dá se tak jezdit hodně rychle a zároveň bezpečně.

Jen pozor na příplatky, jakým byl v našem případě sportovní paket S line. Ten sice autu přidal pár pěkných detailů na karoserii i uvnitř, ale zároveň přinesl i ryze sportovní podvozek snížený o 10 mm oproti standardnímu, a navíc i velmi tuhý. Posiloval sice radost ze sportovního svezení, ale ve městě a v přilehlém okolí s ním byl kříž. Proklínali jsme dlažební kostky, kanály i výmoly. Při každém přejezdu se ozvala rána. Proto si raději nechte běžný podvozek, pro sportovní jízdu je více než dostatečný. Ještě aby nebyl, TT totiž používá povedenou platformu MQB, díky které je auto lehčí a funguje mnohem lépe než kdy předtím.

A pro šetřílky máme jednu pozitivní zprávu nakonec. Spotřeba Audi TT není vůbec přemrštěná, vůz si říká v průměru o 7,5 litru benzínu na 100 km. Základní verze stojí bez pár korun milion, testovaná s pohonem všech kol o 130 tisíc korun víc. A to není tak moc, když víme, že je to auto elegantního vzhledu, technologicky zajímavé a ještě má všechny předpoklady k tomu, aby vás bavilo.

Audi TT 2.0 TFSI quattro

Motor: přeplňovaný zážehový čtyřválec
Objem: 1 984 ccm
Výkon: 169 kW (230 k)
Toč. moment: 370 Nm
Zrychlení 0-100 km/h: 5,3 s
Max. rychlost: 250 km/h
Převodovka: 6stupňová, automatická
Komb. spotřeba: 6,4 l / 100 km
Rozměry: 4 177 x 1 966 x 1 353 mm
Rozvor náprav: 2 505 mm
Hmotnost: 1 640 kg
Kufr: 305 l
Cena: 1.129.900 korun včetně DPH

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů