Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak je to s bezpečností u velkých aut

Poradna
Jaromír Herna | 08.12.2008
Dotaz

Dobrý den,
v rámci Vaší poradny by mě zajímal Váš názor co je skutečně bezpečnější. Představte si, že chcete koupit manželce bezpečné auto, jste si vědom toho jak jezdí a co je jí může na silnici stát. Zvolíte například 4 roky starého ojetého Nisana Patrola s vědomím toho, že jde o dvoutunové auto, na vyšším podvozku takže se osobákem se do kabiny netrefíte , s rámem , ale s vědomím že výbava stran pasivní bezpečnosti jako jsou airbagy (obvykle jen 2 ) a elektronika bude chudá, nebo se rozhodnete za v podstatě stejné peníze pro nový , řekněme , standardní automobil jako je Octavia se 6 airbagy, bezpečností elektronikou, moderními hlavovými opěrkami atd .... Je jasné že crash testy porovnávat nelze, ale crash test je test do zdi při 56 km, jak to bude v reálu? Není monstróznost např. vybraného Nisana jen zavádějící?

Děkuji
Martin


Odpověď

Dobrý den,
pokud pro Vás bude při výběru automobilu bezpečnost hlavní prioritou a ostatní aspekty jako například provozní náklady, spolehlivost či záruky nového vozu dáváte daleko stranou, potom výběr velkého robustního automobilu bude dobrou volbou.
Bezpečnost automobilu či ochrana cestujících jako taková je jednak aktivní ( abychom nehodě předešli ) a pak pasivní ( co možná největší snížení následků nehody). Zkusme si rozebrat co nabízejí obě zvažované varianty.
Pokud se podíváme podrobněji na zmíněný Nissan Patrol, zjistíme, že současná generace je na trhu již deset let. Z toho také plyne Vámi zmíněná chudší bezpečnostní výbava. Na druhou stranu již od začátku výroby byly standardem 2 airbagy a ABS a pokud se poohlížíte po vozech kolem roku 2004, nebude problém najít exemplář se 4 airbagy ( více bohužel opravdu ne ) a ESP. Právě ESP může v kombinaci s pohonem 4x4 méně zkušenému řidiči v krizových podmínkách ( hlavně na povrchu se sníženou adhezí ) velmi pomoci. Vyšší stavba karoserie sice znamená horší stabilitu v zatáčkách a tuhé nápravy jistě nejsou ideálním konstrukčním řešením na pevné komunikace. Avšak tato negativa se zejména začnou projevovat při vyšších rychlostech, kterých méně zkušený řidič často dosahovat nebude. Naopak velmi ocení lepší přehled o provozu kolem sebe, což je jistě také nezanedbatelný prvek aktivní bezpečnosti.


Čelní přesazený náraz vozů Volvo XC 90 a VW Golf v rychlosti 56 km/h a jeho vliv na posádky obou vozů.
Dnešní nové osobní automobily jsou vybaveny mnohými prvky aktivní i pasivní bezpečnosti a není vůbec výjimkou, že v testech Euro NCAP získávají plný počet 5 hvězdiček. (zmíněná Octavia jen 4). Bohužel v přímém střetu s takovými mastodonty jako je Patrol ( pohotovostní hmotnost pětidvéřové verze atakuje 2,5t ) dopadne posádka menšího vozu hůře. Extrémním případem tohoto srovnání budiž nedávno provedený crash-test čtyřhvězdičkové Audi Q7 versus pěti-hvězdičkový Fiat 500 s jasným vítězem Q7. Ale i posádka většího vozu než Fiat 500 jakým je například VW Golf ( 33 bodů v Euro NCAP) dopadne při čelním střetu s mnohem těžším vozem hůře než posádka velkého těžkého vozu. Výhodu získává nejen vyobrazené pěti-hvězdičkové Volvo XC 90, ale třeba i čtyřhvězdičková ( 25 bodů v Euro NCAP ) Kia Sorento. Důvodem je vytýkaná a stále nedostatečná absorpce deformační energie u velkých SUV. Takže jízda v takových vozech může být částečně považována za sobeckou a pokud by tak uvažovali všichni, budeme brzo jezdit v obrněných transportérech…Ale je to spíše na výrobcích, aby u těchto vozů zlepšili poddajnost deformačních zón.
Při bočním střetu automobilů bude vyšší stavba opět výhodou. Jestliže je u osobního automobilu výška horní hrany předního nárazníku cca 50 – 60 cm nad zemí, je například u Patrolu toto přibližně výška bočního prahu, který boční náraz lépe podrží než samotné dveře u osobního automobilu.
Nissan Patrol svojí vskutku robustní konstrukcí s žebřinovým rámem dokáže své posádce při střetu s jinými menšími vozy zajistit lepší bezpečnost. Proč si však ve stejné cenové hladině a stáří nevybrat podobně velký, ale konstrukčně mladší automobil s mnohem lepší bezpečnostní výbavou a výrazně lepšími jízdními vlastnostmi na silnici. Z velkých SUV získaly v roce 2003-2004 pět hvězdiček vozy BMW X5, Volvo XC 90, VW Touareg. Tyto vozy můžete koupit za podobné ceny jako Nissan Patrol, avšak naprosto bez problému s osmi či dokonce deseti airbagy a dalšími moderními prvky bezpečnostní výbavy.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Ráďa, 09.12.2008 00:17
Tak ty hvězdičky ncap jsou fajn, ale jsou jen jakýmsi prvním resp informačním stupněm. Tedy nejde o klasickou bezpečnost, ale jakýsi KOEFICIENT v bezpečnosti !!! Auta zde totiž deformují pouze svou vlastní hmotnost a hvězdičky vlastně jen říkají, jak ji umí poskládat. Nic však o bezpečnosti celkové. Aby to vyniklo, vezmeme si extrémní případ - tramvaj. Deformační zóny 0, styl konstrukce nevhodný, nikdo není připoutaný atd. Teoreticky učebnicová vražda. Ovšem do tramvaje nabourá nákupní taška s 5* a všemi možnými machrovinkami. Kdo vyhraje? Samozřejmě že lidé v tramvajce ani neví že se něco stalo. S tím je to podobné. Třeba video jak Hummer H2 bourá do mostního pilíře jsou tristní, ale přiznejme si, kdo z nás osobáků by ho porazil? Při bouračce se prostě musí zmařit kinetická energie. Je jen otázkou jak se to udělá, resp kdo to odnese. Proto je třeba zmuchlovat co nejvíc auta, které má mít měkčí dlouhé deformační zóny + extrémně tuhý skelet. Druhá věc je, že dnešní auta by šly udělat s výrazně větší bezpečností pro svou posádku, ale zas by byly vraždou pro okolí. Což dneska se prožívá kdejaký chodec. Takže jde o tu míru to nakombinovat kdo z koho, jedná se o jakousi kompatibilitu účastníků. Zajímavý případ je Smart, deformační zóny 0, avšak skelet velice pevný (co zbývá že). Nabourá se Smartem do nové S-klasse w221 a měkkoučká první 1/2 kapoty tě pohltí jak polšář a žijou všichni. Nyní stejný Smart nabourá do druhého Smarta, což si řekneš S-klassu jsem přežil, tak prcek už bude easy. Ale není to tak. Narazí na sebe rovnou dva tvrdé skelety bez zón. A přesto že auta jsou na první pohled celá, tak přetížení bylo tak velké, že se těžké vnitřní orgány, které letí ve směru pohybu rozbijí o dutinu břišní = jsou všichni mrtví. S SUV je to malinečko podobné. Pokud je to styl boračky kde uplatní hmotnostní výhodu pak jasně. Pokud ale bourá do zdi/stromu tak je i mnohdy lepší cestovní auto. Takže když vezmeme stejné auta, tak větší šanci mají lidé v N1 vs N1 než G1 vs G1. Proto jsou SUV v některých případech trochu přeceňovány. Nemyslím Q7 vs Fabia tam je to jasné, ale třeba X3 vs Passat. Zas silniční stavba má taky něco do sebe. Defakto celkovým ideálem by možná mohl být Rolls Phantom. Sice v reálu není tak velký jak jsem si myslel, ale předek má celkem dlouhý Druhá cesta od které se upustilo byla zneškodnit protivníka a pokračovat nerušeně ve svém směru ještě pár metrů.
Na druhou stanu hvězdy význam mají. Třeba nějaká střední třída Xantia co má ** vs moderní nižší střední Focus II co má ****** a hmotnostně xantiu dohnal. Tak raději budu sedět v tom druhém. Pokud z článku Oktávka vs Patrol, tak rozhodně Patrooool ! Škoda že je na fotce španěl, mi by se líbil Y61 wagon s klasickým 2.8 a ne moderním 3.0 co se tak se*e. Pravdou je že hodnověrné výpočty typu starší A6 *** vs O II **** pořád chybí Co mě však zaráží u mnohých aut je naprostá tenkost a měkkost předních "A" sloupků.
rohYpnol, 09.12.2008 00:34
Lépe bych to asi nenapsal ;) Jak jsem psal, také bych volil při střetu raději offroad. Takže kdybychom se potkali, tak by nám to asi moc nepomohlo :)))

Jinak podle mě je tuhost A sloupků v současné době definovány tak, aby vyržely NCAP a nic víc. Stačí se podívat na Lagunu při zvýšené nárazové rychlosti (provedl myslím ADAC) - docela dostalo kartáč... Ale většina 5* aut by nejspíš dopadla ještě hůře.
rohYpnol, 09.12.2008 00:38
a "...Až rozmasakruje nějaké důchodce ve stařičké škodovce, bude jí nějaký pátek nosit pomeranče do lapáku..." to není paranoia? Já jen reagoval na vaše pindy.
Alkantpan, 09.12.2008 09:40
Dojezd obdobny beznym dnesnim automobilum 500-750 km po ceste. Akorat teda ta nadrz na palivo nema 50 litru ale tak 10x tolik.
Joska, 09.12.2008 11:28
Nissan P. je drsný chlapík, pro ženu spíše "jemnější" (ale to jemnější opravdu patří do uvozovek) Mitsubishi Pajero. Osobně najezdím ročně poměrně dost km po našich šílených silnicích a nenapadá mne, nevzpomínám, kdy bych potkal nějakého nezdvořilého offroada. Co se týká čistokrevných teréňáků typu Patrol či Pajero, tak to stejně očividně nejsou auta do sprintu, takže určitě nestojí v zájmu silničních pirátů. Jiná kategorie jsou rozmáhající se SUV, ale pokud na to máte a líbí se Vám, tak proč ne...jsou to krásná auta a k rozohněnému příspěvku ze začátku diskuze se rozhodně nepřikláním...
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů