Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar zkouší být praktický, tradic se ale nevzdal

Nové modely
iHNED | 12.12.2012
foto: km77.com
Jaguar nemá s praktickými vozy karoserie kombi mnoho zkušeností. Přesto neodolal a po vzoru svých konkurentů poslal do luxusní kategorie vyšší třídy model Sportbrake. Víkend HN vyrazil na úzké skotské silničky v okolí Edinburghu, aby prověřil jeho charakter i schopnosti.

Je trochu překvapivé, že kombi model XF Sportbrake vyjel na silnice až čtyři roky poté, co byl představen sedan XF, ze kterého vychází. Možná ale hlavnímu designérovi Ianu Callumovi dalo pořádně zabrat, aby dohromady skloubil sportovní linie moderního Jaguaru s praktickým prostorem vzadu.
A vyplatilo se! Záď vozu padne jako ulitá, nevypadá naroubovaně. Skvěle ladí s předkem, kde jsou umístěny úzké světlomety s linkou diod pro denní svícení. Navíc je ještě doplňuje charakteristicky strukturovaná kapota. Přestože jde o velký vůz, který by mohl působit trochu těžkopádně, malá prosklená plocha dodává pocit dynamiky a mrštnosti. Zaujmou i zajímavé detaily - například silueta jaguára ve skoku vyrytá do boku zadních světel.

Směle na konkurenci
Svým charakterem tedy Jaguar směle bojuje se zavedenými konkurenty, jako jsou BMW 5 Touring nebo Audi A6 Avant, jejichž hlavní nevýhodou je okoukanost. Se vstupem do interiéru se ale karty obracejí. Když totiž Jaguar XF v roce 2008 s pýchou ukazoval svou palubní desku, působila až futuristickým dojmem. Po startu se ze středového panelu ladně vysunul kruhový volič automatické převodovky. Výdechy klimatizace se samy otočením rozevřely a spolujezdec mohl otevřít schránku pouhým dotykem na označeném místě na dřevěném dekoru. Byl zde malý senzor. V praxi příliš dobře nefungoval, takže ho teď automobilka naštěstí vyměnila. Zbytek zůstává, ale nevypadá už tak dobře.
Zbrusu nové Audi nebo BMW totiž předvádějí kvalitnější materiály, jednodušší ovládání a hlavně mnohem lepší výbavu. Jistě, v Jaguaru můžete mít adaptivní tempomat, ale head-up displej nebo noční vidění zde jako v případě německých aut nenajdete. Smutná je i navigace. Sice oproti dřívějšku reaguje rychleji, ale ve srovnání s Němci je stále pomalá a velmi nepřesná. Během jízd po Skotsku, okořeněných stresem z cestování na levé straně silnice, jsme se kvůli ní museli několikrát vracet. Jde o věci, nad kterými by majitel vozu za půl milionu možná mávl rukou. U prestižního Jaguaru s třikrát větší cenovkou jde ale o podstatný nedostatek.

Velkorysý kufr
Alespoň že prostorově se Jaguar polepšil. I když je interiér stále oproti BMW nebo Audi citelně menší, zadní cestující si konečně nebudou stěžovat na prostor nad hlavou, kde měli kvůli sportovní siluetě sedanu nejvíce potíží. Kombi není tak svažité, a tak může nabídnout o celých 48 milimetrů více místa. A to je výrazné zlepšení. Logicky má mnohem lepší i kufr. Objem zavazadelníku činí 550 litrů a po sklopení zadních sedadel do roviny až 1675 litrů. Lze si dokoupit řadu doplňků, jako je kolejnicový systém na uchycení drobnějších předmětů nebo nepromokavý povlak pro transport špinavého nákladu. Škoda, když už jdou dveře od kufru otevřít elektronicky na dálku, zavřít je můžete jen stiskem tlačítka na jejich spodní hraně. Tady už je konkurence také dál.

Proměna ve sportovce
Jaguar XF Sportbrake je model určený přesně pro evropský trh, který si žádá velké luxusní kombi nejčastěji spojené se silným naftovým motorem. Proto v něm žádný zážehový motor nenajdete. My jsme vyzkoušeli nejsilnější turbodieselový šestiválec s objemem 3,0 litru a maximálním výkonem 275 koní. Zvuk měl velmi kultivovaný a dobře si rozuměl s osmistupňovou automatickou převodovkou, která posílá jeho sílu směrem na zadní kola. Automat dovolil i řadit páčkami pod volantem a nabídl sportovní režim. Navíc šlo pomocí tlačítka s příznačnou kostkovanou vlajkou nastavit tužší podvozek.
V tu chvíli je praktické auto schopné změnit se ve sportovce hodného znaku jaguára na přídi. Vždyť dokáže zrychlit z nuly na stovku za 6,6 sekundy. S hmotností 1,9 tuny jde přitom o poměrně těžký vůz, u kterého bychom očekávali jistou neohrabanost. Ve skutečnosti se dočkáte pravého opaku. Oproti stejně velkému BMW 5 působí Jaguar XF mrštněji a mnohem lépe se proplétal úzkými vlásenkami lemujícími jih skotského pobřeží. Velký vliv na to má nejen precizně naladěné řízení (i když trochu "neposilované"), ale i skvělý podvozek, který je špičkou ve své třídě - je komfortní, ale zároveň stabilní.
Se silnějším dieselem si navíc můžete užít výhod aut s pohonem na zadní nápravy, kdy vykružování zatáček pomůžete přidáním plynu. Takhle se chová správné auto. Jen je potřeba za tuhle zábavu na silnici více platit u pumpy. Spotřeba okolo 10 litrů nafty na 100 km není právě z nejlepších.
Jaguar se tedy rozhodl držet tradice, což s sebou přináší pozitiva i nevýhody. Pokud toužíte po nejmodernějších technologiích, asi pro vás nebude nejvhodnější volbou. Jestli ale dáváte přednost zábavnému svezení s přidanou hodnotou praktického kufru, možná jste našli to pravé. Navíc s Jaguarem XF Sportbrake získáte jistotu, že příliš mnoho stejných vozů na silnici nepotkáte. Na rozdíl od Audi nebo BMW totiž bude vždy jen vozem pro fanoušky. Ani skotskou whisky nemá doma každý.

Jaguar a kombi? Jen výjimečně
Devadesát let stará britská automobilka a vozy karoserie kombi nejdou příliš dohromady. Za prvním originálním vozem, který nabídl možnost stěhování většího nákladu, stojí známý designér Ian Callum. Ten nastoupil k Jaguaru na samém konci devadesátých let, aby v roce 2004 představil model X-Type kombi. Stylové auto nevypadalo vůbec špatně, bohužel mu neprospěla technika. Ta totiž pocházela od Fordu Mondeo. Nejčastějším argumentem tak bylo: "Proč bych si měl kupovat Mondeo v obleku od Jaguaru, když je od Fordu mnohem levnější?" Prodeje tohoto vozu proto nebyly nikterak přesvědčivé a automobilka o pět let později celou řadu raději rovnou zrušila. Ian Callum ale vytrval, aby nyní představil další kombi - testovaný vůz XF Sportbrake. Existovaly i jiné praktické varianty Jaguaru, i když nešlo o originální řešení automobilky. O jeden zajímavý unikát se postarala firma Lynx, která se zabývala úpravami britských vozů. Do parády si vzala model Jaguar XJ, vyráběný v letech 1975 až 1996. V roce 1982 použila platformu čtyřmístného kabrioletu, na který naroubovala obrovskou záď s velkými okny.
Stroj, určený pro velmi bohatou klientelu, vznikl pouze v 67 ručně montovaných exemplářích nazvaných Eventer. Bylo možné si také objednat verzi s úpravami motoru a interiéru. Ta se jmenovala Lynx Performer. Firma stále existuje a živí se úpravami historických Jaguarů.

Technické údaje

Motor

 

vznětový šestiválec

 

Objem

 

2993 ccm

 

Výkon

 

202 kW (275 k)

 

Toč. moment

 

540 Nm

 

Zrychlení 0-100 km/h

 

6,6 s

 

Max. rychlost

 

250 km/h

 

Komb. spotřeba

 

6,2 l/100 km

 

Rozměry

 

4966 x 1877 x 1480 mm

 

Převodovka

 

8stupňová automatická

 

Rozvor náprav

 

2909 mm

 

Hmotnost

 

1880 kg

 

Objem kufru

 

550/1675 l

 

Cena

 

1 454 640 korun včetně DPH

 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů