Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar XF Sportbrake: Elegantní kombi

Aktuality
iHNED | 19.06.2013
foto: km77.com
Luxusní sedan Jaguar XF dostal před nedávnem facelift, po kterém následovalo i představení jeho užitečné varianty kombi. Tu značka nazývá Sportbrake. Vůz dlouhý téměř pět metrů je schopný převézt až 550 litrů nákladu. To sice v kategorii vyšší střední třídy není nejvyšší hodnota, ale Jaguar ji odčiní dobrou využitelností prostoru, sklápěním sedaček do roviny nebo praktickými kolejnicemi pro rozdělení prostoru na více částí.

Bývá obvyklé, že vozy s karoserií kombi nejsou tak pohledné jako jejich verze v provedení sedan. Před nedávnem se ovšem Ekonom v testu Mercedesu-Benz CLS Shooting Brake přesvědčil, že existují i výjimky. Stejný případ představuje také britské kombi. Oblé linie vozu s výraznými světly LED plynule přecházejí do zádi, která je zakončena velkými brzdovými světly a výraznou chromovou linkou uprostřed. Na vyváženě navržené auto je proto pěkný pohled, především svažující se střecha dodává automobilu eleganci a sportovní nádech. Interiér nabídne čisté jednoduché linie, cestující se uvnitř vozidla cítí, jako by interiér navrhl designér švédského nábytku. Použity jsou ovšem vysoce kvalitní materiály, ať už je řeč o špičkové kůži, nebo dřevěných a chromových dekorech. Jaguar se navíc snaží působit futuristicky. Po stisku tlačítka Start, které po nasednutí řidiče pulzuje a napodobuje tak tlukot srdce, se samovolně vyklopí výdechy ventilace. Navíc se vysune i kruhový volič automatické osmistupňové převodovky ZF, který se předtím důmyslně schovával v útrobách středového panelu. S takovým pozoruhodným představením bohužel nekoresponduje multimediální systém. Ten je jednou z výrazných slabin vozu. Vzhledem k technickým možnostem současné doby má hrubou a nevzhlednou grafiku, zmatenou nabídku a na dotyky prstem reaguje s velkým zpožděním. Dalo by se také namítnout, že Jaguar XF Sportbrake nepatří ve své kategorii k největším vozům, pokud se jedná o rozměry interiéru. Prostoru je uvnitř podobně jako u některých o třídu nižších vozů. Přesto se díky karoserii kombi mohou z dostatku místa nad hlavou těšit cestující na zadních místech vozidla. Střecha se totiž v zadní části kombi na rozdíl od sedanu tolik nesvažuje.

Pod kapotou Jaguaru XF Sportbrake jsou na výběr tři motory, naftovým vrcholem je testovaný šestiválec s třílitrovým objemem. Pohonná jednotka disponuje vysokým výkonem 240 koní a maximálním točivým momentem s hodnotou rovných 500 Nm. Pro 1,9 tuny těžký vůz to znamená velmi dobrou dynamiku. Spolu s bleskově řadícím automatem zvládá auto rychlé předjíždění a ani ve vysokých dálničních rychlostech mu nechybí chuť k další akceleraci. Z vozu se tak stává ideální stroj pro dlouhé cesty. Ekonom naměřil v testu 7,5 litru nafty na 100 kilometrů, což je slušný výsledek.
Sportovní geny Jaguaru mají své místo na klikatých okreskách, kde naplno vynikne perfektně vyvážený podvozek. I na rozbitých silnicích severních Čech s ním při testování Ekonom mohl jezdit komfortně, přitom si ale mohl užívat i agility, které Jaguar dosahuje díky pohonu zadní nápravy a strmému řízení. Řazení automatické převodovky se dá navíc korigovat páčkami pod volantem. S Jaguarem XF Sportbrake si tedy užijí i závodiví řidiči. Jaguar navíc útočí na konkurenci slušnou cenou. Testovaný model začíná na částce 1.362.097 korun, konkurenční BMW 530d Touring stojí 1.390.000 korun, Mercedes-Benz E 350 BlueTEC pak 1.357.620 korun.

Tabulka technických parametrů Jaguar XF Sportbrake 3.0D

Motor

 

vznětový šestiválec

 

Objem

 

2 993 ccm

 

Výkon

 

177 kW (240 k)

 

Toč. moment

 

500 Nm

 

Zrychlení 0-100 km/h

 

7,1 s

 

Max. rychlost

 

240 km/h

 

Komb. spotřeba

 

6,1 l / 100 km

 

Rozměry

 

4 966 x 1 877 x 1 480 mm

 

Převodovka

 

8stupňová, automatická

 

Rozvor náprav

 

2 909 mm

 

Hmotnost

 

1 880 kg

 

Objem kufru

 

550/1 670 l

 

Cena

 

1.362.097 korun včetně DPH

 

Hodnocení článku
4.5 z 5 (90%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů