Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar X-Type po 180 tis. km.

Recenze uživatelů
ing. Jan Volc (62) - Česká republika | 15.01.2014
foto: TipCars.com
Vážení, před 4,5 lety jsem se rozhodl pro koupi jiného automobilu. Neměl jsem k tomu v podstatě žádný důvod, pouze jsem byl zvědav, jaké ojeté vozy zn. Jaguar jsou u nás k mání.
Značka:Jaguar
Model:X-Type
Typ: 
Karoserie:sedan
Objem motoru:2 200
Palivo:nafta
Rok výroby:2007
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:56 000
Najeto km nyní:180 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:4,5 roku
Průměrná spotřeba:6 l
Poruchy:nemá
Předchozí vozidlo:Honda Civic
Vážení,

před 4,5 lety jsem se rozhodl pro koupi jiného automobilu. Neměl jsem k tomu v podstatě žádný důvod, pouze jsem byl zvědav, jaké ojeté vozy zn. Jaguar jsou u nás k mání. Nakonec jsem koupil vůz přímo od dealera, který jej podle jeho zpráv využíval ke služebním účelům. V době koupě měl najeto 56 tis. km a byl přihlášen v České republice v září 2008. Pořídil jsem ho za 380 tis. Kč s tím, že nový byl nabízen za cca 1,1 mil.

Prodejce jednal velice solidně, před prodejem byla provedena servisní kontrola včetně výměny oleje v motoru. Vůz jsem převzal s plnou nádrží a novými koberečky.

Za cca 4,5 roku jsem najel přes 120 tis. km. Na voze se vyskytly následující závady:

1. Po zimě 2009/10 jsem cítil vůli v zadní nápravě, bylo vyměněno jedno ramínko za cca 5.000 Kč. Od té doby je náprava v pořádku.

2. V roce 2011 při cca 130 tis. km vůz nešel nastartovat, důvodem byl vadný EGR ventil. Jeho výměna přišla na cca 11 tis. Kč i s prací.

Co se týče údržby, nejezdím sice do značkového servisu, ale snažím se dát autu, co mu patří. Motorový olej měním po 15 tis. km, po 30 tis. měním palivový filtr a nechávám preventivně vyčistit EGR ventil. Při druhé výměně brzdových destiček vůz dostal nové kotouče. Pravidelně vždy na jaře čistím a doplňuji klimatizaci, v doporučených termínech měním ostatní náplně.

S vozem jsem spokojen a i přes to, že je dieselový, je poměrně dobře odhlučněn. Průměrná spotřeba je při běžné jízdě mimo město cca 6 l/100 km, ve městě 9 l. Pokud jedu vyloženě ekonomicky, dokážu spotřebu stlačit pod 5 l. Jezdit tímto způsobem je ale dost otravné.

Výhodou je, že tyto vozy se prakticky nekradou, málokdo ví, jak je vůz starý, neboť se jich u nás moc nevyskytuje.

Mnoho náhradních dílů lze sehnat v druhovýrobě za snesitelné ceny, ovšem vyjma karosářských dílů. Proto mám auto havarijně pojištěno.




KladyZápory
Komfort jízdy Menší kufr
Spotřeba Méně ostré brzdy
Dynamika  
Design  
Nezájem zlodějů  





Spolehlivost
2
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
3
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? ano

Hodnocení
Brzdy
3
Design
1
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
2
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
2
Sedadla
2
Spotřeba
1
Výhled z vozu
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.54
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 9x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Paul, 15.01.2014 11:30
Čekal jsem víc informací jak se v tom jezdí, co majiteli vadí a co naopak ne. Ale dozvěděl jsem se aspoň něco a bylo to napsáno objektivně a srozumitelně.
Rover623, 15.01.2014 12:02
Tak Jaguar je stejně jako Alfa, auto kam prostě nafta nepatří. Většina příznivců značky nad takovým motorem ohrne nos, jenže Jaguar je stejně jako Alfa také auto, kde je naftový motor spolehlivější než ten benzínový. Naftové motory v Jaguaru totiž pocházejí od Forda (jako čtyřválce se montovaly do Mondea) a později (když už Ford neměl peníze) ze spolupráce Fordu a PSA. Benzínové jednotky Jaguaru jsou vlastní konstrukce (až na výjimky) a bohužel trpí řadou dětských nemocí.

Je to už delší doba co jsem to auto 2 roky vlastnil, ale v benzínu (atmosféra). To auto je dost nadčasové, je krásné jak zevnitř, tak zvenku. Naprosto komfortně převeze 4 lidi (páté místo je nouzovka). Žádný závoďák to není, spíš zaoceánský parník, jízda je taková mírně houpavá, brzdy mají pozvolný nástup a motor má dost výkonu už od nízkých otáček, ale dávkuje ho pomalu, nějaké "kopance" o tom nemůže být ani řeč. Co mi ale vadilo u auta které nové stálo přes milion bylo několik věcí, klíček jste dostali jak od Mondea. Některé přepínače v interiéru auta také nezapřeli svůj původ v Mondeu. Ale hlavně, pokud jste neměli plnou výbavu, tak byl interiér plný všelijakých záslepek. Prostě bylo hned vidět kde ve vyšších stupních výbavy ještě něco je. "Dřevěné" obložení také v základu nebylo ze dřeva, ale z plastu, zajímavé ovšem bylo, že kožená sedadla byla bez příplatku v základu, připlácelo se za látkový potah.

Motor bohužel vyžadoval dost pečlivou údržbu, ale jinak byl spolehlivý, pouze elektrika měla občas vlastní hlavu a auto nešlo odemknout nebo zamknout. Tou pečlivou údržbou myslím fakt, že bylo nutné tak jednou za 14 dnů zvednout kapotu a vše prohlédnout a pokud byl nějaký problém, řešit ho okamžitě. Jaguar se naštěstí nevyráběl v závodech British Leyland, takže netrpěl tak příšernou kvalitou výroby jako Rover 600 nebo Rover 75, přesto i v područí Fordu si ponechal celkem dost svých "anglických" vrtochů (zejména benzínové modely).
Rover623, 15.01.2014 12:08
Jen doplním, podnik British Leyland samozřejmě v té době již neexistoval, ale jeho pobočné závody využívalo spousta automobilek až do roku 2007, kdy se v nich stále montovala a dokonce vyvíjela auta (TVR). Bohužel na kvalitě výroby se toho pramálo změnilo od roku 1986 kdy továrna jako taková oficiálně skončila.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů