Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jaguar F-Type S vytváří koncert pro dva

Nové modely
iHNED | 30.10.2013
dalších 51 fotek
Jaguar F-Type S je auto pro exhibicionisty. Alespoň zde, na českých silnicích, totiž vůz budí nebývalou pozornost. Stačí zaparkovat třeba na náměstí menšího městečka a okamžitě se začnou srocovat davy. Všichni zkoumají, co je to za nezvyklý vůz, který působí výstředně zejména díky seříznuté ploché zádi.

Budoucímu majiteli určitě nebude vadit, že interiér jen tak tak pojme dva cestující. Do kufru se kromě rezervy prakticky nic nevejde. Jaguar přesto bude autem snů. Designér Ian Callum z něj totiž několika prvky vytvořil vozidlo s lehce futuristickým nádechem. Například kliky dveří - pokud je auto zamčené, jsou madla schovaná nedobytně uvnitř. Po odemčení se automaticky vysunou a umožní otevření. Pohyblivé jsou prostřední výdechy klimatizace, svým životem si žije i přítlačné křídlo na zádi, které se vysouvá ve vyšších rychlostech a vytváří přítlak na zadní kola až 120 kilogramů. Auto je díky němu stabilnější. A to je určitě potřeba, protože pod vpřed vyklápěnou dlouhou přídí trůní přeplňovaný šestiválec, který se zadními koly spojuje osmistupňová automatická převodovka ZF. Zadní kola jsou navíc kontrolována mechanickým samosvorným diferenciálem. Díky klasickému uspořádání hnací soustavy a nízkému těžišti vozu je rozložení hmotnosti přesně 50 : 50. To slibuje neobyčejnou zábavu na silnicích, i když se 16litrovou spotřebou.

Plyn se do šestiválce dávkuje hladce pomocí citlivého pedálu. Lze navíc zvolit sportovní režim, kdy se reakce ještě zrychlí. Pokud řidič přitlačí pedál k zemi, dokáže se auto na 100 kilometrů za hodinu dostat za 4,9 sekundy. Ručička tachometru se zastaví až na 275 kilometrech za hodinu. Řízení vozu je precizně nastavené, přesné a velmi dobře informuje řidiče o dění pod předními koly. Skvělá vyváženost auta umožňuje i rychlé průlety okreskami horší kvality, kterých je v Česku mnoho. Podvozek ale umí být i komfortní a posádka si může užít poklidnějšího cestování s větrem ve vlasech. Toto rčení platí na palubě F-Type dvojnásob. Nízké čelní sklo pro osoby vyššího vzrůstu znamená, že bez kšiltovky na výlet vyjet nemohou.

Jaguar věnoval velkou pozornost nastavení výfuků, proto patří bezesporu k nejlépe znějícím vozům na světě. Už v základním režimu motor příjemně bublá a ve vyšších otáčkách překvapí zajímavou rezonancí. Lze ale stisknout příslušné tlačítko, které ve dvou chromových trubkách uprostřed zadního nárazníku otevře klapky. Výsledkem je nebývalý koncert zvuků. Ty se výrazně mění podle zařazené rychlosti. Pokud si řidič vybere manuální řazení pomocí páček pod volantem, které mimochodem funguje velmi rychle, doplní ho výfuky svižným prásknutím.

Pokud naopak sundá nohu z plynu, z trubek se ozve typický rachot připomínající muchlání plechu. Lze si snadno představit, že intenzita zvuků stoupne při projíždění městskou zástavbou, kde se lomoz výfuků odráží od okolních domů. Svědci jedné z projížděk severočeským městečkem Krupka dokonce hlásili, že auto je slyšet téměř po celém městě, a navíc je možné podle zvuku určit, v jaké čtvrti se právě nachází.

Jaguar F-Type je výjimečný, ale také velmi drahý. Testovaný model vyjde minimálně na dva a čtvrt milionu korun bez příplatků. Přitom o něco slabší, ale také skvěle jezdící Porsche Boxster S je možné pořídit za 1,6 milionu korun. "Wow efekt" Jaguaru však nepřekoná.

Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4470
Šířka (mm)
1923
Výška (mm)
1308
Rozvor (mm)
2622
Provozní hmotnost (kg)
1614
Počet míst (os.)
2
Objem zavazadlového prostoru (l)
196
Motor
Typ
Přeplňovaný zážehový šestiválec
Počet válců
6
Zdvihový objem (ccm)
2995
Max. výkon kW (k)/ot./min.
280 (380)
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
339
Spotřeba
Kombinovaná
9,1
Palivová soustava
Palivo
Natural
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
4,9
Max. rychlost (km/h)
275
Převodovka
Typ převodovky
Automatická
Počet rychlostních stupňů
8
Cena
Celková cena testovaného vozu (Kč)
2244066
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
David V, 31.10.2013 09:54
Tak jsem si pár těch "koncertů" našel na Youtube a musím říct, že by mě z toho neustálého "prskání" do výfuku s každým odstavením plynu brzo oblezla hlava.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů