Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Infiniti FX50S - Fintivá sestra Nissanu

Aktuality
iHNED | 12.08.2009
další 4 fotky
foto: km77.com
V samostatné historii České republiky patrně ještě nebylo období, které by bylo méně vhodné pro vstup nové automobilové značky na zdejší trh. Zejména pokud jde o značku, jejíž všechny vozy s výjimkou jediného jsou poháněny vidlicovým šestiválcem o objemu 3,7 litru s výkonem 235 kilowattů a spotřebou přes deset litrů na sto kilometrů. Co že je ta vzácná výjimka? Vlajková loď značky, vrcholný model, který je kromě šestiválce k mání také s pětilitrovým osmiválcem. Samozřejmě benzinovým. Seznamte se s Infiniti.

Jen Nissan nestačil
Na poměry automobilek je Infiniti batole. Vzniklo teprve v roce 1989 jako prémiová značka firmy Nissan pro severoamerický trh.
Nissan tehdy zatoužil po lukrativních maržích, jaké lze nasazovat ve vyšších segmentech. Obával se nicméně, že zákazníci by nepřijali luxusní produkt od značky etablované jako výrobce cenově dostupných aut.
Podobný přístup zvolila Toyota se svojí značkou Lexus. Je tu však jeden podstatný rozdíl. Zatímco Lexus se tradičně profiluje jako alternativa k vozům Mercedes, Infiniti cílí na sportovněji orientované řidiče a v hledáčku nemá nikoho menšího než klientelu BMW.
Tomu odpovídá rovněž složení evropské modelové řady, čítající G37 v provedení sedan, kupé a brzy také kabriolet, plus dva crossovery EX a FX. Již zmíněný šestiválec je týž, který pohání sportovní kupé Nissan 370Z, a ve všech vozech Infiniti roztáčí zadní nebo všechna čtyři kola.
My jsme ale vyzkoušeli to "nejameričtější", co firma evropským zákazníkům nabízí: obrovité SUV řady FX50S. Díky zdvihovému objemu 5036 centimetrů krychlových vyvine jeho osmiválcový reaktor i bez pomoci přeplňování úctyhodný nejvyšší výkon 287 kilowattů.
Tušíte-li, že s takovým motorem nebude Infiniti FX50S pomalé, tušíte správně.

Na mušce Cayenne
Design FX nezapře zemi původu. Některé výrazové prostředky, jako je třeba zvlněná maska chladiče, se oku Evropana jeví poněkud nevkusně.
Proporce s nízkou linií střechy, doširoka "rozkročenými" koly a dlouhou kapotou nicméně působí velmi atleticky a dávají podnět k úvahám, proč podobného efektu nedocílili designéři Porsche v případě Cayennu.
Ostatně právě Cayenne bude spolu s BMW X6 asi nejbližším rivalem tohoto Infiniti. Proto není od věci zjištění, že podle oficiálních údajů akceleruje FX50S z klidu na 100 km/h o 0,3 sekundy rychleji než Porsche Cayenne GTS, taktéž poháněné atmosférickým osmiválcem.
Motor při akceleraci vydává zlověstné burácení, které dává vzpomenout na tradiční zaoceánské osmiválce a působí poctivěji než vyumělkovaná akustika německých motorů. Naneštěstí i spotřeba paliva prozrazuje, že FX50S má původ na v zámoří.
Za velmi rozvážné zacházení se auto "odvděčí" hodnotou okolo 13,5 l/100 km. Šestnáct litrů je běžný průměr při dodržování rychlostních limitů. Když s ním budete jezdit tak, jak se s těmito auty většinou jezdí, tedy ne zrovna pirátsky, ale ani příliš úzkostlivě, můžete počítat s nějakými sedmnácti litry.
Ještěže sedmistupňová automatická převodovka drží spotřebu v rozumných mezích alespoň při jízdě po dálnici.
Interiéru by prospěla střídmost v počtu použitých vzorů a materiálů. Dojem z provedení některých detailů (kůží obšitá palubní deska) kazí detaily jiné (ošklivé přepínače, chaoticky rozmístěné po palubní desce).
V duchu nejlepší americké tradice je FX uvnitř mnohem menší, než vypadá zvenku, což ovšem, opět dle zámořských zvyklostí, vynahrazuje rozhazovačným seznamem standardní výbavy.
FX50S disponuje mimo jiné DVD navigací, vyhříváním a odvětráváním předních sedadel, jednadvacetipalcovými koly nebo soustavou parkovacích kamer, které ukazují celé okolí auta.
Jak se tak velký a silný kolos ovládá na tuzemských silnicích? Překvapivě dobře. Tlumiče pérování efektivně potlačují kolébání karoserie v zatáčkách a pomocné přitáčení zadních kol dává autu překvapivou agilitu, dokud to nezačnete opravdu přehánět s nájezdovou rychlostí.

Zkrocená hora
Pohon všech kol funguje poměrně uspokojivě, nicméně citelné přesuny točivého momentu mezi přední a zadní nápravou uprostřed zatáčky mohou nepřipraveného řidiče vyvést z míry.
Také v otázce jízdního komfortu FX mírně, avšak přece jen znatelně zaostává za tím nejlepším, co v tomto segmentu dokáže vyprodukovat konkurence.
To je ale v pořádku, protože i cenově zůstává největší Infiniti o nějaký ten stupínek níž. I přes svoji marnivou výbavu vychází FX50S výrazně levněji než evropští rivalové v - bez výjimky mnohem skoupějším - základním provedení.
Načasování vstupu značky Infiniti na evropské trhy tedy vlastně vůbec není tak nešťastné, jak to zpočátku vypadalo. Vždyť v krizi se daří zejména těm, kteří dokážou nabídnout více a chtít za to méně. FX50S bude na českých silnicích vzácným jevem, ale své zákazníky si zcela určitě najde.

Infiniti FX50S

Cena

 

1 855 000 Kč

 

Motor

 

V8 5,0 l

 

Výkon

 

287 kW

 

0-100 km/h

 

5,8 s

 

Max. rychlost

 

250 km/h

 

Spotřeba

 

13,0 l/100 km

 

Emise CO2

 

310 g/km

 

Hmotnost

 

2120 kg

 

Plusy

 

opravdu výhodná koupě

 

Minusy

 

provozní náklady

 

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Borik2, 15.08.2009 13:03
Tak pořídit si za 2 mega takového amerického macka, tak mého nezaměstnaného souseda (za komanče úderník a kádrovák) do večera odvezou
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů