Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ideální vůz pro ženu

Poradna
Martin Vaculík | 18.11.2005
dalších 24 fotek
Chystám se koupit ojeté auto do kterého bych nechtěla dát víc jak 150 tis kč. Co jsem se tak poohlížela tak by asi pro mě padal v úvahu Renaut Clio, Opel Corsa, Nissan Almera, Mazda 323 Hatch., Fiat Punto… ale nevím který je na tom technicky nejlépe.
Dotaz

Přeji dobrý den,

Chystám se koupit ojeté auto do kterého bych nechtěla dát víc jak 150 tis kč. Mám takovou představu, že pokud seženu rok výroby od roku 2000 a najeto do 100tis km – tak do něho v nejbližších třech letech nebudu muset nic investovat. Co jsem se tak poohlížela tak by asi pro mě padal v úvahu Renaut Clio ( to je můj favorit, co jsem četla jeden z článků na vašem webu), Opel Corsa, Nissan Almera, Mazda 323 Hatch., Fiat Punto… ale nevím který je na tom technicky nejlépe. Záleží na stavu konkrétního vozu, ale dá se to říct obecně?? Či nějaké úplně jiné autíčko? To co od něho chci, je aby prostě sloužilo J, nebyly s ním starosti a mělo levný provoz. Krása je druhotná.

Mnohokrát děkuji za jakoukoliv odpověď.

Hezký den

Renata Hokovská


Odpověď

Obecně jste vybrala dobře. Pokud chcete mít co nejvyšší jistotu provozu bez investic, volte benzínové nikoliv dieselové verze. Zejména agregáty 1,5 dCi použité v Renaultu Clio či Nissanu Almera skrývají jisté riziko...

Naopak Almera s benzínovým motorem 1,5i podle mne nejlépe splňuje požadavek na spolehlivost a provoz bez investic. Rozvody poháněné bezúdržbovým řetězem, celkově jednoduché a spolehlivé auto. Málo místa vzadu, menší zavazadelník, to však platí ve srovnání s vozy kompaktní třídy, nikoliv s malými vozy, které ve výběru také máte.

Co se vašeho favorita, tedy Renaultu Clio týká, tak proti němu nic nemám. Mechanik ať prověří únik oleje kolem tyče řazení, to je zde dobrý indikátor stavu najetých km.

Pokud je skutečně cílem provoz s nulovými investicemi, pak vám doslova zakazuji Opel Corsa. Základní pohonné jednotky 1,0i a 1,2i do roku 2001 (tedy ve vaší cenové relaci) trpí hlučností rozvodových řetězů – oprava bývá drahá. Motor 1,4 měl až do roku 2003 předepsanou výměnu rozvodů po každých 60 tisících km, a to včetně vodní pumpy. A to tipuji minimálně na 7 tisíc Kč. Elektrické servořízení hodně namáhá alternátor, jehož generálky byste se u opelu také klidně mohla dočkat.

TIP: OJETINY: RENAULT Clio II - Francouzský ďáblík nezlobí
TIP: OJETINY: Opel Corsa (C) - Větší motory se prodraží

TIP: OJETINY: MAZDA 323 (BA) - Prostor, vzhled, spolehlivost
TIP: OJETINY: Fiat Punto - Punto je levné a stále se líbí

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
AnderN, 20.11.2005 22:58
Mozna by se hodilo alespon podepsat pod tu hromadku sprostych urazek ... take pravopis svedci o vysoke inteligenci autora ;) Take ja se priklanim spise ke Corse nez Cliu nebo Puntu, protoze Opel mel vzdy pomerne dostupny servis i nahradni dily a predevsim jednoducha auta, spolehliva s dobrou spotrebou. Je vsak pravdou, ze jsem nevlastnil zadny Opel novejsiho data (od 2000), takze nemohu posoudit, jak se kvalita v posledni dobe zmenila. Neblahych zkusenosti s francouzskymi Renaulty, a to jak 10 let starymi, tak i se zcela novymi, mam vsak nejen ja na rozdavani. Take kvalita jejich servisu neni v mnoha pripadech zrovna presvedcujici.
Radek, 21.11.2005 23:17
Pokud se rozhodujete mezi oplem a auty typu nissan almera, tak rozhodne bych sel radeji do nissanu. Na obranu renaultu musim rict, ze ja mam s renaulty naopak velmi dobre zkusenosti. Kvalita dnes jiz srovnatelna s nemeckymi vozy a jsou za lepsi ceny. Kdyby jste mluvil pouze o novejsich renaultech, tak bych tomu veril (prvni laguny nebyly dobre), ale kdyz takto pisete i o starych renaultech, tak se dost divim. Ja mam se starymi mozna jeste lepsi zkusenosti nez s novymi (co se spolehlivosti tyce).
Martin Vaculík, 23.11.2005 10:44
Nepoužili jste jediný argument k vyvrácení objektivních konstrukčních nedostatků. Zdržte se osobních urážek. Tabulky spolehlivosti dle TUV, často papouškované v českých médiích, jen hondotí, jak auto dopadá u STK. Tam je jim jedno, že chrastí rozvodový řetěz. A také auto, které nejede, k STK nedorazí. Ano, tam corsa může dopadnout dobře. Já vycházím z interních informací o záručních opravách a opakujících se problémech jenž musely být řešeny samotnou značkou, které jsou mi dostupné jako jedinému novináři v ČR. A které u vozu po záruce platí zákazník, takže ho bolí více, než netěsný výfuk (nejčastější výhrada TUV). Že zrovna Vy jste najel s corsou kilometry, co já najezdím za půl roku, a nic s ní neměl, mne sice těší a přeji Vám to, ale v případě corsy sleduji tisícovky aut a z těch zprůměrováno vyplývá něco jiného. Dělám jen svou práci jak nejlépe umím. A upřímně se směji tomu, že corsa stačí na BMW. To ani výrobce nezamýšlel, dokonce o tom ani nesnil. Je to jako když se polodementní chlapeček ve školce (dnes úspěšný hokejista) svojí již tehdy značnou silou zastával trabanta svého tatínka. I kluci, co jejich rodiče měli Tatru 613 či Ford Sierra, museli držet hubu, jinak by přes ní dostali. I když zejména u toho anonymního pisatele pochybuji, že zde bude fyzický fond na jeho straně, bylo by zajímavé ho potkat.
anonym, 30.11.2005 08:51
clio Je bezva a corsa ze srčka vim co sme meli doma. clio je lepší než corsa a zrazlí pekáce od škodovky.Autor to napsla dobře proti nemu nic nemám a mám stejny názor.
anonym, 30.11.2005 08:58
To co si napsal se mil ibi sem pro renaulty mám doam starší model a nové modely a sou lepší .
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů