Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Tucson trápí vysoká spotřeba

Nové modely
iHNED | 04.08.2015
Nástupce modelu ix35 se chlubí luxusní výbavou včetně chlazených sedaček, navigace nebo kůže. Má silný benzínový motor a bleskovou automatickou převodovku, jediným problémem je jeho vysoká spotřeba.

Hyundai zřejmě trpí lehkou formou názvové schizofrenie. Jak jinak si vysvětlit fakt, že pořád přehazuje název svého kompaktního SUV. To se v první generaci jmenovalo Tucson, ve druhé ix35 a nyní se opět vrací k původnímu označení. Místo výroby ale zůstává stejné. Novinka se už měsíc vyrábí v závodu ve slezských Nošovicích.

Hyundai Tucson je tedy vyrobený v Česku a zároveň navržený hlavně pro Evropu. Za jeho designem totiž stojí evropské oddělení korejské automobilky, jehož šéfem je známý návrhář Peter Schreyer. Ten zhodnotil své působení u německé luxusní značky Audi. Díky tomu vytváří auta s výrazným vzhledem, což je na novém tucsonu na první pohled poznat. Vyloženě vyzývavě tvarovaná příď se množstvím použitého chromu Audi podobá. Auto dokreslují pěkná brzdová světla vzadu, a tak celkově působí vyváženým dojmem.

Kompaktní SUV rozměrově narostlo, což je patrné v interiéru. Vzdušnost kabiny ještě podtrhuje panoramatické střešní okno nebo v případě testovaného vozu také zvolené světlé kožené čalounění sedadel. I ve druhé řadě je dost místa pro nohy a hlavu. Opěradla jsou navíc polohovatelná.

V případě, že zákazník oželí rezervu a spokojí se jen se sadou na opravu kola, má k dispozici kufr s dvojitou podlahou a základní kapacitou 513 litrů. Dovnitř se přistupuje elektricky ovládanými pátými dveřmi. Hyundai navíc u konkurence odkoukal bezdotykové otvírání, kdy se stačí k zádi přiblížit s klíčkem v kapse a nohou naznačit kopnutí pod zadní nárazník. Dveře se pak automaticky otevřou, což je příjemné ve chvíli, když má člověk zaneprázdněné obě ruce.

All inclusive

Právě elektricky ovládané páté dveře jsou součástí top výbavy Premium, se kterou HN nový tucson testovaly. V této verzi je auto takzvaně v plné palbě, ceník nabízí jen jediný příplatek, a to za metalízu v ceně 15.900 korun. Hyundai ke svému SUV jinak dodává vše, včetně prvků, za které by se u řady jiných výrobců platily desetitisíce. Samozřejmostí je třeba tempomat nebo dvouzónová klimatizace. Kromě vyhřívaného volantu a sedadel (dokonce i ve druhé řadě) je velkým překvapením také chlazení předních míst, což je méně obvyklá výbava i u luxusních aut. Tucson má navíc sadu bezpečnostních asistentů nebo čtečku dopravních značek. Neplatí se dokonce ani za mediální systém s navigací, která funguje rychle. Displej navíc zobrazuje i záběry z parkovací kamery.

Díky takové porci výbavy se posádka cítí skoro jako na palubě prémiového SUV. Rozdíly ale přece jen patrné jsou. Kůže není na pohled tak špičková jako u luxusních aut, tudíž se dá očekávat i její rychlejší opotřebení. Měkké plasty použité na palubní desce také prozrazují příslušnost k levnějším značkám. Komu ale na detailech nesejde, může mít radost z jednoho z nejlépe vybavených SUV na trhu.

Má hlad

Testovaný kousek byl osazen novým přeplňovaným benzínovým čtyřválcem, který se před nedávnem objevil i u dalšího modelu z Nošovic – hatchbacku i30. V případě tucsonu jde navíc o jedinou možnost, jak jej řídit s také novou automatickou převodovkou se dvěma spojkami a sedmi rychlostmi. Jinak je klasickou možností buď manuální „šestikvalt“, nebo pro diesel pak postarší šestistupňový automat.

Zážehový motor má obstojný výkon 176 koní, navíc je velmi tichý. Spolu s dobrým odhlučněním kabiny to znamená klidné cestování. Automat řadí rychle, bez prodlevy a je vybaven i sportovním režimem, při kterém jednotku nechává víc vytáčet. K úplné spokojenosti chybí jen páčky pod volantem pro manuální řazení, které jsou u takových převodovek obvyklé.

Motor se ale musí potýkat s poměrně těžkým vozem. Přece jen plně vybavený tucson váží 1 770 kg. I tak ale dynamika nepatří k nejhorším, auto zvládne zrychlit z nuly na 100 km/h za 9,1 sekundy. Více práce pro pohonnou jednotku ale znamená větší odběr paliva. Po týdnu ježdění palubní počítač hlásil rovných 10 litrů benzínu na 100 km. Čistě ve městě se dokonce spotřeba může vyšplhat i přes 11 litrů, při pomalejších cestách mimo město si pak nejčastěji řekne o 9 litrů. To jsou hodnoty, které by mohly řadu zákazníků od jinak dobrého motoru odradit. Dá se tedy očekávat, že prodejům bude vévodit hlavně nafta.

+ Velmi bohatá výbava v ceně

+ Tichý motor

+ Povedený automat

+Komfortní podvozek

-Poměrně vysoká spotřeba

-Vyšší hmotnost

-Horší vzhled některých použitých materiálů

Děr se nebojí

Mezi tucsonem a jeho předchůdcem ix35 se ale odehrál zdaleka největší skok v případě jízdních vlastností. Zatímco starý model působil na silnici vyloženě tupě, novinka se může směle vydat do boje s konkurencí. Podvozek je dobře navržený. Auto se do zatáček tolik nenaklání a je stabilní nejen na okresních silnicích, ale i při vysokých rychlostech na dálnici. Na českých silnicích lze určitě ocenit i ideální nastavení tlumičů, které korigují případné nerovnosti i větší výmoly. Pozor je potřeba dát spíš jen na výjimečně velké příčné prahy a díry. Slabší je pouze řízení, které by si zasloužilo méně horlivé zásahy posilovače. To ale k tomuto segmentu tak nějak patří.

Kdo chce občas vyrazit s autem mimo asfalt nebo doufá ve větší jistotu za špatného počasí, může si pořídit tucson s pohonem všech kol. Ten je k dispozici jak pro testovaný 1.6 T-GDi, tak pro diesel 2.0 CRDi ve výkonnostních verzích 136 a 186 koní. Naopak základní zážehový 1.6G Dia a vznětový 1.7CRDi jezdí vždy jen s pohonem předních kol.

Systém 4x4 je řešený mezinápravovou spojkou, jejíž řídicí jednotka sama rozhoduje, zda vůbec a popřípadě jak moc zapojí do práce i zadní kola. Řidič má pak k dispozici tlačítko Lock, kterým dá signál, že má auto mít pohon na všechna čtyři pořád. Kromě toho lze v přírodě ještě využít asistent pro sjíždění kopců, který zaručí stálou sestupovou rychlost. Se světlou výškou 172 mm je ale lepší se vyhnout extrémnímu off-roadu, čtyřkolka tak většinou majiteli poslouží jen k občasným projížďkám po polních cestách.

Automobilce Hyundai se s novým tucsonem povedl obrovský skok kupředu. Díky výbavě a jízdním vlastnostem se s předchůdcem už ani nedá srovnávat.

Tabulka technických parametrů:

Hyundai Tucson 1.6 TGDI

Motor: zážehový přeplňovaný čtyřválec

Objem (cm3 ): 1 591

Výkon (kW/k): 130/176

Točivý moment (Nm): 265

Rozměry (mm): 4 475 x 1 850 x 1 645

Rozvor náprav (mm): 2 670

Objem kufru (l): 513/1 503

Zrychlení (0–100 km/h): 9,1 s

Max. rychlost (km/h): 201

Komb. spotřeba (l/100km): 7,5

Hmotnost (kg): 1 770

Převodovka: 7stupňová aut.

Cena vozu (Kč): 779.990 Kč

Hodnocení článku
3.2 z 5 (64%)
Hodnoceno: 41x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
TomasB, 16.09.2020 23:20
Já nepochopím, že si takovej šunt někdo koupí. Tečka a ani netřeba řešit spotřebu, kvalitu,... prostě sračka.
capslock, 16.09.2020 23:21


Ty toho nechápeš víc.
TomasB, 17.09.2020 00:13


Tak nějak lepší, než bet chytrej jak rádio Jerevan.
Citroenak, 18.09.2020 14:30


Smiem vediet, ako vase urazky mimo temu pomahaju pri rieseni problemov v skutocnom zivote?
TomasB, 18.09.2020 16:47


Ono se dá urazit auto? Nebo značka? Někdo si koupí krám a pak se diví, že to má problémy, že to žere, že originál DPF sojí i víc než je hodnota auta a podobně.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů