Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Sonata

Poradna
Petr Šikl | 15.10.2007
dalších 12 fotek
foto: TipCars.com
Čtenář vlastnící třídveřový Accent se poohlíží po větším voze. Do oka mu padla Sonata z roku 2002, kterou si dnes pokusíme detailněji přiblížit.

Dotaz: Tímto bych Vás chtěl požádat o radu - vlastním třídveřový Hyundai Accent 1.3 z roku 1998 (bez problémů), a potřebuji vyměnit auto. Cena do 150.000,-. Rád bych zůstal u stejné značky. Našel jsem jak Accent, tak Lantru i Elantru, ale nejvíce mě zaujala Sonata r.v.2002. Bohužel jsem na Vašich stránkách nenašel žádné informace o tomto voze.


První Sonata se v ČR objevila v roce 1991 (vyrábí se však od roku 1985). O dva roky později přichází facelift. Automobilka však označila omlazovací kůru za druhou generaci. Ta vydržela na trhu do roku 1998, kdy přišla třetí generace. V roce 2001 nastupuje čtvrtá a před dvěma roky zatím poslední pátá. Nás bude zajímat především třetí a čtvrtá generace.

Třetí generace stejně jako ta předchozí se vyráběla pouze jako čtyřdveřový pětimístní sedan s motorem vpředu a pohonem předních kol. O pohon se staral zážehový čtyřválec s rozvodem DOHC 2.0, který produkoval 100 kW při 5800 otáčkách. Točivý moment dosahoval hodnoty 180 Nm při 4600 ot./min. Ve spojení s pětistupňovou manuální převodovkou se však nevyznačuje přílišnou úsporností (průměrná spotřeba běžně 10 l/100km). Ve spojení se čtyřstupňovým automatem spotřeba roste ještě více. S hmotností 1395 kg zvládal vůz stovku za 9,6s a dosahoval maximální rychlosti 205 km/h.

Druhou pohonnou jednotkou byl zážehový šestiválec 2.5 produkující výkon 118 kW (160 koní) při 6000 ot./min. s točivým momentem 230 Nm při 3750 ot./min. Opět bylo na výběr mezi pětistupňovou manuální nebo čtyřstupňovou automatickou převodovkou. Šestiválec dokázal 1411 kg těžkou Sonatu rozjet na 212 km/h a akceleroval na stovku za 8,5s.

Motory patří k poměrně spolehlivým. Opomenout by se neměla pravidelná výměna zapalovacích svíček a čistění trysek. Zvýšenou pozornost by majitel měl věnovat rozvodovému řemenu. Ten se doporučuje měnit již po 60 tis. kilometrech. Riskovat jeho protržení a následnou destrukci motoru není správným řešením. Po dvojnásobné porci kilometrů se lze setkat s olejem, který protéká přes těsnění. Za případným přehříváním motoru může stát znečištěný chladič, popř. únik kapaliny chladícího systému. Samočinné převodovce se raději vyhněte, nemá dlouhého trvání. Spojka vydrží zhruba 100 tis. kilometrů.

Rozvor 2700 mm zaručuje solidní vnitřní prostor, přičemž zavazadlový prostor s objemem 398 litrů nabízí v této kategorii spíše podprůměrnou hodnotu.

I přes použití víceprvkové zadní nápravy se automobilce Hyundai nepodařilo vyladit chování Sonaty a tak o nejisté chování není nouze. Zřejmě byl podceněn nedostatečně dimenzovaný stabilizátor. Řízení je nekomunikativní a řazení delší ale celkem přesné. Podvozek je komfortně naladěn, houpe, více se naklání a při rychlejší jízdě se stává nedotáčivým.

Čtvrtá generace Vás zajisté bude také zajímat. První vyrobené vozy totiž lze koupit za stanovený finanční limit. Základní motorovou jednotku opět představoval benzínový dvoulitr s výkonem 96 kW a točivým momentem 178 Nm při 4500 ot./min. To stačilo na maximálku 200 km/h a zrychlení na stovku za 10,9s. Vůz přibral téměř sto kilo na hmotnosti a tak nelze čekat od tohoto agregátu nějaké nadprůměrné jízdní výkony. Spotřebu paliva lze dlouhodobě udržet na 9 litrech (12,4/7,1/9,0)

Šestiválcový dvaapůllitr vystřídal silnější 2,7. Ten dovedl poskytnout 127 kW při 6000 ot./min. a točivý moment 245 Nm při 4000 ot./min. Tyto parametry stačili na maximální rychlost 220 km/h a zrychlení na stovku za 8,2. Průměrná kombinovaná spotřeba se dá u tohoto motoru se pohybuje na 11 litrech, což není vzhledem k poskytovanému výkonu tolik. Pohotovostní hmotnost je 1515 kg a obuté pneu rozměru 205/60 R16.

Časté závady:

- poruchy imobilizéru

- prasklé klínové řemeny

- elektrické ovládání oken

- závady převodovek

- předčasné opotřebení tlumičů a silentbloků na zadní nápravě

- závady alternátoru, vybité akumulátory

(+) dostatek místa v podélném směru i na výšku díky nízko položeným sedadlům

(+) dobrá výbava

(+) cena

(+) komfortní přední sedadla

(+) plnohodnotné náhradní kolo

(-) horší dílenské zpracovaní a drnčení plastů

(-) vyšší míra hluku v interiéru

(-) laciné plasty v interiéru

(-) průměrný účinek brzdové soustavy

(-) žíznivější motory

(-) méně vitální dvoulitr v třetí generaci

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
kuko, 16.10.2007 15:58
já bych reagoval k tomu kufru - ano 390litrů vypadá jako relativně málo, ale Sonatu si přece nebude kupovat nějaký chalupář nebo někdo, kdo stěhuj 3x do týdne ledničku.
Na pár cestovní tašek 390 litrů bohatě stačí.
Já osobně mám Megana Sedan, kufr 520 litrů. Na doraz jsem ten objem využil za 2 roky snad 5-krát. A i kdyby byl menší, nic se neděje, dám prostě nějaké věci na zadní sedačky. Kdo se mít velkej kufr (rodina, hodně haraburdí) ať si koupí kombíka.
Šakal, 16.10.2007 19:40
No ta Sonata je okopčený MB třídy C, nebo alespoň pokus o podobný předek. Jinak si myslím, že to asi nebude výrazně špatné auto, ale zase žádný zázrak. Nechci to auto hanit ani hodnotit, protože přímo s tímto modelem nemám žádnou zkušenost. Obecně vím, že korejské vozy bývají poněkud humpolácké (hluk, špatné řazení, nekvalitní plasty a td.), ale někomu to nevadí. Myslím, že by stálo za zvážení opravsu sáhnout po nějakém japončíkovi. No ale proti gustu žádnej .......
Corlis, 20.11.2009 13:03
já mám aktuálně sonatu rv 98, dvoulitřík s LPG a nemůžu vynachválit. Po koupi vstupní servis 8tis a jen jezdím, vše, co má fungovat, funguje. Ano, drnčí uvnitř, plasty nestojej za nic, kvaltovka nejde řádně jak by měla/ale převodovka je v pořádku/, je to proste korejec. Ale pohodlí, klima, rádio kvalitní/kupodivu/,široké všude, velký úhel otevření zadních dveří, kufr nic moc /mám tam rezervu, místo ní toroid lpg/,ale ty tašky s nákupem tam dám vzdy a když se nevejde ,dám dovnitř. Dvoje sedačky pro děti dám bez problémů a převozy dětí taky. Auto je pohodlné, vcelku tiché, nikde mi nic nemlátí, dobře tlumí nerovnosti. Vadí mi trochu zvláštní zvuk motoru, "kovový", ale známá má lantru a prý to samé, je to normální /mladší verze jsou již tiché/ takže neřeším. Náhradní díly jsou dražší, ale zase se dají sehnat na vrakovištích nebo druhovýroba atd. Pro takové to "domácí poježdění" naprosto stačí. Spotřebu mám skoro 11l plynu po Praze, v benzínu je prý kolem deseti. A hlavně, vyšla mne do 40tis i se servisem........pokud se nic vážného nestane, do dvou let přestoupím na mladší verzi a v automatu.
Alfiboy, 19.01.2016 10:52
Tuhle Sonatu mám. Reálně - koupil jsem ojetou, spojka poprvé měněna při 150 t. km. Klíňák si občas hvízdne, rozvody dělal předchozí majitel.
Brzdy a asistenti jsou ok. Jo, auto jako koráb trochu houpne, ale zažil jsem o dost horší. Do smyku se mi ho nepodařilo utrhnout i když jsem se snažil. Pravda, vzhledem k váze nešetřit na gumách ani v létě natož v zimě.
Dálka občas zlobí, někdo tvrdí, že záleží na energetických zdrojích okolo. Motor si vezme okolo 9 litrů (kombinovaně) a je jedno, jestli jede klima. Palubní počítač je omezenější, Samozatahování oken není. AC funguje super a ihned. Kdo někdy hrál tetris, naskládá do kufru kočár, kufr, bágly, tašky i bundy.
V autě je pořádně slyšet motor od cca 3200 otáček. Do 2000 máte dojem, že je to elektromobil. Ticho. Utáhne to i slabší baterka, ale na zimu radši silnou. Reflektory jsou hezký, ale zažil jsem větší světelné výkony. Design je podle mne pěkný (jasně, zepředu Mercedes, zezadu Jaguár).
Je nutné si zvyknout na základní věc a to je fakt, ale hodně předimenzovaný posilovač řízení. Díky němu máte pocit nepřesného řízení.
Ale svezení nemá chybu.
PS: Nezažil jsem jediné zaskřípaní plastu.
danet - redakce TipCars, 20.01.2016 10:30


Dobrý den, popište prosím Vaše zkušenosti se Sonatou v recenzi na TipCarsu: http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost Budeme potěšeni!
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů