Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai ix35 nahrazuje populární Tucson

Nové modely
Jiří Vaculík | 09.03.2010
Spolu s kvalitativním vzestupem značky Hyundai motoristická veřejnost dlouho očekávala nástupce oblíbeného SUV Hyundai Tucson. Nyní přichází na český trh se sebevědomými cenami.

Hyundai Tucson si získal za léta své výroby poměrně slušnou popularitu, do dnešního portfolia automobilky ale už vzhledem příliš nezapadal. Také na český trh proto v těchto dnech přijíždí jeho ideový nástupce, který v souladu s trendem posledních let nese nové kódové označení ix35. Tuzemská konkurence ovšem nespí, a tak bude novinka bojovat o přízeň i s domácím lídrem segmentu – Škodou Yeti - a evropským lamačem prodejních žebříčků - Nissanem Qashqai.
Hyundai si od ix35 slibuje tisíce prodaných kusů a nových zákazníků. Zasloužit se o to mají vzhled, špičková úroveň techniky, bohatší výbava a větší vnitřní prostor pro hlavu, nohy a hlavně zavazadla. Auto bylo navrženo v Evropě, ve výzkumném a vývojovém středisku v Rüsselsheimu a tvarově navazuje na koncept ix-onic z roku 2009.

TIP:Ojetý Hyundai Tucson – zvolit benzín, nebo diesel?

Nový ix35 je delší, širší a nižší než tucson (o 85 mm, 20 mm a 20 mm) a jeho rozvor byl prodloužen o 10 mm na 2 640 mm. Celkové rozměry na délku a šířku jsou srovnatelné se současnými vozy nižší střední třídy (délka 4 410 mm, šířka 1 820 mm, výška 1 660 mm/1 670 mm včetně střešních ližin). Provozní hmotnost se podle motorizace pohybuje v rozmezí 1 455–1 787 kg.
Základem nabídky bude předokolka s motorem 1.6 (103 kW/140 k) s 6stupňovou manuální převodovkou ve výbavě Classic. ix35 v ní bude stát na litých discích obutých do pneumatik 215/70 R16. Dobrou zprávou pro zákazníky je, že i v základním provedení je bezpečnostní výbava kompletní a shodná pro všechny verze – tedy ABS s elektronickým rozdělovačem brzdné síly EBD, brzdový asistent HBA, stabilizační systém ESP, protiprokluzový systém TCS a systém bránící převrácení vozu ROP, asistent pro rozjíždění do kopce HAC a pro sjíždění ze svahu DBC, airbagy řidiče, spolujezdce, boční a okenní pro všechny řady sedadel, aktivní přední opěrky hlavy i úchyty pro dětskou sedačku Isofix. Komfort zajistí například ve dvou osách stavitelný volant, elektrická vyhřívaná zrcátka a ovládání oken vpředu i vzadu, dálkově ovládané centrální zamykání s alarmem nebo integrované rádio s přehrávačem CD a MP3, ovládáním na volantu a vstupy USB i AUX. Takovouto ix35 si Hyundai cení na 409 900 korun, do prodeje se ale dostane až na podzim a za klimatizaci bude nutné připlatit rovných 30 tisíc Kč. Metalický lak vyjde na dalších 13 tisíc korun, a to bez ohledu na výbavu.

TIP: Nový Hyundai Tucson dostal moderní techniku
Vyšší stupně výbavy budou kombinovatelné výhradně s dvoulitrovými motory – jedním benzinovým (120 kW/163 k) spojeným 5stupňovou manuální převdovkou a dvěma naftovými o různém výkonu (100 kW/136 k a 135 kW/184 k) spřaženými s 6stupňovým manuálem. Silnější diesel bude k dispozici od dubna a pro automobily s agregáty 2.0i a 2.0CRDI/135 kW ve výbavě Style nebo Premium a pohonem 4x4 půjde za 40 000 doobjednat i 6stupňový automat s možností sekvenčního řazení.
Nejlevnější čtyřkolka (2.0i Comfort) vyjde na 549 900 Kč, což je o rovných 25 tisíc více než nejlacinější diesel (2.0CRDI/100 kW Classic).
Kufr patří svým objemem 591 litrů v pětimístném uspořádání mezi největší ve své třídě. Sklopením zadních sedadel vznikne zavazadlový prostor o objemu 1 436 litrů. Všechny modely kromě provedení Classic jsou sériově vybaveny svinovací roletou, jejímž natažením lze přepravovaný náklad zakrýt před zvědavými pohledy kolemjdoucích.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pavlik, 10.03.2010 11:57
Nějak nechápu pojem "skutečná auta" - opravdu mu nerozumím. Jinak tento (fx 35) jsem viděl "na živo" a nemám k němu žádné výhrady co do designu. Navíc pokud vím desing tohoto vozu se dělal v evropě.
free78, 10.03.2010 12:01
IX35 byl designován a vyvinut v německém Rueselheimu. Designér přišel z AUDI - tam dělal např. AUDI TT Coupe. Kde je teda ta korea? V tom že investor, který to celé zaplatil je Korejec?
To jako kdyby se to prodávalo jako specielní levnější edice AUDI - řekněme AUDI Q3 Entry, tak by "pojetí smyslu pro design, o přirozený cit" bylo rázem OK?
donald, 10.03.2010 12:44
Ne, ale mám šikmý oči!
T.J., 10.03.2010 15:29
Ale no tak pánové... to už přece nemůžete myslet vážně. Už jen kvůli tomu jsem jasně psal, že se nejedná o jev majíc něco do činění z globalizací. Najmout si nějakého designéra bůhí odkud, ještě není zárukou zdařilého designu. Jako podobně pracující člověk vím, že takoví lidé jsou především od rána do konce směny bičování za přehnaný luxus. A to platí třeba i u BMW nebo dejme tomu u Lexusu. Ovšem jsou mnohem méně limitování, než právě u těchto "chydších příbuzných". Ovšem to vše není podstatné. Pro mě je podstatné, jaký z toho mám já, výsledný dojem, a ten není zrovna nic moc. Neříkejte, že nevidíte tu lacinost? Tu kolotočovou přeplácanost prvky alá stříbrný tvrdý plast! A to už jsem tušim v oktávce viděl něce jako karbon!! Proboha oko stylisty a designéra, estéta musí zaplakat. Tak to protě je, a Franta z hospodody "Na růžku" s tím prostě nic nenadělá. BTW: nedostalo se mě odpovědi stran "srdíček" u fordu nebo se Vám to někomu líbí? Probůh to asi néééé!!!!
free78, 10.03.2010 15:48
Srdíčka ve Fordu jsem neviděl. Ať se na tu Hyundai dívám jak chci, jeví se mě osobně jako relativně OK, tedy vzhledem k ceně. Vemu li exteriér, tak vepředu klidně mohl být znak FORD a FORD to mohl klidně prodávat manísto modelu KUGA. Zezadu možná malilinko přopomíná stylem křivek větší a o hodně dražší Subaru Tribeca. Interiér takový normální. Mě osobně se třeba líbí více než ten v Renault Megane III. Lacinost z toho dle fotek vážně nevidím, chce to vidět na vlastní oči. Lacinost na mne právě - dle fotek - čišela z Megana III, proto se rovněž chystám omrknout to na vlastní oči jak to vypadá v reálu.
Každopádně mám ale dojem, že přestože centrum vývoje a designu je v Německu, je na tento vůz nahlíženo s předsudky, protože "je to jen Hyundai z Koreje". Prodávat to pod jménem FORD, prodeje stejného vozu by skočili na 3-násobek. Prodávat to jako specielní levnější edici AUDI, tak prodeje vyskočí na 6-ti násobek. Příslušnost ke značkám táhne.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů