Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai H1 – dodávka za pár korun?

Poradna
Blaháček Marek | 27.03.2015
foto: inzerce TipCars.com
Korejské Hyundai H1 dnes koupíte už za 50 tis. Kč. Je to ale auto, na které se můžete spolehnout?

DOTAZ: Rád bych koupil nějakou starší dodávku na převážení stavebního materiálu. Chci něco levného (cena kolem 100 tis. Kč), co vydrží větší zatížení. Z tohoto důvodu bych asi volil diesel. Padl mi do oka starší Hyundai H1 předchozí generace. Doporučíte mi jej?


ODPOVĚĎ: Předchozí generaci modelu H1 nevidíme v bazarech moc často. Momentálně se jich nabízí k prodeji cca 30 kusů a všechny pohání turbodiesel 2,5 16V CRDi o výkonech 74 kW nebo 103 kW (v prodeji od roku 2003). Jak jsem zmínil už v úvodu, ceny se pohybují od 50 tis. Kč za ročníky 2002-2003 s nájezdem přes 200 tis. km. Poslední ročníky do roku 2007 koupíte až za 170 tis. Kč. S Vaší cenovou relací bych volil vůz kolem roku 2006 s nájezdem do 120 tis. km. A prosím, zaměřte se na výkonnější dieselový motor se 103 kW. V prodeji ve své době byla i benzínová varianta 2.4i (G4JS) s výkonem 84 kW, která byla na toto auto příliš slabá a měla samozřejmě i vyšší spotřebu než diesel. Doporučovaný silnější agregát netrpí většími závadami, pokud do něj předchozí majitelé lili kvalitní naftu a nezapomínali měnit motorový olej. Motor používá vstřikování common-rail II. generace od firmy Bosch a rozvody jsou zde poháněné řetězem.

TIP:Hyundai zmodernizoval dodávku H-1

Samozřejmě se ale před koupí zaměřte hlavně na celkový technický stav vozu, což je priorita při rozhodování. Z Vašeho dotazu nevyplývá, o jakou karosářskou verzi máte zájem. V prodeji jsou valníky s žebřinovým rámem nebo častější skříňová provedení. Někdy narazíte i na devítimístnou verzi se samonosnou karoserií, což ale nebude ve Vašem případě ta pravá volba. Pokud budu vycházet z nejčastější nabídky na trhu, doporučím skříňovou verzi. Zde se o pohon starají kola zadní nápravy, takže trakce bude v zimním období závislá na zatížení vozu (pozor na stav zadního diferenciálu). V prodeji jsou i verze s pohonem 4x4. Technika auta je odvozena od Mitsubishi L400, což značí jistou odolnost. Vpředu najdete pseudo McPherson a vzadu klasickou tuhou nápravu. Do nákladového prostoru se dostanete pravými bočními posuvnými dveřmi nebo ze zadní části, kde mohou být křídlové dveře, popř. vcelku výklopné směrem nahoru. Pokud koupíte prodlouženou verzi s prioritou pro nákladový prostor, bude vedle řidiče místo pro další dva pasažéry, na dlouhé cesty to ale moc není, prostor je dost stísněný.

Největším nedostatkem je nepřesné řazení a také chod řadicí páky jde značně ztuha. Zkrátka převodovka se tu úplně nepovedla a tak si na její stav i hlučnost při testovací jízdě dejte pozor zvláště u kusů s vyšším nájezdem. Někteří majitelé si stěžují také na slabší brzdy, což by mohl být problém i při častých jízdách s plně naloženým vozem. V interiéru nečekejte žádné překvapení, dílenské zpracování je jen průměrné. Starší ročníky trápí zvýšená koroze.


Novější současná generace se prodává od roku 2008 a její ceny začínají zhruba na 200 tis. Kč. Pro zájemce doporučuji k přečtení recenzi našeho čtenáře.

Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 27x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
tomaskrtek, 20.03.2015 09:32
naftový motor je licenční Mitsubishi-resp. celá dodávka je Mitsubishi, dával se do Pajera, jediný problém může být elektronicky řízené čerpadlo. naštěstí je možné jej zaměnit za podstatně odolnější mechanické. H1 se dělala i jako čtyřkolka, pohon je taktéž z Pajera, ale tahle verze se bude těžko hledat, je extrémně oblíbená v severoafrických státech občas se označuje jako Starex. nebál bych se ani benzínového čtyřválce 2.4, taktéž Mitsubishi. díky tomu že se jedná o relativně archaický motor jde bez problémů dát do plynu, a nádrž je možné umístit pod auto místo rezervy. loni jsem benzínovou sedmimístnou verzi měl a musím uznat že to je hodně povedené auto, příjemně se řídí, sedačka řidiče je velice pohodlná, a celkově je povedený prostor vepředu. jen pozor na zadní náhon u nenaloženého vozu, hlavně v zimě, to bude něco jako žigulíky . ale zase je výhoda v malém poloměru otáčení. rezne jim spodek, hlavně prahy. ceny jsou velice nízké, dá se koupit už od dvaceti tisíc. já to svoje prodal za 35, a byla to krátká verze 2+2+3 s dvojitou klimou, rok 99 se zaplacenou EKO a tažným na 1500kg. docela toho lituju, díky zadní lavici která se dala složit na boky se do něj vešla i paleta. a prostřední otočné sedačky byly taky super, navíc se z nich a zadní lavice dala udělat velká postel pro dva hrochy nebo tři lidi. užitečné auto za pár korun, a měl jsem z něj celkově dobrý pocit, bylo dobře zpracované.
PetrT, 20.03.2015 11:52




V benzínu to může být fajn auto, vypadá pořád dobře a v osobní verzi má i dost slušný interier. Nerezne, na rozdíl od origo Mitsu.
Ta teréní verze je úžasná, jednu mají ted v Kralupech, jezdím kolem a nejde přehlédnout.

A když si vezmu kolik dnes stojí je to v benzínu dobrá volba. Naftu bych asi ale nebral, jestli to je tedy stejný motor jako v L200 tak žádný držák to neni. A v dodávce bude mít natočeno hodně.
capslock, 25.03.2015 15:08


Měl jsi ji v benzínu nebo plynu? Jaká byla spotřeba? Ev. kolik zhruba točí motor na 5 ve 130 km/h? K téhle verzi není nikde žádné info.
tomaskrtek, 25.03.2015 21:23


benzín, o plynu jsem uvažoval kdybych si jí nechal. teď jezdí po Brně už v plynu. žravá byla asi dost, hlavně po městě měla psaných snad 16-17/100. okresky reálně do deseti, já s ní najel sotva 500km. a hlavně okresky. dálnici jsem nejel takže nepovím. ale tomu autu vyšší rychlost neseděla, 100 bylo tak akorát. jednička a dvojka hodně krátké, tak na rozjezd. možná najdu kopii TP, mám na něco kouknout?
capslock, 26.03.2015 23:29
Takhle mi to stačí, děkuji.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů