Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Getz - Korejský etalon

Odborné recenze
Martin Vaculík | 31.07.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Hyundai Getz je prvním korejským malým vozem evropského formátu, který ani uznávané tuzemské Škodě Fabii nedopřává podstatný náskok. Velkorysé záruky výrobce, nečekaně dobrá spolehlivost a hlavně příznivé ceny z něj dělají lákavou nabídku.

Jako ojetý se getz zatím vyskytuje pramálo. Tyto vozy bývají málokdy prodávány dříve, než po třech letech. Jelikož korejský malý vůz přišel na trh v květnu roku 2005, tak se první exempláře tohoto stáří dožily sotva před pár týdny. Průměrný soukromý uživatel si jej jistě nechá ještě podstatně déle, i proto, že getz se zatím projevuje jako spolehlivý vůz.

Třída malých, ale zdatných aut (schopných i dlouhých cest, příkladem budiž punto, polo, Peugeot 206, clio či fabia), je čistě evropskou záležitostí. A tak je s podivem, jak přesně se do ní Korejci s Getzem strefili. Tuhou a dobře zpracovanou karosérií a třeba i velmi rozměrnými sedačkami poskytujícími slušné pohodlí předčí getz i mnohé zmíněné vozy. Racionální zákazníky dokázal nalákat velmi příznivou cenou (jenž u základních variant sešplhala až k dvousettisícové hranici) a velkorysou zárukou tři roky bez omezení počtu kilometr, v rámci které Hyundai mění svým zákazníkům i třeba komponenty podvozku, jenž bývají jinde považovány za spotřební materiál. Prakticky jediné, čeho se velkorysá záruka netýká, jsou brzdové destičky (!).

Emocionální zákazníci zase oceňovali vnější tvary, jenž se u getze opět zcela nekorejsky povedly. Ani jim nevadilo, že je oproti zmíněným konkurentům zhruba o deset centimetrů kratší, což se podepsalo na objemu zavazadlového prostoru.

Kdo čeká, že slabiny vozu méně zavedené značky se projeví při jízdě, může být také překvapen. V rychle projížděných zatáčkách sice relativně vysoký getz (v němž se i o trochu výše sedí) opouští zvolenou stopu dříve než fabia, ale nerovnosti vozovky jej nevyvedou z míry, což je na českých silnicích možná důležitější. Vadit tak bude nejvíce nepřesné gumové řazení, trochu také charakteristika motorů. Nejběžněji se vyskytuje třináctistovka, jenž výkonově zcela vyhovuje, tradičním problémem korejských motorů však je sladění jejích reakcí na pokyny plynového pedálu a průběh točivého momentu. Při rozjezdu buď otáčky letí vzhůru nebo se dusí, ke svižné akceleraci jej musíte za cenu vysoké hlučnosti dost točit. Kdo od výkonu 60 kW čeká bezproblémové zvládání dálničních stoupání, je na omylu, protože tažná síla motoru chybí a ručička tachometru klesá již jen když vůz zahlédne kopec.

TIP:Ojetý Hyundai Getz – dokáže nahradit VW Polo?

Problémy se zatím vyskytly jen dva. Prvním byly vibrace zadních brzdových bubnů, s čímž výrobce při záručních opravách dlouho laboroval, ale od r.v. 2003 se problém již nevyskytuje. Řada getzů (výbava Dynamic a vyšší) obsahuje standardně ABS. Za jeho nefunkčnost (signalizovanou rozsvícením kontrolky) mohl zoxidovaný konektor řídicí jednotky, ve kterém kondenzovala voda. Zastoupení značky svolalo majitele do servisů, konektor dostal odvětrání a ochranu speciálním mazivem, takže dnes již se problém nevyskytuje.

Tříválcový turobodiesel používá vstřikování Common-Rail od firmy Bosch, takže se mohou vyskytnout zejména úniky nafty z vysokotlakého čerpadla, ale i stávkující vstřikovače. Naopak skoro vůbec getz netrpí vůlemi v táhlech příčných stabilizátorů, ač jejich konstrukce je zde podobná jako u Škody Fabia, jenž touto závadou takřka proslula.

HODNOCENÍ

SPOLEHLIVOST4 
TECHNICKÁ ÚROVEŇ3 
CENY OJETIN 3 
PROVOZNÍ NÁKLADY3 
SERVIS 3 

CHARAKTERISTIKA MODELU
Karosérie tří či pětidveřový malý hatchback
Motory 

zážehové řadové čtyřválce 1,1i 12V (46,4 kW), 1,3i 12V (62,5 kW), 1,6i 16V (77,2 kW)
přeplňované vznětové tříválce 1,5i CRDi 12V (60,3 kW).

 
Pohon přední kola
Rozměry 3810x1665x1490 mm
Rozvor 2455 mm
Zavazadlový prostor 254 litrů
Palivová nádrž 45 litrů
Oficiální prodej v ČR ano

PLUSY

+ vnitřní prostornost
+ přiměřeně kvalitní zpracování
+ praktický interiér
+ solidní jízdní vlastnosti
+ příznivé ceny
+ vzhledem k ceně bohatá výbava
+ tříletá záruka na nový vůz bez omezení počtu kilometrů

MINUSY

- nepřitažlivé šedé tóny uvnitř
- zápach interiérových plastů
- horší průběh točivého momentu u zážehových motorů
- hlučný a vibrující tříválcový diesel 1,5 CRDi
- méně přesné řazení
- malý zavazadlový prostor

JAK ŠEL ČAS

2002: V květnu představení modelu. Motory 1,1i 12V, 1,3i 12V a 1,6i 16V.

2003: V červenci příchod vznětového tříválcového motoru 1,5 CRDi 12V.

2005/2006: Očekáván face-lift modelu. Motor 1,5 CRDi 12V nahrazen stejně objemným čtyřválcem, nový motor 1,4i 16V s plynule proměnným časováním sacích ventilů.

ČASTÉ ZÁVADY

· koroze konektorů řídicí jednotky, následně nefunkční ABS (odstraněno v rámci svolávací akce)
· klepající zadní brzdové bubny
· rychleji opotřebená spojka
· při velmi rychlé jízdě po dálnici vyšší spotřeba oleje
· předčasně opotřebená zadní ložiska kol
· úniky nafty z vysokotlakého čerpadla (1,5 CRDi)
· vadné vstřikovače Common-Railu (1,5 CRDi)

DOPORUČENÝ MODEL

1,3i 12V (62,5 kW)

Zážehový řadový čtyřválec, dvanáctiventilový rozvod OHC, vícebodové elektronické vstřikování paliva.
Důvody:
Z hlediska českého systému zákonného pojištění je třináctistovka optimálním pohonem. Výkon má slušný, trochu jí chybí tažná síla v kopcích a ve vysokých otáčkách je hlučnější a ne zrovna úsporná, ale přesto je zatím vrcholem toho, co Korejci obecně mohou nabídnout.

NEBRAT

1,5 CRDi (60,3 kW)

Přeplňovaný vznětový řadový tříválec, dvanáctiventilový rozvod DOHC, přímé vstřikování paliva systémem Common-Rail.
Důvody: Ač má vyvažovací hřídel, tak tříválcový diesel vibruje, má nepříjemný zvuk a ne zrovna nejnižší spotřebu.

Hodnocení článku
3.9 z 5 (78%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
libor, 08.08.2006 00:34
tak amíci a splolehlivost jo :))) tak to asi ne jejich kary jsou sunky co se tyce spolehlivost a vykonu na objem...a korejsky auta se jim libej protoze korejci jim to vyrabej podle jejich gusta...Ta spolehlivost nevim nevim ale jinak se mi nektere veci od nich libi...Zebudou spolehlivejsi nez VW hmm tomu moc neverim
libor, 08.08.2006 00:37
to ze jde neco naodbyt jeste neznamena ze je to OK. Radsi nez Logan tak si koupim kvalitnejsi a spolehlivejsi ojetinu. Ze si uz kupujici neumi vybrat to je vec druha....
a-c, 10.08.2006 12:11
ze to jde na odbyt, predevsim znamena, ze to neni propadak - jak bylo vyse uvedeno - a o to predevsim slo. jinak koupit kvalitni a spolehlivou ojetinu neni v dnesni dobe nijak snadne, takze rovnez chapu majitele loganu - jednoduchost, casem provereny motor, zaruka, cena... pro nekoho podstatna pozitiva.
Martin, 27.04.2007 16:18
Ale jo v celku s recenzi souhlasim. Mame Getze 1.3 ve vyssi vybave asi 4 roky (neco pres 50tis Km) a rekl bych, ze aspon zatim se celkem osvedcil (jak v Cechach tak napr. v celkem narocnych podminkach na Korsice). Nesouhlasim s hodnocenim motoru. Neni to zadny zazrak, ale pri stoupani na dalnici rohodne problem neni, ani pri plnem osazeni (samozrejme kdyz je motor v optimalnich otackach). Se spotrebou bych taky nevidel problem bezne se da jezdit za 6,5 (a uspornou jizdou urcite i za min) a i kdyz motoru date poradne zabrat tak bude spotreba kolem 7,75L (coz neprijde na benzin spatny). Ackoliv mohu Getze zatim jen chvalit, recenzent ma v necem pravdu, prestoze se uz jedna o dost dobre auto (ve sve kategorii), stale jsou nektere detaily nedotazene (nastesti jich neni moc)...jeste by mohlo stat za to pohrat si designem aby byl smrncovejsi, volant by mohl byt z lepsiho materiálu, urcite by si pozornost zaslouzilo odhlucneni (ne ze byste v aute pri normalni jizde prisli o sluch ale, kdyz motor poslete na 4tis otacek a vice tak je to fakt slyset hodne a pusobi to neprijemne), ano prujezd zatackama by tez mohl byt o trosku lepsi... ALE kdyz jsme auto poradne obuli tak se situace zlepsila o 150% a stopu drzi fakt prekvapive slusne (jasne naklon cejtit stale). Na dalnici by pri rychlostech kolem 130-140 mohl o malinko jisteji "sedet", ale neni to auto na zavodeni. Celkove vzato bych rekl ze se zatim zda Getz jako dobra volba a celkove i o neco lepsi nez konkurencni Fabie. Predevsim s ohledem na cenu, protoze ta mi prijde pri obdobne vybave u Fabie uz fakt nechutna (opravdu neberu vpotaz HTPcka, to je nizsi liga). Vykonove jsou obe auta srovnatelne, Getz na tom bude o zdob lip (nizsi hmotnost, malinko pruznejsi motor...fabie v dlouhych kopcich na dvojproudovkach spis predjizdim). Motor fabie 1,4 MPI ve fabii je bych rekl nic nez prumerny (nechapu proc na tom WV nebo Skoda nezapracuje...oni asi maj radsi HTP coz mi neprijde idealni reseni). Spotreba asi opet srovnatelna, pri obou extremech bych lehce favorizoval Getze. Prostor pro posadku opet obdobny (mozna subketivne) lepsi v Getzovi (ano mozna jsem biased :o), kufr samozrejme v Getzovi maly, jeste o par litriku mensi nez ve Fabii (oboji nic moc ale da se). Jizdni vlastnosti o trochu lepsi asi ma prece jen Fabie. Nahradni dily jsou malicko drazsi na Getze ale ne o moc. Zaruka je lepsi u Getze. Dle dosavadnich info a osobnich zkusenosti je Getz drzak s mozna jeste mensima mouchama nez Fabie....
Eda01, 07.04.2010 23:48
Souhlasím, diesel jede kopec nekopec, prostě táhne, je mailčko hlučnější a když se nejezdí vyloženě rychle, spotřeba je max okolo pěti litrů. (např i při 170km/h je spotřeba max do 5,8
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů