Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Elantra se neztratí ani v Kanadě

Recenze uživatelů
Jirovec (Jiri) - Ontario, canada | 28.10.2008
foto: TipCars.com
Modely některých automobilek se dají označit slovem "globální". Známe je v České republice, vídáme je našich nejlbližších sousedů a potkáváme je i na dovolené v Evropě. Náš čtenář se však podělil o své zkušenosti z Hyundaiem Elantra až z Kanady.
Značka:Hyundai
Model:Elantra
Typ:GT
Bližší označení:HATCHBACK
Karoserie:5 dveří
Obsah motoru:2.0 l
Palivo:benzin
Rok výroby:2002
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:0
Najeto km nyní:170 000
Koupen jako:nový
Jak dlouho vůz využívám:6.5 roků
Průměrná spotřeba:< 8 l
Poruchy:kyslíkové čidlo, ložisko zadního kola
Předchozí vozidlo:Subaru Legacy 2.2 Station Wagon s náhonem na přední kola
Vůz jsem koupil v roce, kdy začala jeho výroba. Kromě zmíněných dvou závad nevyžadovalo auto žádné opravy. Výměna oleje a běžná údržba byla prováděna prodejcem. V 90 000 km byl podle doporučení výrobce vyměněn rozvodový řemen. Ve 120 000 km byly vyměněny rotory a brzdové destičky - spíše jako prevence.

Vlastníte vůz značky Hyundai? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!

V roce 2002 byla na vůz záruka 3 roky nebo 60 000 km. Od roku 2004 dává Hyundai na všechny vozy záruku na 5 let nebo 100 000 km. Elantra GT je pro kanadský trh plně vybavena (elektrické zámky, okna a zrcátka, air condition, palubní počítač, vestavěné mlhovky, dva airbagy, alarm, hliníková kola, diskové brzdy na všech kolech, výškově nastavitelný volant, filtrace vzduchu v kabině). Do Kanady se bohužel nedováží modely s dieslovým motorem.
Elantra GT byla vyráběna v Koreji. Proti původním modelům Hyundai je kvalita montáže nesrovnatelně vyšší. Po 6 a půl letech provozu nevykazuje karosérie žádné známky stáří. Interiér je sice relativně jednoduchý, ale z kvalitních materiálů. Proti vozům stejné kategorie (Toyota Corolla, Mazda 3) je prostornější na předních i zadních sedadlech. Zavazadlový prostor je i bez sklopení zadních sedaček dostatečný a při jejich sklopení umožňuje převážet značně rozměrné předměty.
Vzhledem k omezení rychlosti na kanadských silnicích - 100 km/h na dálnicích a 80-90 km/h na dvouproudých komunikacích - je výkon motoru (138 k SAE) zcela dostačující. Řazení je poměrně přesné, potíže někdy dělá zařazení zpátečky. Elantra má výborná, dobře vedoucí přední sedadla. Výšku a sklon sedadla řidiče lze manuálně manuálně nastavit.
Výrobce doporučuje výměnu oleje s filtrem po 6 000 km, což poněkud zvyšuje provozní náklady.
Výhradu lze mít k čitelnosti přístrojů (panel je evropského původu), které mají světle šedé číslice na tmavším pozadí. Díky vysoko posazenému zadnímu oknu se při couvání těžko odhaduje vzálenost k překážce za vozidlem. Vůz je na mokru i sněhu dobře ovladatelný, ale vyžaduje výměnu původních pneumatik za zimní. Při trvalé rychlosti 100-110 km/h je spotřeba kolem 6,5 litrů na 100 kilometrů. V městském provozu kolem 8,5 l/100 km. Ve smíšeném provozu je dlouhodobý průměr 8 l/100 km.
Přestože motor má vysoký stupeň komprese (10:1), doporučuje výrobce benzin normal (89 oktanů). Protože se v literatuře dají najít dva rozdílné údaje o akceleraci (8 a 10 s pro zrychlení z 0 na 100 km), je pravděpodobné, že použití nízkooktanového benzinu snižuje skutečný výkon motoru.
Během posledních několika let se vozy značky Hyundai dostaly na špičku spolehlivosti. Upozorňuji, že některé údaje jsou platné jen pro kanadské poměry.

KladyZápory
dílenské zpracování omezený výhled zadním oknem
prostornost a přední sedadla obtížné řazení zpátečky
jízdní vlastnosti málo robusní ložisko zadních kol
spotřeba  
pořizovací cena a servis  





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
2
 
Cena náhradních dílů
2
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
2
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.38
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kylie, 28.10.2008 11:14
No a "dehet" se v Canada samozřejmě NEpoužívá - VŮBEC! NEexistuje! Vím, že se občas nějaké firmy (mercedes) pokouší ..., ale - myslím - naprosto BEZ šance.
Ostatně, přes veškeré (oprávněné) kritiky (doporučuji poslední - český - Auto Tip, kde jsou "praktiky" koncernu při opravách TDi - např. problém s motorem je řešen snížením točivého momentu - o polovinu !!!!!! - tedy někam na úroveň benzínové jednaosmičky!) je "síla" octavie v TDi - a ty "za velkou louží" opravdu Ne, NE, ne, nE, neeeee NE.
Kylie, 28.10.2008 11:19
To ano, ale éra "pick-up", zdá se, poněkud "odchází"...
Nicméně, nafta NEpřichází, což je asi dobře ..
PS: Trochu podobné služby s olejem ale potkáte třeba i v Německu (někde), naposledy jsem se s tím setkala na dálnici A8 kousek za München (u Shell) .. ale "za vodou" jsou přeci jen trochu "jinde", to je tedy "fakt"..
donald, 29.10.2008 10:39
Mám radost z dobrých referencí elantry za velkou louží. Mě slouží dobře CRDi, ale zatím jen 60 tisíc km. Ano, je to taková šedá myš, ale spolehlivá a pracovitá. Doufám, že Nošovice neudělají značce ostudu, až se tam začne vyrábět i30.
S olejem má pravdu předřečník. U nás je doporučen olej API SF/CE s výměnou po 15 tisíc km, čili levnější minerál. Čím vyšší výkonová specifikace API, tím víc kilometrů možno najet, ale max. jednu zimu. V USA se mění olej kvality Mogul Super po 5000 km, což lze ostatně u nás taky. Ale měním si sám a kdo se s tím mám každou chvíli mazat, že?
Ráďa, 29.10.2008 23:35
Kylie: rozdíl je co se prodává jako nové a co na silnici stále jezdí. To kdybych se já rozhoupal a Ford Excursion 7.3 TD nooo to by bylo
Kylie, 30.10.2008 00:04
To jistě ano - a i když zájem opravdu opadá - ještě tak minimálně 20 let bude Ford F 150 nejrozšířenější auto na tamních silnicích ...
PS: Nic proti těmto (větším, mohutnějším, vyšším) autům, ale mne nějak "netahnou". Jezdila jsem bmw X6 - je "famózní" (jako dárek bych se určitě neurazila - 50i, kdyžtak, prosím), ale mít ty peníze na koupi nového .. volím jinak
PPS: Ale ten "pocit" chápu, jen by mi stačil "na víkend" ... a co pak?
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů