Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Elantra CRDi

Recenze uživatelů
Pavel (55) - nerozhoduje | 30.01.2007
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Hyundai Elantra CRDi | foto: Pavel
Přál jsem si sehnat ojetý vůz kategorie Škoda Octavia TDI, ale bez nevýhod s tímto typem spojených. Jako alternativu jsem vybral vznětovou elantru po faceliftu, která měla na tachometru 29 tisíc km.
Značka:Hyundai
Model:Elantra
Typ:CRDi
Karoserie:limuzína, sedan, hatchback
Obsah motoru:2000
Palivo:nafta
Rok výroby:2004
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:29 000
Najeto km nyní:38 000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:necelý 1 rok
Průměrná spotřeba:5 l v létě, 5,5 v zimě
Poruchy:žádné
Předchozí vozidlo:Hyundai Accent
Přál jsem si sehnat ojetý vůz kategorie Škoda Octavia TDI, ale bez nevýhod s tímto typem spojených. To znamená, že mi vadily vysoká cena škodovek na trhu, známé a na tomto serveru mnohokrát proprané bolesti dieselů z produkce koncernu VW, a také nepatřičný zájem zlodějů. Jako alternativu, která vzor v mnohém předstihuje, jsem vybral vznětovou elantru po faceliftu, která měla na tachometru 29 tisíc km a bylo uvedena do provozu před necelými dvěma lety (předčasně ukončený leasing). Snažil jsem se eliminovat i prudký pokles hodnoty u nových aut korejské provenience, naopak z toho trendu těžit. To se mi, předpokládám, pořizovací cenou 260 tisíc Kč podařilo.
Vůz jsem kupoval v autobazaru a zjistil jsem tyto nedostatky: drobné vady krásy na laku vinou nešetrného zacházení, přední nápravnice částečně zdeformovaná kamenem (bez vlivu na funkci), chybějící druhý klíč s kódem a panel autorádia (vyřešeno s původním majitelem), sjeté brzdové destičky a žhavení jen 3 válců (pravděpodobně nefunkční 1 žhavič). Při teplotách pod 5 stupňů C se ozýval velmi slabý pískot z motorového prostoru, dokud se motorový olej malinko nezahřál (nezmizelo po výměně palivového filtru, ale po ujetí cca 8 tisíc km samo).
Měl jsem půl roku octavii I. se zážehovým 1,8 motorem, občas řídil i TDI, a mohl jsem proto oba vozy porovnat. Předností české značky je na svoji dobu poměrně elegantní design exteriéru i interiéru a méně hlučný motor TDI s mírně nižší spotřebou nafty. Ve všech ostatních parametrech vítězí (alespoň podle mých požadavků a měřítek) elantra. Orientální design korejce mi nevadí, image značky jsem proměnil ve výhodu (cena, pojištění), velký volant jak od žentouru jsem alespoň potáhl umělou kůží, aby byl příjemnější na dotek.
Vůz poskytuje víc místa vepředu i vzadu, má sice o dost menší kufr než octavia, ale dostačuje, i když dozadu naložím po sklopení sedadel 2 bicykly. Sedáky vyhovují, uvítal bych jejich výškové nastavování a podélné seřízení volantu.
Auto bezvadně slouží jako rodinný vůz a ačkoli do sporťáku má daleko, dají se s ním zažít i příjemné chvilky při dynamické jízdě. Jízdní vlastnosti díky multilinku by byly excelentní a vysoko převyšovaly českého konkurenta, kdyby nebyl vůz obut do korejských "papučí" Kumho Powermax. Se zimními polariskami se vůz v zatáčce sice mírně nakloní, ale drží stopu báječně.
Elantra je na svoji dobu konstruována velmi moderně – motor Common-Rail, 16 hydraulicky vymezených ventilů, má plynulý zátah od 1 900 do 3 200 otáček, kdy dosahuje nejvyššího krouticího momentu a škodovka může jen tiše závidět. Má plynové tlumiče, servo s proměnlivým účinkem a další prvky, dokonalou antikorozní úpravu s kvalitním metalickým lakem apod. Zlepšil se proti prvním elantrám i interiér. Co zůstalo, jsou rezonance palubky v oblasti 1 800 otáček, ale zvyknete si.
Komu se bude zdát, že jsem své auto přechválil (i když to byla volba rozumem, mám už k němu citový vztah), odpovím poukazem na pořizovací cenu. Za takové peníze sotva dostanete vyšší hodnotu. Jen ještě dodám, že elantra je podle hodnocení TUV průměrně spolehlivá s výsledkem podobným jako oktávka. Kromě zjištěných závad, které přičítám na vrub prvního majitele (mimochodem během 29 tis. km nedokázal vyměnit motorový olej), se další nevyskytly a doufám, že tomu dlouho nebude jinak.
Kdo nehledí na značku a chce si za pár korun pořídit moderního turbodiesela, je elantra první volbou. Vypovídají o tom i zkušenosti dalších motoristů na klubových stránkách Hyundai.


KladyZápory
moderní koncepce vozidla orientální design
dostatečné výkonové parametry image značky
výtečné jízdní vlastnosti hlučnost motoru
poměr výkon/cena kvalita pneu z výroby
nezájem zlodějů umístění a provedení ovládacích prvků





Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
4
 
Dostupnost náhradních dílů
3
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
2
Design
4
Dílenské zpracování
2
Dynamika motoru
3
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
3
Prostornost
3
Pružnost motoru
3
Řazení
3
Řízení
3
Sedadla
3
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
3
Celkové hodnocení - průměr:
2.71
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
zigi, 31.01.2007 07:40
Stejnej brepta jako ty ))
Dave, 31.01.2007 13:34
klady: vynikající jízdní vlastnosti...tak to je trochu prehnany...myslim si, ze kdybych s timhle padlem vjel do zatacky jako s focusem, tak vyletim kufrem napred:)
Ryšár, 01.02.2007 11:07
Do soukromí Elantru ANO, služební vůz NE! V naší sekci firmy sice Elantru nemáme (šéf je zarytý příznivec VW), ale na divizi v Ostravě koupili 2 kousky na zkoušku. Po roce tato auta po 90.000 km byla nabídnuta k prodeji před ukončením leasingu. Překvapivé! Chtěl jsem do toho jít a za skvělé peníze auto koupit sestře. Zamluvil jsem si termín, přijel do OV a šel jsem auto vyzkoušet. Do auta jsem si sedl, nastartoval, udělal kolečko po areálu, párkrát ostřeji zatočil v 50 km rychlosti a už jsem ani za bránu nevyjel. Pětku jsem ani řadit nemusel, protože jestli byla v takovém stavu jako ostatní rychlostní stupně, zřejmě by se rozsypala převodovka. Možná kdyby se vyměnily čepy, silentbloky, těsnění nebo jánevímco na nápravách, snad by to šlo. Zkrátka DĚS!
Jasně, služební auto v Čechách je kára osedlaná prasetem. Ale na druhou stránku tady se pozná spolehlivost. Mezi námi (snad tady šéf nechodí..) ono to není slavné ani s těmi VW, ale několikrát lepší než u Elantry. Ještě dodatek: nejmenší náklady na údržbu (účetně doložené, neříkám tím počet oprav!) vykazují starší Oktávky a šéfův Passat je na tom úplně nejlépe.
anonym, 23.07.2007 14:21
za kolik se kupuji Hyundai elentry starsi ?
anonym, 11.06.2008 22:50
Ten olej je pravda, ve 100 000 výměna spojky, v 70000výměna ložiska z. kola, vyhořelý kabel od zapalování /1,6 GL r.v. 1992/, ve 100 000 vodní pumpa, v 75 000 vyklechtané držáky brzdičů - nejsou k mání samostatně, způsobují klepání na dlažbě, dále tyčky stabil + silenbloky,zadní tlumiče. Ve 101 000 únik oleje ze seva / prodřená trubka v gumovém držáku/, nyní servo v mezních polohách velmi hlučné. Je to žrout peněz,doporučuji nenechávat si dlouho, jde to pak jedno za druhým. Jirka
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů