Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Coupé - Parádivý Korejec stojí za úvahu

Odborné recenze
Martin Vaculík | 11.12.2006
další 4 fotky
foto: TipCars.com
Poprvé se představil již v roce 1996 a od té doby budí pozornost, kdekoliv se objeví. Překvapivě není řeč o žádném nekřesťansky drahém voze exkluzivní značky, ale o ekonomicky výhodném kupé z produkce korejského výrobce.

Nabídky levných korejských výrobců obvykle připadají v úvahu všude tam, kde jde hlavně o poměr ceny a užitné hodnoty. Sportovní kupé značky Hyundai se proto korejským poměrům tak trochu vymyká. Sportovnímu vozu, jakožto exkluzivnímu zboží, totiž nemůžeme tak snadno odpouštět případné nedostatky v dílenském zpracování či jízdních vlastnostech. Hyundai Coupé celkem rozumně plní nároky těch, které sportovní vozy přitahují zejména svým designem a za mistry volantu se nepovažují. Je to takový sporťák pro začátečníky, který stále hodně zajímavě vypadá a většinou vám ani nezruinuje rozpočet drahým servisem. A také bychom mu trochu křivdili, kdybychom napsali, že jízda s ním je nezajímavá.

Lze sice říci, že jeho dynamické vlastnosti mírně zaostávají za očekáváním nabuzeným nevšedním designem, ale je to právě nadměrná výstřednost designu, která je toho příčinou. Dvoulitrový šestnáctiventilový čtyřválec o výkonu 102 kW je v dané třídě celkem obvyklým základním pohonem, je pouze škoda, že výrobce tehdy nenabízel žádnou výkonnější alternativu. Naopak existovala slabší verze se šestnáctistovkou, jenž však v ČR nabízena nebyla. Pod kapotou osobního automobilu bychom dvoulitru vyčítali výraznější vibrace, u kupé však oceňujeme dobrý záběr v širokém rozsahu otáček a ochotné reakce na sešlápnutí plynového pedálu i ve vysokých rychlostech. Podíl na tom jistě má i malá čelní plocha daná výškou automobilu pouze 1303 mm, která výrazně redukuje aerodynamický odpor. Jedním ze základních prvků požitku z jízdy se sportovně laděným vozem je nízká pozice sezení. Tento předpoklad Hyundai Coupe dokonale splňuje, přičemž nejen polohu, ale i tvarování jeho sedaček můžeme pochválit.

Poté, co jsme nabudili sportovní emoce, servírujeme studenou sprchu – většina mechanických komponentů pochází z předchozí generace modelu Lantra (dnes Elantra). Nemusí vám to však nutně zkazit náladu. Lantra je mezi korejskými vozy střední třídy nejsportovnějším a asi také nejspolehlivějším modelem. Většině majitelů funguje úplně bez problémů, jen je potřeba dodržovat dvě základní věci. První z nich spočívá ve včasné výměně rozvodového řemenu. Interval této výměny byl v roce 1996 s nástupem coupé prodloužen na 90 tisíc kilometrů, a vzhledem k tomu, že existují lantry, kterým tato klíčová součást praskla již před ujetím zmíněné vzdálenosti, rozhodně nedoporučujeme interval přetahovat.

Též na kvalitu oleje je pohonná jednotka s hydraulickými zdvihátky ventilů citlivá, musí být nejméně polosyntetický a musí ho být v motoru dost, takže jeho stav občas zkontrolujte. Problémy může mít také ten, kdo šetří palivo a jezdí stále v nízkých otáčkách. Pak se motor uvnitř zanáší karbonem a když se zapečou pístní kroužky, může to vést k velmi rychlému opotřebení, signalizovanému nejdříve vysokou spotřebou oleje. Doporučujeme proto motor alespoň jednou za čas pořádně prohnat. Potom je pohonná jednotka vozu bezproblémová, vždyť také vychází z konstrukční školy japonského Mitsubishi. Dotázané autoservisy se shodují, že u lanter z posledních let výroby se vážné mechanické poruchy nevyskytují. To spíš celkové dílenské zpracování stále není na zcela světové úrovni, a tak si majitelé často stěžují na různé pazvuky v interiéru.

Obvyklá cena za Hyundai Coupé z roku 1999 je dnes kolem 180 tisíc Kč, přičemž počítejte s bohatou výbavou, čítající i veledůležitou klimatizaci.

SPOLEHLIVOST průměrná

TECHNICKÁ ÚROVEŇ průměrná

CENY OJETIN nízké

PROVOZNÍ NÁKLADY průměrné

SERVIS středně dostupný, středně drahý

CHARAKTERISTIKA MODELU

Karosérie třídveřové sportovní kupé
Motory 

zážehové řadové čtyřválce 1,6i 16V (84 kW), 2,0i 16V (102 kW)

 
Pohon přední kola
Rozměry 4340x1730x1303 mm
Rozvor 2475 mm
Zavazadlový prostor 288 l
Palivová nádrž 55 l
Oficiální prodej v ČR ano


PLUSY
+ vzhledem k ceně zábavné, i když ne zcela bezpečné jízdní vlastnosti
+ parametry pohonné jednotky
+ nízká pořizovací cena
+ dobrá pozice za volantem
+ výkonné světlomety
+ objemný zavazadelník

MÍNUSY

- dle mnohých „přeplácaný“ design
- horší dílenské zpracování
- některé ergonomické chyby
- horší renomé značky
- náchylnost motoru na zacházení
- drahé náhradní díly
- málo dílů z druhovýroby

JAK ŠEL ČAS

1996: Zahájení prodeje. Na českém trhu pouze s motorem 2,0i 16V a manuální převodovkou. V zahraničí i s motorem 1,6i 16V a automatickou převodovkou.
1999: Designové úpravy modelu - ještě výraznější příď.
2002: Zahájení prodeje zbrusu nové generace modelu s motory 2,0i 16V a 2,7 V6 24V.

NEJČASTĚJŠÍ ZÁVADY

· prasklý rozvodový řemen
· zakarbonování motoru s následkem rychlého opotřebení
· vysoká spotřeba oleje
· zanesená hydraulická zdvihátka ventilů
· předčasně opotřebené zadní tlumiče a ložiska zadních kol
· závady dobíjení
· vadné termostaty
· škody následkem přehřátí motoru
· propálená těsnění pod hlavou válců
· koroze karosérie

Doporučený model

2,0i 16V (103 kW)
Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, elekronické vícebodové vstřikování paliva

Důvody: Naprostá většina vozů je vybavena tímto motorem, výkonnější šestiválec se vyskytuje až v novějším modelu. Ten však dost zatěžuje příď a jízdní vlastnosti tím trpí.

Nebrat

1,6i 16V (84 kW)
Zážehový řadový čtyřválec, šestnáctiventilový rozvod DOHC, elekronické vícebodové vstřikování paliva.

Důvody: S tímto motorem se vůz do ČR nedovážel. Krom toho, že tak malý motor do sportovního kupé nepatří, může mít vůz s ním i dost pohnutou historii.

Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Martin Vaculík, 12.12.2006 18:57
Původní (později jen lehce upravovanou) recenzi jsem psal někdy v roce 2001, kdy také toto auto bylo aktuální. Tehdy byl ještě dost častý problém přeběhlíků z favoritů a felicií olej - do aut s hydraulickými zdvihátky lidé často lili oleje 15W-40 (ty jsou takřka vždy minerální), přitom zdvihátka potřebují oelje 10W-40 (obvykle polosyntetické, dnes stále častěji plně syntetické). Zdvihátkům jde v principu skutečně pouze o viskozitu. Neměl jsem žádný důvod zatahovat do článku úroveň aditivace a další vlastnosti vyjádřené v normách API či ACEA. Moje recenze ojetin jsou určeny široké motoristické veřejnosti a nevím, zda patří k běžným znalostem vědět, co se skrývá např pod pojmem API SJ/CF. Myslím, že únosné je po lidech chtít, aby věděli že 10W je viskozita, 40 tepelná zatížitelnost a že oleje prémiových značek jsou aditivovány obvykle maximálně a plní dnes bez výjimky API SJ/CF či ACEA A3/B3/B4.
pepa v., 13.12.2006 08:23
cusiky petre samozrejmne ne kazdemu se to libi to je jasne o kvalite vis prd pac to nemas a co se tyce vzhledu tak ja vim ty mas skoda oktavia 1.9 tdi:) takze to je krasny vzdled to auto se jen tak nevidi:) nebo byme zajimalo jaky mas ty auto co ma krasny vzhled a do 300.000 ani olej vymenovat nemusis, zajimalo by me to tvoje letadlo:)
donald, 15.12.2006 14:47
Když se však pane Vaculíku podívám do uživatelské příručky (např. pro můj vůz H. Elantra CRDi), najdu tam od výrobce doporučení na minimální kvalitu motorového oleje uvedenou podle americké normy API CE. Takže z toho plyne, že každý majitel vozidla by měl dodržovat především doporučení výrobce. A z viskozitní třídy může a nemusí být moudrý.
Polly, 08.03.2007 14:04
hmm kto by mi vedel povedat alebo oboznamit ma pocom idu asi tak jazdene tieto hyundae Coupé?? tu je moj mail marian162@post.sk pripadne ponuky !!
anonym, 26.03.2008 17:57
Tak pokial si priatelia neosvojite nazor,že auto je ako pekna ženska ,teda každemu sa paci ina !!!!!! Zabrzdite hanlive hodnotenia!!!!! Ved všetci nesnivame o jednej ženskej a ako to pekne funguje . Prajem každemu auto,ktore sa mu pači !!!! Pekny deň Luboš
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů