Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Hyundai Coupe 2.0 CVVT - test spotřeby

Testy
Petr Šikl | 05.11.2007
dalších 31 fotek
foto: Petr Šikl
Toužíte po obdivných pohledech teenagerů na každém rohu? Nechce se Vám investovat obrovské sumy atkraktivní kupé? Máme pro Vás tip od automobilky Hyundai u kterého se dnes zaměříme na spotřebu.

Nejeden mladý kluk touží po kupé. Se starou ojetinou se před kamarády moc nevytáhne a ani při projížďkách neudělá příliš oslnivý efekt. Opravit a vyšperkovat starší kupé do původního stavu zabere spoustu času a finančních prostředků. A to už nemluvím o provozních nákladech se kterými je nutné při koupi vozu počítat. Napadá mě snad jediná schůdná varianta. Na trhu je jediné kupé s cenovkou začínající pod magickou hranicí 550.000 korun. Je jím dnes testovaný Hyundai Coupé a vypadá fakt dost dobře. Jak jezdí se dočtete v klasickém redakčním testu, který připravujeme. Teď se zaměříme na spotřebu a povíme si, jak náročné bude živit nové kupé v podání korejské automobilky?

zdvihový objem motoru (ccm3)

1975

 
maximální výkon motoru (kW (k) / ot./min.)

105 (143) / 6000

 
točivý moment motoru (Nm. / ot./min.)

186,3 / 4500

 
délka (mm)

4395

 
šířka (mm)

1760

 
výška (mm)

1330

 
rozvor (mm)

2530

 
provozní / celková hmotnost (kg)

1387-1496 / 1740

 
zrychlení 0-100 km/h (s)

9,1

 
maximální rychlost (km/h)

208

 
objem zavazadlového prostoru (l)

312

 
emise CO2 (g/km)

193

 

Podmínky testu: Ve voze cestoval pouze řidič. Teplota vzduchu se pohybovala v rozmezí 16-17°C a doprava v hlavním městě i mimo něj byla celkem plynulá. Na dálnici panoval poměrně řídký provoz. Vůz měl v době testu najeto mírně přes dvacet tisíc kilometrů a tankovaným palivem se stal Natural 95. Tankování probíhalo u stejného stojanu na stejné čerpací stanici, vždy až po okraj nádrže. (Naměřené údaje porovnám závěrem testu s údaji palubního počítače).

Popis trasy: trasa začíná u čerpací stanice na Plzeňské ulici směrem do centra. Po úplném dotankování palivové nádrže trasa pokračuje cca 1500 metrů dále směrem do centra, kde na světelné křižovatce odbočuji doprava do Jinonické ulice. Následuje Klikatá, Karlštejnská, Řeporyjská. To se již dostávám na Jeremiášovou ulici, ze které zanedlouho odbočuji Smíchovskou ulicí do městské části Řeporyje. Odtud "frčím" Dalejskou pod železniční viadukt na obec Zadní Kopanina před kterou opět odbočuji prudce doprava a směřuji na obec Ořech. Následuje Chýnice, Kuchař, Vysoký Újezd, Lužce a konečně v Loděnicích najíždím na dálnici D5 po které pokračuji až na její konec, kde sjíždím Bucharovou ulicí zpět do Motola na Plzeňskou a posléze končím na místě výjezdu.

Celý okruh měří 47-48,2 km. Podíl dálnice, obce a komunikace mimo obce je vždy zastoupen přibližně třetinovým podílem.

TIP: TEST SPOTŘEBY: Nissan Qashqai 1,5 dCi

Okruh I. aneb ekonomicky a komfortně - po dotankování nádrže vyrážím s lehkou nohou na plynovém pedálu směrem do centra. Poměrně lehké Coupé pozvolna zrychluje na předepsanou rychlost a v městském provozu se příliš necítí. Mimo obce pluji s opatrností a bedlivě sleduji ručičku ukazatele aktuální spotřeby. Až po nájezd na dálnici se držím do pěti litrů. Mezitím mě zdržují závory na železničním přejezdu, kde čekám přibližně 5 minut až projede místní lokálka. Na D5 udržuji stodeseti-kilometrovou rychlost. Okruh dokončuji za silně podprůměrných 57 minut. Konečnou spotřebu zjišťuji až po dotankování nádrže. Coupé dostálo slibům výrobce a spotřeba byla dokonce s hodnotou necelých sedmi litrů nižší (přesněji 6,69 l/100 km).

Hyundai Coupé

 

průměrná spotřeba na 100 km (l)

 

cena paliva na 100 km (Kč)*

 
okruh I.

6,69

 

204,05

 
okruh II.

13,93

 

424,85

 
rozdíl: 

- 7,24

 

- 220,35

 

* - v přepočtu 30,50 Kč za litr (cena v době testu)

Okruh II. aneb podruhé o něco svižněji - po dotankování opět usedám za volant a vyrážím na druhé kolečko. Tentokráte s těžkou nohou na plynovém pedálu. Poměrně letargický projev motoru stojí za neoslnivou akcelerací. Po výjezdu z města šlapu kupéčku pořádně na krk. Místo zrychlení se mi dostává pořádná porce hluku od motoru. V zatáčkách je podvozek kupé až překvapivě dobrý. Před nájezdem na dálnici opět potkávám stažené závory a nevyhýbám se stejné ztrátě jako v prvním kole. Na dálnici zrychluji a okruh dokončuji za neoslnivých 48 minut průměrnou rychlostí 63 km/h přičemž konečná spotřeba činí 13,93 l/100 km.

TIP: TEST SPOTŘEBY - Nissan X-TRAIL 2,0 dCi Columbia

Hyundai Coupé

 

hodnoty udávané výrobcem:

 

město: (l/100 km)

 

10,9

 

mimo město: (l/100 km)

 

6,4

 

kombinace: (l/100km)

 

8,0

 

Závěr:

Hyundai Coupé v testu spotřeby dokázala, že umí být úsporné, což dokazuje hodnotou 6,69 l/100 km v prvním okruhu. Tento výsledek je vzhledem k udávané kombinované spotřebě na hranici osmi litrů velmi pozitivní. Naopak druhý okruh prokázal žíznivost při vyšších nárocích na akceleraci a celkovou rychlost. Z Coupé si odnáším smíšené pocity. Už jen absence průměrné spotřeby v palubním počítači mě mrzela. Na středovém panelu se objevil ukazatel aktuální spotřeby, který alespoň trochu přispívá k udržení rozumných hodnot spotřeby.

Hodnocení článku
3.3 z 5 (66%)
Hodnoceno: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 05.11.2007 10:26
Ach jo, tady je chytráků. Ono když se šlape dvoulitru brutálně na krk, tak si těch 12-13 ltr vezme. A ten idiot, co se chlubí, jak si jezdí s 330 za 15, tak tomu nikdy pořádně nešlapal na krk.
anonym, 05.11.2007 11:20
to už jsem někde četl - že za slušnou cenu je to rozumné auto, ale něco tam nesedí - buď motor nebo ten sportovní vzhled.
Do takovýho auta patří motor co jde pořádně do otáček a aspoň trošku zamačkne vedle sedící slečnu do sedadla.
Petr - TipCars.com, 05.11.2007 13:35
Dvouliltr v testovaném kupé rozhodně slečnu do sedadla nezatlačí. Ba naopak. Až letargický projev motoru slečnu ukolíbe (tedy pokud by do kabiny nepronikalo nadměrné množství hluk od motoru a kol ...).
Přesto se korejské automobilce povedl mezigenerační skok směrem kupředu. Sice ji pár metrů do ideálního cíle chybí, ale časem to zajisté napraví .. a s touto cenovkou to snad ani jinak nejde...
David V, 05.11.2007 14:32
Když do sedadla slečnu nezamáčkne tah motoru, měl by to rozhodně napravit řidič
Slečny sedají do sporťáků, aby byly zamáčknuty do sedadla, jinak možná zamáčknou slzu.
anonym, 05.11.2007 20:21
Je tady 1 problém - prostě to vypadá mnohem drsnějc, než to ve skutečnosti je. To radši naopak hnusnou krabici, která jede jako blázen (napadá mě SAAB 9000Aero), protože příjemné překvapení při jízdě je vždy lepší než zklamání.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů