Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda Jazz – jaká je jako ojetina?

Poradna
Blaháček Marek | 20.06.2014
foto: Tipcars.com
Studentka Lenka by ráda koupila ojetou Hondu Jazz. Jaké je toto poměrně exotické malé auto?

DOTAZ:Hezký den do redakce TipCars. Jsem studentka a hledám pro sebe nějakou ojetinu na dojíždění do školy a běžné ježdění. Nedávno jsem v jednom autobazaru zahlédla Hondu Jazz, šla jsem se podívat blíž, vyzkoušela ji a jsem víceméně rozhodnuta pro její koupi (ne přímo tohoto kousku). Technice příliš nerozumím, proto vás prosím o nějaké shrnutí, jak na tom jazz je. Nerada bych zůstala stát někde u krajnice.

S pozdravem Lenka S.


ODPOVĚĎ:Vážená Lenko, koupi Hondy Jazz Vám schvaluji, nebude však moc z čeho vybírat. Na českém trhu se jí příliš nedařilo a potkat ji na silnici je docela štěstí.

Je to celkem nenápadné auto, které ale boduje vysokou variabilitou interiéru, bohatým vnitřním prostorem a také výbornou spolehlivostí, což je pro hondy typické. Marně přemýšlím, čím že tento malý vůz vlastně trpí… Nejvíce asi stavem našich silnic. Ten způsobuje kratší životnost prakticky všech komponent na podvozku – čepů, silentbloků a tlumičů. Pihou na kráse je menší výdrž spojky. Zejména kusy, jež svůj život trávily především ve městě, ji mají často opotřebenou, stejně jako převodovku.

Tím ale výčet závad končí, musela byste tedy mít velkou smůlu, aby Vás jazz nedovezl do cíle vlastními silami.

TIP: Honda ukázala nový jazz pro Evropu

Jaký motor pod kapotu? Pro běžné ježdění bohatě postačí benzínová dvanáctistovka s 57 kW výkonu. Ve své objemové třídě nemá takřka konkurenci, s lehkým jazzem slušně hýbe a v kombinovaném provozu není problém jezdit kolem 6 litrů benzínu na 100 km. Nemusíte se starat prakticky o nic jiného než o základní údržbu, zahrnující výměnu oleje, filtrů a zapalovacích svíček. Rozvody pohání odolný řetěz a není nutné ho měnit.

Výjimečně narazíte na o dvě deci objemnější agregát o výkonu 61 kW. Není ale pádný důvod ho upřednostňovat, u novějších kousků automobilka montovala také patnácti a sedmnáctistovku, dokonce i hybridní provedení.

Náhradní díly jsou k dostání bez problémů, negativem je však jejich vyšší cena. Přední brzdové kotouče koupíte cca za 1.500 korun, za brzdové destičky zaplatíte 1.100 Kč a táhlo příčného stabilizátoru přední nápravy vyjde na 700 korun.

V inzerci TipCars narazíte na více než dvacet exemplářů Hondy Jazz, jejichž cena začíná pod hranicí 80 tis. Kč. Na tachometru jim v průměru svítí cifra 110 tis. km.

Technický popis
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
3 845
Šířka (mm)
1 675
Výška (mm)
1 525
Rozvor (mm)
2 450
Rozchod kol vpředu (mm)
1 460
Rozchod kol vzadu (mm)
1 445
Světlá výška (mm)
140
Provozní hmotnost (kg)
999 - 1 071
Maximální hmotnost (kg)
1 490
Počet míst (os.)
5
Minimální poloměr otáčení (m)
4,9
Objem zavazadlového prostoru (l)
380 - 1 323
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Spotřeba
Město
6,9
Mimo město
4,9
Kombinovaná
5,7
CO2 (g/km)
134
Palivová soustava
Palivo
Benzín
Objem nádrže (l)
42
Výkony
Max. rychlost (km/h)
170
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
5
Přenos hnací síly
Převodovka
Manuální
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Hřebenové
Zavěšení kol
Vpředu
MacPherson
Vzadu
Tuhá náprava se zkrutnou tyčí
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřím chlazením
Vzadu
Kotoučové
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
175 / 65 R14 82T
Ráfky
14x5 1/2 JJ
Hodnocení článku
4.1 z 5 (82%)
Hodnoceno: 19x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Corlis, 20.06.2014 10:05
doporučuji si sehnat jedno z posledních čísel Světa motorů, je tam o ní povídání a recenze. Je to dražší záležitost, ale nekazí se, prostorná je dost, má jen benzinové motory, zadní sedáky se dají pěkně složit k opěradlu a vznikne místo na dvě kola... Dle mého dobrá volba. Je to poctivě postavené předkrizové auto nešizené. Tam, kam jezdím měnit gumy, naproti bydlí starší paní, která má modrého jazze již léta a pořád jezdí. Jukali jsme do něj, je opravdu hodně prostorný, a jak říkala, jen jezdí na olej a nějaký ten spotřebák. Doporučené motory jsou VTEC, předchozí motor i-DSI je línější i díky dlouhým převodům. Na olej bych jezdil po deseti tis. km, tuším je tam 20tis interval a jestli budete jezdit krátké trasy, může degradovat. Zajímala by mne Vaše cena v bazaru, protože za mladší ročník dáte 200 očiček jako nic....
ale vzhledem k tomu, že jste studentka, tak bych to viděl tak na ročník 2004 a jak pise tomaskrtek, pokud bude jasná servisní historie, nebál bych se toho.
Corlis, 23.06.2014 17:34


ještě bych doplnil, že je nutné u obou motorů dělat po 40tis ventily, interval 20tis km olej zkrátit skutečně na polovinu. Pohon rozvodů je řetěz, takže v pohodě. Pro další údaje určitě najdete ve vyhledávači dostatek relevantních údajů od uživatelů /spotřeba, prostor atd/.
Rover623, 27.06.2014 22:52
Jazz nemá hydroštely, ale mechanická táhla, ale ventily se neseřizují, případné vůle se vymezují vložením podložek, ovšem ještě jsem neviděl Hondu kde by to bylo. Seřízení ventilů se dělalo jen na starých Hondách a jen do motoru obsahu 2.2, žravec oleje 2.3 už taky neseřizoval. Jinak jak bylo psáno, to auto bude jezdit za benzín dokud nevybuchne vesmír a je prakticky nemožné ho utrápit, prostě sednete a jedete, musíte mít hodně smůly a hodně ho zanedbávat aby nenastartovalo nebo nedojelo
Radunice, 06.06.2015 09:37
Dobrý den, Hondu Jazz r.v. 2008 mám jeden rok. Kupoval jsem ji s doloženým velmi nízkým počtem najetých km. Já jsem s ní zatím najel 10.000 km, přičemž jsem s ní absolvoval cestu na rodinnou dovolenou do Chorvatska a velmi mile mě překvapila. Jak cestovním komfortem, velikostí zavazadelníku, odkládacími prostory, pak především spotřebou. Prodejně byla udávána jako motorizace 1,4, ale ve skutečnosti je to 1339 s výkonem 73 kW (údaje z TP).
Na tomto autě je znát, že při jeho stavbě někdo opravdu přemýšlel. Zvenku vypadá malé a mnoho lidí se mi vysmálo, co jsem si to koupil za prcka. Ovšem vnitřní prostor je bezezbytku využit a je velmi vzdušný. Srovnání s řadou konkurentů samozřejmě mám a řekl bych, že ve své třídě je nejprostornější. Pozici za volantem si najde s přehledem každý, manželka 155 cm, já 180 cm. Na zadních sedadlech je překvapivě místa dost, zejména pro nohy. Tři pasažéry jsem vzadu vezl pouze ve věku 12 let, takže vlastní zkušenost, jak se cítí tři dospělí, nemám. Všude je plno odkládacích míst, z nichž se mi nejvíc líbí místa na odkládání malých nápojů, která jsou umísěna po stranách palubní desky před výdechy větráku na boční okno. Pocit prostornosti zvýrazňují velká okna, doslova obří je to čelní, takže s výhledem z vozidla není žádný problém. Na co jsem byl nejvíce zvědavý, byl systém sklápění zadních sedáků. Sedáky se dají zvednout k opěradlům a vznikne tak obří prostor. V několika článcích jsem četl, že se zde dají převážet dvě jízdní kola. Každopádně je to výhoda i při normální pozici, neboť menší zavazadla je možné uložit pod sedadla.
Motor je perfektní. Absolutně bez vibrací a je velmi tichý. Táhne již od nízkých otáček, takže se občas stane, že při šedesátikilometrové rychlosti mi indikátor řazení radí, abych tam konečně zařadil pětku. Od toho se také odvíjí spotřeba. Jsem velmi klidný řidič a dodržuji rychlosti (v zaměstnání je to trochu jinak), takže pro mě není problém jezdit za 5 l/100 km. Dlouhodobou kombinovanou spotřebu mám 5,5 litrů. Škoda, že převodovka nemá šestý rychlostní stupeň.
Jízdní vlastnosti jsou pohodové. Když přijdou nějaké nerovnosti na vozovce, auto s nimi nemá problémy. Jak z charakteru vozidla vyplývá, není to žádný závodník. Svižnější průjezd zatáčkami sice zvládne, ale přijde mi dost nedotáčivé a v ostřejších zatáčkách zbytečně "hvízdnou" gumy, i když vím, že se dá zatáčka v jiném autě projet bez zvukového doprovodu. Ale musím vyzdvihnout prácí ESP. Zasahuje velmi citlivě a zbytečně mě neomezuje. Vlastně za celou dobu běžného ježdění ještě ani jednou nezasahovalo. Abych vyzkoušel jestli opravdu funguje, musel jsem na mokru do utažené zatáčky. Oproti konkurentům i z řad sportovnějších modelů funguje skvěle.
K vozidlu jako k celku nemám žádných výhrad. Jsem s ním velmi spokojen a proto také plánuji, že si jej na další dlouhá léta ponechám. Ještě k cenám. Ceny náhradních dílů nejsou vysoké, přemrštěné jsou jen hodinové sazby ve značkových nebo autorizovaných servisech. Pořizovací cena sice byla vyšší, ale za tu kvalitu nelituji. A jen tak pro srovnání si vždycky představím právě probíhající automobilovou česko-korejskou válku. Auto mám s docela dobrou výbavou za cenu, na kterou se při podobné výbavě dostane i konkurence. A to i při koupi nového vozidla.
Hondu Jazz vřele doporučuji.
, 06.06.2015 15:22


Dobrý den, zkuste toto vozidlo ohodnotit ještě blíže. http://www.tipcars.com/#vlozit-zkusenost

vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů