Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda Civic Type-R - letecká show 201 koníků

Testy
Petr Šikl | 12.10.2007
dalších 50 fotek
foto: autor
Dnešní doba přeje ostrým hatchbackům. Každou chvilku slyšíme o příchodu nějaké novinky, která papírově zaručuje pořádnou porci adrenalinu. Ne však u Civicu Type-R. Ten neomračuje výkonem ani jínými hodnotami. Přesto s ním zažijete dny plné radosti.

Již příchod pětidveřového Civicu fascinoval širokou veřejnost svým odvážným pojetím. Světě div se, nový Civic se stal po příchodu na trh žádaným zbožím. Dokonce tak žádaným, že poptávku Honda nestačila včas uspokojovat. První test Civicu v provedení hatchback jsme přinesli v květnu loňského roku. Ten poháněla zážehová osmnáctistovka. O něco později se v druhém testu objevil další Civic, tentokráte se vznětovou dva-dvojkou i-CTDi pod kapotou. Třetí test znamenal prověření čtyřdveřové varianty se známou benzínovou osmnáctistovkou. Čtvrtým do počtu se stal hybridní sedan. A dnes do pětice všeho dobrého přinášíme test ostré třídveřové verze označené Type-R.

Karoserie: z jiného světa

Běžný pětidvéřový Civic se nelíbí každému. Přestože vypadá jako z jiného světa, řada motoristů si ho oblíbila a už by neměnila. Třídveřová verze vypadá v ostré verzi ještě více sportovněji. Honda na výraznou karoserii namontovala řadu na první pohled tuningových prvků. Celek doplňují osmnáctipalcová kola. Podvozek sedí oproti běžné verzi o 15 milimetrů níže. Zadní část dotváří křídlo, které brání dobrému výhledu vzad. Dole naleznete módní trojúhelníkové koncovky výfuku. Díky agresivnějšímu designu karoserie budete na silnici středem pozornosti. U námi testovaného exempláře se o to staraly především stupidní nápisy.

Interiér: všechno jinak

Po otevření těžkých a rozměrných dveří každého zaujmou sportovní sedadla a barevné černo-červené provedení kabiny, resp. spíše kokpitu. Sedadla patří k tomu nejlepšímu co můžete v této cenové relaci dostat. Boční opora je úžasná a pohodlí solidní. Přední sedadla Vás ani na chvilku nepustí ze svých spárů. Nalezení správné pozice za výborným volantem je otázka chviličky. Sedí se velmi nízko, kontakt s vozovkou a motorem je o dost důvěrnější než v sériovém Civicu.

Při prvním setkání s palubní deskou si většina lidí myslí, že se na ní někdo pořádně vyřádil. Nějaký škodolibý designér. Opak je pravdou. Audiosystém, klimatizace i důležité ukazatele mají každý své místo. Tím po pár kilometrech získáváte opravdu výbornou přehlednost a jednoduchost ovládání. Ve výplni spolujezdcových dveří snad každého zaujme tlačítko klimatizace. Snad proto, aby se slabším povahám z vytočeného motoru (připomínající startování letadla) neudělalo přílišné horko.

(+) objem zavazadlového prostoru

(+) přední sedadla

(+) ergonomie

(-) kulatá hlavice řadící páky klouže a studí

(-) špatný výhled směrem vzad (vadí spojler)

Motor: jde to i bez turba a kompresoru

Ano, skutečně tomu tak je. Z dvoulitrového atmosférického motoru Honda vydolovala 201 koní dostupných při 8000 ot./min bez použití turbodmychadla nebo kompresoru jako je tomu u některých konkurentů. Maximum točivého momentu 193 Nm leží na hranici 5600 otáček. Oproti minulé generaci si nový Type-R polepšil pouze o jednoho koně a dokonce pohoršil o Nm. Nemusíte zoufat, Honda vše vykompenzovala posazením maxima točivého momentu o 300 otáček níže a lehčím zpřevodováním. I přes zvýšenou hmotnost si nová generace zachovala stejné parametry zrychlení a stejnou maximální rychlost jako předchozí model. Se spotřebou je to podobné. Více se dočtete v již uveřejněném testu spotřeby.

(+) zvuk motoru

(+) zátah

Jízdní vlastnosti: točit a točit

Za volant Type-R se vždy těším. Mohou za to špičková přední sedadla, které si nemohu vynachválit. Otočením klíčku a podržením tlačítka START umístěného nalevo od volantu se Civicu vdechne život. Dvoulitr ochotně za jemného burácení ožije a už jen stačí zařadit jedničku a vyrazit. Řazení je krátké, přesné, prostě jak má být. To samé platí o řízení, je přesné, komunikativní a zároveň ostré. Oproti předchozí generaci je rozhodně lepší.

Pokud s novým „tájp-árem“ budete jezdit jako s běžným vozem, nedostane se Vám téměř žádného zážitku a budete spíše zklamáni. Adrenalin nahromadíte pouze soustavným vytáčením agregátu do výšin otáčkoměru. Dvoustupňové variabilní časování ventilů i-VTEC zaručuje, že ve vysokých otáčkách se agregát probudí a dopřeje posádce pořádnou porci adrenalinu. Nejlepším zážitkem je držet motor mezi šesti a sedmi tisíci kdy doslova exceluje. V těchto sférách poskytuje dravost a dokonalý zvuk, kterého si v kabině užijete dostatek. Na jinou hudbu než od motoru rovnou zapomeňte. Audio je za zrychleného tepu a upoceného čela naprosto zbytečným doplňkem. Věřte, že po týdnu používání mi v hlavě zní symfonie vytočeného dvoulitru. Navíc na tento zážitek musím stále myslet. Po týdnu žití s „tajp-árem“ umím plně pochopit fanatické příznivce automobilů s „háčkem“ ve znaku. A vůbec se jim nedivím. Propadnou kouzlu osmitisícové hranice červeně podsvíceného otáčkoměru.

Ale zpět k podvozku. Přední kola mě překvapila velmi dobrou trakcí. Přenést 201 koní pouze na jednu nápravu může být problém. Honda však přenos síly zvládla na jedničku. Zadní náprava překvapí svou jednoduchostí. Kdo by čekal více-prvkové zavěšení kol jako u předchozího modelu nestačí se divit. Doba přeje snižování výrobních nákladů a prostornosti. Díky tomu v Japonsku konstruktéři sáhli po jednoduchých vlečných ramenech. Obavy, které jsem z tohoto zjištění nabyl, se však brzy vytratily. Zadní nápravu se podařilo dobře odladit a běžný řidič rozdíl nepozná. Určitou diferenci zažijete v táhlých zatáčkách nebo při razantní změně směru jízdy. To se Type-R drží zvoleného směru jako přikovaný, ale celý proces doprovází divné zhoupnutí karoserie (jakoby zadek ujížděl do strany a po chvilce se vrátil). Je to skutečně jen pocit, jak jsem si otestoval, tak se vůz drží silnice vehementně dlouho.

Pokud bych měl něčemu přirovnat chování podvozku, tak jedině k motokáře. Překvapením je zvládání nerovností v zatáčce při ostré jízdě. Civic se s těmito nerovnostmi umí dobře vypořádat. Neposkakuje jako nevychovaný pes, ani nemění směr jízdy. Přesto k ideálu chybí skutečně malinko. Lepší chování zažijete jen u permanentních čtyřkolek nebo Mini Cooperu S u kterého výrobce tvrdostí podvozku doopravdy nešetřil ...

(+) brzdy

(+) velmi dobré jízdní vlastnosti

(+) přesné řazení s krátkými dráhami

(+) strmé řízení (2,29 otáčky od dorazu k dorazu)

Závěr: symbióza soužití

Nový Type-R se nemusí líbit každému. Po usednutí za volant si dovolím tvrdit, že i nejzapřísáhlejší odpůrce ožije a ostrého Civica si oblíbí. Type-R není supersport, přesto dokáže rozdávat více radosti než sportovní automobil s dvojnásobnou cenovkou. Jeho zábavnost tkví v dokonalé souhře podvozku, motoru, převodky, brzd a řízení. Type-R není vhodným rodinným vozem, přesto si cestu do práce rozhodně můžete užít. Osobně bych tento automobil volil jako druhý pro zábavu. S přibývajícím věkem člověk mění preference a chce si užít trochu pohodlí. Přesto mě letošní model chytl za srdce a jen těžko se mi vracely klíčky.

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
1
Jízdní komfort
3
Ovladatelnost
1
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
1
Řízení
1
Sedadla
1
Spotřeba
3
Výhled z vozu
2
Zavazadelník
1
Celkové hodnocení - průměr:
1.36
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Technický popis
Karoserie
Typ
Třídveřová
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm)
4270
Šířka (mm)
1785
Výška (mm)
1445
Rozvor (mm)
2620
Rozchod kol vpředu (mm)
1505
Rozchod kol vzadu (mm)
1530
Světlá výška (mm)
125
Provozní hmotnost (kg)
1338
Maximální hmotnost (kg)
1700
Počet míst (os.)
4
Minimální poloměr otáčení (m)
5,9
Objem zavazadlového prostoru (l)
415 / 1354
Motor
Typ
Zážehový
Počet válců
4
Zdvihový objem (ccm)
1998
Vrtání x zdvih (mm)
86 x 86
Kompresní poměr
11,0 : 1
Max. výkon kW (k)/ot./min.
148 (201) / 7800
Max. kroutící moment Nm/ot./min.
193 / 5600
Spotřeba
Město
12,7
Mimo město
7,0
Kombinovaná
9,1
CO2 (g/km)
215
Palivová soustava
Palivo
Natural 95
Objem nádrže (l)
50
Výkony
Max. zrychlení (0-100km/h) s
6,6
Max. rychlost (km/h)
235
Převodovka
Typ převodovky
Manuální
Počet rychlostních stupňů
6
Přenos hnací síly
Pohon
Předních kol
Řízení
Typ
Hřebenové s el. posilovačem
Zavěšení kol
Vpředu
McPherson vinutá pružina, plynový tlumič, příčný stabilizátor
Vzadu
Zkrutný nosník, vinutá pružina, plynový tlumič
Brzdy
Vpředu
Kotoučové s vnitřním chlazením (300 mm)
Vzadu
Kotoučové (260 mm)
Pneumatiky a ráfky
Pneumatiky
225/40 R18
Ráfky
18 x 7 1/2J
Cena
Cena nejlevnější verze v základní motorizaci (Kč)
729.000
Celková cena testovaného vozu (Kč)
789.000
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 14.10.2007 13:02
Samá chvála-tu nevyvracím.Kde však s takovým vozidlem jezdit,anebo 70,9O a 13O je prosrandu králíkum,hlavně když si užijem adrenalínu,který je ve většině případů,hlavním stavebním materiálem pro pomníčky kolem silnic.
Petr, 14.10.2007 17:56
Věřte, že spoustu zážitků a adrenalinu naberete i v povolených rychlostech. Na okreskách platí devadesátka, přičemž často na nich nelze jet třeba ani sedmdesát. A právě zde nastupuje Type-R. Navíc není problém vyhledat uzavřenou plochu a trochu si zařádit ...
Já tvrdím většinou opak. Čím silnější vůz, tím s ním řidiči jezdí obezřetněji a neriskují tolik, jako někteří řidiči slabých tříválcových motorů, kteří musí za každou cenu předjet a přičemž jim tento manévr tvrvá neuvěřitelně dlouho. Pokud se silným autem budete předjíždět jako by jste seděl v slabém, tak vždy tento manévr zvládnete s velkou rezervou. Tudíž bezpečně. A to platí i o Type-R. Mimochodem výkonu není nikdy dostatek
anonym, 14.10.2007 23:30
Se nauč jezdit dvoustovkou debile.
anonym, 15.10.2007 23:17
presne tak,, silnejsi auto se skvelym podvozkem je bezpecnejsi nez piloti htp a formanu viz treba u nas v praci...totalni tragedie! Je pravda ze debil za volantem silneho auta to je taky bomba!
anonym, 16.01.2008 23:32
Tak to mě nutí reagovat! Blbější připomínku jsi si už vybrat nemohl, viď ?! Tady se pozná inteligence.... Odhadoval bych tě tak na 18 let co si půjčil tatínkovo Octávii TDi (nebo možná máš odhoněnýho japonce z 85 r.v. v dezolátním stavu) a někde z hodně dlouhého kopce jsi to rozvalil na 205km/hod a teď jsi king of the road... Jestli takový nejsi, omlouvám se, ale stejně nejspíš budeš pobouřeně reagovat, že Tvé auto je to nejlepší co člověk může na silnici potkat a ty jsi the best of řidič...
Přiměřené rychlosti zdar!
Tomáš
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů