Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Honda Civic - benzín nebo diesel?

Poradna
Petr Šikl | 20.07.2010
foto: Honda
Čtenářka touží po tříletém Civicu. Ročně najede dvacet tisíc kilometrů a hlavním požadavkem je spolehlivý provoz. Doporučíme ji benzínový nebo vznětový agregát?

Dotaz: Dobrý den, chtěla bych si koupit Hondu Civic, ale nevím, jak se rozhodnout. Jedná se o to, zda se rozhodnout pro Honda Civic 1,8 Executive (benzín) nebo Honda Civic 2,2i CTDi Executive (nafta). Najedu ročně zhruba 20 tisíc kilometrů. Chtěla bych si koupit ojetý vůz zhruba z roku 2006 nebo 2007, kde je najeto zhruba okolo 80 tisíc a nerada bych hned řešila nějaké problémy. Můžete mi odpovědět, jaké slabosti tato auta mají? Děkuji Radka Machuldová


Odpověď: Nejčastěji narazíte na Vámi požadovanou šestnáctiventilovou zážehovou osmnáctistovku i-VTEC, která je dostupná od počátku výroby s manuálně řazenou šestirychlostní převodovkou nebo pětirychlostním automatem. Jedna-osmička je optimální volbou po všech stránkách. Přestože nevyužívá přímé vstřiková paliva, umí spořit pohonné hmoty (běžně lze jezdit ve smíšeném provozu za nějakých 6,5 l/100 km), poskytuje dostatek výkonu a hlavně je velmi spolehlivá. Jedna-osmička má hliníkový blok válců ve kterém jsou vložené válcové jednotky z ocelolitiny. Vymezování vůle ventilů je mechanické a jejich kontrola se provádí po ujetí 40.000 km nebo po dvou letech provozu. Civic je vybaven spolehlivou kontrolkou hladiny oleje, která informuje o poklesu hladiny s dostatečným předstihem (většina majitelé dolévá cca až 1 litr oleje na 10.000 km, což je naprosto normální). Olej se mění po ujetí 20.000 km nebo po šesti letech provozu. Palivový filtr a svíčky mají stanovenou životnost na 120.000 km. V kombinaci s šestirychlostní převodovkou motor točí při dálniční strotřicítce stále příjemných 3600 ot./min. a je tedy vhodný i pro delší cestování.

Vývoj vlastního dieselu trval Hondě dlouho, ale čekání se vyplatilo. Dva-dvojka i-CTDI se povedla a dosud netrpí žádnými závažnějšími problémy a po všech stránkách patří rozhodně k lepšímu průměru. Agregáthliníkový blok s litinovou monovložkou, rozvod DOHC s 16-ti ventily, a vstřikování paliva common rail od Boshe. Plní normu Euro 4 bez filtru pevných částic a má hydraulické vymezování ventilové vůle, takže odpadá jejich seřizování. Výměna oleje je stanovena po ujetí 20.000 km, palivový a vzduchový filtr se mění při dvojnásobné porci kilometrů.

Velkou výhodou vznětového motoru (i-CTDI) u Civicu je rozvodový řetěz u něhož není předepisována pravidelná výměna. Olej spolu s olejovým filtrem se mění po ujetí 20.000 km nebo po uplynutí kalendářního roku. Vzduchový filtr je třeba měnit pravidelně po 40.000 km. Odvodnění palivového filtru se provádí po 20.000 km a jeho výměna po 40.000 km. Pokud byl Civic oficiálně dovezen do Česka, nesetkáte se u něj s filtrem pevných částic (DPF). V bazarech ovšem můžete narazit na individuálně dovezené kousky, které jsou filtrem vybavené. Honda u DPF počítá s dlouhodobou až celoživotní životností, přesto je nutné zmínit cenu DPF, která je pro model Civic jen těžko zkousnutelných 112.113 Kč.

Závěr: Jak benzínová jedna-osmička, tak dva-dvojka v dieselu patří mezi velmi povedené a spolehlivé motory (oba jsou poháněny řetězem, který se za běžných podmínek nemění). Chybu neuděláte ani s jedním, takže záleží na Vás, jaký vůz seženete a kterému dáte přednost. Osobně bych pro kratší a střední cestovní vzdálenosti volil benzínový agregát. Teprve až při potřebě jízd na velmi dlouhé vzdálenosti bych sáhl po dieselovém agregátu, se kterým Civic váží o 98 kg více a zatěžuje přední nápravu, která je více namáhána. Každopádně s benzínovou osmnáctistovkou chybu rozhodně neuděláte, přesto doporučuji vyzkoušet oba agregáty.

Hodnocení článku
4.4 z 5 (88%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
kandik, 20.07.2010 10:14
Rad bych upozornil, ze rozvod retezem jeste nemusi znamenat bezudrzbovost. Naopak, aspon u Accordu s iCTDI se rozvodove retezy vytahovaly, a byly v ramci prodlouzene zaruky meneny ( do 200tKm). Pokud vas protazene rozvody potkaji pozdeji, jako me, bude to stat neco 20-30tKc.
kandik, 20.07.2010 10:18
a jinak tazatelce bych urcite doporucil benzin, u tak maleho auta s tak malym najezdem ( 20tKm rocne) se diesel nemuze dlouhodobe vyplatit, na provozní kačky to bude mozna tesne, ale rizika slozitejsiho dieselu, vyraznejsi nedotacivost - tezky cumak, horsi kultura jizdy, horsi nabeh topeni v zime atd. atd. Jestli Honda nekdy neco umela dokonale, tak to byly neznicitelne benzinove atmosfery do dvou litru, nevahal bych.
eftik, 20.07.2010 10:44
Mám podobný názor jako ostatní.Nejspíše Vás u obou motorizací čeká vysoká spolehlivost. U benzinového agregátu bych pak neměl absolutně žádné obavy(pokud seženete vůz i se servisní knihou,či aspon fakturami,záznami o prohlídkach-a tim se ujistite,ze se o vuz aspon trosku dbalo a neni to vrak). Nafta je asi trosku zbytecná,pri nájezdu,ktery uvadite.Tím více, když sám vím, ze benzinove motory Hondy umi byt pomerne usporne na vykon, kterym disponuji.
ctverak, 20.07.2010 11:38
Taky bych neváhal a bral bych benzín, rozdí ve spotřebě není nijak velký a diesel se vyplatí snad jenom při dlouhých jízdách vysokou rychlostí po dálnicích.
jenda200, 21.07.2010 08:20
Mam 1,8 a jezdim celkem v klidu, pod 7 litru se nemohu dostat.Spotreba mi osciluje mezi 7 az 7,6 l/100 km podle tankovani do plne - palubni pocitac keca, ukazuje tak o 1 litr mensi spotrebu.Při 3000 ot. na sestku je rychlost cca 120 km/h.Spotrbu oleje sem zatim nezaregistroval, s autem az na drobnosti celkem spokojenost
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů