Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ford Sierra - jaký je stav po 500 tis. km?

Recenze uživatelů
Miloš (65) - okr.Jičín | 02.05.2008
ZKUŠENOSTI UŽIVATELE: Ford Sierra Sierra 2.0 | foto: Miloš
Sierra, přestavěná na LPG a po výměně čtyřstupňové převodovky za pětistupňovou, je dle uživatele stále neskutečně spolehlivý a nenáročný pracant. Navíc kufr má i přes plynovou nádrž za zadním opěradlem stále dostatečně velký objem.
Značka:Ford
Model:Sierra
Typ:Sierra 2.0
Bližší označení:Laser
Karoserie:Třídveřová
Obsah motoru:1994
Palivo:benzín
Rok výroby:1984
Typ řazení:manuální
Najeto km při koupi:cca 250.000
Najeto km nyní:přes 500.000
Koupen jako:ojetý
Jak dlouho vůz využívám:8 let
Průměrná spotřeba:8-9 l
Poruchy:Běžné opotřebení provozem
Předchozí vozidlo:Více než 35 aut. Trabanty,Wartburgy,Škodovky,Citroeny,Warszawy,Mercedesy...

Za totality prošlo mýma rukama velké množství automobilů různých značek a typů. Mohu naprosto zodpovědně prohlásit, že Ford Sierra 2.0 bylo to nejspolehlivější vozidlo, které jsem vlastnil.

Vlastníte vůz značky Ford? Podělte se s ostatními o své zkušenosti ZDE!


V době, kdy jsem auto kupoval, bylo ojeté a mělo poškozený podvozek (naražené dva disky kol, vibrace v řízení, špatné brzdy-táhly ke straně, naražený práh). Vypadalo to, že někdo s autem vjel na obrubník, nebo padl do díry. Vyměnil jsem disky kol, nechal vyvážit, koupil a vyměnil přední brzdové kotouče a destičky. Brzdy fungovaly výborně, jen řízení se občas rozkmitalo. Po zakoupení příručky jsem vyčetl, že u těchto ročníků se toto stává - na vině je uložení příčného torzního stabilizátoru. Na šrotišti jsem za 100Kč vymontoval jiný z novějšího typu a namontoval do svého auta a bylo po problému.


Sierrou jsem jezdil denně do práce, o víkendech za zábavou, na výlety, k příbuzným.V té době jsem měl průměrnou spotřebu (při dodržování max. pov. rychlosti na krátké trati se třemi zastávkami a obsazení pouze řidičem: 8,05 l/100km (dlouhodobé měření). Na dlouhých tratích bez využití dálnice a při plném vytížení, byla spotřeba 7,5 - 7,8 l/100km, podle hustoty provozu.V této době vydržela náplň oleje v motoru, od výměny k výměně. Podotýkám, že v té době mělo auto ještě originální čtyřstupňovou převodovku!!! Přibližně po necelém roce provozu jsem nechal auto přestavět na pohon LPG a o něco později jsem vyměnil převodovku za 5-ti stupňovou, z o něco mladší Sierry. Spotřeba LPG se pohybovala mezi 9-10 l/100km. Vzhledem k počtu km, které jsem ročně najezdil, se mi tehdejší investice cca 16 000Kč, bohatě vyplatila.


Později jsem investoval do auta ještě 2800 Kč za nové přední tlumiče a pak ještě sadu brzd.destiček a výměna výfukové soustavy. Mám ještě v krabici nové čelisti zad.brzd, ale za celou dobu provozu nevyžadovaly výměnu!!!


Závady během provozu: Prasklá membrána v karburátoru - důsledek používání LPG jako paliva - je to jaksi sušší medium, než benzín, vadný zapalovací kabel ke svíčce, po odjetí 186.000km mi praskl ozub.řemen (u Sierry nedojde k 'potkání' ventilů s písty). Nevím, kolik km měl řemen naběháno, než jsem auto koupil. Výměna řemene včetně napín. kladky i s prací: 1200 Kč.


Upozornění: S přechodem na pohon LPG se prodlouží lhůta na výměnu oleje v motoru o 50 %! Podle měření dodavatele olejů ESSOX, by po proběhu 25.000km, bylo možno olej ještě použít, přestože se jednalo o základní (nejběžnější) řadu olejů. U Sierry si ušetříte olej včasnou výměnou ztvrdlých těsnění dříků ventilů. Šikovný mechanik Vám výměnu provede bez demontáže hlavy za rozumný peníz. Náhradní díly jsou dostupné a na dnešní ceny opravdu levné.

Co se týká jízdních vlastností - Sierra je rodinné auto pro pohodlné, svižné cestování za rozumnou cenu. Náklady na opravy jsou podle mého názoru minimální, protože pokud nebouráte, je Sierra maximálně spolehlivá a při provozu na LPG i levná (cca do 1,50Kč/km). Není to žádný závodník, ale i karburátorové provedení disponovalo stádem 100 koníků, kteří na německých dálnicích dokázali uhánět i rychlostí 185km/hod (s 5-ti kvaltem), ale ideální cestovní rychlost je někde mezi 100-135km/hod, kdy jede tiše, svižně a úsporně - sotva na čtvrt plynu. I přes plynovou nádrž za zad.opěradlem, má kufr dostatečně velký objem!


Co se týká najetých km - jako správce rek. zařízení najezdím v sezoně za měsíc až 10.000km, část s naloženým přívěs.vozíkem. Motor je i přes svůj věk stále ochotný zabrat pokud je třeba a je dostatečně pružný, aby při správném dávkování plynu plynule zrychloval na pátý stupeň bez klepání i ze 60km/hod. Díky silnému čalounění a různým správně umístěným vložkám z molitanu, ani po letech nevydává karoserie nějaké příliš zřetelné pazvuky, dobře topí a při dlouhých cestách jsou jeho sedadla velmi příjemná a nepůsobí únavu z dlouhého sezení. Vynikající je nastavitelná tuhost bederní opěrky předních sedaček.

Nebýt stáří auta,neměnil bych!!! Před dvěma lety jsem dal auto rodině své dcery, kde je dodnes používají jako vozidlo k podnikání - převoz lidí a materiálu na pracoviště po celé republice a o víkendech jím jezdí nejstarší vnučka. Stále jen LPG, olej + filtr a pneu. Celkové hodnocení - neskutečně spolehlivý, nenáročný pracant.


KladyZápory
Maximální spolehlivost Stáří vozu
Nenáročnost,jednoduché opravy Uložení a stabilizace přední nápravy
Dostupnost a cena náhr.dílů Méně výkonné hl.světlomety
Pohodlné a svižné cestování Vůle v řazení přev.stupňů u 5-ti rychl.převodovky.
Stále pohledný design, dlouhodobě nízké provozní náklady Únik oleje z převodovky a pod víkem ventilů


Spolehlivost
1
 
Provozní náklady
1
 
Cena náhradních dílů
1
 
Dostupnost náhradních dílů
1
 
Koupili byste si automobil od stejné značky znovu? určitě ano

Hodnocení
Brzdy
1
Design
1
Dílenské zpracování
1
Dynamika motoru
2
Jízdní komfort
1
Ovladatelnost
2
Prostornost
1
Pružnost motoru
1
Řazení
2
Řízení
2
Sedadla
1
Spotřeba
1
Výhled z vozu
2
Celkové hodnocení - průměr:
1.38
* Hodnocení dle známky od 1 do 5 jako ve škole, kde 5 je nejhorší výsledek a 1 je nejlepší výsledek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
anonym, 05.05.2008 22:03
Das Wunder von Köln. Rika ti to neco? Asi tezko, protoze v te dobe tvuj fotr jezdil ve Wartburgu a chcal s tebou po plote.
anonym, 06.05.2008 14:46
A jake jine z osmdesatych let byva stale na silnicich videt tak casto jako Sierra? Moc jich neni, ta auta se vetsinou rozpadla. A pokud ti dvoulitr prisel linejsi nez 1,9 D, asi nebyl uplne v poradku.
anonym, 06.05.2008 14:47
Pardon, ted koukam, ze pises o 2,3 D, tak beru zpet. Ovsem za tim, ze je Sierra kvalitni auto, si stojim.
anonym, 06.05.2008 17:03
Libi se mi, jak spousta troubu, kteri Sierru nikdy nemeli nebo koupili za par supu olitany exemplar po smrti, vynasi soudy. Verte tomu, ze pokud ji date alespon zakladni peci, vydrzi neskutecne mnoho.
monis, 22.05.2010 01:50
Ano,souhlasím s Vámi,auto je obraz svého majitele.....sierry v tý době byly super!Furt lepší než ty líný škodověnky.....
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů